Gerechten met # zijn bij ‘recepten’ terug te vinden.
Vanaf nu geen website meer bij Alphamega, maar op een andere manier. Het was een prima provider, maar dit kost niets en ik ben eigen baas, wat ik zo graag ben.
Ik ben bezig met de 'verhuizing'.
Voor u verandert er niet zoveel, voor mij wel. Vanaf vandaag tot en met januari heb ik alles hieronder gezet. Ik kan u niet zeggen hoe blij ik ben met deze nieuwe mogelijkheid.
29 juli
Raar misschien, maar ik hou er in principe alleen van om buiten te zitten als de zon schijnt.Sinds we ons balkon hebben is dat anders. Het balkon is verbonden aan de slaapkamer en aan de woonkamer. Het hoort bij het appartement.
Qua temperatuur is het er ook snel aangenaam. Net hebben we dus terwijl het bewolkt is buiten geluncht.
De afgelopen dagen hebben we, behalve vanochtend buiten, in de zon ontbeten. Er zijn weinig dingen die ik heerlijker vind dan dat.
Snijbiet bos
Portabella verpakt
Grapefruit roze
Groenselderij
Uien rood
Spitskool
Tuinbonen
Bieten
Banaan
Tauge verpakt
22 juli
Het waren warme dagen, maar we hadden naar zomerweer uitgekeken. ’s Morgens vroeg gewandeld, wat in het bos sowieso al lekker is, bij warmte (en altijd!!!) Af en toe op het balkon met zelfgemaakte ijsthee, van Verveine (citroen verbena). Zomer en citroen horen voor mij bij elkaar. Ik gebruik douchespul (ook verveine) met citroengeur en bodylotion met citroen, heerlijk verfrissend. Gisteravond nadat we een citroendrankje(!) bij nieuwe, aardige kennissen hadden gedronken, nog even met een kaarsje op het balkon gezeten en genoten van de stilte.
20 juli
20 juli
Het is warm, meer dan 30 graden. De römertopf staat in de oven, gevuld met blokjes aardappel, courgette, romana bloemkool, teentjes knoflook, rozemarijn, tijm en olijfolie. Italiaanse geuren. Over een uurtje is het goed. Geen omkijken naar, zo handig en lekker! Nog een salade erbij en een glaasje koele rosé. Toe: een pure, meelloze muffin met kersen. Zomer!
14 juli
Ik maak het liefst zelf kruiden en specerijmengsels. Bijvoorbeeld een soort nassikruiden. Zonder smaakversterker en met veel minder zout.
De hoeveelheid per specerij kunt u aanpassen naar smaak. Als u de goede verhouding heeft kunt u het verdubbelen, verdriedubbelen of meer en in een potje doen. Zo heeft u dit mengsel altijd voor het grijpen.
1 theelepel zout
1 theelepel cayennepeper
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels uipoeder
2 theelepels djinten (gemalen komijn)
2 theelepels ketoembar (gemalen koreander)
2 theelepels kurkuma (geelwortel)
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels laos
11 juli
Wat was een mooi moment vandaag?
27 juni
Relax, nothing is under controle
Dit hoorde ik in de documentaire over Paul van Vliet. Hij is 80 jaar en nog volop actief en creatief. ‘Het’ overgeven, het gaat zoals het gaat. We kunnen niets sturen. Ik schreef er vaker over. Als je gelooft dat het leven van toevalligheden aan elkaar hangt is het onmogelijk, maar als je voelt dt alles je een stap verder brengt, dan bestaat zinloosheid niet. We krijgen de tijd die nodig is. Natuurlijk maak ik me soms/met regelmaat zorgen over wat er kan gaan gebeuren. Ik kan een rijtje noemen… maar als ik besef dat de zorgen niets oplossen, het leven alleen maar ingewikkelder maakt, dan kan ik het loslaten. De ene keer sneller dan de andere keer. Net zoals alles in het leven gaat het met vallen, opstaan, inzicht krijgen, weer vallen, blijven liggen, opstaan enz. Het is geen vloeiende beweging, maar een langzaam proces. Alleen als ik een sterke innerlijke ervaring heb voelt het als een sprong. Die innerlijke ervaringen zijn de helderste, meest hele, meest gelukkige momenten.
Nog even terug naar Paul van Vliet. Ik blijf dit een mooi lied vinden. Niet alleen vanwege tehst en melodie, maar ook omdat alles toen – nog – anders was.
Maar er staat een gloednieuwe cassette van Couperu. Het tegendeel van vergeeld! Verder is er heimwee, naar een wereld die niet meer is. Behalve in herinneringen (en boeken en films) en die zijn onverwoestbaar.
Ik maakte een heerlijk toetje van fruit met kokosrasp en kokosroom (wat bovenin zit, bij een gekoeld blikje kokosmelk) met agavesiroop.
26 juni
Onze buurvrouw werd gisteren 100. Lichamelijk is ze goed (nooit een dokter), maar geestelijk is het minder, al zijn er ook nog heldere momenten. Henk had voorgesteld om de vlag uit te hangen en iemand uit het bestuur heeft gezorgd dat er muzikanten kwamen, die voor haar speelde, bij de vlag. We hadden gezorgd dat ze ip haar balkonnetje stond en oh wat was het ontroerend. Het is maar goed dat ik me aan de leuning vast kan houden zei ze. Een brief namens de koning, heel veel kaarten, met haar familie uit lunchen, op een prachtige plek…
Ik ging even vragen hoe het allemaal geweest was en ze zei dat het zo mooi was geweest allemaal en dat ze een beetje duizelijg van alle emoties was.
Maandagmiddag komt de burgemeester.
Henk en ik zijn de afglopen weken met de bibliotheek hier bezig geweest. Soms wel 6 uur op een dag. Morgen halen we nog 100 boeken op bij de bibliotheek in het dorp. Ook die voert Henk in en dan is alles georganiseerd en overzichtelijk. Een ovale tafel via marktplaats aangeschaft. Het is niet alleen een leestafel voor een rustmoment maar het wordt ook een ontmoetingsplek.
Hoe zeer ruimte maken ook ruimte schept in het hoofd, boeken zullen er altijd zijn en steeds meer. Maar geen twee rijen dik, zoals sommoge mensen hebben. En ook niet wat ik laatst hoorde, twee mensen die gingen samen wonen en allebei 10.000 boeken meebrachten. Het moet wel netjes in de grote boekenkast(en) passen, maar oh wat is het toch heerlijk veel boeken om ons heen.
De rest van de kamer is rustig. Tot mijn grote vreugde merk ik, dat er steeds meer mensen zijn, die eerder niet lazen en nu wel lezen. En als ze een paar boeken lezen die op welke manier ook geraakt hebben, dan is het hek van de dam.
Ik word hier zo gelukkig van!
11 juni
Ik maak Baba ganoush op mijn manier(!). Heel eenvoudig, maar niet traditioneel. Dan moet de aubergine in de oven of wordt hij op een andere manier geroosterd en gaat de schil eraf. Ik gebruik alles. Ik bak stukjes of schijfjes van een aubergine met een deksel op de koekenpan tot hij gaar is. Ik doe hem in de magic bullet of in het bakje van de staafmixer, of in de keukenmachine. Met de hand prakken kan ook. Een teentje knoflook erbij, een lepel tahin, een snuf zout, eventueel een snuf komijn en naar believen nog een gesnipperd pepertje. In een mooi schaaltje doen en er wat druppels olijfolie op sprenkelen. Er bovenop peterselie en/of sesamzaadjes. Pita- of Turks brood erbij en knapperige groentes. Maar ik doe het soms iets anders, zoals hieronder.
Komkommer (Ik laat hem, met een beetje zout, goed uitlekken en maak dan een gewone vinaigrette van olijfolie, 1/3 azijn en knoflook. Ietsje meer azijn dan normaal en misschien neem ik er dan sperzieboontjes bij en nieuwe aardappelen. Boontjes en deze komkommer, dat is is zo lekker samen.
Ik kook dan wat meer bonen en heb ze de volgende dag als salade bij de lunch)
Rabarber (weer uit de oven, maar nu met mijn banaan-pindakaas mousse. Alleen een soepje vooraf)
Courgette (Soep en daarbij zwart roggebrood met blauwe kaas en knapperige reepjes rode paprika)
Banaan (ijs)
Sla bataviasla (In ieder geval op mijn vermaandag, bij een Quiche Lorraine met plantaardige spekjes en een glaasje witte wijn. Ik drink eigenlijk alleen rode wijn, daar gaat mijn bloed zo lekker van stromen, maar voor deze quiche maak ik een uitzondering)
Bloemkool Hollands
Sinaasappel Navelina (2 na de bonenmaaltijd en van een maak ik, samen met een banaan een toetje. In stukjes, met hangop)
Sinaasappel Navelina (2 na de bonenmaaltijd en van een maak ik, samen met een banaan een toetje. In stukjes, met hangop)
Aubergine (Baba Ganush op geroosterd brood, met komkommer erop)
Misome (Roebakken met rode paprika, ui, knoflook en champignons. Quinoa erbij)
Uien gewoon (Met prei en champignons maak ik een pittige chili)
10 juni
Vanaf woensdag is er pure, dus niet ontgeurde, kokosolie te koop bij de Aldi!!! Ik heb meteen 5 potten gekocht want ik neem aan dat het tijdelijk is. Er was meer, zoals bouillonpoeder, maar de overheerlijke en voor alles goed zijnde kokosolie was het belangrijkst. Voor deze prijs is het nergens verkrijgbaar en wat een kwaliteit.
Henk en ik beheren sinds kort de bibliotheek hier. Als kind speelde ik bibliotheekje en nu… Heelijk, om met al die verschillende boeken bezig te zijn. Voorlopig is het nog heel veel werk, om alles in kaat te brengen en in de kasten te krijgen, maar het wordt mooi en we zitten vol plannen (plannetjes) Fijn weekend!
7 juni
Er zat snijbiet, een rode paprika, paksoy, roma sla, appels, bananen, champignons, bieten, Chinese kool en komkommer in het pakket van vrijdag. De champignons en rode paprika kwamen samen met blokjes van 2 grote uien en veel verse kruiden op een boekweitpizza. Sla met olijven erbij en een glaasje rode wijn.
Van de paksoy en komkommer maakte ik een heerlijke salade. Even denken, wat zat er verder door, een fijn gesnipperd rood uitje, krokant gebakken tofu, sambal, geperse gember, beetje zout, citroensap, beetje olie, kokos.
De Chinese kool maakte ik als bami, met een pittige burger in stukjes erdoor.
27 mei
Koolrabi (Als sla met mayonaise en bieslook)
Spitskool (Nasi, met krokant gebakken tofu, rode paprika, prei, een uitje, knoflook, de gemengde kiemen en satésaus)
Sla eikenbladsla rood (Superfoodpizza met de helft van de sla. De andere helft is voor de lunch, met een appeltje erdoor)
Appels Topaz (door de sla en voor aan het eind van de middag)
Gemengde kiemen (zie de spitskool)
Komkommer (rijst met gebakken uien, kerrie en rozijnen en komkommersla erbij)
Bieten bosbiet (De bieten komen in een ovenschaal met de pastinaak, uien en zoete aardappel, bestrooid met peterselie)
Raapsteel (Stamppot met de roerbakreepjes van de Aldi. Net zoals de spekjes, zijn ze zo lekker!)
Sinaasappel Ovali (gewoon als toetje)
Pastinaak (als deel van de geroosterde groente en als onderdeel van een soort brood)
We waren twee nachtjes in Bergen en wat hebben we daar, ondanks de vele regen, van genoten. Naar het museum voor de door Joost Zwagerman samengestelde tentoonstelling over stilte geweest. Toen we alles bekeken hadden zijn we daarna nog een keer langs alles gelopen en vertelden we elkaar wat ons het meest stil maakte. Verder hebben we verschillende wandelingen gemaakt en uiteraard was er een bij met obstakels. Een
opgebroken weg waar geen einde aan leek te komen. Henk had ’s avonds flink spierpijn, maar een jaar geleden was zoiets onmogelijk geweest.
We hadden de eerste avond een verrukkelijk diner (linguine met champignontruffelsaus, ruccola en een krokant kaaswafeltje). Ik had de vrouwdiebediende een keuze laten maken want ik kon niet kiezen. Met twee lange lepels deelden we daarna een dessert van vanille ijs met chocolademousse. Het delen was ook symbolisch want we zijn al zoveel jaren gelukkig samen! Daarom was dit uitstapje ook.
De tweede dag regende het zo hard, dat we een deel van de dag gelezen hebben. Aan boeken geen gebrek. En nooit gelukkig.
Bergen ademt de sfeer van stijl. Niet zoals vroeger, maar toch. Het heet niet voor niets een kunstenaarsdorp, overal is kunst, overal zijn gedichten.
We voelen er ons dus helemaal thuis.
We waren twee nachtjes in Bergen en wat hebben we daar, ondanks de vele regen, van genoten. Naar het museum voor de door Joost Zwagerman samengestelde tentoonstelling over stilte geweest. Toen we alles bekeken hadden zijn we daarna nog een keer langs alles gelopen en vertelden we elkaar wat ons het meest stil maakte. Verder hebben we verschillende wandelingen gemaakt en uiteraard was er een bij met obstakels. Een
opgebroken weg waar geen einde aan leek te komen. Henk had ’s avonds flink spierpijn, maar een jaar geleden was zoiets onmogelijk geweest.
We hadden de eerste avond een verrukkelijk diner (linguine met champignontruffelsaus, ruccola en een krokant kaaswafeltje). Ik had de vrouwdiebediende een keuze laten maken want ik kon niet kiezen. Met twee lange lepels deelden we daarna een dessert van vanille ijs met chocolademousse. Het delen was ook symbolisch want we zijn al zoveel jaren gelukkig samen! Daarom was dit uitstapje ook.
De tweede dag regende het zo hard, dat we een deel van de dag gelezen hebben. Aan boeken geen gebrek. En nooit gelukkig.
Bergen ademt de sfeer van stijl. Niet zoals vroeger, maar toch. Het heet niet voor niets een kunstenaarsdorp, overal is kunst, overal zijn gedichten.
We voelen er ons dus helemaal thuis.
21 mei
Knolvenkel(In een pannetje met andere groente en quinoa#)
Portabella verpakt (gebakken met rode ui, roomkaas, peper en zout en bieslook)
Rabarber (Zoals het rabarberkruimeltoetje uit mijn boek.
Rabarber in kleine stukken snijden, iets zoets erdoor en dat kunnen gedroogde vruchten zijn, oerzoet of honing. Amandelmeel, gemengd met kokos en kaneel
erover en daarop kokosolie of roomboter. 40 minuten bakken op 180°
Geven met – plantaardige – slagroom, kwark, ijs of vanillevla)
Rabarber in kleine stukken snijden, iets zoets erdoor en dat kunnen gedroogde vruchten zijn, oerzoet of honing. Amandelmeel, gemengd met kokos en kaneel
erover en daarop kokosolie of roomboter. 40 minuten bakken op 180°
Geven met – plantaardige – slagroom, kwark, ijs of vanillevla)
Bloemkool Hollands
(Kleine roosjes bloemkool mengen met een saus van sojasaus, honing of agavesiroop, azijn,
gember en een scheutje sesamolie.
20 minuten in de oven bakken op 190°)
(Kleine roosjes bloemkool mengen met een saus van sojasaus, honing of agavesiroop, azijn,
gember en een scheutje sesamolie.
20 minuten in de oven bakken op 190°)
Banaan
(door chiapudding voor het ontbijt en door biogarde als toetje)
(door chiapudding voor het ontbijt en door biogarde als toetje)
Paprika rood
(op roggebrood met blauwe kaas)
(op roggebrood met blauwe kaas)
Uien gewoon
(Een deel lang gestoofd, op groentecrackers)
Sinaasappel Navelina
(Een deel lang gestoofd, op groentecrackers)
Sinaasappel Navelina
(Compote)
Andijvie
Andijvie
(De helft door 2 smoothies en de andere helft gestoofd, met ui en knoflook)
Wortels waspeen
(Wortel-gember soep)
(Wortel-gember soep)
18 mei
Ik was verzeild geraakt op een site, die als basis heeft zonder E-nummers koken. Er was een uitwisseling over hoe moeilijk het is om geen E-nummers te gebruiken, dat het een heel proces is. Het is een site waar veel mensen met een bepaald geloof op reageren want de eigenaar ervan heeft datzelfde geloof. Heeft het een met het ander te maken? Natuurlijk maakt het in ieder geval uit hoe je bent opgevoed en waar je bent opgegroeid. En in wat voor sfeer je daarna woonde. Welke waarde had/heeft voedsel en de achtergrond ervan? Ik heb zelf nooit met E-nummers gekookt en vrienden ook niet. Ik ken eigenlijk niemand die dat doet. Er is wel eens een uitzondering, maar in principe is alles zo puur mogelijk. Ik las ook dat sommige mensen het duur vinden. Gelukkig ging de website schrijfster daar tegenin.
Eigenlijk is het wel raar, dat allerlei chemische toevoegingen en veranderingen zo goedkoop zijn. En dat gewone, pure en dus biologische groente en fruit ‘duur’ is. Als je bewust kookt en zo goed als niets weggooit (bijna alles is bruikbaar van groentes) ben je uiteindelijk goedkoper uit (ook met duurdere producten) en geniet je veel meer! Er zijn wel mensen die als ze op zijn gegroeid met pakjes en zakjes weer moeten leren proeven en soms zelfs eerst afkicken van de onnatuurlijke smaken. Maar… de tendens is heel positief en ik word ook blij van zo’n site. Juist als de achtergrond anders is en ogen gaan open en je kiest voor kwaliteit, dat is een fantastische ontwikkeling en het gebeurt overal!
13 mei
Het is al 10 dagen zulk heerlijk weer. Morgen wordt het geloof ik 10 graden kouder. Dat geeft weer mogelijkheden voor ander bezigheden. Vanmorgen moesten we weg en vanmiddag heb ik alle zaailingen in grotere potten gezet. De vensterbank staat helemaal vol. De potten komen van de kringloop. Verschillende kleuren en verschillende vormen. Nu moet ik ervoor zorgen dat het geen oerwoud wordt. Geen idee hoe. Met een deel ga ik experimenteren want ik zou graag willen dat de planten breed en niet hoog worden. Hier zijn speciale rassen voor, maar ik had nog zoveel zaadjes en die ga ik natuurlijk niet weggooien.
26 april
Ooooh, het spijt me! Ik ben heel lang met alles van ‘mijn leven’ bezig geweest en toen dacht ik zeker dat het klaar was. Aan de rest heb ik niet eens gedacht. Werkelijk… Ik zal me er de komende dagen op storten. Maar om te beginnen ga ik een oranjetaart voor morgen maken. Ik had dit eigenlijk gisteren al willen doen, maar we hebben eindelijk een tweedehands kastje gevonden, voor onder het kleine extra diepvriesje in de inloopkast. We proberen elke centimeter van de inloopkast goed te benutten. Het was een flink eind rijden om het kastje te halen en toen moest hij geplaatst worden. Moeilijk want je kan er niet bij. Maar uiteindelijk is het gelukt. Ik zal er eens een foto van maken. En Henk heeft de planken geverfd waar de spullen voor het balkon en vensterbanktuinieren liggen. Zo wordt ons ‘huisje’ steeds mooier.
Fijne dag! (En nogmaals sorry!)
23 april
Net andijvie gekocht bij de huisgroenteboer. Twee schatten, over wie ik later zeker nog eens iets ga schrijven. Ik heb nog geen idee wat ik ga doen met alle groente die ik huis heb. De andijvie is voor de smoothies.
Vanavond hadden we courgettesoep met ui en knoflook en bleekselderij-lijnzaad ‘brood’ waar ook nog uitjes, pompoenpitten en bieslook in zat. Toe een flensje met honing. Morgen als lunch ongeveer hetzelfde. Ik sta zoveel in de keuken (was volgens mij niet de opzet, maar het kan niet anders), dat ik echt probeer om steeds meer voor 2x te koken. In het weekend doe ik dat al een tijd. Vanavond hadden we een hard eitje op het selderijbrood, morgen geitenkaas en een tomaatje.
We zijn geabonneerd op Netflix en we zijn verslaafd aan detectives. Op dit moment Arne Dahl. We hebben veel Zweedse, Noorse en Deense spannende detectives gezien de laatste tijd, heerlijk! Verder ben ik op dit moment aan 7 boeken tegelijk bezig. Veel, maar het loopt zo. Een greep eruit: In bed lees ik een kinderboek en Potgieterlaan 7 van Sytze van der Zee. Als je vader korte tijd aan de andere kant stond in de oorlog is dat al moeilijk genoeg. Als je dan ook nog op school en in de buurt uitgespuugd wordt is dat ondraaglijk veel, voor een klein jongetje. En dan waren er nog de ouders die geen of in ieder geval veel te weinig liefde gaven. Het dikke boek over Helene Kröller Müller, ‘De eeuwigheid verzameld’ lees en bekijk ik. Verder ‘De stilte van het licht’ van Joost Zwagerman. Hoe hij over kunst schrijft en over bijvoorbeeld de stilte in de dingen is indrukwekkend. Het blijft in me. Ik kan het gevoel onmiddellijk oproepen. Ik geloof niet dat ik dit ooit eerder gehad heb, bij een niet spiritueel boek. We gaan binnenkort naar de tentoonstelling van hem in Bergen, dus het is fijn om ons op deze manier voor te bereiden. Tot slot ‘De mooie voedselmachine’ van Giulia Enders. Een vrolijk, heel toegankelijk boek over onze darmen. Een maand geleden waren er al meer dan 150.000 van verkocht. Het gaat o.a. over de spijsvertering en over de invloed van je darmen op het brein. Dit laatste is veel te lang verborgen gebleven. Ik spreek uit ervaring als ik zeg wat het allemaal kan doen met hoofd en hart.
16 april
De afgelopen week ben ik voornamelijk bezig geweest met ons balkontuintje. Moestuintje! De aardbeien kwamen twee weken geleden al vanzelf weer op, de NZ spinazie is gebleven, de snijbiet deed het nog, citroenmelisse en pepermunt zijn niet weggeweest en met een beetje bijknippen hebben ze zin in het nieuwe seizoen. Het maggikruid is ook vanzelf weer begonnen. Vorig jaar heeft hij het maar kort goed gedaan, dus ik had er niet zoveel vertrouwen in, maar onterecht dus, zie foto. Rozemarijn (die kan ik niet zelf kweken), laurier en nog zo wat gekocht. Bijna alles wat er nu staat is blijvend, wat fijn is dat. Op de vensterbank heb ik veel tomaatjes en pepers gezaaid en… bosviooltjes. Ook fijn is dat het nu allemaal veel meer aandacht kan geven want vorig jaar woonden we hier net en moesten er veel andere dingen gedaan worden.
De afgelopen week ben ik voornamelijk bezig geweest met ons balkontuintje. Moestuintje! De aardbeien kwamen twee weken geleden al vanzelf weer op, de NZ spinazie is gebleven, de snijbiet deed het nog, citroenmelisse en pepermunt zijn niet weggeweest en met een beetje bijknippen hebben ze zin in het nieuwe seizoen. Het maggikruid is ook vanzelf weer begonnen. Vorig jaar heeft hij het maar kort goed gedaan, dus ik had er niet zoveel vertrouwen in, maar onterecht dus, zie foto. Rozemarijn (die kan ik niet zelf kweken), laurier en nog zo wat gekocht. Bijna alles wat er nu staat is blijvend, wat fijn is dat. Op de vensterbank heb ik veel tomaatjes en pepers gezaaid en… bosviooltjes. Ook fijn is dat het nu allemaal veel meer aandacht kan geven want vorig jaar woonden we hier net en moesten er veel andere dingen gedaan worden.
De afgelopen week waren er veel Gut Bio producten in de reclame bij de Aldi, zoals chiazaad en quinoa, lekkere vruchtenreepjes, havermelk, pindakaas, groentechips, verschillende aardappelsoorten chips, lijnzaadolie en veel meer. Een enorme tafel vol. Ik had dit natuurlijk vorige week door moeten geven. Misschien zijn er nog restanten. Het is algemeen bekend dat ik de Aldi de fijnste winkel vind die er bestaat. Ze hebben zoveel biologische producten. Mama Nature (kokosolie, agavesiroop enz. enz.) is er altijd en de Gut Bio kennen we goed uit Duitsland en daar hebben ze ook steeds meer van. En dan hebben ze nog allerlei tijdelijke producten, zoals mest voor de moestuin. De biologische wijn mis ik nog, die kochten we regelmatig in Duitsland. Goedkoop en erg lekker, zacht fruitig.
Het pakket van vrijdag (de courgette hoort niet op de foto, die had ik bijbesteld):
• Portabella verpakt
• Waterkers
• Paprika rood
• Appels Elstar
• Banaan
• Komatsuna/ mosterdblad
• Wortels waspeen
• Tauge verpakt
• Prei
• Bleekselderij
Portabella
Waterkers
Oh bah, ik had het door een smoothie gedaan. Dom want ik deed het eerder en ik wist dat het op zijn zachtst uitgedrukt niet lekker is. Ik dacht dat er geen enkele groente was die ik niet lekker vond, maar dit dus en vooral op dze manier. Jammer, het ziet er zo mooi uit. Ik ga het doorgeven want dat kan bij Beter Bio, je mag een groente doorgeven die je liever niet hebt. Verhit is de smaak overigens veel zachter.
Het mosterdblad, de paprika en de taugé bak ik samen met blokjes tofu, gesnipperde ui en knoflook. Met quinoa erdoor. Ik kende mosterdblad niet. Dat is zo leuk van zo’n pakket, dat er soms iets totaal nieuws bij zit. Ik had dit anders misschien nooit gegeten.
Wortels
Ik ga in ieder geval worteltaart maken
Prei
Kerriepreisoep voor 2x
Bleekselderij
Ik denk een ovenschotel met aardappelpuree en een deel door een smoothie
Quinoapastinaak ‘brood’ met gebakken paddestoelen, rode ui en peterselie. Het pakket en een stukje beginnende balkon-moestuin. Hoewel, het maggikruid is eigenlijk al groot.
8 april
Hoe was uw week? De mijne was vol met van alles. Eigenlijk zijn we ook nog steeds bezig met meer structuur aanbrengen. Een appartement is heel overzichtelijk, maar vanwege de beperkte ruimte moet alles zo praktisch mogelijk zijn. In dat proces zitten we nog steeds en het zal nog wel even doorgaan. Op een gegeven moment hoop ik dat ik kan zeggen: “handiger kan niet!” Vandaag is er een speelgoedkist op het balkonnetje gekomen. Nu hebben we iets om de makkelijk moestuinmix en compost in te doen. Er komen nog vrolijke kussens op en dan kunnen we er ook op zitten.
Maar als ik hier zo om me heen kijk, dan denk ik vooral: Wat heerlijk toch, de plek, de omgeving en de ontzettend aardige mensen die hier wonen. Het zijn er veel. En ook daar heb ik het steeds drukker mee. Het enige moeilijke is, dat de meeste mensen oud zijn en aan sommige heb ik me al gehecht. Dat iedereen maar heel oud mag worden (dat is hier zo!) zodat we lang van elkaar kunnen genieten. En naast de ongedwongen contacten is er steeds een groot gevoel van vrijheid. Nooit eerder hebben we dat zo gevoeld.
Het pakket van vandaag:
• Spitskool
• Uien rood
• Sla kropsla
• Kiwi Zespri
• Raapsteel
• Courgette
• Wortels winterpeen
• Aubergine
• Knolvenkel
• Sinaasappel Navelina
Wat doe ik ermee?
Spitskool
Plantaardige spekjes bakken, spitskool erbij en stroop (of ahornsiroop) met rijst
Rode uien
Door linzenbrood en ik maak er samen met avocado, lijnzaad en een groente (weet nog niet wat) knäckebröt van
Kropsla
Bij courgettewafels en bij pizza
Kiwi
Toetje van banaan en kiwi, hanop en honing
Raapsteeltjes
Stamppot met een ‘gehacktbal van de vegetarische slager
Courgette
Door wafels en met ui gebakken als groente
Wortels
Zoet gestoofd en als burgers met pindakaas enz. (zie boek)
Venkel
Soep, met het avocadobrood
Sinaasappels
Toetje, nee, dessert van dikke yoghurt of kwark met slagroom, sinaasappelrasp en honing. Garneren met shijfjes sinaasappel.’
Hartige koekjs/crackertjes. Een vooraadje, voor in de diepvries. De linker met chiazaad, de rechter met lijnzaad.
En het wekelijkse pakket.
2 april
Het pakket van vrijdag:
Als u op broccoli klikt komt er wortelpeterselie want dat zou er eigenlijk in zitten. Heel soms verandert er iets en dat zal meestal met de aanvoer te maken hebben. Hindert niets, elke groente is goed.
Ik ben heel enthousiast over de glutenvrije quichebodem. Hij kan voor zowel zoete als hartige taarten gebruikt worden.
• Oesterzwam verpakt
• Koolrabi
• Broccoli
• Banaan
• Chinese kool
• Appels Elstar
• Bosui
• Bleekselderij
• Bieten
• Sla
Wat doe ik ermee?
Oesterzwammen
Krokante tofu met gebakken oesterzwammen met knoflook en peterselie
Koolrabi
Gestoofd met uien en een kerriesausje
Broccoli
Quiche met een bodem van havermoutmeel en amandelmeel#
Banaan
Brood met boekweitmeel
Chinese kool
Gebakken met plantaardige kipstukjes (Aldi) oosterse specerijen met satésaus en ringetjes bosui
Appels
Door de bietenstamppot en door kokoscake
Bosui
Over soep en de Chinese koolschotel
Bleekselderij
Uit de oven met blauwe kaas
Bieten
Stamppotje met appel, gebakken uien en harde eieren
Sla (twee kleuren, prachtig!)
Bij de broccoliquiche en als ondergrond met geblancheerde broccolieoosjes erop, falafel en besprenkeld met (veel!) knoflooksaus
1 april
Droom: Kostverloren 11 Finsterwolde te koop
Als er iemand van u een mini camping en/of een B&B wil beginnen, dan raad ik van harte aan te gaan kijken in Kostverloren. Vrienden van ons hebben hun huis en alles wat er bij het bedrijf hoort, te koop staan. Kostverloren is een gemeente Finsterwolde. Het ligt in Oost-Groningen. We hebben er vlakbij gewoond dus we weten hoe mooi het er is. Mijn broer uit Canada heeft er gelogeerd en dat is nu heel wat jaren geleden, maar hij heeft het er nog steeds over. Het is een unieke plek!!!! Bij en in het huis is het sfeervol, knus, en eromheen is er stilte en een en al weidsheid.
Ik heb mijn boekpresentatie gedaan.
Ook als u alleen maar een vaag idee heeft, ga erheen en laat u inspireren! U weet niet wat u ziet.
Finsterwolde ligt vlakbij Winschoten, met alle mogelijke winkels. Een paar (er is veel meer) van de andere positieve aspecten: In Winschoten is Cultuurhuis de Klinker, Bad Nieuweschans is in de buurt en u bent zo in Duitsland. Voor gasten is deze plek een onvergetelijke ervaring. Voor meer indrukken kunt u het beste op de website van de minicamping kijken. http://www.kostverloren11.nl/
25 maart
Vandaag is het Goede Vrijdag en in Zweden is het dan ook wafeldag. Ik heb dus tussen de middag wafels gebakken. Een met gebakken kastanjechampignons, peper, zout en peterselie en een met schijfjes banaan en agavesiroop. Zo jammer dat ik er geen foto van heb gemaakt! Ze zagen er mooi uit. De basis van de wafels was courgette en, boekweitmeel. Weer een traditie erbij.
Ik heb een soort super paasbonbons gemaakt, met een romige kokosvulling. Ik wens u bij deze heel goede paasdagen!
21 maart
Vandaag wonen we hier een jaar!!! Aan de ene kant voelt het of we hier al jaren wonen; vertrouwd en vanzelfsprekend en aan de andere kant kan ik niet geloven dat er al een jaar om is. De eerste tijd bestond uit het ons allemaal eigen maken (al was dat meer praktisch want gevoelsmatig hebben we geen moment hoeven wennen!) Ook kostte het veel tijd en energie om alles van Duitsland af te ronden. Duitsland inkomen was niet moeilijk, er uitkomen wel! Maar goed, uiteindelijk is het gelukt en zijn we blij dat het achter de rug is.
Er is een grote last van ons afgevallen en we zijn innig dankbaar dat we hier wonen.
We hebben het gevierd met een borreltje, nootjes, extra frieten uit de hete lucht friteuse (airfryer), een plantaardige kroket (ik doe er altijd veel mosterd op) en toe geitenkwark met banaan en honing.
19 maart
Een nieuwe vormgeving, omdat er een nieuwe versie van mijn webhost is. Ik moet nog even alles goed zien te krijgen. De foto’s staan raar. Dit wordt een klus.
Verder ga ik op dit moment helemaal op in de Boekenweek, hoe heerlijk!!! We hebben genoten van de boekenquiz elke dag en ik lees over alle boeken die over Duitsland gaan en over alles erom heen
Er is een nieuwe versie van mijn webhost en dus gaat de website er anders uitzien. Ik vind hem mooi, maar ik moet nog even alles goed zien te krijgen. De foto’s staan raar. Dit wordt een klus.
14 maart
Heeft u enig idee wat dit is? Het antwoord staat onder de foto.
Appelmoes!
Ik vind het zo leuk, om van alles te drogen. Gezond snoepen. Door 4 appels had ik één dadel mee gepureerd. En kaneel.
13 maart
Wat een prachtige dag was het. We hebben vanmiddag even op het balkon, in de zon gezeten.
Het pakket van vrijdag:
• Raapsteel
• Knolselderij
• Banaan
• Mini-romatomaten los
• Bieten
• Veldsla verpakt
• Appels Topaz
• Bleekselderij
• Uien rood
• Mangold (zilverstelen)
Wat ga ik ermee doen?
Raapsteel
Stamppotje, met plantaardige spekjes
Knolselderij
Onderdeel van groentegehakt# / veldsla met olijven (ik doe vaak appel bij veldsla, maar omdat de/het groentegehakt al zoet is vind ik dat de sla erbij niet zoet moet zijn
Banaan
Door smoothies en door havermout, voor een lunch. Warme havermout met amandelmelk (‘de avond ervoor door elkaar roeren en laten staan. Overnight oats), blokjes banaan, stukje kokosboter, geraspte kokos, kaneel en geroosterde zonnebloempitten. Verwarmend, op een kille dag.
Mini romatomaten
Soep, de lekkerste tomatensoep die bestaat, vinden wij.
Bieten
Een salade, met de helft van de veldsla, verkruimelde geitenkaas, blokjes appel en geroosterde walnoten. Een vinaigrette van olijfolie, balsamicoazijn, mosterd en een scheutje appel- of sinaasappelsap / quinoa
Veldsla
Zie boven en de rest door een smoothie.
Appels Topaz
Aan het eind van de middag nemen we vaak een appeltje. Ze zijn zo lekker! Vooral met schil, dan is de voedingswaarde het hoogst. Verder door smoothies en door de bietensalade.
Bleekselderij
Als Oosters groentegerecht: De bleekselderij stoven met ui, knoflook, gember, pepertje,sojasaus, scheutje water. Bedruppelen met sesamolie en sesamzaadkes erover heen strooien.
Uien rood
Ik heb er een voor de tomatensoep gebruikt, dat versterkt de zoete smaak. Ik gebruik er een paar voor een rode uientaart, met een glutenvrije bodem.
Marigold, zilverstelen
Zilverstelen zijn familie an snijbiet en spinazie en daar proefet het ook naar. Ook kunt u paksoy vervangen door zilverstelen. Ik snij het in stukjes en bak het met ui en knoflook. Als de stukjes glazig zijn tomatenpuree erbij en een scheut plantaardige melk.
10 maart
Een heerlijk ontbijtje van standyoghurt, gemalen lijnzaad, blokjes appel, kaneel, moerbeien en geroosterde pompoenpitten.
Terzijde gestaan, door jouw nog lang niet uitgebloeide, schattige blauwe druifjes Hielkje!
4 maart
Het pakket van deze week:
• Zoete bataat oranje
• Spitskool
• Sinaasappel Navelina
• Witte champignons verpakt
• Kramer zuurkool naturel verpakt
• Wortels winterpeen
• Andijvie
• Appels Elstar
• Courgettes
• Paprika rood
Zonder pakket had ik geen courgette en paprika gehad. Ik denk dat ze het voor de aantrekkelijkheid van afwisseling doen. En ach, dan geniet ik er maar van.
Ik doe het anders en misschien ga ik dit wel vaker doen.
Per product schrijf ik wat ik ermee maak.
Zoete bataat
Door stamppot en voor chocoladecake zonder meel, verrukkelijk!
Spitskool
Als nassi met prei erdoor, wortel en rode paprika / pindasaus
Sinaasappel
Gewoon, als toetje en van de schil maak ik met de zesteur schilletjes/stukjes en die droog ik. Lekker door kruidkoek en als luchtverfrisser
Champignons
Ik bak ze, voor op geroosterd brood, voor de lunch. Met zout en versgemalen peper.
Of met knoflook en peterselie.
Zuurkool
Stamppot met een deel zoete aardappelen. Voor 2x. Met stukjes gebakken appel, krenten en
misschien nog ananas.
Wortels
Een slaatje bij de vrijdagse frieten, met een chilisausje. Door de nassi.
Andijvie
Door de smoothie. (2x)
Appels
Zo, door de smoothies en door de zuurkoolstamppot.
Courgette
Ik maak er een soort crackers van in de droogoven en ik gebruik het voor boekweitbrood.
3 maart
Er zijn plekken waar je heel even, of langer bent. Plekken waar je iets belangrijks meemaakt. Veilige plekken. Plekken die iets toevoegen en die je niet vergeet. Welke plek vergeet u nooit?
Ik noem een paar voorbeelden van mij, er zijn er meer. Zo was er vroeger thuis een plekje achter het gordijn, een weggetje bij het internaat waar ik zat, de kapel om de hoek in Utrecht, een paaltje in Ganzedijk, een plek in het Heselerbos in Duitsland, een bankje in de duinen … Ik ging overal regelmatig heen, voor rust, of voor bezinning en bij het paaltje uitte ik allerlei gevoelens. Alleen het bankje was eenmailg en kortstondig. Ik las dit gedicht van Rutger Kopland, met bank(je).
Toen de nacht
toen het licht van de nacht
duisternis was
het licht van de nacht
ons onzichtbaar maakte
en wij alleen nog stemmen waren
op een bank in de tuin
toen de nacht ons omgaf
en meenam in de duistere vragen
wanneer en waar en wie
toen de nacht een geheim was
dat met de nacht verdween
uit: ‘Toen ik dit zag’, 2008
Ik zou over het verdwalen schrijven. Het was nat, de paden die ik liep waren moeilijk begaanbaar. Na het eerste pad begon het eigenlijk al. Ik zou rechtdoor lopen, maar dat pad stond blank. Dan maar linksaf. Ik kon steeds bedenken waar ik was en hoe ik evenwijdig kon blijven aan een pad dat ik kende. Totdat het niet meer ging. En tja, toen ben ik een keer naar links gegaan en moest daarna naar rechts om het weer goed te maken. Maar dat ging niet en toen ging het mis. Ik had geen idee meer waar ik was. Opeens stond ik in een veld, omringd door bosbessen. Wat hoop ik dat ik het in de zomer terug kan vinden. Ik weer niet of u dat kinderboekje ‘Hansje in bessenland’ kent, maar zo voelde ik me. Op een gegeven moment zag ik een heel bijzonder huis, rood, en rook uit de schoorsteen. Ik ging er naar links en hoopte dat het dan goed zou komen. Het begon al bijna donker te worden. Ik wilde geen risico nemen en ik ben teruggelopen naar het huis. Het enige huis. Ik zag een vrouw op haar hurken zitten. Toen ik het erf opliep zag ik haar niet meer. Voorzichtig liep ik gespannen verder. Wat een plek. Er stonden ook nog twee of drie kleine huisjes/schuurtjes in dezelfde stijl. Er waren beelden en er was veel meer. Ik vond het te spannend om alles in me op te kunnen nemen.
Ik heb nog nooit zoiets gezien. Toen ik om het huis heenliep zag ik iemand zitten. Maar het lange haar was niet van een vrouw maar van een man. Hij zag er zwerfachtig uit en hij had geen tanden. Het leek volledig in contrast met het huis. Ik vertelde hem dat ik verdwaald was en dat het vervelend was, maar dat ik er ook blij mee was, anders had ik nooit die plek gezien. Hij was al een paar jaar met het huis bezig vertelde hij. Ik hoop dat je je hier heel gelukkig voelt zei ik en hij zei dat hij er gelukkig was. Vrijstaander kan niet, geweldig. Hij wees me de weg en hij is voor de zekerheid mee naar de voorkant gelopen. Op dat moment vloog er een enorme hond op me af en tegen me op. Zo’n enge, pitbullachtige hond om te zien. Ik heb veel met de meeste dieren en zeker ook met honden, dus ik was niet bang. De hond was van die man. Dat hij zei dat ik ergens tussen twee stenen door moest lopen was uiteindelijk mijn redding. Als ik dat niet had gedaan, had ik er nu misschien nog gelopen. Inmiddels begon het echt donker te worden. Eindelijk wist ik waar ik was en kon ik Henk bellen.
Ik maak vaak iets mee tijdens mijn middagwandelingen, maar ik was niet eerder verdwaald. Een bijzondere ervaring.
ps
Als ik nog eens die kant opga en ik vind de plek terug, dan zal ik er een foto van maken.
Ik koop (of pluk in het seizoen) bijna elke week een bosje bloemen of een plantje. Dit soort dingen heb ik lang gemist en wat geniet ik ervan. Deze rozen staan al meer dan een maand! Vreemd, maar fijn. Ze zijn zelfs gegroeid.
26 februari
We waren in mijn lievelingsgebied van Gelderland. Voor het eerst, na de verhuizing. We waren in beide vestigingen van Het Depot in Wageningen en bij Kröller Müller. Daar is een tentoonstelling van Barbara Hepworth. Een beeld van haar leven.
De kunst was prachtig (als we er in rust naar kunnen kijken, voel ik me altijd gevoed), maar even zozeer de natuur, de stijl en de sfeer van dat gebied, waar ik zo intens van hou.
Ik lees op dit moment een boek over mensen die steeds dieper in de schulden raakten omdat ze geen stap terug konden zetten. Een stap die noodzakelijk was om niet nog verder in de misère te raken. Uiteindelijk worden ze, net op tijd, uit de stroom gered en volgt er inzicht.
Mensen die behoefte hebben aan kopen terwijl er geen ruimte voor is, zouden de mogelijkheid moeten krijgen zich kosteloos te laven aan kunst, in welke vorm ook. Geen kortstondige bevrediging, maar een blijvende. Ik noem kunst, maar het zou net zo goed natuur kunnen zijn. Niet oppervlakkig, maar een diepgaande kennismaking, zodat de weg opengaat. En na de eerste weg, misschien wel vele wegen. Dat hoeft niet, een weg kan meer dan voldoende zijn, maar het kan zijn dat je van het een in het ander komt.
Het pakket van vandaag:
Bij de palmkool klopt de link niet. Als u het intypt bij Beterbio, dan krijgt u de goede informatie.
• Knolvenkel
• Cavolo nero / palmkool
• Chinese kool
• Appels Topaz
• Pompoen oranje
• Prei
• Banaan
• Romatomaten
• Pastinaak
• Winterpostelein
20 februari
We hadden hem al eerder gezien, maar vandaag nog eens, de documentaire over de liefde van Leo en Tineke Vroman. Er is ook een boek verschenen over hun begintijd. Het staat op de inmiddels lange lijst van boeken die ik dolgraag wil lezen. Fijn vervolg van het weekend!
17 februari
Ik heb u ongeveer 2 jaar geleden denk ik, voorbeelden gegeven van hoe ik groente en fruit droog. Ik ben er nu voor mijn boek mee bezig. Ik ben heel enthousiast over deze manier van conserveren. Niet alleen over dat, de geur en smaak wordt veel geconcentreerder. Je hebt van iets dus veel minder nodig. Een goed voorbeeld is zelfgemaakte paprikapoeder. Het ruikt en proeft echt naar paprika! Een theelepeltje op een groentegrecht is genoeg. De kleur is trouwens ook veel feller dan van de paprikapoeder uit de supermarkt.
Ik ontdekte deze handige engelstalige website, met droogtijden erbij.
http://www.dehydratorbook.com/support-files/dehydrator_cookbook__digest_.pdf Ik weet dat er steeds meer mensen zijn, die een droogoven hebben. Mocht u er een willen aanschaffen, ze zijn niet goedkoop en er is kwaliteitsverschil. Het maakt uit of de luchtstroom van boven naar beneden gaat, of van achteren naar voren. Ik heb een excalibur, waarbij de ventilator aan de achterkant zit. Het voordeel is dat er gelijkmatiger gedroogd wordt. En wat ik zelf echt belangrijk vind is, dat smaken zich niet vermengen. Als de ventilator aan de bovenkant zit en er zitten zowel uien, als banaan, als kruiden in de oven, dan denk ik dat de banaan uiig en kruidig smaakt.
16 februari
Een paar dagen geleden liep er aan het eind van de middag een vrouw achter een rollator voor me. Ik moest stevig doorstappen om haar bij te houden en dat vertelde ik haar. Ze zei dat ze tegen de 90 was en drie keer per dag een uur liep. Daarom voel ik me zo goed zei ze en ik blijf het tot aan het einde doen. Jee, ik loop ook drie keer per dag, maar de ochtendwandeling is ongeveer 25 minuten, de avondwandeling 20 minuten en aan het eind van de middag drie kwartier, of als ik verdwaal, zoals vorige week meer. Op het verdwalen kom ik nog terug, het was spannend.
5 februari
Het was altijd een wens om verlichting bij/op/in de boekenkast te hebben. Nu heb ik het!. Omringd door boeken, heerlijk!
Het pakket van deze week:
• Peren Doyenne du Comice
• Knolvenkel
• Wortels waspeen
• Sjalotten
• Bloedsinaasappel Moro
• Bleekselderij
• Winterpostelein verpakt
• Chinese kool
29 en 30 januari
Gisteren schreef ik over herinneringen. Dit is een voorbeeld van hoe de situatie van het leven ook is, het nooit zonder schoonheid, nooit zonder rijkdom is. Als u het voor uzelf vastlegt wordt de inhoud versterkt. U geeft het aandacht, maakt er opnieuw contact mee.
U kunt er altijd contact mee maken!
U kunt er altijd contact mee maken!
Wat ik ook nog graag wil zeggen in het verlengde van de rijkdom en schoonheid, voordat het weekend begint, is:
Laat u inspireren!
Ik vind dat weinig zoveel kracht geeft als inspiratie.
Ik herken het ‘verliefd’ worden. Als je de deur opendoet naar iets nieuws, gaat er een wereld open. Ik vind het heerlijk om me er in te storten. Er steeds meer van te zien, te lezen of te horen. Het geeft energie om zelf aan de slag te gaan.
Eindelijk omtving Henk een paar dagen geleden zijn pensioen. Na drie maanden. Samen met de aow is het ruim €1000. Zo’n vast bedrag is voor ons, na de afgelopen jaren, riant. We kregen het pensioen nu voor drie maanden tegelijk. Floep, weg is het, naar waar het nodig was, maar we zijn blij! Net zo blij ben ik, dat we het de afgelopen jaren zonder enige schulden te krijgen gered hebben. Op eigen kracht. Dit is waar en niet waar. Op eigen aardse kracht bedoel ik.
Het pakket van deze week:
• Appels Topaz
• Andijvie
• Knolselderij
• Paprika zoet zakje 2st
• Kramer zuurkool naturel verpakt
• Veldsla verpakt
• Sinaasappel Navelina
• Regenboogbieten/ bietenmix
Maandag
Gebakken aardappeltjes (aardappelen voor 2x koken) met veldsla en appel
*havermout met cacao en rozijnen
Dinsdag
Alles in dezelfde maat blokjes. Bietensalade van de regenboogbieten, een uitje, appel, hard ei, augurk en bieslook uit de diepvries
*koffie met een glutenvrij zadenkoekje (als ontbijtkoek want het blijft zacht)
Woensdag
Uit de oven: pittig bonenmengsel en puree van de rest van de aardappels / vers gemaakte appelmoes
*hangop met suikervrije
Donderdag
Rijst (voor 2x koken) met gestoofde andijvie en pindasaus
*gebakken banaan
Zaterdag
Knolselderijsoep (de knolselderij stoven, scheut groentebouillon erbij en pureren. Bestrooien met verse selderij of peterselie) met walnootcrackers# (de combinatie knolselderij en walnoot is altijd goed, Denk aan waldorfslade. Hier zit alleen geen appel bij, al zou dat op de crackers kunnen)
*koffie met chocoladecake
Zondag
De rest van de rijst met een uitje opbakken / falafelballetjes met knoflooksaus / wortelsla
*warm appeltoetje van per persoon een appel in schijfjes in een vuurast schaaltje. Een lepeltje oerzoet met wat kaneel erover. 20 minuten op 200° bakken. De oven uitzetten en nog 10 minuten laten staan. Zo opeten of nog iets erbij; soja vanillevla, ijs of hangop
29 januari
Het waait stevig in Drenthe. Al vond ik het fijn, dat het even winters koud was, ik ben blij dat het niet glad meer is. Ik ben alweer een paar keer aan de 10.000 stappen gekomen.
Ik lees een aangrijpend boekje over het leven van Charlotte Salomon van David Foenkinos, ‘Charlotte’. Ik merk dat als iemand zich in haar leven stort hij verliefd op haar wordt. De liefde voor haar klinkt door in elke regel. Hoe hartverscheurend (onverdragelijk veel leed was er, in de korte tijd dat ze leefde…) een leven of ervaring ook is, als het geschreven is door iemand die de hoofdpersoon voelbaar dichtbij brengt in de meest mooie taal, dan is er behalve dramatiek schoonheid.
Later komt Leven? Of Theater? een getekend dagboek, vertaald door Judith Herzberg misschien nog eens. Judirh Herzberg schreef in 1966 al over Charlotte. Bij een uitzending van Boeken van Wim Brands vertelde ze dat ze gefascineerd werd door de afbeeldingen die in kasten in het Stedelijk Museum lagen opgeslagen. Echter zonder dat er een touw aan vast te knopen was. Als een kaartspel dat helemaal door elkaar zit. Samen met curator Ad Peters spreidde ze alle gouaches in een nacht uit op de trappen van het Stedelijk in een poging de volgorde te ontdekken. “‘Leven? Of theater? is een van de schitterendste autobiografische werken die de kunstgeschiedenis kent.’ – NRC Handelsblad.”
‘De oorlog woedde voort en ik zat daar aan zee en keek diep in de harten van de mensen. Ik was mijn moeder, mijn grootmoeder, ja alle personen die voorkomen in mijn stuk was ik zelf. Alle wegen leerde ik gaan en ik werd mijzelf.’ ~ Charlotte Salomon.
Ik las in het boekje ‘Charlotte’ dat de ware maat van het leven de herinnering is. Het is voor mij ook een warm gebied waar ik altijd naar terug kan. Henk benadrukte gisteravond in bed de echte betekenis: her-inneren. Ik ga een mooi schrift kopen en ik ga het vullen met alle mooie herinneringen van mijn leven. Zoveel mogelijk chronologisch, al zullen er later vergeten herinneringen bij komen. Als ik iemand begeleid gaat het over de andere kant, dat wat pijn doet en is blijven liggen. Gevoelens die andere gevoelens in de weg zitten en die alle aandacht verdienen. Ik ga de dierbare en vervullende herinneringen alle ruimte geven.
22 januari
Ik schreef het een paar dagen geleden nog aan iemand, wij hebben ons nooit arm gevoeld (op een periode na, vlak na mijn afstuderen. Toen kwam er van buitenaf een schuld en was het even heel donker)
En wat is er weinig geld geweest. Minder nog dan mensen denken, denk ik.
Ik weet niet of u de afgelopen dagem naar’ Arm in Nederland?’ heeft gekeken. Er waren twee partijen; de ene zei dat in Nederland niemand arm hoeft te zijn en aan de andere kant was het idee dat veel mensen slachtoffer zijn van de maatschappij. Ertussenin zat een jonge vrouw, die naar beide kanten geen oordeel had. Er kan een opeenstapeling van problemen zijn waardoor iemand veel of alles kwijtraakt. Bijvoorbeeld vrouwen, mannen of kinderen die achterblijven met gigantische schulden van partner of ouders. In iets minder erge gevallen zorgen improvisatievermogen en de creativiteit waar ik altijd op terugkom, dat je een mooi (waardevol is het alijd!) leven houdt. We zagen beide kanten in het programma. Vijf mensen maakten (hernieuwd) kennis met armoede, in verschillende gradaties. Zelf gingen ze van eenvoudig, naar weinig, naar niets.
Van sommige beelden zullen mensen misschien schrikken, bijvoorbeeld van yoghurt die een maand over datum is.
Maar wat voor bacteriën zitten er in probiotica yoghurtjes?
Die yoghurt vind ik prima, maar soms waren de maaltijden er alleen om te overleven. Wat prijs ik me (en Henk!) gelukkig dat wij ALTIJD lekker gegeten hebben, heel lekker! Er is zo weinig nodig aan ingrediënten en zoveel aan aandacht en liefde. Er komt zeker een hoofdstuk in mijn nieuwe boek van gerechten met weinig ingrediënten. Kwaliteit zal weer en altijd voorop staan, of het nu om granen en groente gaat, of om bijvoorbeeld superfoods, waar weinig van nodig is, omdat de voedingswaarde heel hoog is. Ook als het niet noodzakelijk is geven eenvoudige recepten rust. Als er 20 producten nodig zijn, zakt mensen vaak de moed in de schoenen, het is te ingewikkeld. Er zijn vast ook mensen die het leuk vinden. Ik schreef laatst over zelf altijd na blijven denken omdat sommige recepten niet kloppen. Daarbij is het zonde om iets zelden aan te schaffen als je het zelden gebruikt. Laat het weg of gebruik iets wat erop lijkt en wat u wel vaak gebruikt.
Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik heel veel kleine en grote potten heb, daarin blink ik niet uit in eenvoud. Als ik merk dat er producten zijn die ik nauwelijks gebruik gaat het verdwijnen. De ruimte die we hier hebben moet zo effectief mogelijk gebruikt worden. En de leefruimtes moeten vooral niet te vol zijn. Zo min mogelijk prullaria. Fijne zitplekken, veel boeken, planten en wat mooie herinneringen, waar ruimte voor is, in de enorme boekenkast. En de wat andere vorm van de seizoenstafel met passende teksten en/of afbeeldingen van het seizoen.
Ik kreeg een blije reactie over dat ik weer weekmenu’s maak. Ik doe het nu, met veel plezier, maar het zal niet elke week komen. Ik zeg het maar vast, zodat ik me niet schuldig voel wanneer ik er niet aan toekom. Recepten blijf ik natuurlijk regelmatig doorgeven.
Bij deze het weekmenu voor de komende week met dit basispakket:
• Broccoli
• Bloedsinaasappels Moro
• Sla kropsla
• Pastinaak
• Winterpostelein verpakt
• Uien gewoon
• Wortels winterpeen
• Banaan
Oh, heerlijk, bloedsinaasappels!
De krop sla is enorm, daar eten we drie keer van, ook bij de lunch.
Maandag
Rijst / kerrieragout van gebakken tofublokjes, gebakken uien en rozijnen / sla
*hangop met walnoten en honing of agavesiroop
Dinsdag
Winterposteleinstamppot met aardappelen pastinaak en een plantaardig worstje in stukken. De stamppot is ook voor de lunch morgen, op de boterham met een klontje boter of kokosolie. Zo lekker, als het koud is!
*koffie met een appelblondie (een blondie is een soort brownie zonder chocolade, smeuiig en veelzijdig) Ik maakte hem nu met kokosmeel, glutenvrij en rauw. Ik experimenteer nog even verder. Mocht u kokosmeel hebben (geen kokosrasp!): 1/2 beker meel. 1/3 beker kokosbloesemsuiker of oerzoet. In ieder geval niets vloeibaars. En dan nog 1 1/4 beker appelmoes zonder suiker. Als de appelmoes zoet is, dan hoeft er misschien niets zoets meer bij. In een vorm drukken, een halve dag in de koelkast laten staan en in een paar stukken snijden.
Woensdag
Gebakken uien, spinazie a la crème en quinoa. Flink wat versgemalen peper erdoor
*biogarde met blokjes appel, rozijnen en kaneel
Donderdag
Oosterse spaghetti (zie boek) met selderij van de vensterbank
*kiwi-banaanslaatje met een lepel hangop gemengd met een lepel slagroom
Zaterdag
Kidneybonensoep / roggebrood met kokosboter en gebakken uitjes
*appeltaart met dadelcaramel#
Zondag
Broccolitaart / kropsla met chili-olijven
*bloedsinaasappelcompote met een toef slagroom (de rest gaat in kleine toefjes in de diepvries)
Fijn weekend allemaal!
18 januari
Ik heb boven 10 januari een foto gezet die eigenlijk bij eind december hoorde. Het heeft gevroren en de spinazie is minder, maar zeker niet dood. Ik ga nu kijken wat hij op de vensterbank doet. Ik heb daar ook selderij, citroenmelisse, peterselie en bieslook van het balkon neergezet. Normaal had ik dit allemaal alleen buiten. En nu, in de winter… Een beetje verwarrend. Maar de kruiden doen het goed en het is fijn om af en toe citroenmelisse-thee te drinken. Al is de citroengeur door de zon altijd zo lekker, uit consuminder oogpunt is het natuurlijk geen vraag. Wat het doet, doet het en ik moet er zuinig op zijn.
Zoals beloofd, de chocoladepuntjes. Ze moeten koud bewaard worden.
17 januari
Sneeuw
Het sneeuwt, niet jachtig, eerder tastend,
alsof het wit naar zwarte plekken zoekt.
Maar heel het landschap ligt al volgeboekt.
De dag staat zwaarbepakt om te vertrekken.
De bomen dromen rechtop in de sneeuw,
verwonderd en in hun verwondering verrast.
De vorst heeft ieder takje afgetast.
Het is windstil, er valt niets te ontdekken.
De laatste vlokken vallen, in de lucht
zweeft al wat zonlicht, geel en droog.
En vogels, eerstgeborenen van het oog,
haasten zich om de schade te herstellen.
Adriaan Morrien,
uit Verzamelde gedichten,
Van Oorschot, Amsterdam 1994
——————————–
Sinds gisteren is het hier wit. Verstillend wit. De wereld ziet er anders uit. Toen ik, tijdens mijn eind van de middagwandeling, naar de zon in de toppen van de bomen keek, voelde ik iets van het volgende gedicht.
Winter
Je ziet weer de bomen
door het bos, en dit licht
is geen licht maar inzicht:
er is niets nieuws
zonder de zon.
En toch is ook de nacht niet
uitzichtloos, zolang er sneeuw ligt
is het nooit volledig duister, nee,
er is de klaarte van een soort geloof
dat het nooit helemaal donker wordt.
Zolang er sneeuw ligt is er hoop.
Herman de Coninck
uit: Zolang er sneeuw ligt.
Brugge: Orion. 1975
—————————
Ik wil graag eens de biografie van Kristien Hemmerechts lezen, over deze man, haar man.
Waar ik het ook over heb, alles hoort bij mijn eenvoudige, rijke leven. En ik wil er steeds meer van doorgeven. Zo ontstaan er soms wondelijke combinaties. Zoals nu, van poëzie naar bakpapier.
U weet dat ik, als ik iets bak bakpapier gebruik. We eten nog maar weinig kaas, maar soms wel, zoals vanavond. Het is Henk zijn halve verjaardag. Zoals we onze vermaandag vieren, doen we dat nog een beetje extra met de verhalfdag.
We hadden ouderwets macaroni met ‘ham’ (plantaardige reepjes) en kaas. En sla met een ordinair slasausje. Wel zelfgemaakt natuurlijk. Het is lastig om de schaal schoon te krijgen en de afwasborstel kan meestal weg daarna. Ik had nu ook bakpapier in de ovenschaal gedaan. Handig, papier weg gegooid en een schone schaal en idem afwasborstel.
Als zoet hapje voor bij de koffie had ik iets heerlijks gemaakt. Ik zag een soortgelijk recept op internet. Nou, alleen het idee was soortgelijk want van de verhouding klopte niets. Belangrijk om een recept goed door te laten dringen en nooit klakkeloos over te nemen. Het zou niet te eten zijn geweest.
Hier volgt mijn recept met een heel andere verhouding. Een soort chocoladefudge.
1 beker geweekte dadels pureren. Dadels zijn nu overal heel goedkoop. Ik zag ze zelfs voor 69 cent.
Mengen met 1/4 beker kokosboter (men noemt het olie, maar het is gestold, dus het is voor mij geen olie) en
1/9 beker cacao (in het recept dat ik zag werden 2 bekers gebruikt!).
Hierna 1/4 beker pindakaas met nootjes er stevig door roeren.
In een langwerpig of rond bakje scheppen. Ik gebruikte de deksel van de pindakaaspot van de Aldi, met een stukje bakpapier erin. Ik heb ooit eens geschreven waar ik die potten allemaal voor gebruik. De deksel apart gebruiken kan dus ook nog.
Hierna moet het goed koud worden, zodat het stevig wordt.
In kleine stukken of punten snijden.
Ik zal morgen een foto nemen en plaatsen.
Wat voelt het toch goed en wat is het toch lekker om schoon te eten. Ik hoorde dat ze het in Amerika niet alleen clean, maar soms ook naked noemen. Zo natuurlijk mogelijk! Hier zijn er veel websites en Blogs met dit onderwerp, maar bijvoorbeeld in Amerika is het al jaren bezig en is er oneindig veel inspirerends te lezen. Beelden en/of filmpjes maken het extra leuk. Ik ben erg enthousiast over Pinterest (een beeld zegt meer dan…) en you tube. Typ gewoon iets in, bijvoorbeeld raw en dan https://de.pinterest.com/search/pins/?q=raw&rs=remove&term_meta[]=raw|typed&remove_refine=clean|typed
Weet u nog, een aantal jaren geleden de moeder en haar zoontje bij de wereld draait door, die raw aten? Ik begreep haar idee erachter, maar ik vond het saai. Er is zoveel creatiefs en lekkers mee te doen. Het was toen in Nederland nogal nieuw en nu is na vegetarisme en veganisme, raw hot! Ik kies niet voor een methode, maar voor alles!
En dan ook nog, ben ik niet, zoals veel mensen dat wel zijn, consequent. Nee, maar de basis is goed en vooral fijn!
15 januari
Ik wilde nog even op de goede voornemens terugkomen. Er hangt een papier met een poetsschema op de deur van de inloopkast. Het schema is gebaseerd op het schema van Chris, die ik van de groepen de Gulden Gulden en Eenvoud in Overvloed ken. Al jaren dus. Hoe gaat het met je lieve Chris? Het is enorm ondersteunend zo’n lijst, die ik aan onze woonsituatie heb aangepast. Gestructureerd poetsen dus. Verder heel veel lezen!!! Voor mijn nieuwe boek schrijven. Proberen positieve energie te brengen waar oude patronen soms overheersen. Zo bewust mogelijk leven. Dit is niets nieuws. Misschien nog meer alle aandacht geven aan wat mooi en voedend is. Ook bewuster met energie omgaan. Dit kan echt veel beter en op de manier die bij me past, zoals meer de hooikist gebruiken en meer combineren in de oven.
Op den duur wil ik weer net zoals het was, 10.000 stappen per dag krijgen. Genieten van alle kunstboeken die we hebben. Meer brieven ipv elektronische berichten schrijven. Meer voor deze website schrijven. Het begin is er! De beperkte verbouwmogelijkheden van fruit en groente ontwikkelen. Zowel op het balkon als in de vensterbank. Ik ben enthousiast over het laten ontkiemen. Ik schreef er in mijn boek over en ik blijf het een zoveelste wonder van de natuur vinden. Een peulvucht vol goede voedingstoffen, die ook nog voor vitamine C kan zorgen, als je hem laat ontkiemen. Alfalfa komt van Luzerne, een gewas dat in Oost-Groningen en waarschijnlijk op veel meer plekken als groenbemester op akkers gezaaid wordt. Als het in bloei staat is de akker gevuld met trosjes zacht blauw-paarse bloemetjes. Alfalfa betekent vader van alle voedsel. Naast vitamine C zit er ook veel ijzer in.
Dit is alfalfa en taugé. Ik kweek het op de vensterbank. Na een paar dagen is het klaar. De ‘zaden’ elke dag goed spoelen en het bakje tot aan de onderkant van het gaas met water vullen. Er zijn verschillende manieren voor het laten ontkiemen. Het kan ook gewoon in een glazen pot met een gaasje over de bovenkant. Het moet schoon zijn, dus elke dag spoelen, welke methode u ook gebruikt! U kunt het zowel in het licht als in het donker kweken. In het donker blijft het lichter van kleur. Net zoals taugé rauw te gebruiken of heel even meebakken met groente.
In het pakket deze week:
• Appels Santana
• Spitskool
• Prei
• Sla eikenbladsla
• Knolvenkel
• Sinaasappel Salustiana
• Pompoen oranje
• Paprika rood
Ik probeer weer van verschillende avondmaaltijden lunches te maken en ik gebruik zeker de soep en het gezonde ‘gebak’ van zaterdag voor de zondagse lunch.
Maandag
Venkel met gebakken ui, tomatensaus / penne met knolfook en olijven
*banaan met dadel-caramelsaus
Dinsdag
Spitskool met rode paprika / plantaardige burger
*koffie met brownie
Woensdag
Uienquiche / sla
*schaaltje hete havermout met oerzoet en kaneel
Donderdag
Prei-nassi / pindasaus / hard ei / gebakken uitjes
*biogarde met appel
Zaterdag
Preisoep / broodje met kikkererwtenballetjes en knoflooksaus
*koffie met cake met als zoetmiddel bananen en agavesiroop
Zondag
Gebakken aardappelen / plantaardige, biologische bitterballen (Aldi!) / appelmoes
*chocoladepudding
13 januari
De recepten van 2010-2014 heb ik weer teruggehaald, zodat alle recepten bij elkaar staan. Zo hoeft u niet steeds naar het archief te gaan. Het was even werk, omdat het niet in een keer kan, maar het per recept moest. Maar het is klaar, fijn.
Ook fijn en veel belangrijker is dat Henk vanmiddag voor controle naar het ziekenhuis moest. Alles is goed! De foto’s zag ik meteen tijdens het maken en toen zag ik het al. Henk heeft op zijn eigen manier elke dag geoefend de afgelopen weken. We dachten dat de basisverzekering fysiotherapie niet zou vergoeden We geloven nu dat het toch kon, maar het hoeft niet, hij deed het op eigen kracht. Zijn been mag helemaal belast worden. In huis loopt hij af en toe al zonder stok. Hij was hem vergeten gisteren, dat zegt genoeg. Ik ben trots op hem. De chirurg liet zien welke kom er nu in zit en dat zijn er eigenlijk twee. De kop zit er zo diep in dat hij er onmogelijk uit kan. En… er kan geen zuurstof bij, dus als het goed is gaat deze prothese heel lang mee. De chirurg straalde toen hij vertelde hoe de operatie was verlopen. We zijn zo blij!
Het is heel erg lang geleden, dat Henk goed kon lopen. Het gaat nu weer komen.
————————————————-
Dit hoorde eigenlijk bij eind december. Hoe bestaat het, maar vanmorgen hadden we Nieuw-Zeelandse spinazie in de smoothie. Ik vind het zo raar. Ik weet ook niet of ik hem gewoon door moet laten groeien. Hij ziet er zo gezond uit, dus weggooien doe ik natuurlijk niet. Als het nog stevig gaat vriezen is het waarschijnlijk in een keer afgelopen.
10 januari
Maandag
Gewokte chinese kool met tofu en tomatensaus
*appelcompote met kruimellaagje van walnoten en oersuiker
Dinsdag
Stamppot van een grote zoete aardappel, 3 wortels en 2 gewone gekookte aardappelen en op het laatst taugé erdoor
*koffie met zonnenpitbonbon
Woensdag
Gebakken spruitjes (nooit meer anders!) met een plantaardige burger in stukjes en stukjes ui van 2 grote uien / rijst
*banaan
Donderdag
Wortelburgers / aardappelpuree / veldsla
*citrustoetje (partjes sinaasappel met sinaasappelsaus)
Zaterdag
Groentesoep / cracker met linzenpaté
*thee met gemberkoek
Zondag
Bami met prei / pindasaus en plantaardige balletjes
*Hangop met appelmoes
7 januari
Elke dag kan ik bedenken dat ik anders met iets om wil gaan. Toch vind ik het fijn om ijkmomenten te hebben. Voor mij zijn die eind augustus en op 1 januari.
Zoals we er in december voor gezorgd hebben dat er een goede voorraad in huis is, zo neem ik me ook bepaalde dingen voor. Het doet er minder toe of alles gebeurt, dan dat er een fris, schoon moment is. De weg is weer open en vrij gemaakt. Zo voelt het. Ik ben trouwens op een andere manier ook blij met de voorraad want alles ligt hier stil. Scholen zijn al een paar dagen dicht, er wordt op straat geschaatst en in ziekenhuizen wordt continue geopereerd vanwege alle valpartijen. Er wordt aangeraden echt niet de deur uit te gaan. Henk moest eigenlijk voor controle naar het ziekenhuis vandaag, maar hij heeft afgebeld. Ik denk dat ze er blij mee zijn.
Ik loop altijd, wat voor weer het ook is, behalve als het glad is, alleen dan blijf ik binnen. Gelukkig kan ik hier over de gangen draven, zodat ik toch wat beweging krijg.
1 januari!
Lieve allemaal,
Een heel, heel gelukkig nieuwjaar gewenst!
Nog nooit zagen we zulk mooi vuurwerk als gisteravond. (behalve wat ik vroeger, op donderdagavond in Scheveningen vanaf het strand zag). En dat vanaf de bank, een ereplaats. Veel ervan hadden we nog nooit gezien, zoals het ‘goud’ dat na de explosies in oneindig veel sterretjes naar beneden dwarrelde. Met alleen lawaai heb ik niets, al kan je het om 00.00u ervaren als het boze dat weggeknald moet worden, plaatsmakend voor al het andere. Maar dit … Ik weet dat sommige mensen en veel dieren last hebben van vuurwerk. Het zou eigenlijk alleen van 0.00u tot 1.00u moeten zijn, een uurtje, desnoods een half uur. En dan net zo schitterend als wat wij zagen.
Ik bestel voortaan het basispakket en niet meer het pluspakket bij beterbio. Geen 10 verse producten, maar 8 en dan eventueel nog iets erbij dat ik nodig heb. Elke dinsdagmorgen komt de groenteboer hier in de flat en die wil ik ook steunen. Het is zo luxe, dat hij komt. Niet hij, ze, twee leuke mannen. Daarbij moet de broekriem stevig worden aangetrokken. Ik wil proberen het voorlopig te redden met €25 in de week. Het basispakket is €15.95.
Dit zit er deze week in:
• Peren Concorde
• Knolselderij met loof
• Winterpostelein verpakt
• Paksoi
• Paprika zoet zakje 2st
• Sjalotten
• Pastinaak
• Appels Elstar
Ik heb nog groene kool en ik heb altijd wortelen, zoete aardappelen, gewone aardappels, uien, knoflook, appels.
Dit wordt het weekmenu:
Maandag
Stamppot winterpostelein met plantaardige spekjes
*appelcompote
Dinsdag
Pittige groene kool met rijst en gebakken banaan, bestrooid met sesamzaad
*warme chocolade met speculaas
Woensdag
Ovenschotel van wortel, pastinaak en zoete aardappel (insmeren met vinaigratte van olijfolie, mosterd en honing of agavesiroop)
*yoghurt, appelmoes en rozijnen (gisteren gemaakt)
Donderdag
Gewokte paksoi, sjalotje, rode paprika, knoflook, pepertje en sojasaus / quinoa
*mandarijn
Zaterdag
Erwtensoep / roggebrood met mosterd
*koffie / banaanmuffin met cranberries
Zondag
Spaghetti met winterse pesto (ik gebruik de kruiden die ik heb; selderij, peterselie, salie. Ik pureer de kruiden, olijfolie, knolfook, edelgist)
*moccacrème met plakjes banaan
Ik las dat Zjef Vanuytsel overleden is. Wat waren en zijn er veel goede Vlaamse kleinkunstenaars. Ik breng aan het begin van dit jaar graag een ode aan ze. Een paar(!) voorbeelden. Te beginnen met Zjef Vanuytsel. Dan Miel Cools, Wannes van de Velde en Kris de Bruyne. Het maakt me nostalgisch, maar dat hoort voor mij bij deze tijd van het jaar. Het is sowieso een gevoel dat dichtbij me ligt.
Zo, met een van mijn goede voornemens heb ik een start gemaakt, namelijk meer schrijven. Met altijd u als bron. Alles wat ik schrijf moet iets bijdragen, op welk gebied ook1321