zaterdag 29 oktober 2016

Groente en fruit

Ik geef na het stukjes over groente en fruit van gisteren even een simpel gerecht door.
Zoete aardappelen schillen (omdat er puree van gemaakt wordt) in stukken snijden en door olijfolie wentelen. Op bakpapier in de oven leggen, samen met wat teentjes knoflook. Een klein beetje agavesiroop of honing erover druppelen. Ruim 30 minuten op 190° bakken tot de aardappelen (bataten) zacht zijn. Pureren en op smaak brengen met in ieder geval peper en zout. In een schaal scheppen. Nog een beetje olijfolie erover druppelen, en wat geroosterde stukjes noot en peterselie erover strooien.
Variatie: Met andere kruiden of specerijen erdoorheen
Ipv nootjes geroosterde pompoen- of zonnebloempitten

Goedemorgen allemaal,

Eet ik nu eindelijk consequent alles biologisch? Nee, bijna alles. Groentes en fruit waarvan ik weet dat ze sterk bespoten worden neem ik nooit! Er is groente en fruit dat weinig bespoten wordt en dat koop ik soms en ook bijvoorbeeld perssinaasappels die er qua spuiterij tussenin liggen. Ik begrijp trouwens niet waarom grapefruits minder bespoten worden. Misschien is het bittere minder aantrekkelijk voor beestjes? Er circuleren lijsten met kleine verschillen van minst bespoten groente en fruit. Ik heb een lijst gemaakt van wat overeenkomt.

1. Uien
2. Maïs
3. Ananas
4. Avocado
5. Kool
6. Erwten
7. Asperges
8. Mango
9. Aubergine
10.Kiwi
11 Meloen
12.Zoete aardappelen
13.Grapefruit
14.Champignons


Maar het wekelijkse pakket van Beterbio is 100% in orde, vers en verrukkelijk! Ik heb er al even geen foto's van geplaatst. De bovenste is van gisteren en de andere van vorige week.


















Ik koop regelmatig en ik schreef het eerder, bij de groenteboer die hier in huis komt. Alles is zo vers, het ziet er prachtig uit (zegt op zich niets, maar het voelt gewoon goed) en ik ben dol op die jongens.

donderdag 27 oktober 2016

Boekweit

Vanmiddag maakte ik een heerlijke boekweitkoek. Ik zal het bij recepten zetten. Ik deed maar wat, dus laat ik er niet mee wachten, anders weet ik het niet meer. Boekweit is erg gezond en het past voor mij extra bij deze tijd. Ik heb laatst dus een grote zak besteld en experimenteer er lustig op los.

Het is nu serieus herfst. Gisteren was het heel mistig en oh, ik had de hele dag wel willen lezen. Er moest van alles gebeuren, dus daar was geen sprake van, behalve natuurlijk 's avonds in bed. Een moment waar ik me op blijf verheugen, elke dag. Wegzakkend in kussens en genieten van wat ik lees. Als ik het niet boeiend vind stop ik met lezen, maar het is het afgelopen jaar maar 1x voorgekomen en vorig jaar ook. Ik weet dus, omdat het zo weinig voorkomt, nog precies om welke boeken het ging.

dinsdag 18 oktober 2016

Een feestelijk verblijf in Overijssel en J.C.Bloem

We waren een paar dagen weg omdat ik jarig was. Eerst twee heel goedkope nachtjes en daarna een nacht in een sfeervol hotel, zodat ik daar jarig wakker werd. Hotel Fidder in Zwolle. Er staan alleen maar Jugendstil huizen naast elkaar, die onder monumentenzorg staan. Zo'n hele straat is op zich al heel bijzonder.

 

Alles in dat hotel gebeurde met veel aandacht. De delicate maaltijd bestond uit; kleine uitaartjes (dit is eigenlijk niet het juiste woord. De bodem was van blaadjes filodeeg volgens mij. Zowel de ui als de courgette was op twee manieren klaargemaakt. Een paar dikke aardappelschijven met grof zeezout. Een glas verrukkelijke rode wijn. Toe kaneelparfait met een speculaaswafeltje en appeltjes met citroen en gember.

We hebben veel gedaan, een rijtje:
Het Twents Museum in Enschede waar een tentoonstelling was van De Lairesse. Een tijdgenoot van Rembrandt. Ik kende de naam alleen van de straat in Amsterdam, maar hij was wereldberoemd. Ik miste het diepe gevoel, dat ik altijd bij schilderijen van Rembrandt heb. De installatie van Jaap Drupsteen, op muren en soms op de vloer geprojecteerd daarentegen was opzwepend.
En oh, we deelden als lunch brood van Menno, met Old Amsterdam en augurkjes. Uiteraard hadden we bij aankomst zoals altijd eerst cappuccino met overheerlijke, ook gedeelde appeltaart.

De volgende dag zijn we lang in Bad Bentheim geweest. Wat een interessante plek en mooi uitzicht. Alleen de vloeren al... In de kelder ging het over alchemie.





En dan '100 jaar portretten', een gevarieerde tentoonstelling in de Fundatie, waar we erg van hebben genoten. Eerst trouwens meteen al van Koekoek en zoals een nieuwe medebewoonster zei, met wie ik veel deel, dat licht...

Eindelijk waren we in de Broerenkerk, met een grote boekwinkel met thema's en een restaurant met een enorme leestafel. We waren dit al zolang van plan. Een feestelijke verjaarsbrownie bij de koffie, zacht van binnen en licht krokant aan de buitenkant. Ik kocht twee kookboeken (zo'n verwennerij, na alle mooie boeken die ik 's morgens al had gekregen) met glutenvrije recepten, een agenda en een klein blocnootje. En laten we die tas nou kwijt zijn! We waren er eigenlijk zeker van dat we hem in het Stedelijk Museum hadden laten liggen, maar er is niets gevonden. We kunnen nu niets kopen, maar aan het eind van de maand ga ik het dan toch bestellen. Eerst nog eens voor de zoveelste keer goed zoeken...

Het waren fijne dagen, maar wat waren we blij weer thuis te komen. Omdat het nu echt thuis is, zijn we gewoon het allerliefst hier.


Het begint nu meer te kleuren, herfstige heerlijkheid.
De dichter J.C. Bloem hield erg van de verschillende jaargetijden en net zoals ik vooral van de herfst. Ik geef hem even alle ruimte.



October

De hooge vloed des zomers is vergleden;

Nog gister wiegden we in zijn diepen schoot,

Nu proeven wij, bij 't 's morgens buiten treden,

Iets in de lucht van zaligheid en dood.

Dit is de teerste maand van 't jaar: October,

Die, van in damp gebroken licht verzaad,

Geheiligd, onaantastbaar-kuisch en sober,

Langs een gewijde en stille wereld gaat.

Een nieuwe weelde lokt: het zijn de stralen,

Van warmte en wellust algeheel ontdaan,

Die door een sfeer van ijle nevels dalen,

Als najaarsdraden in een vochte laan.

En, nauw-omstrengeld, zwerven door die prachten

Twee zielen, waarvan de een voor d' ander zwicht,

Broeder en zuster van mijn herfstgedachten:

De dunne schaduw en het dunne licht.

De schaduw heeft allengs het fulpen donker

Van 't zomerlijke lommer afgeleid.

En aan het milde licht bleef glans noch flonker,

Alleen een wonderlijke helderheid.

De luister van deze aarde is niet te dooven.

Mijn liefde wemelt in een zonnestraal

Rondom de laatste rozen dezer hoven

Als spel van luiten aan een koningsmaal.

In mijn verlangens trekken met de scharen

Van vogels krijtend langs de blauwe lucht,

Die dichtbij 't stralend hart des hemels varen,

Terwijl mijn loomte aan de aarde kleeft en zucht.

Ik denk aan U, droom van dit korte leven,

En van zijn barren gloed het rustloos vuur,

Het bloed mijns harten wilde ik U geven -

Zie, 't werd een roode wingerd langs den muur.

O latere geliefden langs deez' paden -

Wanneer mijn stof al wervelt op den wind,

Herdenkt mij: toen mijn voeten hen betraden,

Heb ik dit landschap ook zóózeer bemind.

Herdenkt, herdenkt mij dan, maar niet verweven

Met de gedachte aan die de harten bluscht,

Maar als gij naar de grenzen reikt van 't leven,

In najaarsnachten, warm van liefde en lust.


zaterdag 8 oktober 2016

Keramische koekenpan

De keramische koekenpan was verkleurd en niet glad meer, waardoor hij minder goed bakte. Ik had hem niet op de hoogste stand moeten zetten en zo snel heet moeten maken. Het is niet schadelijk want de pan kan meer dan 400 ° hebben, maar ik moet het meer geleidelijk doen en het hangt ook van de inhoud af denk ik. Paddenstoelen bijvoorbeeld geven snel af. Ik zet hem na gebruik voortaan op een onderzetter of theedoek, dan gaat de afkoeling ook geleidelijker. Ik ben erg enthousiast over keramische pannen. Ik wil nooit meer iets anders. Zo denk ik er nu in ieder geval over. Door de gladde laag bakt op zich alles juist heel gemakkelijk en er komen geen schadelijke stoffen vrij, zoals bij Teflon. Perfluoroctaanzuur (PFOA) is de meest gebruikte plaklaag voor teflon, waarvan de productie vanaf 2015 verboden is. Door dit zuur ontstaan gifstoffen bij de productie van teflon-pannen, en die zijn ongezond en milieubelastend.
Ik was dus teleurgesteld want ik dacht eindelijk de giede pannen voor lang te hebben. Maar nu is hij weer als nieuw! Ik bakte boekweitflensjes om te testen of hij echt weer in orde was en ja. Eerst twee hartige en daarna een zoete met kokos, blauwe bessen en agavesiroop, mmm. De hartige maakte ik met sterke smaken want zoals vriendin Hielkje zegt heeft boekweitmeel een wat gronderige smaak. Maar daarvoor waren de sterke smaken niet nodig want het proefde helemaal niet gronderig. Misschien omdat ik in kokosolie bakte. Ze waren heerlijk. En dan nu de schoonmaaktip, die in ieder geval bij mij goed werkte. Ik vond het spannend want bij van die antiaanbaklagen mag zoiets helemaal niet, maar het werkte geweldig, de bodem is weer spiegelglad. Als ik er een dun laagje olie opdoe zie je allemaal kleine druppeltjes, zo fijn!


TIP
Om een verkleurde en minder goed bakkende keramische koekenpan te herstellen.
Een heel klein beetje Jif of nog fijner schuurmiddel zoals zuiveringszout op een vochtig doekje doen en lichte, ronddraaiende bewegingen maken tot alle aanslag verdwenen is. Goed afspoelen met warm water en een heel klein beetje afwasmiddel. Dan de pan met een beetje olie in smeren en als het goed is ziet hij er nu weer prachtig uit.

woensdag 5 oktober 2016

Zonnige herfstdagen

Het blijft maar heerlijk weer. We hebben uitgebreid koffie gedronken en gelezen, op het balkon. Ik zal er binnenkort een foto van maken en dan kunt u zien hoe goed alle kruiden en een beetje groente, het nog doen. Ik schreef het net aan iemand, lezen in de zon, met een beker cappuccino, een groter genot is bijna niet mogelijk. Ik las de afgelopen tijd 'Ik kom terug van Adriaan van Dis en 'Jij zegt het' van Connie Palmen. Allebei zulke goede schrijvers. Ik moest regelmatig hardop lachen bij Adriaan van Dis (en Henk erna). Voor het schrijftalent van Connie Palmen schieten woorden tekort. Het verhaal (over het beroemde literaire liefdespaar Ted Hughes en Sylvia Plath) greep me volledig. Niet alleen door de heftige liefde, maar ook door  de  machteloosheid van beiden. Bij Ted Hughes komt er dan nog de onbegrijpelijke veroordeling bij. Veroordelingen vind ik meestal onbegrijpelijk. Van buitenaf en rationeel en vaak gevoed door eigen boosheid. Hierdoor worden de veroordeelden vaak in de steek gelaten en de pijn die dat oplevert is hartverscheurend. En het negatieve verhaal leidt al snel een eigen leven. Zonde! Wat is de achtergrond van waarom iemand iets doet?
Net zoals bij Tonio kan een geschiedenis nog zo dramatisch zijn, maar als de taal van het boek krachtig en mooi is, dan verrijkt het. En elk indrukwekkend levensverhaal doet dit van zichzelf ook al.

We kregen laatst op onze dag het boekje '111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben'. Ik werd er nostalgisch van. Ik heb er bijna 30 jaar gewoond, een heel lange tijd. Gelukkig zijn er nog veel mooie plekken en zoals alles wat mooi is, koester ik het en wil ik het overbrengen. Het doel van deze website. In Utrecht zijn het voor mij vooral de grachten en de kleine straatjes eromheen en de statige singels en parken. Henk stuurde me net een foto die Wouter van Belle gemaakt heeft. Hier woonden we vlakbij!

dinsdag 4 oktober 2016

Koken met zon

Dat er mooie solar cookers zijn weet ik. Ze zijn al jaren kant en klaar te koop en kosten ongeveer €300. Dat je ze zelf kan maken wist ik geloof ik een beetje, maar volgens mij zijn er verschillende methodes om dat te doen. Deze methode lijkt heel eenvoudig. Kartonnen dozen, aluminiumfolie, een kookzak. Ik zeg eenvoudig, maar je moet wel handig zijn en dat ben ik niet. Niet op dit vlak.
Wat ik me afvraag is; ze worden altijd voor buiten gemaakt. Zou je zo'n kookdoos ook in de vensterbank kunnen zetten?
http://solarcooking.wikia.com/wiki/%22Minimum%22_Solar_Box_Cooker
Om brood of pizza te maken, stoofschotels enz. enz. Geen kans op aanbranden
Er is ook de kookit, nog eenvoudiger, maar die kan alleen maar buiten gebruikt worden denk ik omdat er geen islolatie is om het gerecht verder gaar te maken en warm te houden als de zon even weg is. Wasmachines, drogers en fornuizen gebruiken de meeste energie.
Voordeel van deze simpele cookits is dat ze heel goedkoop zijn.
http://solarcookingkozon.nl/hoe-werkt-het/cookit/
Voor een beschut plekje in de tuin. Ik zag geen gebruiksaanwijzing, maar deze lijkt me helemaal eenvoudig om zelf te maken, al steunt kopen dit goede project.
Ik heb inmiddels een gesprek gehad over koken op de vensterbank. Wat ik hoopte, het gaat alleen om de zonnestralen, dus het moet kunnen. Ik ben zo graag toch nog een beetje zelfvoorzienend, dit zou een bijdrage kunnen leveren. Ik moet dan wel altijd goed de weersverwachting in de gaten houden en goed plannen.

De solar cook it


zaterdag 1 oktober 2016

Zaterdag bakdag!

Onderstaande schreef ik gisteren. Ik kan inmiddels zeggen dat de broden en cake erg lekker zijn. Vandaag maakte ik gezonde quinoachocolade. Het recept heb ik al geplaatst. Het was bij mij iets te puur geworden, dus ik heb in het  geplaatste recept al wat meer gedroogd fruit gedaan. Misschien wilt u nog meer. U kunt deels ook een zoete, natuurlijke stroop gebruiken en geen of minder water.

Er staan drie dingen in de oven; een klein rond zuurdesembrood, een klein rond quinoabrood met zoete aardappel en pastinaak en een bananencake met amandelmeel en blauwe bessen. Zo gebruik ik de oven zo economisch mogelijk. Straks maak ik nog een bijna rauwe appeltaart met dadelcaramel, voor het bezoek maandagmorgen. Ik zal de banaancake bij 'recepten' zetten. Hij is heerlijk! De bessen moeten goed verdeeld worden anders wordt het zompig (wat wij juist heel lekker vinden).


Later; de appeltaart maak ik morgen, het was een drukke dag. Vanavond zien we na 'Ik vertrek' van donderdag het vervolg van Intouchables. Een op en top prachtige Franse film.
'Ik vertrek' gaat over de Auvergne. Ik had daar een diepe ervaring met de natuur. De eerste, ik was 14 jaar en ik zal dat moment nooit vergeten!


Elke keer als ik hier langsloop raakt het me, deze universele moeder cq Maria in de boom. En bijna altijd heeft iemand er iets bij gelegd. De besjes lagen er en Henk heeft er een eikeltje bij gedaan.




Ziet u wat dit zijn?
Ik had ze nog nooit gezien, laat staan geproefd. Ze zijn sappig en stevig. Onder de foto het antwoord.



Druiven!