zaterdag 23 december 2017

Ter voorbereiding

Een paar maanden geleden schreef ik over onze Binbang. Het bevalt ons prima en het helpt om de afvalberg kleiner te krijgen. Op de website van dit bedrijf staan allemaal duurzame tips voor Kerst.
Ook is er een handige kalender waarop je kan zien waar welke groente en vrucht op dit moment vandaan komt. 
Goed om te weten en te proberen om veel zo dicht mogelijk bij huis te houden. Er zijn mensen die alles alleen van dichtbij halen. Zo consequent zijn wij niet, maar voor een groot deel houd ik er rekening mee.

https://www.binbang.nl/afvalvrije-kerstdagen-feestdagen/

Ik heb al een kerstbroodje, cranberrie-kwarkcake en quinoabroodjes gemaakt.


Dadelijk nog de ovenschotel voor morgenavond. Een groentestamppot met zuurkool of zuurkoolstamppot met groente en stukjes gedroogde pruim. De groente bestaat uit zoete aardappel, knolselderij, wortel en pastinaak. Het is voor drie keer.
Lebkuchen heb ik (voor het eerst) een paar dagen geleden al gebakken. Henk is er zo gek op. In Duitsland was het overal verkrijgbaar. Dit is zoals alles een verantwoorde versie en hij vindt het heerlijk!

Op Eerste Kerstdag ziet ons groenterijke diner er als volgt uit:
- Kopje bouillon met verse kruiden en een drupje sherry
- Linzengehakt met cranberriesaus
- Een rondje van de zuurkoolstamppot
- Rode kool met appeltjes
- Gebakken knolselderij en ik zag Jamie het op een erg lekkere manier doen.
Namelijk Blokjes knolselderij met olijfolie en tijm. 10 minuten bakken met deksel.
Dan eventueel nog een beetje bruin bakken
- Een paar spruitjes omdat ze er zo bij horen. Zacht gebakken met prei en wat ras el hanout (ben ik verslingerd aan, of shreef ik dat al? Gisteravond maakte ik warme chocolademelk met deze specerij!) erdoor
- Een lekker glas rode wijn erbij
- Als toetje vanille-ijs (ons ijsmachientje draait tijdens het eten) met warme mandarijnsaus en stukjes mandarijn
- Kopje mocca met een dadeltruffel

Tussen de middag krijgen we een empanada (vroeger hadden we altijd pasteitjes met ragout) met gebakken champignons, ui, peterselie en gemsla erbij.