maandag 31 december 2018

Laatste dag van 2018

Wat was het mooiste voor u, het afgelopen jaar?

Ik wens u een prettige oudejaarsdag toe en een goede afsluiting van dit jaar.
Het is nog donker en vanuit bed kijk ik naar het kerstboompje. Ik geniet van het budwig-sinaasappelontbijtje en bekers thee. Er is van alles te doen en te maken vandaag, maar ik ga zeker in de agenda opschrijven wat dit jaar anders maakte dan de afgelopen jaren.

20.45u
Het knalt en het ruikt naar oliebollen en appelbeignets, zo hoort het.
Lekker bij een groot glas cichorino.
We gaan zo naar DWDD kijken en misschien naar Marc-Marie.

Tot in het nieuwe jaar!





vrijdag 28 december 2018

Zorgverzekering en goede voornemens (meer lezen!)

Net ben ik (zijn we) eindelijk overgestapt op een andere zorgverzekering. Ik ben, als het om bedrijven en instanties gaat, behoorlijk trouw, dus het was een hele stap. Maar ik las dat het Zilveren Kruis geen vrije zorgkeuze meer heeft, zelfs niet met het ziekenhuis waar wij meestal naartoe gaan. We zijn overgestapt naar Ohra. We hebben er al jarenlang onze andere verzekeringen (behalve de uitvaart). Ohra is ook nog 20 euro goedkoper, maar het is vooral de vrije zorgkeuze. Dat telt voor ons het zwaarst.

Ik las in de krant (Trouw):
"Hoeveel boeken wilt u lezen in 2019? 
Marieke Scheers uit Houten houdt het op tweehonderd. ‘Daar ga ik waarschijnlijk wel overheen, maar je weet nooit wat er gebeurt.’
De teller van Marieke Scheers (50) staat nu op 252. Dat zijn alle boeken die ze in 2018 heeft gelezen, tot nu toe, want het jaar is nog niet voorbij. Hoogstwaarschijnlijk krijgt ze vóór Oudjaarsnacht nog twee andere boeken uit:. 
Met 252 of 254 heeft de lezeres uit Houten haar eigen ‘reading challenge’ voor dit jaar ruimschoots gehaald: ze was 200 boeken van plan. Daarmee is zij een van de fanatiekste deelnemers van www.hebban.nl/# een online lezerscommunity met 160.000 leden in Nederland en Vlaanderen. 
Avond aan avond zit Marieke Scheers op de bank met een boek en ook in bed leest ze nog wat. Ze is opgeleid als apothekersassistente en heeft sinds twee maanden geen werk meer, maar dat heeft geen invloed op haar leesgedrag. “Sinds een jaar of drie kijk ik geen tv meer”, zegt ze. “Dat is het grootste geheim.”

Hier ben ik jaloers op. Zo hebben we ook vrienden die het ene na het andere boek lezen. Vanmiddag tijdens onze wandeling zeiden we nog tegen elkaar hoeveel zin we hebben om te lezen. 200 boeken hoeft niet, maar meer dan nu in ieder geval. Dit is een van de vijf goede voornemens voor 2019, veel meer lezen! Elk boek is verrijkend op zijn eigen manier.
Wat gaat u aanpakken of anders aanpakken in 2019?
Ik vind het altijd heerlijk, om het gevoel te hebben elk jaar weer met een schone lei te kunnen beginnen.

woensdag 26 december 2018

Tweede Kerstdag

Eerst iets anders, ik ben zo blij dat we het allemaal heel sober (en toch zo rijk!) gedaan hebben, de afgelopen weken. Ik was spruitjes vergeten en een kerstdiner zonder spruitjes, nee. Dat is dus het enige dat we maandag nog gekocht hebben. 79 cent en ik was er zo blij mee! Voor het eerst van mijn leven geen boek op Kerstavond. Helemaal goed. We hebben vaak gezegd hoe fijn het allemaal was. Op een of andere manier was er meer rust.

En dan nu vandaag. Na weer uitvoerig ontbeten te hebben zijn we naar het Drentsmuseum gegaan. We gaan bijna altijd naar het museum op Tweede Kerstdag. "Nubië, land van de zwarte Farao's". Weer een zorgvuldig opgezette tentoonstelling, die veel rust uitstraalt, heel mooi.
Opgravingen zijn voor ons wel dubbel, het blijft grafschennis. De manier van omgaan met opgravingen is gelukkig wel aan het veranderen. Veel wordt weer teruggeplaatst. Zo hoort het toch? Er kunnen foto's en verhalen bij komen en zo krijg je toch iets wat heel erg de moeite waard is. Niet alleen schoonheid, maar ook kennis over hoe het in dat gebied was. Maar goed, het zo voor je zien is natuurlijk wel heel speciaal. Zoals ik zei, dubbel dus.
We geven het in ieder geval de aandacht en waardering die het verdient. We gaan denk ik nog een keer terug en dan gaan we ook naar de lezing erover.
https://drentsmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/nubië

Ik zal de maaltijd van vandaag zo even bijwerken (zie 8 december), dan bent u helemaal op de hoogte.

dinsdag 25 december 2018

Eerste Kerstdag

Om nog even terug te komen op wat ik gisteren schreef, Janneke Vreugdenhil heeft een kookboek voor een persoon geschreven. Ze had eerst een gezin en kookte altijd voor veel mensen. Toen ging ze na gescheiden te zijn alleen wonen en in het begin had ze helemaal geen zin om voor zichzelf te koken. Ze at met een zak chips in bed. Toen begon ze er weer mee en vond het steeds leuker. Nu geeft ze het veel aandacht eb daarbij zichzelf. Ze dekt de tafel mooi en geniet ...
Ik zag een filmpje over hoe ze een eetfeestje voor zichzelf maakt. Niet vegetarisch, laat staan veganistisch (het is ook alweer een paar jaar geleden en wat is er juist de laatste jaren veel veranderd!) maar het gaat even om die aandacht.
https://www.youtube.com/watch?v=7WWTdACBn90

Een fijne Eerste Kerstdag, al ging hij veel te snel om. Het menu werd iets anders en ik zal dat toevoegen aan het oorspronkelijke idee.

Het was herfstachtig weer vandaag en heel zacht. Aan het eind van de middag weer een andere lichtjesroute gelopen. Het valt ons op dat het allemaal minder Amerikaans is, subtieler, heel mooi, we halen ons hart op.

Het dineetje was overheerlijk. En mmm, het toetje, warm en koud tegelijk op je lepel en in je mond. En je krijgt alleen maar goeds binnen. Zo fijn dat smullen en gezond - bijna - altijd zo goed samengaan.

Ik zou nog vertellen hoe het kerstbrood was, verrukkelijk! En zo eenvoudig te maken. Kan het iedereen aanraden. Zonder spijs lekker voor het zondagse ontbijt of voor bij de koffie.






maandag 24 december 2018

Kerstbrood en Kerstwens

Voordat ik u fijne kerstdagen ga wensen wil ik u het recept geven van het glutenvrije kerstbroodje dat ik net maakte. Met de gedroogde vruchten kan natuurlijk gevarieerd worden. 

2 bekers gemalen havermout, 2 theelepels zuiveringszout, 2 bekers yoghurt, kaneel., 1/2 theelepel zout. Goed mengen. Veel vulling: blokjes verse gember, gedroogde pruimen in stukjes (de rozijnen waren niet bezorgd), krenten, gedroogde cranberries en een appel in blokjes.Weer goed mengen. 3/4 van het deeg in een kleine broodvorm scheppen en dan eventueel een rolletje spijs of marsepein erin drukken. Dan de rest van het deeg erop. Drie kwartier bakken op 190 graden. Ik heb er nu ook voor de zekerheid een kwart theelepeltje gist door gedaan, maar het is niet nodig. Het brood ziet er mooi uit. Benieuwd hoe het smaakt.

En dan nu:
Ik hoop dat u Kerstmis op geheel eigen manier kunt vieren, zonder - te - veel verplichtingen.
Het gaat in kerstreclames en kerstprogramma's vaak over met familie en vrienden Kerstmis vieren. Er zijn bijna drie miljoen alleenstaanden en niet iedereen heeft familie of vrienden met wie ze het kunnen vieren. Een deel ervan vindt het geen probleem en een deel voelt zich heel eenzaam. Voor hun is al het samenviergedoe zien pijnlijk. Er zijn mensen die zich eenzaam voelen en naar een gezamenlijke kerstviering of kerstdiner gaan en er zijn mensen die willen dat deze dagen snel voorbij gaan en die uitkijken naar januari.
Ik zou alleen kerst vieren geen probleem vinden, ik zou het heel fijn maken, maar nu zijn we samen en genieten we van elk moment! 
Of u alleen, samen of met veel mensen bent, ik wens u heel mooie dagen en ik stuur u heel
veel licht en warmte!







zondag 23 december 2018

Zondag voor Kerst

Volgens mij was er vroeger bij de Aldi in Nederland ook altijd even Lebkuchen, waar Henk zo gek op is. Nu niet en we kunnen ook niet even daarvoor naar Duitsland rijden. Ik heb het zelf gemaakt en de tweede keer is het heel goed gelukt. Naast verse sinaasappel is gedroogde sinaasappelschilletjes essentieel. Zonder dat proeft het niet naar echte Lebkuchen. Ik maakte het zo:

1/2 beker amandelmeel
1/2 beker bananenmeel (ik had dit al lang in huis, te lang, het was een harde bonk geworden. Toch kunnen gebruiken. Helemaal amandelmeel of de helft havermoutmeel of iets anders kan zeker ook)
1 theelepel wijnsteenbakpoeder
koekkruiden en extra kaneel, nootmuskaat en kruidnagelpoeder (beetje, zelfgemalen)
Snuf zout
2 eetlepels kokosolie 
1/4 beker Ahornsiroop
Nog een beetje plantaardige melk

Het is nu wat dunner dan deeg. Met een lepel legde ik het op de bakplaat en ik bakte het 25 minuten op 180 graden. Af laten koelen en gesmolten chocolade erover. De chocolade hard laten worden.

Een greep uit wat ik verder maakte, de afgelopen dagen:
Ik heb een goed glutenvrij brood met zuurdesem gemaakt. Jaren geleden werd ik door een voedingsdeskundige gevraagd om glutenvrije zuurdesem te maken. Lezers van het eerste uur herinneren zich dat misschien. Ik vond het een uitdaging en ben er een behoorlijke tijd  mee bezig geweest. Het was een nieuw onderwerp.
Ik had vier soorten gemaakt. Ik heb iets ervan toen wel voor een gewoon brood gebruikt, maar aan een glutenvrij brood bakken was ik niet toe. De noodzaak was er ook niet. Nu wel, al neem ik op zondagochtend, nu dus, al neem ik naast het glutenvrije brood ook weer een zelfgebakken speltboterhammetje.
Het recept voor het glutenvrije brood zal ik straks bij 'recepten' zetten en de andere hier geplaatste recepten ook.

En dan nog even marsepein. O help, ik weet het niet meer. Amandelmeel, beetje citroensap, drupje amandelessence en een scheutje agavesiroop. Het lijkt te droog, maar even goed kneden met de hand en het komt goed. Ja, zo was het.

Amandelspijs maakte ik met ontvelde amandelen en dadels. De helft dadels van het amandelmeel. Kan ook een drupje amandelessence en/of een scheutje citroensap en/of plantaardige melk. Malen. Ik hou het grof, dat vind ik het lekkerst.

Tussen alles door maakte ik deze lekkere crackers, die ik keer op keer maak. Zonnenbloempittenmeel en 1/4 daarvan boekweit of een ander meel, 1/2 theelepel zout en een scheut water. Uitsmeren op bakpapier. Ik gebruik trouwens bijna altijd boekweitmeel. Dat is sowieso onmisbaar geworden voor ons. Je moet er even mee leren werken, maar als dat lukt kan alles ermee gemaakt worden. Het is goedkoop en het zit vol goede stoffen.
Het kerststuk kregen we van de buurman, ovaal zodat het mooi midden op de tafel past. Hij geeft het de buurvrouw aan de andere kant ook elk jaar, zo lief.





maandag 17 december 2018

Sfeer

Het ziet er hier licht kerstachtig uit, helemaal goed. 's Morgens als het nog donker/schemerig is brandt ons kerstboompje op het balkon. We krijgen allebei een keer in de week een ontbijtje in bed. En hoe heerlijk is het dan om vanuit bed in de schemer naar het boompje te kijken. Op onze vermaandag krijgen we het ook. Die van Henk is vandaag.

Ik denk regelmatig aan de vele verschillende fases van het leven, op elk gebied. Hoeveel diners heb ik niet, ook vaak met mijn moeder, gemaakt. De tafel prachtig gedekt, menukaartjes erbij. Alleen kaarsen aan. Dierbare herinneringen. Nu past het niet meer en geniet ik juist van de rust en de eenvoud. Geen enkele stress. Voor de maaltijden bereid ik zoveel mogelijk voor en daar is op zich al niets ingewikkelds aan.
De Adventszondagen met steeds een kaars erbij, het Weihnachtsoratorium (ik hoorde dat als Bach 'koor' schreef hij niet een koor bedoelde zoals wij dat nu kennen, maar dat het om een paar stemmen ging. De authentieke uitvoering van het Weihnachtsoratorium is nu voor het eerst uitgevoerd. We hoorden een stukje en het was heel erg mooi) lezen met een dekentje op de bank. Hoe vaak voelen we ons niet doorstroomd met een gevoel van geluk. En gisteren wandelden we door de sneeuw. En dan het genot van weer binnenkomen, de warmte, de winterse geuren ...

Omdat we maar een heel klein keukentje hebben eten we altijd binnen. Ik vind het niet zo fijn (behalve na pizza) als het dan naar eten ruikt. Ik gebruik deze tijd veel sinaasappels en ik had een schoteltje neergezet met sinaasappelschillen. Als we er langs liepen knepen we er even in en de aromatische geur verspreidde zich onmiddellijk. Dit gaan we veel vaker doen. Een goede luchtverfrisser!

zaterdag 15 december 2018

Tofu bij de Aldi

Tofu is zo veelzijdig, dus het is vast onderdeel van ons eetpatroon. Hoe ik het gisteren had klaargemaakt was lekker, maar erg veel werk. Droogdeppen, persen, weer droogdeppen, diepvries  weer droogdeppen en dan pas de smaakmakers. Dat ga ik niet meer doen. Wel eerst in de diepvries, dat komt ten goede aan de structuur. En dan kruiden.
Het is overal biologisch verkrijgbaar. Het drong net tot me door hoe goedkoop het bij de Aldi is. Normaal is het vaak €1,99 voor 400 gram. Bij de Aldi €1,79, maar het is een pond!

woensdag 12 december 2018

Citaat


Yesterday is history, 
tomorrow is a mystery,
today is a gift,
that's why we call it the present.
 

zaterdag 8 december 2018

Alvast (plan voor kerstmaaltijden)

We hebben onze groente en fruitpakketten, maar verder ga ik niets pinnen deze maand. We doen het met wat we aan klein geld hebben. Een uitdaging en tegelijkertijd is het juist heel eenvoudig. 

Beterbio ging over in Ekoplaza. Het wordt ook op vrijdag bezorgd en we kijken er elke week naar uit. Daarnaast hebben we boer Giel! Elke woensdag halen we een tweepersoons groente- en een tweepersoons fruittas op. Heel goede kwaliteit! Eerst keek ik dinsdagavond in mijn elektronische brievenbus, dan kan ik namelijk zien wat er in de pakketten zit, maar dat doe ik nu niet meer, ik laat me verrassen. Het kan zijn dat we dan iets dubbel krijgen, maar dat maakt niet uit.

https://www.bioboergiel.nl/tassen/

Eigenlijk wilde ik voor u een Sinterklaasgedicht schrijven en als klein cadeautje recepten voor een bewuste, goedkope, lekkere Kerst geven. Het was opeens al voorbij, dus geen gedicht meer, wel kerstrecepten. Dit is een opzet, ik zal het verder uitwerken.

Het recept voor de gevulde peren zal ik nu vast geven. Ik heb het al vaak gemaakt. Het is verwarmend en zo heerlijk. 

Gevulde peren
Peren doormidden snijden. Klokhuizen verwijderen en de holtes vullen met walnoten, kaneel en een scheutje ahornsiroop (of iets ander zoets). 25 minuten bakken op 180 graden.


Maandag: Kerstavond
Zuurkoolschotel (werd stamppot van gepureerde bloemkool met een gebakken rood uitje en heel fijn gesneden andijvie en wat gerookte paprikapoeder)
Koffie met Lebkuchen. Later warme wijn, anijsmelk of warme chocolade (werd warme chocolademelk van sojamelk), dat hangt van het moment af / speculaas- of vruchtencake (speculaas)

Dinsdag, Eerste Kerstdag
Ontbijt: Kerstbrood(!) (weet nog niet of ik het met amandelmeel of havermout maak. Ik maakte het met havermout. Zie recept.), zd speltbrood, crackers, eitje, oude kaas, sinaasappelsap gemengd met rode grapefruit

Lunch: Pasteitjes met champignonragout en veldsla met blokjes appel (werd sla van fijngesneden andijvie met avocado-citroensapsausje)
Diner: Linzengehakt (werd tofu op kipachtige manier), met rode kool, appel en gedroogde pruimen, spruitjes (moeten worden doorgesneden) uit de oven met zelfgemaakte siracha^ en aardappelpuree met gebakken uien erdoor (werd verfijnde aardappelpuree door de aardappelpuree knijper, zonder uien) Er kwam nog jus gemaakt van een gebakken uitje en 3 heel fijngesneden champignons bij. Glas rode wijn.
* Warme gevulde peren met kaneel, walnoten en ahornsiroop uit de oven en een bolletje banaanijs (gepureerde bananen met een paar druppels vanille in de ijsmachine. Zonder machine kunt u stukjes banaan uit de vriezer in de blender doen)
** Koffie met chocolade-dadel met een amandel op de plek van de pit (alleen koffie)

Woensdag: Tweede Kerstdag
Lunch: Wortelsoep / Wraps met guacamole, andijvie, geraspte wortel (2x wortel, maar op een andere manier dus hindert niets. Daarbij zijn we gek op wortel)

Diner: Plantaardige gourmet: Plantaardig gourmetbakje van de Aldi. Champignons, schijfjes gare aardappel, (niet) rode paprika, sausjes, veldsla (romana sla)  en havermout stokbrood (havermout plat brood) / beslag voor een flensje toe met gebakken ananas en kokosroom (we hadden hetzelfde toetje als gisteren. Ik had alleen geen walnoten meer, dus met zonnebloempitten gedaan). Kopje koffie. Bij de maaltijd weer een glas rode wijn. En wat voor wijn ... Geen idee hoe we eraan komen, maar hij was zo fantastisch, met een vleugje aroma van kersen. 

^ Siracha is een zeer pittig, van oorsprong Thais sausje.http://www.sriracha.nl/over-sriracha-nl/ Ik maak het op mijn eigen manier en in dit geval met een scheutje olie erdoor. Ik heb geen verse peper meer, dus ik gebruik sambal.
Ik meng een eetlepel met een 1/2 eetlepel olijfolie, beetje citroensap en ahornsiroop. en Normaal doe ik er knoflook door, maar dat vind ik nu niet passen. Olijfolie hoort er niet in, wel een beetje water, maar door de olie is dat nu niet nodig.

woensdag 5 december 2018

5 december

Kleine Sinterklaasviering (met een grote koestering voor vroegere vieringen). Bij de kringloop kochten we voor 4 euro een boek, een veter voor Henks pols en een melkkannetje. Het geeft zoveel voldoening om voor bijna niets iets te vinden wat je allebei graag wil hebben.
We schreven een mooi Sinterkklaasgedicht voor elkaar en we hadden warme chocolademelk en zelfgemaakte pepernoten. Ik maakte twee keer een schoteltje dit jaar. Geen kilozak (sowieso niet vanwege de suiker en tarwe), maar een paar heel erg lekkere, van boekweit en amandelmeel. Bros en aromatisch. De geur hoort bij begin december.
Aan het eind van de middag deden we eindelijk weer eens een spelletje. Ik vind dat zo gezellig!
Cichorino erbij en een kokosrozijnen bonbon. Een gelukzalig moment.

zaterdag 24 november 2018

Dadel-noten-kokoskoek

Vandaag was de verjaardag van mijn moeder. Mijn zusje en ik schreven (appten) erover en we branden allebei een kaarsje ter nagedachtenis. Het past om iets lekkers te maken, dat kon zij ook zo goed. Er was veel wat ons bond. Zeker ook de keuken. Wat hebben we er veel uren doorgebracht.

Ik vind het fijn om iets te maken wat niet in de oven hoeft. Alle mineralen en vitamines blijven zo behouden en er wordt geen energie gebruikt. (Ik gebruik de oven al vaak genoeg.) Het geeft juist energie!
Dit lijkt op de Italiaanse panforte, maar dat is gebakken. Ik heb dat jaren geleden eens gemaakt. Al zitten in deze niet gebakken versie de meeste voedingsstoffen, ik ga dit ook eens bakken, om te kijken hoe dat is. Maar nu, in al zijn eenvoud.

Een klein herfstachtig taartje.
In de keukenmachine:
200 dadels pureren (als de dadels hard zijn een 1/2 uurtje weken in warm water. of sinaasappelsap. Alleen als het echt nodig is!)  
Dan de rest toevoegen en de machine laten werken totdat er een bal is gevormd.
75 gram noten (ik gebruikte nu cashewnoten)
50 gram kokosrasp
snuf zout
kaneel
eventueel een paar druppeltjes vanille (dit maakt het extra lekker.) 
Het deeg is stijf. Als u het iets zachter wilt, kunt u een lepel kokosolie toevoegen.

Het 'deeg' in een rond of vierkant schaaltje met bakpapier erin goed plat drukken.
Dan het 'deeg' omkeren. U heeft nu een glanzende bovenkant. Nog een keer goed drukken.
Ik strooide er nog wat kokos over.
Een paar uur koud zetten. Ik zette het op het balkon, met iets erover heen want vogeltjes vinden dit beslist ook lekker.

Nu kunt u er stukjes of stukken (Henk!) van snijden.  

Heerlijk bij een kopje koffie, thee, of als het koud is, warme chocolademelk. 
Ik ga er ook eens cacao of stukjes chocolade door doen.
Een andere keer gedroogde stukjes sinaasappelschil (zestes) en grove stukken noot.
Misschien ook nog een beetje kruidnagel en nootmuskaat. Echt smaken voor deze taart van het jaar.




Edy Korthals Altes

Ik vind Trouw over het algemeen het meest diepgaand, maar soms staan er in andere kranten ook interessante interviews, zoals dit, met oud diplomaat Edy Korthals Altes. 

https://www.volkskrant.nl/mensen/oud-diplomaat-edy-korthals-altes-94-de-nieuwe-mens-stemt-mij-hoopvol-~b7e65935/?fbclid=IwAR29oCPbj-UTJVcTefLyTILHVjWpT6UN0hNK3VyUu_WNYc57EdtshwF97uU&utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=facebook 

dinsdag 20 november 2018

Zoete aardappel brownies

Simpel en heerlijk! 

1 beker gare zoete aardappel pureren met 1/2 beker pindakaas ((noten, of zadenpasta), 1/4 bekertje cacao of 2 volle eetlepels en 3 eetlepels honing (agave- of ahornsiroop)  en eventueel een beetje vanille. Het mengsel in een vierkant ovenschaaltje doen. 25 minuten bakken op 175 graden. 
Af laten koelen er eventueel (deed ik wel) een glazuur erop van kokosolie, cacao en oerzoet. De verhouding op gevoel en smaak. Het wordt knisperig.
In 6 grote stukken snijden.
Erg dom dat ik er vorige week geen foto van heb gemaakt. Houd u tegoed.

maandag 19 november 2018

Vervuld

Het was eenvoudig om in Utrecht  - elke dag - intensief bezig te zijn (ook werkmatig) met de diepste zin van het leven. Waarom zijn we hier, wat is onze taak in het leven, wat moeten we uitwerken enz. enz. Gesprekken, begeleiding, - onverwachte - ontmoetingen, cursussen, lezingen.
Hier is het wat lastiger, terwijl het toch uiteindelijk het enige is ... Naast op andere manieren bewust leven. 
Hier waren en zijn andere aspecten die maakten dat we hier kwamen wonen. We zijn er elke dag dankbaar voor. 
Er gebeurt hier ook wel het een en ander, maar we lopen er niet even naartoe.
Gelukkig ontmoeten we nu gelijkgestemde mensen en dat geeft zoveel energie. Omdat het over de essentie gaat bouw je snel iets op.  
Mede door de bijeenkomsten waar we de afgelopen tijd naartoe gingen waren we het weekend in Haarlem. Niet alleen daarvoor, ook voor Leonardo Da Vinci. Er is een tentoonstelling over hem in het Teylersmuseum. Het is noodzakelijk om toegangsbewijzen on-line te bestellen. Als we iets niet prettig vinden is het wel een vol museum, maar het was nog net te doen en je bent er allemaal voor hetzelfde. Dat maakt veel uit. Iedereen fluisterde en schuifelde. Er was harmonie. Blijft dat we het liefst samen in een museum zijn. :-)
Naast Da Vinci en een paar tijdgenoten (ik ga zo even op zoek naar iets) waren we lang in de zaal met de vaste collectie schilderijen. Wat is het toch, dat iets, een beeld, een lichtval, een sfeer je naar binnen zuigt? Er hing een zomer en winterschilderij van Koekkoek. Verstillend mooi. Als u ooit in Kleve bent raad ik van harte het Barend Cornelis Koekkoekshuis aan.
Vervuld kwamen we vandaag weer thuis.


Wat er in het echt gebeurt, gebeurt veel minder met een afbeelding, qua sfeer en diepte. (letterlijk en figuurlijk)  maar mooi blijft het. 


Winterlandschap







zondag 11 november 2018

Zondagochtend

Waar bent u goed in? 
Ik ben zo benieuwd wat het eerste in u opkomt als u dit leest. Er komt zeker meteen iets op.
U kunt een lijstje maken, van grote en kleine vaardigheden/kwaliteiten.  
Soms weten mensen niet - meer - dat ze vol kwaliteiten zitten. Kwaliteiten die iets toevoegen aan de wereld. Of alleen aan uw eigen leven. Het hoeft niet groot te zijn, als u maar weet dat u glans kunt geven aan uw, of andermens (i.p.v. andermans*) leven en eigenlijk alleen daardoor al aan de wereld.

Ik schreef een aantal weken geleden dat ik de laatste tomaatjes van de tomatenplant geoogst had. Ik heb hem niet weggegooid, maar alle stengels tot aan de grond afgeknipt. Of er nog een tomaatje aan komt weet ik niet, maar ik verbaas me weer over de kracht van de natuur om de bak weer vol en groen te krijgen. Bij deze het bewijs. 
Een paar dagen geleden was het op het balkon boven de 20 graden. Nu regent het en is het kouder, maar ik geniet van de laatste herfstkleuren. (En van de wekelijkse zondagochtend geneugtes!) Nu ze nog zichtbaar zijn moet dat ook even worden vastgelegd. 


Meestal hebben we een smoothie uit een smoothiebeker of groot glas. Soms maak ik hem wat dikker en giet ik hem in een kom. Door de andijvie is de kleur niet echt fotogeniek. Maar ja, groente is meestal het belangrijkste ingrediënt.





* Genderneutraal schrijven is moeilijk vind ik. Marieke Lucas Rijneveld was tafelmens (ze wilde liever niet tafeldame genoemd worden) bij DWDD. De taal zit vol mannelijke en vrouwelijke woorden en veel mensen worden daarmee tekort gedaan. Zo ook deze schrijfster, schrijver, auteur!

zondag 4 november 2018

Verwarmende en - indien nodig - troostende avondsmoothie

Mijn lippen plakken nog een beetje van de zoete smoothie van net. Ik heb het er lekker warm van gekregen.
Banaan is goed om lekker te slapen, de gember is goed voor de spijsvertering en van de kaneel herinner ik me dat het o.a. goed is voor de bloedsuikerspiegel.

Voor twee grote bekers:
2 appels (ik gebruik appels bijna altijd met schil, zo ook nu)
1 banaan
1 grote, zachte dadel of 2 kleine. (Als hij hard is even weken in een beetje warm water)
verse gember
kaneel

Kan ook zonder dadel en/of met alleen appels. Ik vond het nu door de dadels wel erg zoet, maar af en toe is is dat lekker en heel troostend.
Alles in de blender en daarna verwarmen. Heet opdrinken.

In de zomer is dit ijskoud heel lekker.




zaterdag 3 november 2018

Binden en pannenkoeken

Ten eerste wil ik even sorry zeggen voor mijn wisselend schrijven. Soms veel achter elkaar en soms is er even stilte. Zo zit ik in elkaar. Ik voel wel altijd de verantwoordelijkheid naar u toe. Ik schrijf deze website niet voor mezelf. Als effect ontstaan er natuurlijk wel herinneringsbeelden, die ik altijd terug kan lezen en dat is leuk, maar het is niet het uitgangspunt. Dat bent u! Daarbij vind ik schrijven en delen met u heel fijn! Het voelt totaal niet als een druk. 
Ik merk hoe ouder ik word, en dat heeft alles met mijn verleden te maken, dat ik me niet meer kan en wil binden. Er zijn uitzonderingen en soms gaat het vanzelf, en dat is heerlijk, maar over het algemeen is me vrij voelen  een levensvoorwaarde. Zelfs iets kleins kan al snel als een druk voelen. Vrijheid zorgt bij mij voor ruimte en ontspanning. Goddank woon ik met iemand die mijn vrijheid op geen enkele manier beperkt en dus heb ik me intens aan hem gebonden. Lieve, liever, liefste Henk.

Nu schrijf ik weer meer achter elkaar. Ik zal even vertellen wat voor pannenkoeken ik gisteren had gemaakt. De eerste was een wat grotere met gebakken ui, spinazie, kruidenzout en een beetje geraspte kaas.
In mijn boek schreef ik over chocoladeflensjes met kersenjam en voor een feestelijk moment met daarbij slagroom en geraspte chocolade. En zoals ik het vroeger kreeg gewoon flensjes op elkaar met rode jam ertussen, mmm. Nu maakte ik een stapeltje van zeven kleine chocolade pannenkoeken, met een laagje pindakaas ertussen. Ik goot er wat Ahornsiroop over en omringde het met plakjes banaan, heerlijk!!! Ik sneed het pannenkoekentaarje in vieren. Het is best machtig, dus we hadden de helft. De andere helft morgen, als lunch, na een kopje soep.

vrijdag 2 november 2018

Allerzielen

De mooie Himalaya zoutkaars brandt. Ik denk aan de mensen die er niet meer zijn en die ik altijd lief zal hebben.
Ze zijn niet echt weg, maar ik kan niet even bellen.
Er zijn bepaalde plekken die iemand dichtbij halen. Ze dienen zich vanzelf aan, of ik verbind zelf een plek aan iemand. 




En dit ... liefde in de herfst, hoe toepasselijk.




Zoals ik in mijn boek heb geschreven, hoort als gerecht pannenkoeken (vanwege de oneindigheid) bij Allerzielen. Tussen de middag was ik het vergeten. Vanavond dus, ipv de vrijdagse frietjes. Die komen dan morgen.

woensdag 31 oktober 2018

Krachtige vrouw

Soms lijkt iets er totaal anders uit te zien dan dat het is. Men denkt bijvoorbeeld vaak dat de voorzieningen in Duitsland goed zijn. Het hangt van veel af of je er rustig kan leven als je oud bent. Vaak is dat niet het geval. Er zijn twee miljoen mensen die onder de armoedegrens leven, waaronder heel veel ouderen. Ik heb er wel eens eerder over geschreven. Over Zuid-Korea bestaat een zelfde idee en denken mensen misschien dat iedereen rijk is. Hoe anders is het. Dit filmpje gaat over een vrouw van 82 die 14 uur per dag werkt en omgerekend €2 verdient. Het zou heel begrijpelijk zijn als ze dit niet volhield of levensmoe zou zijn. Ik vind zo vaak in Oosterse landen dat mensen een enorme veerkracht hebben. En er blijft, ook in zulke erbarmelijke omstandigheden iets stralends, iets heel jongs. En je ziet maar weer dat sojasaus en rijst (ik noem sojasaus eerst omdat daar voedingsstoffen in zitten en in witte rijst nauwelijks) je laten leven! Dat is vaak het enige dat ze eet. Ik heb met een gevoel van schaamte gekeken naar dit ontroerende filmpje. Schaamte omdat we het als we de aov leeftijd bereikt hebben, gelukkig in verhouding zo goed hebben hier. 

https://www.youtube.com/watch?v=_xcvPRBIqmM 

zondag 21 oktober 2018

Droogbloemen

Afbeeldingsresultaat voor droogbloemen

(Garantzaden. Om zaadjes te bestellen voor een droogbloemboeket)

Net zag ik een kopje 'droogbloemen in de winter'. Ik realiseerde me door die zin hoe onnatuurlijk bloemen in de winter eigenlijk zijn. En zo dacht ik vanzelf aan dat wij vroeger thuis heel veel gedroogde bloemen hadden en zelden verse bloemen in de winter. Ik zie ze voor me, niet in een vaas, maar in bosjes hangend aan de bovenkant van het raam. Het was vanzelfsprekend (zoals zoveel als je jong bent) maar het stond zo leuk!
Je moet wel weten welke bloemen geschikt zijn om te drogen. En ook hoe ze gedroogd moeten worden, rechtop of ondersteboven, in het licht of in het donker. En de bloemen moeten geplukt worden op het moment dat ze op zijn mooist zijn. Nog beter is het eigen vlak ervoor te doen want tijdens het drogen gaan de bloemen vanzelf nog meer open. Als ze dus al helemaal open zijn kunnen ze uit gaan vallen. Het plukken van deze weelde doet een beetje pijn, dus alleen die bloemen plukken waar u veel van heeft, of met het besef dat u er op die manier het hele koudere seizoen van kan genieten.
Ook nog belangrijk is om geen touw of draad te gebruiken (ik spreek uit ervaring) want de stelen krimpen door het drogen en dan vallen de bloemen op de grond. Elastiek of iets dat je kan bijstellen, strakker kan maken werkt het best.
En bijna alle en zeker de onderste bladeren weghalen, ze vertragen het droogproces.
Hang de bloemen in kleine bosjes luchtig tussen elkaar op een droge, warme plek, niet in de zon. Grote bloemen zoals pioenrozen of hortensia kunnen beter afzonderlijk gedroogd worden. Als de bloemen knisperig zijn geworden zijn ze goed. Een andere manier om te zien of de bloem goed droog is; haal een steel uit het bosje en zet die in een vaasje. Als hij blijft staan is hij goed, als hij ombuigt (ombuigen?) zit er nog vocht in de steel. Het hangt ervan hoe groot de bloemen zijn, het drogen duurt daarom van een tussen acht weken. 

Wat voorbeelden (er zijn veel meer bloemen die gedroogd kunnen worden):

Rechtop:
Lavendel 
Duizendschoon

Ondersteboven:
Rozen
Papaverbollen
Vingerhoedskruid (ik zou dit heel voorzichtig doen en goed mijn handen wassen want het is giftig, maar de bloemen zijn natuurlijk erg mooi)
Haver
Gerst

Zand:
Ook kunnen bloemen in zand worden gedroogd. Het zand onttrekt vocht aan de bloemen waardoor het drogen sneller gaat. Het kan alleen met platte bloemen, zoals viooltjes. 

Op een rooster:
Kruiden
Korenbloemen

In het donker:
Hortensia
Ridderspoor

Wat ik op dit moment en altijd in de herfst doe is bladeren onder druk drogen, in of onder een paar boek. Zo worden ze mooi plat en de kleur blijft goed behouden. Op een andere manier gaat het ook niet denk ik. Soms doe ik het ook met een mooie bloem. Tussen keukenrol of closetpapier. Zo'n bloempje blijft ook mooi. Als in een herbarium. Dit heeft iets teders vind ik. De handeling en het resultaat! Er zijn ook speciale persen voor.

In de oven of droogoven drogen kan ook. Ik doe het met kruiden, maar bloemen kunnen ook. Als de temperatuur maar niet hoger dan 40 graden is. Kleine bloemen zijn na een paar uur droog. 

Tot slot, u kunt met een kleine platte, gedroogde bloem een handgeschreven brief versieren. U kunt een composite voor achter glas maken, u kunt een herinneringsboekje maken of i.p.v. verse bloemen bosjes ophangen, of ze in een vaas zetten. Gedroogde lavendel laat de linnenkast/plan heerlijk ruiken.
En als er geen verse kruiden zijn kunt u gebruik maken van de zelf gedroogde.

maandag 15 oktober 2018

Opnieuw Dutch Weedburger

Omdat ik jarig was waren we zoals altijd even weg. Daar kom ik zo op. Eerst was er natuurlijk het verjaarsontbijtje met cadeautjes, kaarten en een subtiel versierde stoel. 






Ik kreeg twee boekjes uit de Privé Domeinserie die ik spaar, een mooie kookwekker die magnetisch is en aan de bekleding van de afzuigkap 'plakt' en ... een Himalaya zoutsteen om een waxinelichtje in te doen. Ik ben hier zo blij mee! Het geeft zulk prachtig warm licht. Ik zag het bij 'living the life you love', waarvan ik ooit een link stuurde. Kay en haar vriend wonen tijdelijk in Nieuw Zeeland. De zoutlamp gaf meteen sfeer in het kleine appartement.
Ik zag het volgende citaat op haar website:


Today you are you, that is truer than true. 
There is no one in the world that is youier than you.

(Dr Seus)

Na een cursus die we in Groningen volgen, lunchten we in Borger bij 
https://restaurantvlint21.nl/
Ik ging kiezen tussen lunch of diner en ik koos de lunch. Ik had namelijk gezien dat ze in Borger de Dutch Weedburger hadden. Ik had hem nog maar een keer eerder gehad en toen vond ik hem zo lekker.
Wat verheugde ik me hierop. 
Op het terras in de zon dronken we eerst lekker verse koele sinaasappelsap.
En toen ... de Dutch Weedburger. Bij deze waren de lekkerst denkbare frietjes en veel sla. En de Weedburger, onovertrefbaar. We hebben zo gesmuld!!!
En er was attente, aardige bediening. Ik vind dat minstens zo belangrijk als wat je eet.
Mocht u er eens naartoe gaan zorg dat u flinke trek heeft want het is veel.

Ik wens u een fijne, interessante en vooral inspirerende week toe!   

vrijdag 28 september 2018

Basilicum en recept smoothies

Hier is de basilicum. Ik pluk en het groeit en het groeit ...





De rozemarijn achter de basilicum is ook niet te stuiten. Ik had gisteren stukjes biet, wortelpeterselie, wortel en tofu (uitgeknepen en gescheurd) gemengd met een beetje olijfolie. Alles op de bakplaat en veel rozemarijn, tijm en basilicum uit het molentje erover heen. Ik heb alles 40 minuten in de oven gebakken op 190 graden. Nog wat versgemalen peper en zout erover. Kropsla erbij. De tofu wordt op deze manier knapperig. Groente uit de oven is zo smaakvol!

Een lezeres uit de omgeving (nou ja, min of meer) vroeg hoe ik de smoothies maak.
Henk perst twee sinaasappels uit, dat gaat onderin de blender. Dan heel veel groente; spinazie, andijvie, boerenkool, snijbiet of sla. Een appel en een banaan. Soms een beetje maca of spirulinapoeder. Tot slot een groot glas water. Andijvie en boerenkool 'blend' ik langer dan spinazie. Zo hadden we dit vroeger bijna elke morgen.
Wat ik nu ook vaak doe is na een glaasje bleekselderijsap een smoothie van meer fruit maken. Bijvoorbeeld sinaasappelsap, wat groente, twee appels, twee bananen, een bekertje wilde bosbessen (diepvries AH)* en water. Soms doe ik er nog een kruid bij, zoals peterselie.
Het is zo'n heerlijk begin van de dag.
Als we bleekselderijsap hebben gedronken gaan we vaak meteen erna wandelen en als we thuiskomen maak ik de smoothie. 

zaterdag 22 september 2018

Een heerlijk begin van de dag; een gezonde smoothie!

Een lange tijd maakte ik elke ochtend een smoothie, boordevol vitaminen en mineralen. Toen tijdelijk niet als ontbijt, maar nog wel tussendoor. Nu de helft van de week weer wel.
Naast de goede voedingsstoffen die het geeft is het gewoon een goed begin van de dag en minstens zo belangrijk, een lekker begin!
Trek u niets aan van wat het Voedingscentrum zegt, dat zegt wel vaker wonderlijke dingen vind ik. Door de beweging van het apparaat zou er minder vitaminen en mineralen in zitten ...  Een zelfgemaakte smoothie zit vol vitamines, mineralen en vezels! Vezels die zorgen dat de suikers uit het fruit langzaam opgenomen worden. De vezels voorkomen hierdoor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en ze zorgen voor een goede darmwerking. Vezels in groente en fruit zijn heel belangrijk. Door een sapcentrifuge of juicer verdwijnen de vezels. Toch is daar verder natuurlijk ook niets mis mee, nog steeds krijg je veel goeds binnen. In smoothies uit supermarkten zit eigenlijk ook niets slechts, al zal het misschien hoger in calorieen zijn. het enige is dat het langer duurt voordat het opgedronken wordt. Dan verdwijnen er wel vitamines. 
Hoe goed dit en alles wat we verder proberen bij te dragen aan onze gezondheid ook is, we worden er niet onsterfelijk door. Ik las een interview naar mijn hart met Barbara Ehrenreich; scheikundige, cellulair immunoloog, journalist, commentator en politiek activist. "Vergeet wat artsen en goeroes u vertellen. Laat de fixatie op gezondheid los, we hebben nauwelijks invloed."
En twee andere artikelen met Cees Hertogh, zorgethicus en arts en filosofe Marli Huyer "Fris en fruitig ouder worden, omarm liever je gebreken". Met de voor mij belangrijkste woorden: “Leid de dokter van morgen niet op in een ziektegerichte, maar in een persoonsgerichte geneeskunde,"

Waarom willen mensen er jong uit blijven zien en waarom willen bepaalde mensen graag heel oud worden? Als we allemaal boven de honderd zouden worden ontstaat precies hetzelfde, dan begint het allemaal alleen later. De ontkenning zal niet minder zijn.
Elke fase heeft zijn charme en vooral belang. 
Als iets door bepaalde aandoeningen niet meer kan is er ruimte voor iets anders, misschien voor iets heel nieuws.
Mensen zeggen vaak dat ik er jong uitzie en dat mijn stem jong klinkt en dat vind ik wel leuk om te horen, maar ik hecht er geen waarde aan.

Mijn haar wordt nu echt grijs/grijzer en ik vind het prachtig!

Het heeft lang geduurd, terwijl het vroeg begon. Het wordt mooi zilvergrijs. 

De laatste tomaatjes zijn geoogst. van de 'tomaatstruiken tot aan het plafond'. Eigenlijk hadden ze geel moeten worden, maar ze zijn oranje en heel zoet. 

Ik schreef laatst dat bepaalde gewassen horen bij een persoon en periode. Zo ben ik verbaasd hoe de basilicum het alsmaar doet. Ik heb dit nog nooit meegemaakt (met basilicum). Ik zal er binnenkort een foto van nemen. 

Fijne zaterdagavond en zondag!





donderdag 6 september 2018

Wat nu past, past morgen misschien niet meer

Hoe gaat het met u, op deze mooie nazomerochtend in september?

Sinds 10 dagen ongeveer beginnen we de dag niet meer elke dag met Budwigcrème. Henk had het minder, maar ik vond het, al varieerde ook die ontbijtjes elke dag, te eenzijdig worden, te veel Omega 3. Toen het me op een dag echt tegen stond was het overduidelijk. We wisselen nu weer af, met o.a. de heerlijke smoothies die we echt gemist hebben. Nu we de crème minder vaak eten en met maar 1 lepel olie, geniet ik er net zo van als dat ik eerder deed.
We hebben het ruim een half jaar gedaan. Het heeft zjjn functie gehad. Bij ons allebei zijn bepaalde zaken ten goede gekeerd. Niet alleen hierdoor, maar toch. En wat niet goed is vraagt om iets anders of moet zo zijn.
Het gaat net zoals bij andere ontwikkelingen; iets past op een bepaald moment niet meer en dan maakt het ruimte voor iets anders. Niets (behalve liefde) is blijvend. Goed naar jezelf luisteren en daarnaar handelen is zo belangrijk. En het verder overgeven ...
We kunnen het leven niet naar onze hand zetten, maar we kunnen wel zoveel mogelijk in overeenstemming met onszelf leven.
En steeds gevoeliger worden voor alles in en om ons heen. 
In alles zit energie. Toen ik een grote moestuin had was ik me al bewust van het mooie dat bepaalde groentes en kruiden het heel goed deden, zelfs opkwamen op plekken waar ik ze niet verwachtte. Ze hoorden bij me/ons. En andere waar ik zo mijn best voor deed bleven gewoon weg. :-)
Nu merk ik dat bij de kruiden. Er gebeurt precies hetzelfde. Het is prachtig om te volgen. Een variant is ook nog wat ik over salie schreef. Het ging alsmaar niet en nu opeens wel.

zondag 2 september 2018

Balkonzondag

Na wat koelere dagen genieten we nu weer extra van de zon en ons balkonnetje.
Het is zo heerlijk stil hier, ik hoor behalve het tikken van de klok (een miniklokje dat tikt als een grote klok) niets. O ja, Henk die af en toe de pagina van de krant omslaat. 
Het was om 8 uur nog te fris om buiten te ontbijten. 

Na een wandeling en koffie zitten we nu wel op het balkon, waar we overigens ook de koffie, ik bedoel chichorino, dronken en lezen we. Het was een volle week, maar vandaag is VRIJ. En dan vinden we niets fijner dan dit. Enfin, u weet het. 

Hier zullen we in de winter aan terugdenken. Aan al de ontelbare heerlijke keren op het balkon deze zomer. Een verlengstuk van woon- en slaapkamer.




Alles doet het buiten zo goed, er is niet tegenaan te plukken. Ik heb al een paar bakjes met kruiden in de diepvries gedaan. Maar ook binnen knip ik regelmatig van de lente-uitjes en steeds nieuwe pluksla. De foto is een beetje donker omdat het zonnescherm naar beneden is. 




Dit is allemaal zo klein, maar ook weer niet. Het draagt bij aan zonder tuin toch een beetje zelfvoorzienend zijn, als het om gezond groen gaat. En dat hangt weer nauw samen met geluk. Henk zei vanmorgen: "Ik voel me zo gelukkig met je. " Dit voelen we elke dag, elke minuut! En dat terwijl we 24 uur per dag samen zijn. 
De kleine en grote geneugtes voegen iets toe en zijn onafhankelijk van een relatie. 
De NZ spinazie is nu eindelijk ook eetbaar. Hij groeit als een tierelier. Na het zaaien duurt het altijd lang voordat het opkomt (volgend jaar is dat probleem er niet, het komt dan vanzelf op) maar dit duurde wel heel lang. Ik heb het begin mei gezaaid.

Henk is trots op de voor hem nu duidelijk te vinden inhoud van de voorraadpotten. Hier een deel ervan. Hij hoeft er eigenlijk niet naar op zoek. :-) Wel als hij op maandag ontbijt voor me maakt, dat ik in bed krijg. Een wekelijks terugkerend genot. Hij krijgt het op vrijdag. Henk deed schoolbordverf op de zijkant van de deksels. Door het krijt is het eenvoudig om de naam aan te passen.



zondag 26 augustus 2018

Chemievrij

Het is nu nog toegestaan om allerlei nare (dit lijkt me wel een overkoepelend woord)  bestrijdingsmiddelen in de landbouw te gebruiken, maar ... “De Nederlandse regering sprak eerder de ambitie uit dat de Nederlandse boeren en tuinders de minste bestrijdingsmiddelen van heel Europa (gaan) gebruiken, en dat de land- en tuinbouw in 2030 in principe 'chemievrij' is." Dit staat in Trouw van dit weekend.
Dit is niet de plek om uitgebreid in te gaan op de invloed die bestrijdingsmiddelen hebben op geest en lichaam. Dat er in ieder geval een streven is om het werkelijk te veranderen vind ik een goed bericht op deze zondagmorgen