woensdag 28 februari 2018

Blij!

Vanmorgen waren we in het ziekenhuis en ik heb goed nieuws!
Over drie maanden krijgt Henk weer een cystoscopie. 
Dat blijft voorlopig zo doorgaan, die controle is noodzakelijk maar Henk hoeft niet gespoeld te worden!!!
Een heel ander verhaal dan ons eerste gesprek in het ziekenhuis. Na de operatie zou Henk meteen een chemospoeling (geen chemokuur!) krijgen en het traject daarna lag al zo ongeveer vast.
We zijn blij.
Het is kwaadaardig, maar (nu) middelmatig kwaadaardig en het zat niet in het spierweefsel.
De kans dat de tumor terug komt is groot. Dan volgt er weer een operatie of meerdere.

Henk vond de tumor er de tweede keer, bij de operatie, anders uitzien, het had kortere 'tentakels'.
We vroegen naar foto's want het is toch heel interessant om de twee foto's, waar een maand tussen zit te vergelijken, maar er zijn jammergenoeg geen foto's.

We hebben iets sterks (zeer betrekkelijk als je het vergelijkt met wat chemisch sterk is) gedaan en we hebben een heel gerichte eetmethode.
Dit doen we waarschijnlijk de rest van ons leven.
Het blijft natuurlijk heel gevoelig bij Henk en het is geen garantie. We hebben het leven niet in de hand, het gaat zoals het moet gaan, maar we doen wat we kunnen
Chemokuren met nare bijwerkingen bieden vaak ook geen garantie, behalve de garantie dat bij zware kuren en bestralingen de kwaliteit van leven meestal verdwijnt. Ik heb vreselijke voorbeelden hiervan meegemaakt.
Dit is zacht en vol liefde en op deze manier kunnen we zelf hoe dan ook positief bijdragen.
En we bliven ons overgeven zoals we deden.
In alle rust.
En we zien hoe alles zich ontwikkeld.
We vonden een maand wachten lang, dat schreef ik al, maar we zijn er nu heel blij mee. want op deze manier konden we veel doen.  
En we zijn ook blij dat er door de perforatie niet gespoeld kon worden!
Het zou ook voor niets geweest zijn.

Ik twijfel of ik de methode en andere dingen die wij doen zal doorgeven.
Bij elk mens past iets anders.
We hebben al zoveel gedaan qua methodes en dit wat we nu doen sluit na alles volledig aan. Lichamelijk en geestelijk!
De meeste mensen met wie we omgaan zijn ook bewust met voeding bezig of hebben er op zijn minst sympathie voor. En wat ik las en ook sterk voel, als u ziek bent (en als u niet ziek bent!), ga alleen om met mensen die u steunen, die niet op een spoor zitten dat niet aansluit, dat werkt negatief. Omring u met warmte en gelijkgestemdheid!
Zo gaan wij het zeker ook doen en dat gebeurt ook allang. 

Ik had gezonde bananenkoek gemaakt, dus bij de heerlijke cichorei-cappuccino hebben we van gesmuld, om het te vieren! 

maandag 26 februari 2018

Groente en fruitpulp

In deze tijd van wachten en een nieuwe eetmethode is er behoefte aan opruimen en schoonmaken.
En wat is er dan veel te doen! Ik ben geen degelijke huisvrouw (was mijn moeder ook niet, genetisch bepaald :-)). Sfeer staat voorop. Maar zeker omdat ik elke dag zoveel uren intensief in de keuken bezig ben wordt het daar nu eenmaal vies. Wat ik vreemd vind is dat het steeds met de la onder de oven gebeurt ook al is hij dicht. Ik maak hem straks weer schoon.

Bezig zijn met gezondheid en consuminderen gaan vaak samen. Een voorbeeld is de sapcentrifuge. Op zich is een smoothie het gezondst omdat je het hele fruit en de hele groente binnenkrijgt. Vooral de vezels en juist die vezels zijn belangrijk. Maar bietjes of wortel gaan niet, het wordt niet kleiner dan stukjes en dat drinkt niet lekker. We maken dus wortel en bietensap in de sapcentrifuge (en hebben het werk van alle(!) onderdelen schoonmaken er voor over) en gebruiken dat voor de smoothies. En soms als we toch bezig zijn maken we ook even een sapje met bleek of knolsederij en eventueel groene groente. In de sapcentrifuge blijft pulp over. Ik schreef hier ooit, in mijn boek of op de website over, maar summier denk ik. Ik ga nu meer tips geven want er is nu veel meer pulp. Zonde om weg te gooien. Zonde vanwege de voedingsstoffen en zonde omdat het verspilling is.

Het pulp is te gebruiken als basis voor een voedzame soep
Of juist voor groentebouillon. Water erbij, een ui, knoflook, zeezout en laten trekken. Verse kruiden en/of specerijen toevoegen
Als deel van groente of pastasaus (bolognese)
Voor muffins (ik herinner me dat ik dit genoemd heb)
Brownies (fruitpulp, maar ook courgette of bietjes combineren goed met chocolade)
Wortelpulp voor worteltaart en dit scheelt het raspen, ideaal
Door een omelet
Door gewoon brood of glutenvrij 'brood' of 
door crackers en dan in de oven of raw in de dehydrator
Op deze manier kan het 'beslag' ook dikker gemaakt worden en dan dienen als 'boterhammen'.
Er kan ook een smeerseltje of dip van gemaakt worden 
Mijn favoriet; met een scheute olie, kwark of plantaardige yoghurt, een uitje en augurkje als sandwichspread, voor op of bij die boterhammen of crackers
Voor extra vezels in een smoothie  
Ook heerlijk is om er een groenteburger van te maken, gecombineerd met peulvruchten en/of havermout en verschillende specerijen
Of een burger met pulp, quinoa en zoete aardappel
Lekker om er af en toe of vaak sesamzaad, pompoen- of zonnenbloempitten door te doen
Als er te veel pulp is kunt u het in ijsblokjesvormpjes invriezen



zaterdag 24 februari 2018

In afwachting

Had u een fijn weekend? Heldere luchten, vrieskou.
De kamer staat vol, voornamelijk gekregen (lief!) voorjaarsbloemetjes. Het ruikt naar hyacinthen, blauwe druifjes, narcissen en paperwhites. Helemaal nu de zon in de kamer schijnt en de warmte zorgt voor een heerlijk aroma.
Het is behaaglijk warm en licht.
Henk heeft veel fruit gekregen en er staan voor ons allebei hartverwarmende kaarten. Alle betrokkenheid en hulpvaardigheid doen ons heel goed. En er waren meelevende berichtjes van websitelezers, heel veel dank!!!
Woensdag krijgen we de uitslag van het weefselonderzoek.
Het wachten is vervelend. Vooral voor de operatie, het duurde ruim een maand.
De tumor is er nu in ieder geval uit en dat is een opluchting.
Op een heel kort moment na zijn we tot nu toe rustig. Het leven accepterend.
Hoe dat na de uitslag is weet ik niet. We zijn op alle fronten bewust en opbouwend bezig.
Dat geeft kracht, energie en vooral vertrouwen.







zondag 18 februari 2018

Bijpraten

Lieve allemaal,

Goedemorgen.
Ik ga u op de hoogte brengen. Henk heeft een kwaadaardige tumor in zijn blaas. Dinsdag wordt hij geopereerd en een week later horen we of het om een oppervlakkige, half ingegroeide of helemaal ingegroeide (denk ik niet) tumor gaat.
We gaan dit proces met oneindig veel liefde en vol vertrouwen aan. Gerichte voeding, nog meer, al kan dat eigenlijk niet, genieten van de kleinste dingen en van schoonheid, die zo goed doet en diep doorwerkt. Verder geven we ons over.
Henks bloed en bloeddruk zijn prachtig, beter kan niet. Dat is een goede basis.
Mijn liefste Henk, die me elke minuut laat voelen hoeveel hij van me houdt en die me elke dag aan het lachen maakt, wat een rijkdom. Zijn humor gaat door alles heen en iedereen met wie hij contact heeft geniet ervan mee. Het zal er tot het laatste moment, wat hopelijk nog heel lang duurt, zijn.
Het is fijn als we weten waar we aan toe zijn. En wat zijn we blij als de operatie achter de rug is. Elke dag wachten is er een teveel.

Mijn zusje, haar dochter en kleindochter zijn een weekje in Nederland. Eergisteren waren ze 's middags hier. Ik kreeg een biografie over Paula Modersohn-Becker en Henk kreeg een fagotconcert van mijn nichtje. Wat een mooi cadeau.





Zowel website als boek krijgen een onverwachte wending. Voor het boek is het trouwens de tweede keer. Beiden zijn een afspiegeling van mijn leven, maar volledig voor u geschreven!
Elke gebeurtenis zorgt voor meer inzicht, uit elke situatie zijn lessen te leren en er is veel informatie over te brengen. Ik wil het allemaal met u delen. En vooral wil ik u warmte sturen, met elk woord dat ik schrijf. En ik wil u nog meer laten voelen hoe u de moeite waard bent. U heeft zoveel kwaliteiten en er zit zoveel positiefs in u. 
Positiviteit die de wereld mooier maakt, waar mensen kracht uithalen.
Over positiviteit gesproken. Er zijn geen woorden voor hoe we hier ondergedompeld worden in warm, intens meeleven!
We hadden op geen betere plek kunnen wonen.





  
Ik kan, zelfs in dit stadium, zoiets belangrijks als Henks situatie natuurlijk niet weglaten. 
Ik ben blij dat u het nu weet.
De komende tijd zal ik het over onze huidige, gerichte voeding hebben en over veel van de kostbare momenten die we beleven.

Ik voel me niet machteloos, integendeel.



donderdag 8 februari 2018

De vensterbank

Ik kan nu een beetje zeggen hoe het gaat met de planten in de vensterbank. Ik hoopte dat ze gewoon door bleven groeien en bloeien. Toch voelde ik me eigenlijk een beetje schuldig want planten hebben net zoals mensen en dieren ook behoefte aan natuurlijke rust. Iets forceren is onnatuurlijk. Dat bleek. Verschillende kruiden hielden ermee op of kregen luis. De pepermunt bleef het een beetje doen en schiet nu met wat zonnestralen omhoog. De citroenmelisse bleef in leven en de tijm bleef het doen, maar die heb ik te weinig water gegeven waardoor hij nu uitgedroogd is. Alles heeft op het zuiden veel meer water nodig dan buiten, of op een donkere plek. Logisch natuurlijk, maar ik heb het onderschat. Elke dag water, zeker als er ook maar een beetje zon is. Dit was weer een zinvolle les. Volgende winter dus vooral kiemen kweken!  

woensdag 7 februari 2018

Weg met de zomertijd (vind ik)

Ik las een artikel over de zomertijd, dat er geen voordelen aan zitten en dat veel mensen het af willen schaffen. En de beoogde energiebesparing kwam er helemaal niet. Er zijn veel nadelen voor mens en dier. Sommige mensen krijgen last van een verstoord slaapritme of voelen zich alsof ze last van een jetlag hebben. Dat het bioritme wordt verstoord wordt ondersteund door een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en de Ludwig Maximilians-Universiteit in München uit 2007. De onderzoekers peilden de mening van 50.000 mensen over de hele wereld, en ontdekten dat de invoering van de zomertijd een behoorlijk groot en langdurig effect heeft op de biologische klok van mensen. Dat komt volgens de onderzoekers omdat onze biologische klok zich steeds moet aanpassen, en daar is licht voor nodig. In de licht/donkercyclus in de winter lukt dit beter dan in de zomer. Dan past ons bioritme zich minder goed aan, met als gevolg: minder slaap en mogelijk ook een mindere kwaliteit van onze nachtrust. Vooral vinden mensen het onprettig dat er aan de klok geprutst wordt. Nadeel van altijd zomertijd is dat het in de winter dan pas heel laat licht wordt. "Het zijn vooral de Europarlementariërs uit de noordelijke landen die van het halfjaarlijkse 'verhuiscircus van de kleine wijzer' (om in termen van de Europees Parlement te blijven) af willen." Wat zal ik blij `zijn, met altijd de gewone tijd! Zomertijd is is er pas weer vanaf 1977 (door de oliecrisis). Het was er ook vanaf 1916 tot 1945.
Er kan een petitie getekend worden.

Ik heb hem uiteraard meteen getekend, al zijn er vorige winter petities overhandigd. Kan me niet schelen, het is toch een kleine daad. :-)



zaterdag 3 februari 2018

28 januari en 3 februari

U vraagt zich vast af ... waar is ze?
Er gebeurt zoveel en binnenkort hoop ik er iets over te schrijven. Omdat het me zo in beslag neemt, inclusief de contacten erover is het op deze website rustiger, maar dat is tijdelijk.
Schreef ik eerder over stronkjes en uiteindes niet weggooien, maar in water zetten of in aarde planten? Ik geef een voorbeeld van lente-uitjes. Ik had ze gebruikt tot er 2 cm over was. Dit zette ik in een 'vaasje' en zie ...



Ik heb ook een paar stukjes gember in een pot gelegd, met het 'knobbeltje' naar boven. Als je gember gewoon even laat liggen, ontstaan er vanzelf witte knobbeltjes. Je kan het stukje waar het aan vast zit lossnijden. De snijvlakken moeten drogen en dan kan het in een potje met aarde.
Voordat er echt een nieuwe gemberwortel is duurt behoorlijk lang, wel een aantal maanden, maar de stengels kunnen ook gebruikt worden. En als u meerder stukjes heeft kunt u er een of twee (of meer) door laten groeien.






Over de lente gesproken, we zagen eergisteren de eerste sneeuwklokjes! Vroeger droeg ik die bij padvinderij op 22 februari. Dat is de think-day / denkdag (niet herdenkingsdag) van Badenpowell van de padvinderij. Hij en zijn vrouw die ook veel voor die beweging betekend heeft, waren 22 februari beiden jarig. De jongens vierden zijn verjaardag, de meisjes die van haar. Ik ben maar kort padvindster geweest, maar ik heb er wel een sterke herinnering aan. Mijn moeder was een echte, die had overal kunnen overleven. Een combinatie tussen zelfredzaamheid en voor anderen zorgen. Mijn moeder had meer alleen het eerste, mijn tante die het kamp op Sumatra overleefde had het allebei. Ze komt voor in het boek van Helen Colijn over de kracht van zingen. Dat heeft hun erdoor heen geholpen. Zonder man en berooid kwam ze terug. Ze nam Surinaamse studenten in huis en zorgde voor ze. Op die manier had ze inkomen en deed ze wat haar vreugde gaf.