vrijdag 28 september 2018

Basilicum en recept smoothies

Hier is de basilicum. Ik pluk en het groeit en het groeit ...





De rozemarijn achter de basilicum is ook niet te stuiten. Ik had gisteren stukjes biet, wortelpeterselie, wortel en tofu (uitgeknepen en gescheurd) gemengd met een beetje olijfolie. Alles op de bakplaat en veel rozemarijn, tijm en basilicum uit het molentje erover heen. Ik heb alles 40 minuten in de oven gebakken op 190 graden. Nog wat versgemalen peper en zout erover. Kropsla erbij. De tofu wordt op deze manier knapperig. Groente uit de oven is zo smaakvol!

Een lezeres uit de omgeving (nou ja, min of meer) vroeg hoe ik de smoothies maak.
Henk perst twee sinaasappels uit, dat gaat onderin de blender. Dan heel veel groente; spinazie, andijvie, boerenkool, snijbiet of sla. Een appel en een banaan. Soms een beetje maca of spirulinapoeder. Tot slot een groot glas water. Andijvie en boerenkool 'blend' ik langer dan spinazie. Zo hadden we dit vroeger bijna elke morgen.
Wat ik nu ook vaak doe is na een glaasje bleekselderijsap een smoothie van meer fruit maken. Bijvoorbeeld sinaasappelsap, wat groente, twee appels, twee bananen, een bekertje wilde bosbessen (diepvries AH)* en water. Soms doe ik er nog een kruid bij, zoals peterselie.
Het is zo'n heerlijk begin van de dag.
Als we bleekselderijsap hebben gedronken gaan we vaak meteen erna wandelen en als we thuiskomen maak ik de smoothie. 

zaterdag 22 september 2018

Een heerlijk begin van de dag; een gezonde smoothie!

Een lange tijd maakte ik elke ochtend een smoothie, boordevol vitaminen en mineralen. Toen tijdelijk niet als ontbijt, maar nog wel tussendoor. Nu de helft van de week weer wel.
Naast de goede voedingsstoffen die het geeft is het gewoon een goed begin van de dag en minstens zo belangrijk, een lekker begin!
Trek u niets aan van wat het Voedingscentrum zegt, dat zegt wel vaker wonderlijke dingen vind ik. Door de beweging van het apparaat zou er minder vitaminen en mineralen in zitten ...  Een zelfgemaakte smoothie zit vol vitamines, mineralen en vezels! Vezels die zorgen dat de suikers uit het fruit langzaam opgenomen worden. De vezels voorkomen hierdoor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en ze zorgen voor een goede darmwerking. Vezels in groente en fruit zijn heel belangrijk. Door een sapcentrifuge of juicer verdwijnen de vezels. Toch is daar verder natuurlijk ook niets mis mee, nog steeds krijg je veel goeds binnen. In smoothies uit supermarkten zit eigenlijk ook niets slechts, al zal het misschien hoger in calorieen zijn. het enige is dat het langer duurt voordat het opgedronken wordt. Dan verdwijnen er wel vitamines. 
Hoe goed dit en alles wat we verder proberen bij te dragen aan onze gezondheid ook is, we worden er niet onsterfelijk door. Ik las een interview naar mijn hart met Barbara Ehrenreich; scheikundige, cellulair immunoloog, journalist, commentator en politiek activist. "Vergeet wat artsen en goeroes u vertellen. Laat de fixatie op gezondheid los, we hebben nauwelijks invloed."
En twee andere artikelen met Cees Hertogh, zorgethicus en arts en filosofe Marli Huyer "Fris en fruitig ouder worden, omarm liever je gebreken". Met de voor mij belangrijkste woorden: “Leid de dokter van morgen niet op in een ziektegerichte, maar in een persoonsgerichte geneeskunde,"

Waarom willen mensen er jong uit blijven zien en waarom willen bepaalde mensen graag heel oud worden? Als we allemaal boven de honderd zouden worden ontstaat precies hetzelfde, dan begint het allemaal alleen later. De ontkenning zal niet minder zijn.
Elke fase heeft zijn charme en vooral belang. 
Als iets door bepaalde aandoeningen niet meer kan is er ruimte voor iets anders, misschien voor iets heel nieuws.
Mensen zeggen vaak dat ik er jong uitzie en dat mijn stem jong klinkt en dat vind ik wel leuk om te horen, maar ik hecht er geen waarde aan.

Mijn haar wordt nu echt grijs/grijzer en ik vind het prachtig!

Het heeft lang geduurd, terwijl het vroeg begon. Het wordt mooi zilvergrijs. 

De laatste tomaatjes zijn geoogst. van de 'tomaatstruiken tot aan het plafond'. Eigenlijk hadden ze geel moeten worden, maar ze zijn oranje en heel zoet. 

Ik schreef laatst dat bepaalde gewassen horen bij een persoon en periode. Zo ben ik verbaasd hoe de basilicum het alsmaar doet. Ik heb dit nog nooit meegemaakt (met basilicum). Ik zal er binnenkort een foto van nemen. 

Fijne zaterdagavond en zondag!





donderdag 6 september 2018

Wat nu past, past morgen misschien niet meer

Hoe gaat het met u, op deze mooie nazomerochtend in september?

Sinds 10 dagen ongeveer beginnen we de dag niet meer elke dag met Budwigcrème. Henk had het minder, maar ik vond het, al varieerde ook die ontbijtjes elke dag, te eenzijdig worden, te veel Omega 3. Toen het me op een dag echt tegen stond was het overduidelijk. We wisselen nu weer af, met o.a. de heerlijke smoothies die we echt gemist hebben. Nu we de crème minder vaak eten en met maar 1 lepel olie, geniet ik er net zo van als dat ik eerder deed.
We hebben het ruim een half jaar gedaan. Het heeft zjjn functie gehad. Bij ons allebei zijn bepaalde zaken ten goede gekeerd. Niet alleen hierdoor, maar toch. En wat niet goed is vraagt om iets anders of moet zo zijn.
Het gaat net zoals bij andere ontwikkelingen; iets past op een bepaald moment niet meer en dan maakt het ruimte voor iets anders. Niets (behalve liefde) is blijvend. Goed naar jezelf luisteren en daarnaar handelen is zo belangrijk. En het verder overgeven ...
We kunnen het leven niet naar onze hand zetten, maar we kunnen wel zoveel mogelijk in overeenstemming met onszelf leven.
En steeds gevoeliger worden voor alles in en om ons heen. 
In alles zit energie. Toen ik een grote moestuin had was ik me al bewust van het mooie dat bepaalde groentes en kruiden het heel goed deden, zelfs opkwamen op plekken waar ik ze niet verwachtte. Ze hoorden bij me/ons. En andere waar ik zo mijn best voor deed bleven gewoon weg. :-)
Nu merk ik dat bij de kruiden. Er gebeurt precies hetzelfde. Het is prachtig om te volgen. Een variant is ook nog wat ik over salie schreef. Het ging alsmaar niet en nu opeens wel.

zondag 2 september 2018

Balkonzondag

Na wat koelere dagen genieten we nu weer extra van de zon en ons balkonnetje.
Het is zo heerlijk stil hier, ik hoor behalve het tikken van de klok (een miniklokje dat tikt als een grote klok) niets. O ja, Henk die af en toe de pagina van de krant omslaat. 
Het was om 8 uur nog te fris om buiten te ontbijten. 

Na een wandeling en koffie zitten we nu wel op het balkon, waar we overigens ook de koffie, ik bedoel chichorino, dronken en lezen we. Het was een volle week, maar vandaag is VRIJ. En dan vinden we niets fijner dan dit. Enfin, u weet het. 

Hier zullen we in de winter aan terugdenken. Aan al de ontelbare heerlijke keren op het balkon deze zomer. Een verlengstuk van woon- en slaapkamer.




Alles doet het buiten zo goed, er is niet tegenaan te plukken. Ik heb al een paar bakjes met kruiden in de diepvries gedaan. Maar ook binnen knip ik regelmatig van de lente-uitjes en steeds nieuwe pluksla. De foto is een beetje donker omdat het zonnescherm naar beneden is. 




Dit is allemaal zo klein, maar ook weer niet. Het draagt bij aan zonder tuin toch een beetje zelfvoorzienend zijn, als het om gezond groen gaat. En dat hangt weer nauw samen met geluk. Henk zei vanmorgen: "Ik voel me zo gelukkig met je. " Dit voelen we elke dag, elke minuut! En dat terwijl we 24 uur per dag samen zijn. 
De kleine en grote geneugtes voegen iets toe en zijn onafhankelijk van een relatie. 
De NZ spinazie is nu eindelijk ook eetbaar. Hij groeit als een tierelier. Na het zaaien duurt het altijd lang voordat het opkomt (volgend jaar is dat probleem er niet, het komt dan vanzelf op) maar dit duurde wel heel lang. Ik heb het begin mei gezaaid.

Henk is trots op de voor hem nu duidelijk te vinden inhoud van de voorraadpotten. Hier een deel ervan. Hij hoeft er eigenlijk niet naar op zoek. :-) Wel als hij op maandag ontbijt voor me maakt, dat ik in bed krijg. Een wekelijks terugkerend genot. Hij krijgt het op vrijdag. Henk deed schoolbordverf op de zijkant van de deksels. Door het krijt is het eenvoudig om de naam aan te passen.