zondag 21 oktober 2018

Droogbloemen

Afbeeldingsresultaat voor droogbloemen

(Garantzaden. Om zaadjes te bestellen voor een droogbloemboeket)

Net zag ik een kopje 'droogbloemen in de winter'. Ik realiseerde me door die zin hoe onnatuurlijk bloemen in de winter eigenlijk zijn. En zo dacht ik vanzelf aan dat wij vroeger thuis heel veel gedroogde bloemen hadden en zelden verse bloemen in de winter. Ik zie ze voor me, niet in een vaas, maar in bosjes hangend aan de bovenkant van het raam. Het was vanzelfsprekend (zoals zoveel als je jong bent) maar het stond zo leuk!
Je moet wel weten welke bloemen geschikt zijn om te drogen. En ook hoe ze gedroogd moeten worden, rechtop of ondersteboven, in het licht of in het donker. En de bloemen moeten geplukt worden op het moment dat ze op zijn mooist zijn. Nog beter is het eigen vlak ervoor te doen want tijdens het drogen gaan de bloemen vanzelf nog meer open. Als ze dus al helemaal open zijn kunnen ze uit gaan vallen. Het plukken van deze weelde doet een beetje pijn, dus alleen die bloemen plukken waar u veel van heeft, of met het besef dat u er op die manier het hele koudere seizoen van kan genieten.
Ook nog belangrijk is om geen touw of draad te gebruiken (ik spreek uit ervaring) want de stelen krimpen door het drogen en dan vallen de bloemen op de grond. Elastiek of iets dat je kan bijstellen, strakker kan maken werkt het best.
En bijna alle en zeker de onderste bladeren weghalen, ze vertragen het droogproces.
Hang de bloemen in kleine bosjes luchtig tussen elkaar op een droge, warme plek, niet in de zon. Grote bloemen zoals pioenrozen of hortensia kunnen beter afzonderlijk gedroogd worden. Als de bloemen knisperig zijn geworden zijn ze goed. Een andere manier om te zien of de bloem goed droog is; haal een steel uit het bosje en zet die in een vaasje. Als hij blijft staan is hij goed, als hij ombuigt (ombuigen?) zit er nog vocht in de steel. Het hangt ervan hoe groot de bloemen zijn, het drogen duurt daarom van een tussen acht weken. 

Wat voorbeelden (er zijn veel meer bloemen die gedroogd kunnen worden):

Rechtop:
Lavendel 
Duizendschoon

Ondersteboven:
Rozen
Papaverbollen
Vingerhoedskruid (ik zou dit heel voorzichtig doen en goed mijn handen wassen want het is giftig, maar de bloemen zijn natuurlijk erg mooi)
Haver
Gerst

Zand:
Ook kunnen bloemen in zand worden gedroogd. Het zand onttrekt vocht aan de bloemen waardoor het drogen sneller gaat. Het kan alleen met platte bloemen, zoals viooltjes. 

Op een rooster:
Kruiden
Korenbloemen

In het donker:
Hortensia
Ridderspoor

Wat ik op dit moment en altijd in de herfst doe is bladeren onder druk drogen, in of onder een paar boek. Zo worden ze mooi plat en de kleur blijft goed behouden. Op een andere manier gaat het ook niet denk ik. Soms doe ik het ook met een mooie bloem. Tussen keukenrol of closetpapier. Zo'n bloempje blijft ook mooi. Als in een herbarium. Dit heeft iets teders vind ik. De handeling en het resultaat! Er zijn ook speciale persen voor.

In de oven of droogoven drogen kan ook. Ik doe het met kruiden, maar bloemen kunnen ook. Als de temperatuur maar niet hoger dan 40 graden is. Kleine bloemen zijn na een paar uur droog. 

Tot slot, u kunt met een kleine platte, gedroogde bloem een handgeschreven brief versieren. U kunt een composite voor achter glas maken, u kunt een herinneringsboekje maken of i.p.v. verse bloemen bosjes ophangen, of ze in een vaas zetten. Gedroogde lavendel laat de linnenkast/plan heerlijk ruiken.
En als er geen verse kruiden zijn kunt u gebruik maken van de zelf gedroogde.