https://www.libris.nl/dekker-vd-vegt/
Er zijn hier ook tweedehandsboeken, er is een leescafé met koffie en zelfgemaakt gebak en broodjes, er zijn lezingen en presentaties en veel meer. Het heeft nog meer dan vroeger een sociaal-culturele functie.
Een medewerker zegt dat hij in de mooiste boekwinkel van Nederland werkt, maar er zijn steeds meer bijzondere boekwinkels met aanvullende functies. k schreef laatst al eens over Utrecht.
Er zijn sowieso steeds meer verkooppunten van boeken en wat word ik daar gelukkig van. De verkooppunten maken me op zich niet zoveel uit, maar het steeds meer omgeven zijn door boeken. Bibliotheken zijn net zo belangrijk. Ook die zijn en zeker de grote zijn ook multifunctioneel en veel sfeervoller dan vroeger. Voor mensen met weinig geld zijn ze onmisbaar. We komen regelmatig in Assen en zien vaak dezelfde mensen kranten of tijdschriften lezen. Er wordt gestudeerd en er is studiebegeleiding en er worden gesprekken gevoerd. Vergaderd of persoonlijk.
Terug naar de boekwinkels. Dekker en v/d Vegt was vroeger al een bekende naam, het bestaat sinds 1922. Ik ken de winkel uit Arnhem, maar daar ging hij in een keten over. Nu heet de boekwinkel in Arnhem 'Het Colofon'. Toepasselijke naam en wat een fantastische winkel! Allerlei zitjes om rustig de boeken te kunnen bekijken en dat waar je op zit kan je ook kopen.
Kijkt u zelf maar, op twee verschillende manieren. Ik was al verliefd op de bibliotheek in Arnhem, met al zijn mogelijkheden (een van de vele redenen waarom ik zo graag in die omgeving wilde wonen) en dan zo'n prachtige boekwinkel.
https://www.hetcolofon.nl
https://rsnijders.info/vakblog/2016/02/25/boekenplog-het-colofon/
U kunt in een foto gaan en zo helemaal rondkijken.
Tja, ik begon in Nijmegen en liet me meevoeren en dat is zo leuk aan internet en aan het leven.
Door me hierin te verdiepen zag ik dat hetzelfde gebeurde in Rotterdam (Donner), Maastricht en Tilburg. Ook deze drie winkels schrijven zwarte cijfers, dankzij het leesminnenden publiek dat wilde investeren. Directeur Leo van de Webering van Donner noemt het een wonderbaarlijke opstanding.
Ik zou willen dat elke Nederland het ene mooie boek na het andere las.
Het is op verschillende manieren zo verrijkend. Kent u Lidewijde Paris? Ik schreef waarschijnlijk eerder over haar. Als u haar naam intypt kunt u al haar boekbesprekingen van de boekenrubriek op zaterdagochtend terug luisteren. Een heel enthousiasmerende vrouw!
Op Facebook stond een foto van een vriend uit mijn Utrechtse leven Wouter van Belle, o.a. organist van de Kathedraal van Utrecht.
Deze tekst staat erbij:
"Nieuwe muurkunst langs de Amsterdamsestraatweg alhier. De kunstenaar vroeg de buurtbewoners naar hun favoriete boek en schilderde dat in deze 'boekenkast'. Hoe leuk!"
Er zijn zo van die mensen die in veel heel goed zijn. Zo iemand is hij.