Granen | 1 kg volk. tarwemeel | € 0,86 |
Havermout bio | € 0,94 | |
Volkoren brood | € 1,00 | |
Brabants rogge | € 0,83 | |
Fjord volk. rogge crackers | € 0,46 | |
Pindakaas 600 gram | € 2,09 | |
Aardbeienjam | € 0,86 | |
Appelstroop | € 0,61 | |
Pasta | Spaghetti 500 gram | € 0,57 |
Rijst zilvervlies 400 gram | € 0,73 | |
Peulvruchten | Linzen, rode 400 gram | € 1,13 |
Potten | Witte bonen in tomatensaus | € 0,89 |
Kokosolie bio 500 ml. | € 3,12 | |
Groente | Aardappelen bio 2 kg | € 1,99 |
IJsbergsla | € 0,79 | |
Uien 2 kg. | € 2,09 | |
Chinese kool | € 1,39 | |
Boerenkool, 2e 1/2 prijs | € 1,28 | |
Witlof 500 gram | € 0,99 | |
3 bolletjes knoflook bio | € 0,95 | |
Bosui bosje | € 0,59 | |
Wortels bio 1kg | € 1,49 | |
Fruit | Bananen bio 2x 850 gram | € 3,18 |
Mandarijnen 2 kg | € 3,00 | |
Appels Jonagold 1 1/2 kg | € 2,89 | |
Allerlei | Tomatenpuree 140 gram | € 0,36 |
Tomatenblokjes 1 blik | € 0,90 | |
Verse gist | € 0,20 | |
Rozijnen 750 gram | € 1,77 | |
Kokosrasp | € 0,47 | |
Lekkers | Chocolade puur, melk, of met stukjes hazelnoot 100 gram | € 0,49 |
Pinda’s 500 gram | € 1,40 | |
€ 40,31 |
zondag 15 november 2020
€10 per week
Ik krijg enthousiaste reacties over de goedkope weekboodschappen. Dat is stimulerend. Ik vind het, al is het een fikse klus, op zich al fijn om te doen, en als ik er mensen mee kan helpen is het nog fijner.
Het is eenvoudiger om voor de hele maand boodschappen te doen en als dat €40 is, dan kosten de boodschappen €10 per week voor twee personen.
Ik geef weer een voorbeeld. Misschien vervangt u producten of doet u er iets bij. Dit is vooral om te laten zien dat je met een extreem klein budget nog heel gezond kan eten.
Ik zou groente in twee keer kopen. Ik had trouwens nog een grote prei. Als prei of iets anders in de reclame is koop ik er veel van en snijd een deel fijn, voor in de diepvries.
Olie, kruiden en specerijen heeft u vast. Koffie, thee en plantaardige melk staan er niet bij.
Sojamelk is goedkoop te krijgen, maar ik zou nooit niet biologische nemen.
Als u het wilt hebben toevoegen, of iets schrappen als u niet boven de €40 wil komen.
Van bananen, havermout en rijst kunt u eventueel zelf melk maken. (Kom ik op terug)
De gist kunt u voor nog een brood gebruiken, of voor broodjes, krentenbollen, pizza en dikke pannenkoeken. Ik heb net nog kokosrasp bij het boodschappenlijstje gezet want het voegt echt iets toe vind ik. Qua voedingswaarde en beeld. I.p.v. iets minder is het nu iets meer dan €40.
De kokosolie gebruik ik ook als boter.
Ik zal voor een week mogelijkheden van maaltijden geven en een paar recepten.
Ontbijt:
Havermout met banaan, kokos en kaneel
Havermout met appel, rozijnen en kaneel
Crackers of roggebrood met linzenpaté en/of pindakaas, appelstroop, jam
Geroosterd brood met gebakken witte bonen in tomatensaus
Smoothie van boerenkool, appel, banaan, mandarijn en water
Vruchtensalade van appel, mandarijn, banaan en rozijnen
Hartige geroosterde boterham en krentenbol of warm broodje met jam (zondag)
Lunch:
Brood, al dan niet geroosterd met linzenpaté of pindakaas en banaan (ook lekker als tosti)
Dubbele boterham met reepjes sla of wortel, linzenburger* en veel gebakken uien / appel
Linzen, wortel of boerenkoolsoep met erna 3 in de pan; kleine dikke pannenkoekjes met rozijnen. Eventueel nog een beetje appelstroop erop
Wraps met gepureerde linzen, gebakken uien en specerijen / ijsbergsla en zoete met jam of appelstroop en banaan
2x2 Brabants rogge (zijn heel dun). Hartige met kokosolie en kruidenzout met kruiden en/of een rauw of gebakken uitje. De zoete met appelstroop en dunne appelschijfjes
Pannenkoek met pindakaas, kerrie of sambal en fijn geraspte wortel. Zoete met jam.
Kruidenbouillon / dubbele Fries roggebrood met rozijnen en kokos
Diner:
Gekookte aardappelen met een linzenburger* / gebakken witlof en appel (en als u heeft kerrie)
Verre van foto-aantrekkelijk (plaats hem alleen omdat we dit hadden. Saaie kleuren, ondanks de peterselie. Na de foto meteen meer aardappeltjes op het bord gedaan. :-) maar wel een heerlijke maaltijd. Ik heb veel van deze burgers gemaakt. Voor zo, op een broodje en verkruimeld en gebakken met groente door de rijst of in een plantaardige bolognesesaus. Ik heb ze in de oven gebakken. Ideaal om op voorraad te hebben. Er zitten er nog 6 in de diepvries.
Chinese kool in dikke schijven en bestrooien met specerijen en beetje olie, 1/2 uur bakken in de oven. Eten met aardappelpuree. De rest van de kool mengen met rijst, banaan en pindasaus.Of in plaats van pindasaus een handje pinda's door het gerecht, dat is ook erg lekker.
Rijst met ui, prei, (of wortel) gebakken stukjes burger, kerrie en rozijnen
Stamppot van aardappelen, fijne reepjes ijsbergsla en gebakken uien
Spaghetti met tomatensaus met ui, veel knoflook, als u heeft Italiaanse kruiden (vers of gedroogd) en stukjes gebakken linzenburger
Uienquiche of pizza maken met ijsbergsla erbij
Rijst met bruine bonen, ui, paprika, knoflook (zeker voor 2x maken)
Nog een paar toetjes
Banaan besprenkelen met wat gesmolten chocolade en koud laten worden
Banaanijs maken door een paar bananen te pureren. Ik doe het in de blender, daar wordt het luchtig door. Garneren met partjes mandarijn
Warme rijst met rozijnen, kaneel, kokos en een lepeltje gestolde kokosolie.
Koekjes van havermout (eventueel gemalen), een banaan of een beetje appelmoes (zelfgemaakt van twee appels), een volle eetlepel kokosolie (of niet, dan blijven de koekjes zacht) met een handje rozijnen en eventueel kokosrasp erdoor. Ongeveer 20 minuten bakken op 180 graden.
Havermelk
In de blender 1 liter water met 75 gram havermout, een snufje zout en eventueel een dadel of scheutje ahornsiroop (alleen als het in huis is, anders alleen een snufje zout). De havermout eerst een nachtje of paar uur weken maakt het nog eenvoudiger om de havermout te 'blenderen'. Hierna door een zeef roeren/drukken/wrijven of het havermoutmengsel in een thee- of kaasdoek doen en de melk eruit knijpen. Koud laten worden om zo te drinken. Verwarmen voor pap..
De pulp natuurlijk niet weggooien maar gebruiken om crackers of koekjes (met rozijnen) te maken.
Banaanmelk
In de blender een halve liter water en een banaan op de hoogste stand pureren. Opdrinken of gebruiken om bijvoorbeeld havermoutpap te maken. Niet bewaren, dan wordt het bruin (oxidatie).
Rijstemelk
125 gram gare rijst mengen met ruim een liter water en een snufje zout. Door en zeef wrijven. In de ijskast kan het drie dagen worden bewaard. De pulp gebruiken in burgers Of rijstkoekjes van maken. De pulp en eventueel gare rijst mengen met rozijnen en kaneel en bakken in de koekenpan. Lekker met een scheutje banaanmelk erdoor of overheen en zo kan het ook een ontbijt zijn. Of wat verdunde jam erover lepelen.
Linzenburgers
2 bekers (ik weet niet meer precies of het deze hoeveelheid was) rode linzen aan de kook brengen en de pit uitzetten.
1 grote ui klein snijden en bakken
Een restje groente gebruiken of verse wortel raspen.
De linzen na een halfuur goed uit laten lekken en
pureren in de keukenmachine, of stampen. Mengen met
1 beker havermout, (kunt u ook mee pureren, maar ik houd ze meestal heel) 1 volle eetlepel olijfolie, de ui, de groente (ik doe er vaak ook nog ringetjes lente-ui door) en flink wat specerijen als u die heeft, en/of verse kruiden.
Veel specerijen (knoflook, komijn, paprikapoeder) is lekker, maar alleen peper en zout is ook prima. Heel goed mengen en er burgers van vormen. Koel wegzetten en na minimaal een uur op 180 graden een half uur in de oven bakken. Op deze manier worden ze heel stevig. Als u wat minder stevig ook goed vindt, dan gewoon om en om in de koekenpan bakken.
Koolsteaks
Laat wat knoflookteentjes (of een hele bol) met een gerecht meebakken in de oven (ik heb zo'n knoflookoventje* of bak op een lage stand in een pannetje met een beetje olie of kook in water totdat de teentjes gaar zijn. Snijd twee dikke schijven kool. Smeer in met wat gare knoflook. De rest voor andere gerechten bijvoorbeeld spaghetti gebruiken. Bestrijk de schijven met olie en bestrooi met peper en zout. 35 minuten bakken op 190 graden.