Ik ga vandaag heel lang van de kortste dag genieten.
U kunt bijvoorbeeld sterren gaan kijken. Ik citeer:
"De winter met zijn lange nachten is een goed moment om eens intensief omhoog naar de hemel te turen. En de komende periode is er ook nog heel veel moois te zien. Op 21 december bijvoorbeeld staan de planeten Jupiter en Saturnus erg dichtbij elkaar aan de hemel, zegt vrijwilliger Roy Keeris van sterrenwacht Sonnenborgh. “De laatste keer dat dit gebeurde was bijna vierhonderd jaar geleden.
Voor het blote oog lijken de planeten samen te smelten, waardoor ze één grote ster lijken. Deskundigen denken dat dit fenomeen mogelijk ook de ster van Bethlehem was die de drie wijzen uit het Oosten zagen duizenden jaren geleden. Extra bijzonder dus dat dit verschijnsel net rond de Kerst is te zien."
"Er schijnt een speciale app te zijn om de hemel te 'scannen'. U kunt ook bij https://www.sonnenborgh.nl kijken, daar is van alles te ontdekken.
U zou ook kunnen gaan fermenteren.
"Leer traag koken
Fermenteren is hip. Of heel oud, net hoe je er naar kijkt. Met fermentatie maak je via schimmels, bacteriën of gisten een ander voedingsmiddel. Denk aan zuurkool, maar ook aan kaas, wijn of chocolade. “Gefermenteerde groentes bevatten levende bacteriën”, zegt fermentatie-expert Christian Weij, die het boek ‘Verrot Lekker’ schreef. “Die zijn goed voor ons immuunsysteem en onze weerstand, iets dat de afgelopen maanden natuurlijk hoog op de agenda stond.”
Het fermenteren van groenten duurt ongeveer een week, zegt Weij en is dus een prima bezigheid in de vakantie.
“Het makkelijkst is om wat bietjes, rapen, wortels en knolselderij in blokjes van een centimeter te snijden. In totaal zo’n 450 gram aan groentes. Die doe je in een weckpot van een liter. Heel belangrijk is dat er geen zuurstof bijkomt, anders gaat het schimmelen. Voeg een afgestreken eetlepel zout toe, eventueel kruiden en 500 ml water. Laat het een week op je aanrecht staan zonder te luchten, en je gefermenteerde groente is klaar.”