vrijdag 31 december 2021

Voornemens

Goede voornemens

  • Het gaat heel pittig worden met de kleine hoeveelheid geld die we de komende 20 maanden zullen hebben. Ik ga proberen door een duidelijke structuur te zorgen dat we alles binnenkrijgen wat nodig is. Dat we het redden. Ik ga ook mijn best doen om te sparen voor iets kleins, een nachtje weg (als dat dan mag) of iets anders. We zien het wel. 
  • Alles blijven doen wat goed voor Henks blaas is en al het andere, specifiek gericht op waar we last van hebben. 
  • Proberen iets langer te wandelen.
  • Proberen korter achter elkaar te zitten want het is erg slecht voor mijn doorbloeding en hartje.
  • Me elke dag nog bewuster zijn (kan dat?) van de rijkdom in onszelf en waarin we leven. Dat is allemaal zoveel belangrijker dan wat niet mogelijk is.
  • Per ruimte met weinig geld doen wat nodig is. Beetje ingewikkeld maar we gaan het proberen.
  • Ons nog meer verdiepen in alles wat er wat virussen betreft voor en achter de schermen gebeurt maar niet zichtbaar is. Dat betekent filteren. Niet alleen voor de waarheid maar ook ter bescherming. We willen niet alleen informatie maar ook ondersteuning en bemoediging.
  • Alles gebruiken. Dit schreef ik al eens, maar dit neem ik me echt voor, om zoveel mogelijk te gebruiken van producten, of het nu gaat om de pitjes van een paprika te zaaien of de schil van een banaan te gebruiken voor een pulled plantaardig gerecht.



Jaarafsluiting

Lieve allemaal, de laatste dag van het jaar. wil ik graag nog even bij u zijn.

Vorig jaar sloot ik het jaar hier af en ik plaats dezelfde regel. 

Waar was ik het afgelopen jaar dankbaar voor, wat vond ik belangrijk, wat was fijn en waar ben ik tevreden over? (En hoe zou u dit beantwoorden?) 

Er was overal veel narigheid maar er waren ook andere dingen en daar wil ik het jaar graag mee eindigen.

Dankbaar

  • De uitkomst van Henks cystoscopieën en dat hij na de laatste hoorde dat hij pas over een half jaar terug hoefde te komen. Wat fantastisch.
  • Dat we elke dag onze liefde vieren.
  • Voor de reacties op mijn telefoonwerk.
  • Dat we zo'n lieve buurman hebben gehad.
  • En dat we zo'n lieve buurvrouw hebben!

Fijn

  • Het uitstapje van ons 40 jarig samenzijn. Wat hebben we genoten van de Achterhoek, de mooie plaatsen en de sfeer. Om nooit te vergeten. We vierden onze liefde en dat doen we elke dag! Maar om dat om te kunnen zetten in zoiets. .. wat een verwennerij. En wat een geluk dat we nog naar al die mooie musea mochten. Het was anders werkelijk minder geweest. 
  • Het grootste deel van het jaar vond ik de telefonische hulp heel fijn om te doen.  
  • Het dagelijkse leesmoment aan het eind van de middag met een kopje koffie en koekje of stukje chocolade. Het kwam er niet altijd van, maar wel steeds meer. Dit is nu een lievelingsmoment van van de dag. We kijken er elke dag naar uit.
  • De mooie boeken die ik heb gelezen. Geen museum, geen bibliotheek om even lekker te zitten, maar gelukkig is er altijd onze eigen bibliotheek, met heel veel boeken waarvan er nog veel wachten om te worden gelezen. Ik heb trouwens wel verschillende bibliotheekboeken gereserveerd. Dat was ook fijn.

Tevreden

  • Dat we ondanks alle beperkingen ons leven konden leven zoals we dat het fijnst vonden (op de onnodige beperkingen na. Niet de beperkingen van de regels maar van onze kleine veilige geneugtes). 
  • Het buiten zijn elke dag wat in moeilijke tijden nog belangrijker is. We wonen niet op 3 hoog achter met misschien weinig licht en lucht. Hier hebben we dat in overvloed.
  • Met de beslissing die ik heb genomen om (bijna helemaal) te stoppen met het telefoonwerk. Het voelt nog steeds een beetje lastig (ik laat mensen in de steek) en onwennig, maar vooral bevrijdend. Het geeft me rust, heerlijk. Het zal op den duur vast wennen. 

Vanmorgen als ochtendwandeling een verwenzakje (Oliebollen, appelbeignets, ook 2 uit de oven en 2 ananasbeignets) bij die goede banketbakker gehaald. Ze konden alleen de bestelling niet vinden want ik had het gisteren pas besteld, beetje dom. Thuisgekomen zag ik dat het suikerbroodje er niet bij zat. Daar is Henk zo gek op.Ik ben dus weer naar de winkel gedraafd om het op te halen. Wil zoiets nooit uitstellen. Daarna lekker ontbeten.

Ik wens u een heel fijne Oudejaarsavond!

Niet te zeggen hoe lekker alles was (na een kopje linzen-kerriesoep).




donderdag 30 december 2021

Fruit

 


Een heerlijke combinatie, appel en dadel.

Beschouwing

Het was een wonderlijk jaar. Wonderlijker nog dan vorig jaar omdat er iets(!) meer duidelijkheid is maar de koers hetzelfde bleef.  

We (vooral ik en Henk steeds meer) hebben ons intensief verdiept in achtergronden van de vaccins, achtergronden van de farmacie, van woordvoerders en vooral ook van de politiek.

We zijn geschrokken. Dit woord dekt de lading vooral denk ik. Nooit, echt nooit hadden we gedacht dat dit allemaal kon gebeuren in Nederland. In het begin van de pandemie hadden we nog vertrouwen, het klonk allemaal beheerst, bezorgd, maar niet bangmakend of paniekerig.
Het vertrouwen in de overheid is volledig verdwenen. Dit komt vooral door de verdieping, alle informatie, inzichten, onze eigen ontwikkeling. Verder door de mondiale ontwikkelingen.
Hoe anders was de taal en de uitstraling van de woordvoerders in het begin.
Als je je overal in stort wordt steeds duidelijker welke belangen allemaal meespelen. Geld speelt hierbij de grootste rol.
We gaan ons de komende tijd nog intensiever bezighouden met wat er allemaal gebeurt. Alleen niet voordat we naar bed gaan want het maakt dat we er niet van kunnen slapen. Wat zou ik hier een dik boek over kunnen schrijven.


Door een scheiding te creëren werd een destructieve polarisatie teweeg gebracht. Dat vinden we op z’n zachtst gezegd heel verdrietig. We horen en lezen er gelukkig meer over dan dat we het zelf meemaken, maar dat doet voor het probleem niet ter zake. Als ik Caroline van der Plas (bijzonder dat ik iemand van de boerenpartij aanhaal) hoor praten over verbondenheid zien we Hugo de Jonge alleen maar op zijn telefoon kijken. Wat is belangrijker dan verbondenheid als het om zoiets groots gaat?Hoe onbeleefd kan je zijn? Niet alleen onbeleefd, vooral ongeïnteresseerd. Een lijn volgen en iedereen moet die lijn volgen, al heb je een heel andere mening en levenshouding. Vrijheid vloeit weg.
Misschien zouden telefoons, net zoals op scholen verboden moeten worden in de kamer. Terwijl ik dit schrijf besef ik dat het niets op zou lossen.  


De uitsluiting voelen we wel. We reden laatst langs een lievelingsplekje waar we een jaar geleden op afstand tot anderen veilig een kopje koffie dronken. Er was geen enkel gevaar en toch werd die plek verboden, net zoals de andere plekken die ik eerder noemde en die ook geen enkel gevaar vormden. Het plekje zag er zo gezellig uit, het raakte me. Omdat we anders in het leven staan krijgen we straf. 

Door de lockdown heeft inmiddels iedereen weer met grote beperkingen te maken.
Juist in de horeca (hoe het in café’s is weet ik niet) werd zo zorgvuldig met alles omgegaan. Het is vooral een drama voor alle mensen die er werken. Waarom sekswerkers wel vrijheid hebben vind ik niet te vatten, de plek waar de meeste sappen worden uitgewisseld. Veel is zo onlogisch.
Henk zei laatst als we een prijs winnen komt er een hotel alleen voor ongevaccineerden, met een prachtig museum erbij, alleen voor ongevaccineerden. Dan kunnen mensen ervaren hoe het voelt om buitengesloten te worden. Dat is ook de enige reden. Maar ja, het gaat natuurlijk maar deels op want er zijn dan nog genoeg andere hotels om naartoe te gaan. Maar zo’n bijzonder museum? :-)


Gelukkig zijn er echte vrienden met wie het is zoals het was en met wie we goed kunnen praten over hoe veilig we ons bij elkaar voelen. Degene aan wie ik nu denk geeft les in een gevangenis. Ze komt met veel mensen in aanraking. Ook bij andere soorten werk waar je met veel mensen te maken hebt is een keuze maken ingewikkelder dan voor ons. Ik zie die mensen wikken en wegen.

Wat ik het meest schokkend vond het afgelopen jaar was de volgzaamheid. Een grote groep die gehoorzaamde zonder zich van alles af te vragen. Kortgeleden kregen we hier een zoveelste voorbeeld van. Ik ga mee met de massa zei ze. Ik vind het zo eng. Waar zijn mensen toe in staat?
Professor Ewald Engelen:
https://www.groene.nl/artikel/milgram?utm_campaign=website&utm_medium=social&utm_source=whatsapp

We vroegen vroeger wel eens aan elkaar bij wie je in de oorlog onder zou duiken. Bij wie voel je je veilig? Vroeger waren dat er veel.
Wie wil steeds geïnjecteerd worden met iets waar zoveel onduidelijkheid over is? En wat wel duidelijk is willen wij niet in ons lichaam? Als we mensen zien juichen omdat ze de booster in Duitsland hebben gekregen kunnen we alleen maar denken wat een andere wereld.

Er zijn zoveel wetenschappers (verschillende disciplines), met vaak tientallen jaren ervaring, ook met bijvoorbeeld vaccins en virussen en allerlei andere mensen, die niet gehoord worden, laat staan dat er naar ze geluisterd wordt. Gelukkig kennen wij inmiddels verschillende kanalen waar lange, goede gesprekken gevoerd worden.We leren er veel van, al moet ik iets soms 2x zien als iets te wetenschappelijk of te medisch is. Interessant is het bijna altijd. 


Er zou nooit dwang komen (nu niet en nooit niet zei Hugo de Jonge).
Het gaat om zoiets fundamenteels als integriteit van het lichaam. Het gaat over vrijheid.
Eerst kwam de drang en nu komt dwang steeds dichterbij. Hoe beangstigend.
We mogen niets met vroeger vergelijken, maar elke oorlog (en rascisme) begint of bestaat uit uitsluiting. Mensen steeds meer verbieden. Of mensen nu van een ander ras zijn en wat is trouwens anders??, of een bepaalde kleur hebben, of alleen maar een andere mening.
Het is in zoveel landen aan de orde van de dag, veroordeeld worden vanwege die andere mening. Maar Nederland?


Van Dissel antwoordde bij de laatste persconferentie op de vraag of de booster helpt tegen Omikron (hij sprak het een paar keer verkeerd uit, maar dat kunnen zenuwen geweest zijn) dat hij het een goede vraag vond. Ik weet het niet zei hij.
Hoe zou het kunnen werken? Er zit hetzelfde in als in de huidige vaccins en die helpen niet. Alleen maar even en dan nog alleen als het om ernstig ziek worden gaat, niet ter bescherming van anderen. Ik hoorde van iemand die op de eerste hulp werkt dat ze corona heeft gekregen na de booster.

Er is een ‘nieuw’ vaccin onderweg (Novavax). Het is niet nieuw, alleen nieuw voor dit virus. Het grijpt gelukkig niet in in je dna omdat.het geen gencode heeft zoals pfizer en moderna.
Dat is in ieder geval een geruststelling. Maar het blijft een vaccin.
Een arts in Zuid-Afrika zei dat Omikron een zege kan zijn. Als veel mensen besmet zouden raken waarschijnlijk zonder erg ziek te woeden zou er een goede immuniteit kunnen ontstaan. We willen ons toch niet de rest van ons leven vol laten spuiten met iets waarvan geen enkele deskundige weet wat de latere gevolgen zullen zijn? Van een prik weten we het al niet, laat staan van twee, drie, vier enz. enz. enz.
Op den duur zal het een tegengesteld effect hebben, ik denk niet dat het anders kan.


Mensen gaan nog snel even boosteren om vakantie te kunnen vieren in een ander land. We hebben geen woorden voor zoiets. Zoals de Denker des Vaderlands die ik citeerde zei, er is nog niets geleerd. Hoe bestaat het. Er was een blauwe lucht gisteren en hoeveel vliegtuigstrepen we zagen … Ik vind het al vreselijk als vaccinvrije mensen wel eens egoïstisch genoemd worden (ik ken niemand zonder vaccinatie die dat is!) maar als mensen zich laten prikken om gewoon hun oude leven weer te kunnen leven, dan stelt dat een wezenlijke verandering uit. en het zal voor steeds meer problemen blijven zorgen, daarvan ben ik overtuigd. 

Reizen, vakantie vieren, het is maar een onderdeel van het oude leven oppakken, maar voor de aarde wel een heel belangrijk onderdeel.


Wat dit betreft is mijn wens voor volgend jaar dat er heel veel aandacht zal gaan naar een medicijn wat je kan krijgen als je erg ziek wordt. Alleen als het echt nodig is en puur gericht op de persoon. Dat zou fantastisch zijn. De rest van de mensen maakt het virus door.


Laten we alsjeblieft een manier vinden om met virussen om te gaan. 

In alle vrijheid, samen!


ps

Ik las net dat in Israël misschien het roer omgaat. Ik durf nog niet te juichen, maar als het waar zou zijn ...

even verdwenen en het jaarlijkse boek

Het spijt me, dat de site een paar dagen was verdwenen. Ik dacht dat ik de telefonische hulp had opgezegd maar het was eenvoudig gelukkig. Vele uren bezig geweest om het goed te krijgen, ook met een hostdeskundige. Uiteindelijk heeft ze het op kunnen lossen en wat ben ik blij dat ik gewoon samen met u het jaar af kan sluiten. Zover is het nog niet. Ik wil eigenlijk nog veel schrijven. Voor nu wens ik u een mooie dag toe (het regent hier gestaag).

We krijgen (ik al mijn hele leven) een boek met Kerstmis. Deze hadden we al in november in een kringloopwinkel gekocht. 'Leeftocht' van Adriaan van Dis uit 2007, met als ondertitel 40 jaar onderweg. En 'Eline' van Michelle Visser over een Drents dorp in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog.



zaterdag 25 december 2021

Kersthapjes

Zoals altijd voor de lunch heerlijke champignonragoutpasteitjes. De pasteitjes waren van volkoren meel en dat vonden we nog lekkerder. Er zijn nooit tomaatjes in de winter, maar met Kerstmis maak ik een uitzondering en deze waren zo mooi kerstrood! 




Dit toetje hadden we Tweede Kerstdag. In tegenstelling tot het dessert van Eerste Kerstdag (de strassendreck) was dit heel licht. Zelfgemaakt bananenijs met een scheutje sojamelk en 
cranberrycompote. Een verrukkelijke combinatie.



Voor de lunch van 26 december hadden we na een kopje broccolisoep warme chocolademelk met schuim in een kerstmok. Daarbij kerststol en een stukje kerstkrans. We kregen die van de buurvrouw van de fantastische banketbakker in de buurt. Lekkerder kon niet en dat gold ook voor de stol van de Jumbo. Niet zacht, zodat niet onder de snelbinder kon (Maarten 't Hart, al gaat het dan om gewoon brood) maar stevig, zoals de oorspronkelijke Duitse Weihnachtstol.




De maaltijd van Eerste Kerstdag, alleen zonder spruitjes. Er gebeurde het een na het andere waaronder de pot kefir die op de grond viel. Ik heb ook maar twee pitjes om op te koken. Ik had de spruitjes even moeten koken en daarna in de oven, bij de aardappelpuree. Ik ga dat binnenkort nog maken. Als de spruitjes een paar minuten gekookt hebben doormidden snijden, een lepeltje olie erdoor en in de oven bakken tot ze lichtbruin zijn. Er moest natuurlijk wel iets groens bij en erwtjes zijn er altijd en kunnen altijd. Het wijnglas in een beetje te vol. De goedkoopste Aldiwijn in een kristallen glas. :-)




vrijdag 24 december 2021

Lebkuchen




Deze dennentaktjes met dennenappeltjes eraan behoeven verder geen versiering vind ik, dit is mooi in zijn eenvoud. Ervoor staat een 'bunteteller' (voor iedereen stond er vroeger een onder de kerstboom, elk jaar anders) Kerstkransjes, natuurlijk kersenbonbons, die horen er voor mij altijd bij en ... Lebkuchen! Misschien was dit wel een van de voornaamste redenen om in Duitsland te gaan wonen voor Henk! Lebkuchen met Kerstmis. Hij is er zo dol op. Toen we in Oost-Groningen woonden gingen we er in december ook altijd even voor naar Duitsland. Dat was maar 10 minuutjes rijden. Ik heb ze op mijn manier gemaakt want we kunnen niet naar Duitsland. Als je alles zelf maakt ben je niet afhankelijk van een winkel.Het is een uitdaging om zo dicht mogelijk bij het originele product in de buurt te komen. Het is erg lekker geworden, maar het zijn niet echt Lebkuchen. Het is eigenlijk iets nieuws geworden dat in de buurt komt.

(Mijn) Lebkuchen
150 gram amandelmeel
50 gram gehakte noten 
1 1/2 eetlepel koekkruiden
de rasp van een onbespoten sinaasappel
eventueel het sap van een halve sinaasappel
3 eetlepels honing of agavesiroop
1 volle eetlepel olie
50 gram gedroogde abrikozen in stukjes
snuf zout

Het deeg in 10 of 8 bolletjes verdelen en een beetje platdrukken. Ik heb ze een uurtje buiten in de vrieskou gezet en daar 25 minuten gebakken op 180 graden. Af laten koelen en tot slot door gesmolten pure chocolade wentelen. Op een koele plek laten stollen.
Hier zijn ze nog wat groter.




Wij gaan nu onze jaarlijkse lichtjeswandeling maken.


 

donderdag 23 december 2021

Vroeger

Vorig jaar heb ik in de agenda van dit jaar geschreven dat ik een winters filmpje over Oud Utrecht moest plaatsen. Het stond bij vorige week donderdag. Iets te laat dus, maar alsnog. 
Sfeervolle beelden die melancholiek maken. Het gevoel dat het dichtst bij me ligt.
Weemoed, melancholie. Ik weet niet zo goed het verschil. Weemoed heeft met gemis van het verleden te maken denk ik. Het is verdrietig maar ook mooi. Als het niet mooi was zou ik het niet missen. Melancholie is algemener, iets wat er altijd is. Zo wordt er toch een verschil duidelijk.





Wensen

Lieve allemaal, wij worden hier omringd door hulst. Weinig is voor ons meer aan Kerstmis verbonden dan hulst. Deze groeit aan de overkant van de weg.

Ik wens u allemaal warme kerstdagen toe!




woensdag 22 december 2021

Voorbereiding

Ik ben nu eenmaal heel traditioneel, niets aan te doen. Het vlees morgenavond is vervangen door een plantaardige schnitzel, maar verder ...
Romige aardappelpuree, rode kool met appeltjes, misschien spruitjes en cranberrycompote. 
Strassendreck met rode jam toe. Ik denk dat het in mijn boek staat, maar het is gewoon stijfgeklopte )soja) slagroom met pure chocoladevlokken op rode jam. In een klein glaasje doen want het wel machtig, maar zo lekker (Henk verheugt zich al) en heel kerstig.



450 gram verse of diepvries cranberry's in sinaasappelsap van een sinaasappel een paar minuten zachtjes koken. Om het een beetje in dezelfde Canadese sfeer te houden (al zijn er cranberry's op Terschelling) doe ik er 4 eetlepels ahornsiroop bij en een snufje kaneel. Dat is alles, zo klaar en overheerlijk. Beetje zuur, beetje bitter, maar niet te.

maandag 20 december 2021

Kerstsfeer

Hier zijn de engeltjes, die altijd het eerst een plaats krijgen. Het kasteeltje ervoor is het eerste kerstvoorwerp dat ik zelf had gekocht en gaat dus al heel wat jaren mee. 











En nog een beetje kerstsfeer. 



woensdag 15 december 2021

positief bericht

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde en is optimistisch en heeft het ook over de kracht van een crisis.Hij is Nederlands maar dit interview staat in de Vlaamse krant De Morgen. 


"Een crisis duurt ons pas echt vooruit", is de titel van het interview.


Het laatste stukje:
"Zo heeft de pandemie de tijd vijftien jaar vooruit gehaald. Plots kon het wel, digitaal en flexibel werken en lesgeven. Omdat er hoe dan ook een nieuwe crisis komt, of het nu een digitale, financiële of klimatologische is, acht ik de kans erg groot dat we op nog grotere schaal en versneld al onze capaciteiten en vindingrijkheid zullen moeten inzetten. 
Dat duwt ons pas echt vooruit. 
Maar ik begrijp waar het doemdenken vandaan komt. Mijn advies is om uit te zoomen. 
Als ik 35 jaar geleden geopperd had dat miljoenen mensen op straat zouden komen voor een beter klimaatbeleid, dan was ik uitgelachen (hij probeerde in de 80er jaren mensen al bewust te maken over het klimaatprobleem). Ik kreeg voor mijn proefschrift geen cum laude omdat men niet geloofde dat de aarde opwarmde. Qua bewustwording, maatregelen, attitude is er dus ontzettend veel veranderd. Alleen wordt het verschil tussen wat nodig is en wat gebeurt steeds groter. Maar iedereen kan een verschil maken. Denk groot, handel klein. Zo zijn revoluties begonnen."

Voor wie het helemaal wil lezen: 

dinsdag 14 december 2021

Wintergenot

Kaarsje aan, sfeervol. Nog meer met warme chocolademelk met schuim. Speculaasje erbij, mmm. Ik vind een velletje niet erg, maar toch prettig als het er niet op zit, dankzij het schuim.
Omdat het een beetje donker is, is de foto dat ook, maar daar kijkt u doorheen en u ziet vast hoe lekker het is.


Laten we zeker nu, met alle beperkingen, veel voor dit soort momenten zorgen. We zijn minder te raken als we goed voor ons zelf zorgen. Goed zorgen is een heel ruim begrip. Ik bedoel hiermee op elke mogelijke manier doen wat nodig is en zoals het bij ons past.

maandag 13 december 2021

selectiedruk en tomaatjes

Mijn voorgevoelens worden steeds bevestigd. Niet dat ik daar iets mee opschiet, laat staan de wereld (bij het werk wat ik deed was het de basis), maar zoals ik aan het begin van de pandemie schreef, intuïtie is het enige waar ik op vertrouw. Altijd gedaan. Henk had nu anders in een rolstoel gezeten en met mij was het ook bijzonder slecht afgelopen. 
https://www.trouw.nl/opinie/stop-de-massavaccinatie-juist-om-de-evolutie-van-het-coronavirus-af-te-remmen~b4fbc58b/
We brachten en begeleidden een buurvrouw naar een soort boosterfabriek (is niet echt een fabriek maar zo zag het eruit) en ik weet dat het voor veel mensen normaal is maar wat ben ik weer geschrokken van de voortkabbelende massa. We hebben bijna een uur gestaan voordat ze aan de beurt was voor de boosterprik. En waarom? We zeggen er natuurlijk niets over, willen haar alleen maar terzijde staan. Ze oordeelt ook absoluut niet over ons of over andere mensen. Toen we door de enorme zaal schuifelden zei ze: "Het lijkt wel een slachthuis." 
Ze is krachtig en lief en hield zelfs in de gaten, toen iemand ergens al lang stond te wachten, of ze haar wel zagen. Een paar jaar geleden heeft ze een infarct gehad en het duurde lang voordat alles weer een beetje ging, maar ze redt zich en ze is assertief! Ik geloof niet dat ze voor iemand bang is.

Iets heel anders; ik heb nog een paar tomaatjes van het balkon. Ze waren groen en ik legde ze in de vensterbank en nu zijn ze geel. Een laatste stukje zomer in half december!

zaterdag 11 december 2021

Wat een stap

Net heb ik met pijn in mijn hart het werk dat ik 15 jaar gedaan heb opgezegd.
Het past niet meer en het voelde de laatste tijd als een druk.
Ik schreef over veranderingen en dit is een grote verandering!
Ik heb zoveel moois meegemaakt in die meestal heel warme contacten.
Zonder dit werk hadden we niet kunnen overleven in Duitsland.
Ik was nu wel het gevoel dat ik mensen in de steek laat en daar heb ik het heel moeilijk mee., maar als het zo duidelijk is, is er geen andere weg. 
Zoals met het hele coronagedoe geldt dat ik mezelf (en dus de ander) trouw ben, zo ook hier. Het zou niet eerlijk zijn als ik er niet meer met hart en ziel voor bellers zou zijn.
Juist dat was wat ik wilde geven. Aandacht, liefde, niet oordelen, laten voelen dat ik naast ze stond. Veel mensen voelen zich alleen in iets. 
Ik kijk met veel plezier terug.
Het heeft consequenties maar die zijn minder belangrijk dan iets doen wat niet goed meer is.
Trouwens, we komen niet op de armoedegrens maar €3 erboven!
Een uitdaging die ik vol enthousiasme aanga.

ps
Bijzonder is dat mijn werktelefoon het heeft begeven.


vrijdag 10 december 2021

Kerstmuziek, Henk en nuances

Ter ontspanning, veel mooie kerstmuziek.

https://open.spotify.com/playlist/2Vf42tNc6c6mfZIt8yKPqU?si=6fe536918e164716&nd=1

Met Henk gaat het een stuk beter. Gelukkig! Alle spanning van dit moment heeft vast een grote rol gespeeld bij de uitbraak. De foto die ik stuurde was half zo erg als de dag erna, toen beiden kanten waren aangetast en hij bijna niet meer kon kijken. Hij is er nog niet, maar het is al beter dan gehoopt. Mijn lieverd, die nu van schaatsen genie

Er zijn natuurlijk en gelukkig veel meer mensen die zoals wij in het midden staan, al dan niet gevaccineerd. Ik ben blij met de nuances. Het is bemoedigend dat mensen zich meer uitspreken.


En Europarlementariërs die alleen in een democratie willen leven, in kostbare vrijheid. 

Samenleving

We zagen ouders trots vertellen dat hun dochtertje van 5 is gevaccineerd (in Duitsland laten doen). We kunnen wel huilen als we zoiets zien.  

Niemand hoeft bang voor ons te zijn. Wij zijn wel bang voor veel mensen en vooral voor degenen die beslissingen nemen voor ons. En wat brengt het? Geen oplossing en zeker geen geluk. 

Ik schreef over blindelings volgende mensen. Dat zie ik en hoor ik regelmatig. Een paar dagen geleden had ik een gesprek met iemand (het werk dat gaat stoppen) en hij zei dat hij meestal volgzaam is. Dat hij vaak nadat hij mee is gegaan zich afvraagt waar hij eigenlijk ja op gezegd heeft. Hij vertelde dat hij een broer heeft die hier tegengesteld aan is, die kritisch en assertief is. Bijzonder in een gezin maar het  komt vaak voor. Interessant, hoe verschillend mensen zijn. Dat is in ons gezin ook zo. Gelukkig niet veroordelend. We zien het ook heel veel om ons heen, mensen die in de buurt wonen (bij vrienden is het anders) en die zich werkelijk niet afvragen wat nadelen of sterker eventuele gevaren zijn. Het wordt gezegd dus het zal wel goed zijn. Met die grote groep hebben we te maken.

Er gebeurt zoveel wat niet wordt getoond. Mijn ogen zijn echt geopend, de afgelopen weken. Ik dacht dat op veel plekken verborgen dingen gebeurde, maar weinig in Europa en niet in Nederland! Wel dus en ik vind dat schokkend. Tegengeluiden, al gebeurt het langzamerhand wat meer,  zijn er in verhouding weinig, terwijl veel mensen deze situatie totaal anders beleven. 

Ik vond het artikel van laatst zo goed, dat je mensen niet als een groep kan beschouwen. Dat dat wel gebeurt is schadelijk. Veel mensen vergelijken corona niet met een griep en geloven ook niet er chips geïmplanteerd worden, dat er eng water over demonstranten wordt gegoten, of dat iedereen die gevaccineerd is over 5 jaar dood is enz. enz. Iedereen heeft zijn eigen redenen om iets wel of niet te doen. En dan alle weggehouden beelden van bijvoorbeeld grote vreedzame demonstraties (je ziet alleen rellen die om heel andere dingen gaan), niets of een flits. En dat er bijvoorbeeld een interneringskamp in Australië is, wie weet dat? Dat is daar overigens niet nieuw, het gebeurde met asielzoekers, eind negentiger jaren. Om het maar niet te hebben over wat er met de oorspronkelijke bewoners van het land is gebeurd... 

Als er voor je bepaald wordt gaat het gruwelijk mis.

7 december schreef ik over de Denker des Vaderlands. Ik hoopte dat hij een crisis ook ziet als (enige) mogelijkheid voor verandering. Ik kon het artikel niet lezen, maar nu wel want ik kreeg het bij 'Topics'. Een stukje eruit.

"Denker des Vaderlands Paul van Tongeren vindt dat er helemaal geen sprake is van een coronacrisis. Een crisis betekent een kantelpunt, waarna we als veranderde mensen een nieuwe weg inzetten. Daarvan is niets te merken. Het enige wat we doen is technische oplossingen zoeken voor een technisch probleem, met een absolute fixatie op getallen. 

Later in het interview komt de vraag:

Zegt u daarmee dat je dan eigenlijk op weg bent naar een totalitaire samenleving?

‘Ja, daar komt het wel op neer. Niet het totalitarisme van de een of andere tiran, maar het totalitarisme van de massa. We maken op die manier onszelf tot de tiran van onze samenleving. Het is een test van onze kracht als samenleving, denk ik, om bepaalde dingen niet te willen".


Onderstaand bericht is ook precies wat ik bedoelde, dat men het laat gebeuren. Ik voel ook die vergelijking met hoe het was. Maurice de Hond heeft meer recht van spreken dan ik.


Maurice de Hond:

"



 

donderdag 9 december 2021

Broccolisoepje en sinaasappelschil

U heeft vast geen idee wat dit is ... het is het water waarin ik eerst broccoli en daarna spaghetti (dat Italiaanse recept van laatst!) heb gekookt. Zo blijf ik ontdekkingen doen. Ik ga er nu een lekker broccolisoepje (had de helft van de broccoli bewaard) van maken.

Op het schoteltje erachter ligt sinaasappelrasp. Ik had de oven gebruikt en toen heb ik de rasp erin gelegd tijdens het afkoelen. Door en door droog. Als het er vanaf januari uitziet zoals ik nu denk zitten we op de armoedegrens. Ik ga net zoals vroeger weer bewust proberen alles te gebruiken. Geen (biologische!) sinaasappelschil weggooien. Meteen gebruiken, drogen of invriezen. 



Dit geldt voor alle groenteafval en aardappelschilen. Aardappelschillen zal weinig voorkomen. Alleen als ik een verfijnd pureetje maak. Verder kook ik ze altijd in de schil en bijna altijd eten we ze zo, tenzij hij heel dik is. Dan kan de schil gebakken worden en wordt het een lekkere snack.

Sinaasappelrasp is voor kruidkoek of koekjes, in een sinaasappelcake of in een toetje, in bonbons, thee of een zoete saus.  

dinsdag 7 december 2021

Polarisatie

Er zijn mensen die hun bloed laten testen op corona en regelmatig komt er uit dat ze, zonder het gemerkt te hebben, corona hebben gehad. Een vrouw had het ook gedaan en zei dat ze nu een coronapas kreeg, maar dat ze die natuurlijk nooit zou gebruiken omdat ze dan meedeed aan een controlemaatschappij waar mensen worden uitgesloten.
Ditzelfde zag ik net bij positieve coronatesten, dat het voor 1/3 onduidelijk is of iemand wel of niet gevaccineerd is en dat de groep van wie het niet duidelijk is elke maand groter wordt. "Ik laat het niet weten omdat ik niet mee wil doen aan gegevensverzameling".  

Heeft u zich verdiept in de werkzame stoffen van de verschillende vaccins?
Ik begrijp niet dat mensen zich vol laten spuiten met iets waarvan er over de werking op de lange termijn nog niets duidelijk is. Ik zeg nu volspuiten omdat er mensen zijn die zeggen geef mij elke maand maar een boosterprik. Wij willen een prik al niet, met invloed op je dna en immuunsysteem*, maar twee, drie, vier (gebeurt al) en ik las zelfs dat er gesproken wordt over een vijfde. Dan is er natuurlijk de booster en volgend jaar herprikken. Daarna weer en weer. En dan zijn er nog de varianten. 
NRC: "Mogelijk twee keer herpikken in 2022. Kabinet reserveert 134 miljoen euro."
De farmaceutische industrie zegt dat ze in de experimenteerfase zitten. En ze zeggen dt ze De geneesmiddelen informatie bank geeft wat meer informatie. Er wordt duidelijk dat er veel onbekend is, maar ik dacht dat er eigenlijk geen bijsluiter was, maar die is er wel. Niet voor de toekomst, maar voor nu. Als u op de naam klikt links, komt u op het desbetreffende vaccin en van daaruit krijgt u als u op etiket en patiëntenbijsluiter klikt meer informatie.

*Zowel het vaccin van Pfizer/BioNTech als dat van Moderna werkt met een nieuwe vaccintechnologie: mRNA.

In tegenstelling tot de traditionele vaccins, waarbij een verzwakt of gedood virus ingebracht wordt om een immuunreactie op te wekken, spuit men bij deze vaccins de instructies om een bepaald eiwit te maken in. Die instructies bestaan uit een stukje genetisch materiaal, mRNA, dat in onze cellen omgezet wordt in het spike-eiwit van het coronavirus en zo je immuunsysteem voorbereidt op een aanval van het coronavirus zelf.


-----


Als Hugo de Jonge zegt dat de boosters er op tijd zijn voor vakantiebewijzen, dan kruipt de wanhoop omhoog. Help! De Denker des Vaderlands zegt dat als dit echt een crisis was er wat geleerd zou zijn. Ik kon dit artikel niet lezen want het staat in de Volkskrant en ik weet niet of het hem hierom gaat, over doorleven zoals eerst met alle gevolgen voor de aarde en de invloed die dat op mens en dier heeft. Misschien gaat het wel over heel iets anders, maar de bedoeling van een crisis is inzicht. Als het niet zijn woorden zijn, dan de mijne.

Polarisatie is destructief. Persoonlijk zorgt het voor spanning, maakt het machteloos en verdrietig. In het groot is het destructief omdat er niet samengewerkt wordt, en er een negatieve sfeer heerst waar niemand in gedijt. 
Ik ben dolblij met de mensen die opkomen voor vaccinvrije mensen. Het steunt en ondersteunt en zo zorgt het dat de moed niet verloren wordt. Het zijn er gelukkig steeds meer. 

Ik hoorde een voorstel; Als iedereen hun vinkje van de telefoon zou verwijderen zou dat zo'n krachtig signaal zijn. Een signaal tegen stigmatisering. Voor vrijheid! In een klap zou alles anders zijn want tegen die positieve kracht is niets bestand.
Nu is het dit, over drie jaar kan het iets anders zijn. 
Wat zou het mooi zijn, als iedereen op zou staan ...


IC

Door ons zal niemand op de IC belanden.

Wij zullen zelf ook niet op de IC komen. We doen op alle mogelijke manieren ons best niet besmet te raken. We zullen ons ook niet laten opnemen. 
Als we toch op een totaal onverwachte en rare manier besmet zouden raken, wat ik me niet voor kan stellen, en we zouden bijna doodgaan vragen we verzachting als dat mogelijk is en dan gaan we ... Ik hoop dat het allemaal voorlopig niet zover zal komen.

De fase waarin we nu zitten voor de wereld, om werkelijk op een totaal andere manier met alles om te gaan, is er ook voor onszelf. Tijd voor veranderingen. 

Kale bomen met zon. Licht. Voor iedereen!



ps
Het is nu veel erger met Henk, zijn rechter oog is nog dikker. dan de linker.
En zijn voorhoofd (en benen en handen) ...
Blij dat hij niet alleen woont en ik voor hem kan zorgen.
Hij moet er dwars doorheen en morgen en zeker overmorgen is het hopelijk ietsje beter.
Ik denk van wel.
Twee jaar geleden heeft hij lichttherapie gehad wat tijdelijk voor zijn huid goed hielp. 3x in de week naar het ziekenhuis was belastend. Ik heb al even gekeken en ga zelf een lamp aanschaffen, dat moet gewoon. 

Een heel fijne dag allemaal!

maandag 6 december 2021

Henk en cijfers

Arme Henk heeft een heel dik oog, wat door zijn allergie komt. Naast zijn psoriasis, die nu open is, ontstaan er soms de gekste dingen. Jaren geleden had hij opeens een heel dikke voet en later ook een heel dikke  tong. Het verdwijnt weer maar de allergie niet. Dat zit diep en had zijn vader ook. Hij heeft dus altijd zijn immuunsysteem hard nodig en niet alleen hiervoor. Zelfde geldt voor mij. 

Waar hij last van heeft vind ik zoveel moeilijker dan waar ikzelf last van heb schreef ik eerder. Ik schreef ook eerder, maar ik moet er nu weer aan denken, dat ik er niet tegen zou kunnen als mijn kinderen iets zouden hebben, mijn hart zou breken. Hetzelfde geldt voor dieren. En dat heb ik ervaren met Wietse waar iets vreselijks mee gebeurd was. Die liefste, grappigste poes, die na een voor mij onbekende gebeurtenis zo zwaar getraumatiseerd was, ik zal het nooit vergeten, die totale paniek toen hij weer thuis was. Ik heb hem niet kunnen beschermen. Gelukkig hadden we tussendoor veel heerlijke momenten met hem. Ik zal hem altijd missen. Aan een poes die ik wel gered heb, heb ik een besmetting overgehouden. Elke dag last van, maar ik zou het zo weer doen. Wel veel bewuster!
Ik kan niet liever voor Henk zijn dan ik ben, ik stroom altijd over van liefde voor hem en uit het ook de hele dag door en andersom. Ik ga proberen nog, nog, nog meer te doen voor hem wat hij juist nu nodig heeft. Het ziet er vreselijk uit maar hij wil denk ik niet dat ik er een foto van plaats.Het mag toch, als ik maar een balkje over zijn ogen doe :-) 
Ik laat alleen het oog zien, niet zijn huid. 





Zeker fysiek hebben we een zwaar leven en toch ervaren we ook nu nog veel moois. Financieel gaat er waarschijnlijk ook het een en ander veranderen, met grote gevolgen, maar daar kom ik op terug.

Ik zag dit in de Vlaamse Standaard van eind oktober, het gaat dus niet om afgelopen vrijdag. Nu schijnt het verschil veel groter te zijn, maar ik heb dat 1x gelezen dus ik durf het niet op te schrijven.
Bij dit zeer beheerste artikel, met ook iemand die het gewenste benadrukt, stond dat het heel wat voeten in de aarde had om het naar buiten te brengen. Heel erg en alleen hierdoor al kan iedereen weten dat dit het topje van de ijsberg is.
"Coronacommissaris Pedro Facon maakte vrijdag voor het eerst cijfers bekend over het aantal gevaccineerden die, ondanks hun prik, toch met covid-19 in het ziekenhuis belanden. Die cijfers stellen het beeld bij dat de vierde golf vooral degenen treft die de vaccins weigeren.
In de week van 12 tot 18 oktober waren maar liefst 337 van de 614 patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen wegens covid-19 volledig gevaccineerd. Dat komt neer op 55 procent. Op de afdeling intensieve zorg ging het om 62 van de 138 patiënten. De cijfers zijn ­onderhevig aan schommelingen, maar het is nu duidelijk dat een ­behoorlijk deel van de covid-patiënten wel gevaccineerd was."

We worden met cijfers om de oren gegooid en uiteindelijk gaat het om heel andere dingen.
ik weet inmiddels wel dat veel niet naar buiten gebracht wordt. Dat er werkelijk censuur is wordt steeds duidelijker en de eenzijdigheid wordt hierdoor steeds bevestigd en ik vind dat heel gevaarlijk. Toch blijf ik vertrouwen dat er een moment komt dat alles duidelijk wordt.

Soms plaats ik iets wat bijdraagt, zoals dit:

"Sommige politici spreken nog steeds over de ‘pandemie van de niet-gevaccineerden’. Het is de verklaring waarom steeds meer landen het coronavaccin (willen) verplichten. Maar is dat uitgangspunt correct?
Hoogleraar Günter Kampf vindt van niet. In een goed onderbouwd artikel in The Lancet stelt hij dat volledig gevaccineerde personen hoge virale ladingen kunnen herbergen, SARS-CoV-2 verspreiden en ook ernstige en fatale Covid-19 veroorzaken, zelfs bij andere volledig gevaccineerde personen. Kampf: “De sociale samenhang mag niet in gevaar komen door een verkeerde en beperkte kijk op de epidemiologische situatie.”



Prof. Dr. Kampf is universitair hoofddocent Hygiëne- en Milieugeneeskunde aan de Universiteit Geneeskunde Greifswald in Duitsland.

De angst voor alles wat kan gebeuren sleepte me mee. Wat als ... scenario's, oplossingen proberen te bedenken die ik niet kan bedenken. We geven ons over en dat geeft innerlijke rust.
 
We zijn niet ongevaccineerd maar vaccinvrij. Dit is niet van mezelf, ik las het, maar voel het ook helemaal zo, het dekt de lading veel beter."
We zijn vaccinvrij en dat voelt fantastisch.
En zo moet iedereen met vol bewustzijn doen wat voor hen goed is. Ik gebruik het onzijdige woord in plaats van hem. Van Raven geleerd en zo verandert de tijd ...

Henk Fransen, de arts die streefde naar een medicijnvrij ziekenhuis (hoop dat hij daar nog mee bezig is), heeft het niet over vaccins maar over 'de behandeling' en niet over corona maar over 'de ziekte'. 
Hij zegt o.a.: "Volg je eigen wijsheid. Beweeg niet mee met wat niet kloppend voor je voelt. Ook niet een beetje! Geef in het klein uitdrukking aan je diepste integriteit."

zondag 5 december 2021

Sinterklaas

Doet u nog aan Sinterklaas? Zo ja, heel veel plezier vanmiddag of vanavond!

Wij zullen wel een gezellige en lekkere avond hebben, maar geen cadeautjes en gedichten meer. Dat ligt achter ons. De heimwee blijft naar wat eens was, met heldere beelden. Op die manier blijf ik het toch vieren.

Mijn jongste broer stuurde een foto ... Ik zag de kleinkinderen. Door de eeuwen heen dezelfde spanning op de gezichtjes.



We hebben een grote S amandelletter. Voor vanavond, uit de oven, met warme chocolademelk (soja, erg lekker). Wat overblijft gaat in de diepvries. Met Kerstmis doe ik er kersen op.
De S van SAAMHORIGHEID. Dit ziet eruit als een roep, een hartekreet en dat is het ook. Alleen samen kunnen we iets groots en moeilijks aan. Door verdeeldheid ontstaat er bovenop het ene probleem een ander probleem.



zaterdag 4 december 2021

Wat doen wij?

Wat doe ik zoal aan ons welzijn en welbevinden. Niet alles is verantwoord, maar ik zorg absoluut dat we elke dag veel goeds binnenkrijgen.

Wat doen we?

  • Wandelen voor het ontbijt en aan het eind van de middag. Het is niet alleen de beweging en de zuurstof, maar het in de natuur zijn, bewust de seizoenen volgen en luisteren naar de wind, de regen of juist de stilte
  • Voor de ochtendwandeling een groot glas water met zuurkoolsap. Door de dag heen nog drie grote glazen water
  • Ontbijten met op mijn manier gemaakte Budwigcrème met de combinatie eiwit-omega 3, met elke dag ander fruit. Op zondag en maandag hebben we een ander ontbijt en dan hebben we verse sinaasappelsap. 5 dagen groene thee, 2 dagen rooibos. Meestal allebei met verse gember
  • Cichorino (cichorei is een prebioticum) met een amandel-kokoskoekje (of iets anders)
  • De lunches verschillen, maar 2x in de week wraps van havermout en boekweitmeel
  • 's Avonds veel groente met rijst, spaghetti, een graan. Of juist bijvoorbeeld een groente-omelet met sla. Nou ja, de maaltijden zijn op een paar terugkomers erg verschillend om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Ik zorg dat we elke dag allerlei vitamines, mineralen en antioxidanten binnen krijgen. En sowieso elke dag verse gember en knoflook. Regelmatig kurkuma, vaak in de vorm van kerrie. Er moet altijd peper bij de kurkuma voor een betere opname. Groente en fruit is voor een groot deel gericht op onze aandoeningen. Het zit zo ongeveer in mijn hoofd en het is een lange lijst. :-) Ik varieer en niet alles is altijd verkrijgbaar. Maar als het er niet vers is gebruik ik diepvries. 
  • Elke dag verse kruiden en specerijen
  • Allerlei zaden, arrowroot ipv zetmeel enz. enz., af en toe zeewier voor de jodium
  • Verschillende soorten gedroogd fruit. Hierbij vind ik het extra belangrijk dat het biologisch is zodat het ongezwaveld is
  • Regelmatig gefermenteerde producten en regelmatig probiotica
  • Verder doucht Henk 1x per dag koud, na de warme douche. Ik 2x en vaak alleen koud.Ook in de winter vind ik dat heerlijk
  • We proberen zoveel mogelijk te leven volgens een bepaald ritme, dat werkt het best Onderdeel daarvan is een kort dutje tussen de middag, we hebben dat nodig
  • Vanaf de diagnose van Henk hebben we afgesproken dat hij niets doet wat hij niet wil. We leven zo dicht mogelijk bij onszelf
  • We hebben een heel eenvoudig en behoorlijk geîsoleerd leven en toch is het intens omdat naast de diepe innerlijke basis die we voelen, we elke dag zo ongelooflijk genieten van bijvoorbeeld het leesmoment aan het eind van de middag met een kopje koffie en een stukje chocolade. Van alle hapjes en maaltijden! Van het maken ervan en daar voorafgaand het bedenken of juist het improviseren (meestal)
  • Schoonheid, in welke vorm ook! Het is jammer dat we niet naar een museum mogen, terwijl daar vast nooit iemand besmet is geraakt want het is in beweging en er is afstand. Wat is de reden? Hoe dan ook, schoonheid geeft ons heel veel
  • Ontroerende en/of mooie en/of indrukwekkende films, documentaires en andere tv programma's en natuurlijk de mooiste boeken! 
We hebben weinig nodig van buitenaf en hoe het er ook uitziet in de wereld, we hebben een rijk leven!


vrijdag 3 december 2021

Borstplaat

Ik had een revolutionaire gedachte :-): ik ga de dag na Sinterklaas beginnen met de kerstsfeer binnen te brengen. Zoals het vroeger in de winkels was, zo leuk vond ik dat. Het is steeds verschoven. Vroeger thuis een grote kerstkrans waar op de Eerste Advent de eerste kaars brandde, een paar dagen van tevoren overal kerstgroen aan de muren, maar de kerstboom pas de dag voor Kerstavond, 23 december. Ik deed het toen ik uit huis was eerst een week van tevoren, toen  heel lang anderhalf, toen twee weken en nu dus 18 dagen. 

Wat was het fijn, dat we vroeger alle groen uit de tuin konden halen. Nu een beetje uit het bos. Als de engeltjes maar hangen, dan is er al kerstsfeer. Daar begint het mee.

Mijn moeder maakte vroeger altijd borstplaat. Rondjes, hartjes en harten. Heel veel hartjes had ze. Elk jaar voor Sinterklaas een selectie uit witte room, chocolade, koffie, gember en rumrozijnen. Voor de roomborstplaatjes zaten de rondjes aan elkaar vast, dat was een vorm en de harten werden met een pinnetje dichtgemaakt. Deze vormen kan je nog steeds krijgen, al is het materiaal anders. 

Borstplaat maken is niet eenvoudig. Je moet precies de goede consistentie hebben voor je het in de vormpjes giet.

Een basisrecept voor borstplaat is:
200 gram suiker laten smelten in 50 ml (plantaardige) slagroom of melk. Regelmatig roeren, ongeveer 10 minuten tot het doorzichtig is. Laat de opgeloste suiker tussendoor van een lepel lopen. Het laatste van de straal moet een draad trekken. Dan is het goed. Tijdens het afkoelen nog even roeren. Als het ondoorzichtig en dik, maar niet te dik om te schenken is, door een trechter of met een lepel in de bodemloze vormpjes gieten. Vormpjes die een beetje natgemaakt zijn. Als de bovenkant droog is de vormpjes op hun kant zetten of omkeren en ze zo helemaal laten drogen. Als ze goed droog zijn voorzichtig uit de vormpjes halen. 

Smaken: Op het laatst toevoegen: Beetje oploskoffie, cacao, stukjes gember, sinaasappel of citroenrasp, of rozijnen, al dan niet in rum geweekt.


Ik zag deze borstplaatjes van Robèrt. Hij doet er fondant door. Of deed dat in ieder geval bij Max in 2016. Bij groothandels verkrijgbaar. Je kan daar ook speciale trechters kopen zag ik. 








donderdag 2 december 2021

Onzeker

 

Ik hoorde een arts uit het Antoniusziekenhuis zeggen dat we moeten stoppen met ongevaccineerden tot zondebokken te maken. Er werd een beloofd land voorgesteld, dat als er veel mensen gevaccineerd waren alles goed kwam. Nu is 85% gevaccineerd en het gaat slechter dan vorig jaar. Wij doen voor iedereen ons best en zijn niet op zoek naar zondebokken zei hij. Ook al is 100% gevaccineerd, we gaan er niet komen. De capaciteit van ziekenhuisbedden is belangrijk.  
In Duitsland zijn op 100.00 inwoners 48 IC bedden, in Nederland nog geen 7. 

Henk zei gisteravond: "Het lijkt of we in een nachtmerrie zijn beland". Het is beangstigend allemaal en zeker als we niet meer in overeenstemming met onszelf kunnen leven. Als je iets moet doen terwijl alles op elk niveau in je NEE zegt. Dan is dat wat altijd een hoog goed is geweest opeens niet meer van belang. Het is een taboe het over de 30er en 40er jaren te hebben. Het is voor een groot deel ook totaal anders, maar allerlei dingen niet mogen(deels zinvol, deels helemaal niet), en dat er zelfs iets met je lichaam gebeurt wat je absoluut niet wil ...
Dan is het einde zoek.
Ik ben ervan overtuigd en iedereen kan bedenken, dat vaccinatie op vaccinatie voor grote problemen zal zorgen. Als het immuunsysteem steeds zwakker wordt, wordt de gevoeligheid voor virussen steeds groter. 

Het maakt voor mensen die het voor het zeggen hebben niet uit wat artsen en wetenschappers die heel anders staan in dit hele gebeuren  vinden (wat ik heel vreemd vind) , laat staan dat Hugo de Jonge naar mij luistert. Het geeft een machteloos gevoel dat er geen openheid is en het land verscheurt raakt.
Alleen de praktijk kan voor een ommekeer zorgen, verder niets. Portugal, Israël.
Men verwachtte niet dat gevaccineerden besmettelijk zouden zijn en ook niet dat het vaccin na korte tijd minder zou werken. Mensen die iets anders zeiden werden voor gek verklaard. 
Na invoering van de qr pas waanden mensen zich veilig en steeg het aantal besmettingen enorm. Het is toch bijna grappig, dat mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren (waar Henk en ik net zo goed toebehoren. Ik wist trouwens niet dat een ontsteking aan het hartzakje ook als bijwerking gemeld is bij vaccineren) wel een qr code mogen hebben. Net of je met een ziekte geen mensen kan besmetten.  

Wat er genetisch op de lange duur gaat gebeuren weet niemand. Er is vaker onverwacht later enorme schade ontstaan. Laten we hopen dat zoiets niet gebeurt. Er moet wel iets anders sterks gebeuren, anders verandert er niets.  Als miljoenen mensen door verminderde weerstand ziek worden moet er een vaccinatie komen om alle eerdere vaccinaties ongedaan te maken. :-)

We zeiden gisteravond tegen elkaar: Wie had 5 jaar geleden gedacht dat dit nu allemaal met ons zou gebeuren, dat er zoveel onzekerheid zou zijn. Ik heb wel altijd sterk het gevoel gehad dat de aarde terug zou slaan om wat wij allemaal gedaan hebben. Terugslaan omdat het rigoureus anders moet, ten goede! Wat er nu gebeurt gaat vooral over en is vooral voor de symptomen. Het lost niets op en virussen zullen blijven komen, net zoals ander gevaarlijks als enge muggen.

Ik gaf Henk net een knuffel en hij vroeg: "Ben je gevaccineerd?" :-) Naast alle hartkloppingen die we hebben in deze tijd zuig ik elk moment van lichtheid naar binnen. En alles wat mooi is! Wat iets toevoegt aan mijn zieltje. Dan kijk ik in een boek naar een mooi schilderij en het komt vanzelf diep binnen. Ik word er deel van. Even stilte. Dat is heilzaam.

Angst maakt dat mensen ver kunnen gaan. Ver in volgzaamheid, maar ook in het verliezen van zichzelf. Wat heb ik dit vaak gezien, ook in allerlei andere situaties. Juist in andere situaties want daarom kwamen cliënten bij me. Pas als het helemaal mis ging werd er help geroepen. 
Ik schreef eerder over intuïtie, het diepe gevoel of iets goed is of niet. Na God is het de enige kracht die wij nu voelen, de kracht waar ik op vertrouw. We kunnen niet anders dan onszelf en dus anderen trouw zijn. Als het bij jezelf niet goed zit, niet klopt, heeft dat altijd consequenties. 


maandag 29 november 2021

Icons

Even een fijne week wensen, bij deze.

En ik was vergeten te zeggen dat in de bijlage van Trouw een groot artikel staat over 'Icons', de prachtige tentoonstelling in het Fries Museum. Toen we de foto's zagen wisten we nog precies waar alles hing. Ik zou er nog wel een keer naartoe willen. Dat mag jammergenoeg niet. 

'Icons is er nog t/m 9 januari en 'Fan Fryslan', wat we ook erg de moeite waard vonden is er t/m 31 december. 

https://www.friesmuseum.nl/te-zien-en-te-doen/tentoonstellingen


zondag 28 november 2021

Warm appelgerecht voor de lunch

Goedemorgen lieve mensen, ik hoop dat u van het weekend geniet. 

Het ruikt hier heerlijk naar appel, kaneel, vanille (raar want ik heb geen vanille gebruikt). In de crockpot/slowcooker liggen appels, havermout, dadels, stukjes abrikoos en kaneel de lunch voor vandaag te maken. Zo was het en toen bedacht ik opeens dat ik er geen vocht bij gedaan had. Ik heb het er nu alsnog bij gegoten en hoop dat het goed komt. Ik zal het zo meteen bij de recepten veranderen en ik hoop dat u het niet een eer heeft gemaakt heeft en dacht; dit blijft droog.  De havermout heeft vocht nodig. Met meer appels zou het misschien wel gaan. Ik neem even een foto. Op de foto zie ik nog een beetje droge havermout. Even nog een beetje plantaardige (elk soort is goed) erop. 
De druppeltjes aan de wand komt omdat ik een beetje te enthousiast gegoten heb.

Het is koud, dus niets zo heerlijk als dit soort gerechten. Hete stukken goudrenet, het gedroogde fruit, kaneel. Met de gare havermout is het een vullend, verwarmend gerecht. 



zaterdag 27 november 2021

Rosanne Hertzberger

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/26/een-land-van-goedzakken-moet-je-niet-dwingen-a4066991?utm_source=NRC&utm_medium

Treffend. Rosanne Hertzberger was vroeger vaste gast bij DWDD. Wat mis ik dat programma toch. Er waren daar vast ook andere geluiden te horen dan de voor nu meestal gangbare. Behalve super intelligent vind ik Rosanne ook mooi.  Aangenaam om naar te luisteren, te kijken en nu te lezen. Als ik goed kon huilen ging ik nu huilen om dit. Warme(!) betrokkenheid is soms in deze tijd ver weg en bij haar voel ik dat in elk woord. 
Wij hebben geen last van buitengesloten worden. Mensen doen normaal en zeker onze vrienden, al dan niet gevaccineerd. Wel of niet vaccineren is sowieso niet eens een issue. We houden van elkaar en alleen dat doet ertoe. Ik hoor vaak genoeg dat zelfs in families voor of tegen een soort probleem is. Dat het voor afstand zorgt. 
Deze tijd zorgt op zich wel voor spanning en het maakt me verdrietig. Het geeft een machteloos gevoel. Wat de politiek betreft en omdat beide uiterste groepen onbereikbaar zijn.
Wij sluiten onszelf wel buiten. We komen zelden echt dicht bij andere mensen. Als iemand een kopje koffie komt drinken, wat maar heel weinig gebeurt, is er meer afstand dan 1 1/2 meter. Wel even een knuffel, zonder iets te zeggen en een mond die niets aanraakt. Iedereen kan bedenken/voelen wat goed is en wat gevaarlijk. Druppeltjes zijn gevaarlijk, die vermijd ik (zoveel mogelijk). De tandarts en mondhygiëniste kwamen wel dichtbij, maar ze hadden een mondkapje en zo'n kunststof masker op en er waaide een heerlijk briesje door de ruimte. Ik rook de frisse ochtendlucht (het was niet koud zoals nu) en voelde me meer dan veilig. Ook bij vriendin-kapper geweest en we hadden allebei een mondkapje op. Fijn, mond en haar gedaan.

donderdag 25 november 2021

woensdag 24 november 2021

Paddestoelen en rakend artikel

Volgens mij schreef ik vorig jaar dat ik nog nooit zoveel paddestoelen had gezien. Dit jaar lijkt het nog meer. Alleen omdat er nu zoveel bladeren zijn gevallen zijn ze minder te zien. Er is altijd zoveel waar ik mee bezig ben, maar wat zou ik me er graag meer in willen verdiepen.




Zo fijn dat dat er langzamerhand een lichte kentering komt. Dat mensen die verstand van zaken hebben meer van zich laten horen. Het gebeurde in beslotenheid, maar nu steeds meer openbaar. Dit is een prachtig voorbeeld en het emotioneert me. Inzicht, warm, ondersteunend, zo blij mee!
https://www.volkskrant.nl/a-b7d71807

Erkenning dat het anders gaat dan verwacht zou een nieuw begin kunnen betekenen. Het zou voor openheid en mogelijkheden zorgen.


Spaghetti met broccoli

Ik ga dadelijk een spaghettirecept uit Calabrië maken, uit de hak van Italië. Eenvoudige recepten zijn me vaak het liefst. Een paar ingrediënten waardoor alles goed tot zijn recht komt. Spaghetti met fijne gesneden broccoli, een teentje knoflook per persoon, olijfolie, zout en flink wat zwarte peper. Hij doet er een beetje Pecorino door. Die heb ik niet. Ik denk dat het zo al heerlijk is. Ik zal het bij 'recepten' zetten. Ik neem zelden een recept over zoals het is, maar nu wel. Dit is de Italiaan van wie ik het heb. Hij geeft ook een heel goede tip om knoflook niet te laten verbranden. Een eetlepel water bij de olie doen. Ik snap niet dat het niet hard gaat sissen, maar dat zal ik zo zien. Ik verheug me. Straks laat ik weten hoe het was.
https://www.youtube.com/watch?v=N3PFBKx-AH8&t=28s

We eten al heel lang eigenlijk zo rond half, kwart voor zes. We vinden het heerlijk om een lange avond te hebben. Nu wordt het zes uur want er is voetbal en Henk vindt een bordje op schoot dan knus. 

Later:

Dit gerecht verdient een tegensmaak. Het is niet zoals spaghetti met alleen knoflook en zout en eventueel een kruidje, dat is in harmonie, maar broccoli heeft een sterke smaak. We probeerden het eerst zo maar na een paar happen deed ik er wat geraspte kaas door en was het veel lekkerder. Een pepertje, scherp sausje of edelgist kan ook.