vrijdag 3 december 2021

Borstplaat

Ik had een revolutionaire gedachte :-): ik ga de dag na Sinterklaas beginnen met de kerstsfeer binnen te brengen. Zoals het vroeger in de winkels was, zo leuk vond ik dat. Het is steeds verschoven. Vroeger thuis een grote kerstkrans waar op de Eerste Advent de eerste kaars brandde, een paar dagen van tevoren overal kerstgroen aan de muren, maar de kerstboom pas de dag voor Kerstavond, 23 december. Ik deed het toen ik uit huis was eerst een week van tevoren, toen  heel lang anderhalf, toen twee weken en nu dus 18 dagen. 

Wat was het fijn, dat we vroeger alle groen uit de tuin konden halen. Nu een beetje uit het bos. Als de engeltjes maar hangen, dan is er al kerstsfeer. Daar begint het mee.

Mijn moeder maakte vroeger altijd borstplaat. Rondjes, hartjes en harten. Heel veel hartjes had ze. Elk jaar voor Sinterklaas een selectie uit witte room, chocolade, koffie, gember en rumrozijnen. Voor de roomborstplaatjes zaten de rondjes aan elkaar vast, dat was een vorm en de harten werden met een pinnetje dichtgemaakt. Deze vormen kan je nog steeds krijgen, al is het materiaal anders. 

Borstplaat maken is niet eenvoudig. Je moet precies de goede consistentie hebben voor je het in de vormpjes giet.

Een basisrecept voor borstplaat is:
200 gram suiker laten smelten in 50 ml (plantaardige) slagroom of melk. Regelmatig roeren, ongeveer 10 minuten tot het doorzichtig is. Laat de opgeloste suiker tussendoor van een lepel lopen. Het laatste van de straal moet een draad trekken. Dan is het goed. Tijdens het afkoelen nog even roeren. Als het ondoorzichtig en dik, maar niet te dik om te schenken is, door een trechter of met een lepel in de bodemloze vormpjes gieten. Vormpjes die een beetje natgemaakt zijn. Als de bovenkant droog is de vormpjes op hun kant zetten of omkeren en ze zo helemaal laten drogen. Als ze goed droog zijn voorzichtig uit de vormpjes halen. 

Smaken: Op het laatst toevoegen: Beetje oploskoffie, cacao, stukjes gember, sinaasappel of citroenrasp, of rozijnen, al dan niet in rum geweekt.


Ik zag deze borstplaatjes van Robèrt. Hij doet er fondant door. Of deed dat in ieder geval bij Max in 2016. Bij groothandels verkrijgbaar. Je kan daar ook speciale trechters kopen zag ik.