Ik schreef net dat er op hoog niveau geprotesteerd zou moeten worden. Demonstraties helpen niet, al is het wel goed om te doen voor mensen zelf en dat je in ieder geval ziet hoeveel mensen tegen het beleid zijn. Er zijn zoveel demonstraties in veel landen. In Duitsland waren er in het weekend volgens organisatoren 2000 demonstraties (hoeveel mensen zijn dat?) en volgens de bondskanselier 1800. In grote steden en kleine dorpen. De meeste mensen hier zien het niet. Ik zou alles vast moeten leggen want veel verdwijnt of mag niet. Ik schreef laatst Stasi omdat ik ook al ergens gelezen heb dat mensen elkaar moeten aan gaan geven in Oostenrijk.
De boetes zijn verlaagd van €1500 naar €600, nog steeds onbetaalbaar en vooral onmenselijk.
Ik wil warmte sturen naar al die mensen die tegen zichzelf in moeten leven, waarvan de macht wordt overgenomen. Kent u de film Das Leben der Anderen? Een film die ik van harte aan kan raden, hij is mooi en schrijnend. Het speelt in 1984, in Berlijn.
Das Leben der Anderen is een Duitse film uit 2006 van regisseur Florian Henckel von Donnersmarck. Hij won de Oscar voor Beste Buitenlandse Film in 2007, en won zeven Deutscher Filmpreis-onderscheidingen waaronder beste film, beste regisseur, beste scenario, beste acteur en beste bijrol.
Nog schrijnender is dat zo'n film bejubeld wordt maar dat als zoiets (weer) in het echt gebeurt het stil blijft.
Het gaat over de DDR, over de Stasi, over controle en over allerlei gevoelens. Hij is niet meer bij Netflix te zien. Alleen trailers bij Youtube, maar niet in zijn geheel.
We wilden hem vanavond opnieuw bekijken en we zouden een kaarsje branden.
Geen film, maar het kaarsje zal branden.
ps
Ik heb er nog een tijd naar gezocht en ik vond tientallen stukjes van de film die bekeken kunnen worden en allerlei besprekingen, maar nergens de hele film. Op filmkanalen is hij te huur. en hij is natuurlijk te koop, o.a. bij Bol.com, in het Duits of Frans.
Het boek van de film, ook jammergenoeg niet in het Nederlands, maar voor wie goed in Duits is:
Bij boekwinkeltjes.nl staat hij ook.
Deze recensie staat bij het boek:
"Dit boek, dat erg goed verfilmd is, geeft aan tot wat dictatoriale regimes, in dit geval de DDR voor de val van de muur, in staat zijn. De machteloosheid tegenover almachtige kopstukken waartegen geen politie en gerecht optreedt omdat ze ondergeschikt zijn."