Kweken op het balkon, in een heel klein tuintje, of in/op de vensterbank.
6 uur zon per dag is ideaal. Ik heb eigenlijk nooit nagedacht over de hoeveelheid zonuren. Ik zag dat Jelle van de Makkelijke Moestuin dit zei. Hij zegt ook dat je met een vierkante meter bak al €200 bespaart. Wat ik zo leuk vind is dat Jelle nog zo jong was toen hij begon met moestuinieren, toen hij een verhoogd bed voor zijn opa maakte. En hij doet het nog steeds! Wat een ontwikkeling zal hij doorgemaakt hebben.
Door het land heen zijn afhaalpunten voor de Makkelijke Moestuin Mix, de meest ideale potgrond voor moestuinieren. Je hoeft het eigenlijk maar 1x te kopen en er daarna alleen voeding bij te doen.
In de vensterbank kan het te warm worden dus dan is het handig als er een scherm is. Of u dekt de planten af. Voorkweken doe ik sowieso op de vensterbank. Als het kleine plantjes zijn geworden kunnen ze naar buiten als het niet meer vriest. Als het warmer weer is zaai ik direct in de grond buiten.
Het is goed om groentes te combineren (polycultuur). Ze geven dan voedingsstoffen aan elkaar af. Of groentes met kruiden, bijvoorbeeld tomaat en basilicum. Als ze in een gerecht goed combineren doen ze dat in de tuin/op het balkon ook. Ze stimuleren elkaars groei en ze worden beschermd tegen ziektes.
Gemakkelijke groentes om mee te beginnen zijn courgette, komkommer, radijs, (pluk)sla, spinazie, snijbiet. Zaden ontkiemen gemiddeld tussen de 7 en 14 dagen. Bij Nieuw-Zeelandse spinazie duurt het langer, maar als het er eenmaal is, is het er voor altijd. Hetzelfde geldt voor snijbiet.
Gemakkelijke groentes om mee te beginnen zijn courgette, komkommer, radijs, (pluk)sla, spinazie, snijbiet. Zaden ontkiemen gemiddeld tussen de 7 en 14 dagen. Bij Nieuw-Zeelandse spinazie duurt het langer, maar als het er eenmaal is, is het er voor altijd. Hetzelfde geldt voor snijbiet.
Qua fruit zou ik aardbeienplantjes kopen waarvan de aardbeien op een verschillende tijd rijp zijn. Of doordragende. Aardbeien uit eigen tuin of balkon zijn zo ontzettend lekker.
In de zomer compost maken van brandnetels. Een pond brandnetels op 5 liter water. Na 24 uur kan het gebruikt worden om bijvoorbeeld luizen weg te krijgen door direct op de bladeren te spuiten. Als je de brandnetels twee weken laat staan, de bladeren goed uitknijpen en je hebt prachtige compost. Die wel heel erg stinkt! Dit komt door het fermentatieproces, maar dat maakt het juist zo goed, net zoals gefermenteerde producten voor mensen!
Of een Bokashi systeem. Versneld composteren met afval.
Wat kruiden betreft zou ik kiezen voor peterselie, maggikruid, citroenmelisse, rozemarijn, bladselderij en bieslook. Deze komen elke jaar weer terug of blijven doorgroeien in de zachte winters. Het kan zijn dat de bieslook na eem paar jaar vernieuwd moet worden of tussendoor een kluitje eruit halen en ergens anders zetten. In het seizoen basilicum. Groene en donkerrode.