Het lijkt misschien ver uit elkaar te liggen, deze afgelopen jaren, de oorlog en de financiële situatie. Toch heeft het ook allemaal met elkaar te maken. Bewust leven, wat is het belangrijkste (vrijheid!), oorzaak en gevolg, wat is er werkelijk nodig, wat kan je allemaal zelf doen en hoe leef je gelukkig met weinig en met onrust van buitenaf?
Ik keek op mijn consuminderplank en bladerde door: "Koken in oorlogstijd" van Manon Henzen. In 2018 werd in Nijmegen een voedselvoorraad uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. 100 potten, blikken en pakken. Bijna alles was ongeschonden. In musea met conserven zie je dat zelfs spullen van eeuwen oud nog goed zijn. Als er maar geen zuurstof bij kan komen, of het is gedroogd en het ligt koel en donker. Er zijn na de oorlog veel voorraden ontdekt. Ook al was het heel moeilijk aan eten te komen, het kon zijn dat het nog erger werd en daarom werd er veel bewaard.
Vlak na de oorlog werd moestuinieren gepromoot.