zaterdag 4 juni 2022

De kracht en noodzakelijkheid van goede voeding en een positief bericht over de medische wereld

Ik zag een gesprek bij University of California Television. Het gaat over de kracht van voeding. "Let food be thy medicine". Mensen die een nare diagnose hadden gekregen, volgepropt werden met medicijnen, zelfs de deur van de dood hadden gezien. 
Door te stoppen met al die medicijnen en veel aandacht te geven aan heilzame voeding zijn ze genezen. Heel veel mensen (waaronder ik) zijn hier al jaren mee bezig, maar een deel van de reguliere medici zijn weinig actief op dit gebied. Niet alles kan zo genezen worden (je beter voelen is ook al veel waard) en soms zijn andere dingen dan voeding nodig. 
Maar blijft dat goede voeding een grote bijdrage aan ieders leven kan geven.
Ik vind niets mooier dan hiermee bezig zijn. In mijn hart, in mijn hoofd en in de praktijk.
In Amerika ging het eerder slecht met voeding dan hier, maar het bewustzijn is er ook eerder. Er wordt veel samengewerkt, waardoor er ook veel gedaan kan worden aan verspreiding van kennis. Doel is gezonde grond, gezonde voeding, een betere gezondheid
Het gesprek waar ik het over heb: https://www.youtube.com/watch?v=p79D6u-6pN4

-----------------------------

U weet hoe verontwaardigd (niet alleen dat, ook verbaasd en geschokt) ik ben over hoe er met medicijnen gesmeten wordt, maar net zo goed over de weinige tijd die artsen hebben en vooral de manier van denken! (Gelukkig zijn er en zijn die er altijd geweest, artsen die het anders doen!) Standaardbehandelingen ... Er is zoveel meer. En dat niet alleen, veel gaat ten koste van de patiënt. Dat hier in verhouding zo weinig aandacht voor is begrijp ik echt niet (en jammergenoeg ook weer wel).

En nu, hoera, in de Volkskrant, een heel belangrijk bericht van Michiel van der Geest. 
Zo begint het:

"Onderzoekers van het Radboudumc hebben in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) 92 huisartsenrichtlijnen grondig bekeken. Daarin vonden zij in totaal 385 aanbevelingen wanneer een huisarts vooral iets níet moet doen. Dat betreft vormen van zorg die de patiënt niet beter maken, maar waarbij wel bijwerkingen kunnen optreden.

Enkele honderden huisartsen hebben meegeholpen die aanbevelingen te rangschikken naar het aantal keren dat een arts daarmee in praktijk te maken krijgt en naar de mogelijke gevolgen voor de patiënt. Daaruit is een top-30 gerold, die vandaag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad BMC Primary Care."