dinsdag 7 juni 2022

Oorlogstaart of Beppetaart

Kapstervriendin schreef mij laatst over deze Friese Beppe(oma)taart. Ik heb me er even in verdiept. 
De Beppetaart wordt ook oorlogstaart genoemd, omdat de ingrediënten ervan tot lang in de oorlog verkrijgbaar waren. Hij wordt trouwens ook bakketaart genoemd. Bakke betekent beschuit. Ik ken van vroeger beschuittaart,* maar dat was alleen met beschuit en in deze taart horen kaakjes. Was dat in de oorlog ook zo?
Iets om gauw eens te proberen. Ik zou dan gewone of biologische custardpoeder gebruiken.
En jam gewoon biologisch (met rietsuiker) of gezoet met druivensap.


Deze foto komt van 'Moeders en dochters' en er staat dat iemand de beschuiten wel eens verving voor eierkoeken. Ik denk dat er allerlei variaties mogelijk zijn, maar dit is de originele.
Als ik dit zelf gemaakt heb vervang ik deze foto, als het er net zo lekker uitziet.


1 l melk
65 g custardpoeder
65 g suiker 
1 rol beschuit
1 pak theebiscuitjes
pot aardbeienjam

Breng de melk tegen de kook aan in een pannetje.
Roer het custardpoeder met de suiker in een kom.
Voeg een flinke scheut hete melk toe en roer goed door met een garde.
Voeg dit mengsel toe aan de pan met hete melk en laat enkele minuten zachtjes doorkoken terwijl je goed blijft roeren.
Haal van het vuur en laat een beetje afkoelen.
Bedek de bodem van een springvorm met beschuiten; vul ook alle hoekjes en gaatjes goed op met stukjes beschuit.
Verdeel de helft van de custard over de beschuiten en strijk glad.
Leg hier een laag biscuitjes op.
Verdeel de rest van de custard erover, weer glad strijken en bedekken met weer een laag biscuitjes.
Verwarm de jam in een pannetje en strijk over de taart.
Laat de taart een nacht opstijven (zo kan de pudding in de beschuit en de biscuitjes trekken, zodat het zacht wordt) in de ijskast en serveer de volgende dag met geklopte slagroom.

* Beschuittaart bestond uit custardpudding, laag beschuiten, rode jam erop, weer custard en de rest van de beschuiten erop en weer custard. Een nacht laten opstijven. Jam verdunnen met een scheutje warm water en over de taart gieten.