zondag 31 juli 2022

Courgette

Ik dacht toch echt dat ik het recept voor courgettekoekjes had gegeven, maar een lezer schreef dat ze het miste. Ik heb haar nog meer courgetterecepten gestuurd (vroeg ze naar) en die zal ik bij 'recepten' zetten. Het is een dankbare groente die je op veel verschillende manieren kan gebruiken. Vroeger, in de heerlijke moestuin (mis, mis) bleven ze maar komen. De heel grote waren ideaal voor soep. Dikke romige soep, met veel knoflook en Italiaanse kruiden. En allemaal lekkere dingetje erbij zodat het een feestelijke maaltijd werd. Ciabatta, kruidenboter, Italiaanse kaas, gemarineerde paprika, tomaatjes, olijven, sla enz.

Ik ga ze volgend jaar zaaien want de fruitstruikjes doen het hier jammergenoeg niet. Er zitten gaten in de blaadjes. Soms zie je alleen nog de nerven. En als er een paar besjes komen, zijn die ook zo weer verdwenen. Er zijn hier heel veel vogeltjes. Erg jammer, maar ik moet me aanpassen. Ik ga een groenteklimmer proberen en daaronder courgette. Ik zit eigenlijk te denken om alsnog courgette te proberen, het is een beschut plekje.

Bij deze het courgetterecept.

Courgettekoekjes
600 gram courgettes raspen
2 aardappels raspen
Zowel de courgette als de aardappel goed uitknijpen
1 wortel raspen (of weglaten en alleen courgette gebruiken)
bieslook of fijngesneden bosui erdoor (fijngesneden prei kan ook)
peper en zout
2 eitjes erdoor doen (ik doe het altijd zo, maar je kan natuurlijk de eitjes ook eerst apart kloppen en dan door de groente roeren) of eivervanger
Knoflook persen, 1 of 2 teentjes
2 lepels havermout of griesmeel erbij (Brinta kan vast ook, of meel)
Even laten staan en dan langwerpige koekjes van vormen en in de koekenpan langzaam gaar en bruin bakken
Een yoghurtsausje, van uitgelekte yoghurt, met komkommerblokjes* erbij geven of zure room met dille.
Door de zure room kan een lepel mayonaise. Een mosterdsausje erbij is ook lekker

Mocht u een droogoventje hebben en u kunt komkommerblokjes drogen, dan is dat een erg lekkere manier om raita/tzatziki* te maken want het neemt veel vocht op waardoor de saus lekker lobbig wordt

Er zit niet zoveel verschil tussen beide sauzen, de basis is yoghurt. Raita is Indiaas, met komijn en tzatziki is Grieks, met knoflook 

Van die enorme prei die ik had gekocht heb ik nu een derde gebruikt. Een groot stuk van het donkergroene deel heb ik fijn geknipt. Een kom vol. Ik deed het door rijst met linzen, knoflook, tamari en een beetje oleolux. Ik had het iets langer kunnen bakken, we moesten nu erg stevig kauwen. Aan de andere kant, dat is alleen maar goed. Voor de spijsvertering maar ook voor je hersenen!




Als toetje pruimenplaatkoek. Vroeger maakte mijn moeder en later ik, het van zanddeeg, nu van havermout, beetje amandelmeel, kokosbloesemsuiker en wat kokosolie. Het was zalig. 
De smaak van de pruim wordt er geconcentreerder van. 




zaterdag 30 juli 2022

Diepe bewondering

Ik geef eigenlijk nooit een uitgebreide  CV van iemand, maar nu deed ik het een keer wel en misschien ga ik het vaker doen. Om te laten zien wat wat al die deskundigen met een andere mening in hun mars hebben. Die niet zoals ik bijna voornamelijk vanuit intuïtie reageren (al bestaat er niets sterkers) maar zo onderlegd zijn dat ze een diep gefundeerd verhaal hebben. Van deze mensen word ik blij. Ze staan voor diepgewortelde principes. Er is geen enkel financieel belang. Juist niet want alles kan ze ontnomen worden en dat is vaak gebeurd. Er zijn hier nog een heleboel  mooie mensen te gaan. 
Ze verdienen alle spreekruimte.
Ik heb niet alleen het grootste respect maar ook diepe bewondering. Ze laten zich niet wegvegen. Fantastische mensen!!!

Ze beschermen de vrijheid van het individu en de integriteit van het lichaam.


                                                                     
Geralt

vrijdag 29 juli 2022

Jong leven

Henk stuurde me dit, een oude, roestige lamp, vol jong, hongerig leven. Ik vind het zo schattig.




Andere geluiden en bijdragen aan een betere wereld

Lang was ik verbaasd en teleurgesteld dat uit 'linkse' (sociale) hoek zo weinig kritiek kwam over het gevolgde beleid. Toen ik las dat op plaatsen alleen dat beleid gevolgd moest worden, zonder enige kritiek erop te mogen hebben, was dat al een duidelijk signaal. (Net kwam ik nog het woord onafhankelijke journalistiek tegen, hoezo onafhankelijk? Niet altijd, niet overal.)
Op een gegeven moment bleek dat 'nergens' openheid mocht zijn. Veel bleef verborgen.
Niet alleen voor gewone burgers, maar ook voor wetenschappers en medici. 
Met  de ondoorzichtigheid ben ik nu ongeveer 1 1/2 jaar bezig, van de ene verbazing in de andere vallend. 
Weldenkende en kritische (kritischer dan ik ooit geweest ben) mensen die gedwee volgden verbaasden me steeds meer. Naast de 'rechtse' groep en de meer gematigden die andere geluiden lieten horen zijn er ook 'links' georiënteerde mensen. Wat een opluchting was het, toen ik die gesprekken zag. Bijvoorbeeld met de arts Jona Walk.

Jona Walk is ook medeoprichter van de Vierde Golf (ongedeeld open!)

Ik zag haar voor het eerst in een gesprek met o.a Dick Bijl, waar ik kort geleden weer een gesprek mee zag. Er zijn veel gesprekken met hem te vinden. Geen idee waar hij politiek gezien staat. 

"Dick Bijl studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Na zijn artsexamen werkte hij enkele jaren als arts-assistent inwendige geneeskunde in het Diaconessenhuis Leiden bij een psychosomatisch georiënteerde internist. Daarna deed hij in 1998 in Utrecht de huisartsenopleiding.
Vervolgens werkte hij enkele jaren in het Nederlands Astmacentrum Davos, Zwitserland. Dit was een leerzame tijd waarin hij de complexe leef- en werksituatie van chronisch patiënten onder ogen kreeg. Hij maakte daar kennis met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en schreef hij zijn eerste wetenschappelijke artikelen.

Na terugkeer in Nederland in 1991 werkte hij als huisarts en deed mee aan wetenschappelijk onderzoek. Hij raakte hierin steeds meer geïnteresseerd en in 1995 deed hij een opleiding voor epidemioloog met als keuzevakken medicijnenonderzoek (farmaco-epidemiologie) en een specifieke vorm van medicijnenonderzoek, de clinical trial. Met toenemende verbazing stelde Bijl vast dat hij voorheen vrijwel niets wist van medicijnen en medicijnenonderzoeken. Waarom werd de epidemiologische kennis niet aan studenten geneeskunde onderwezen?

Na deze opleiding ging hij werken als redacteur bij het Geneesmiddelenbulletin. Hij bleef tot 2003 praktiseren als huisarts. In 2005 werd hij hoofdredacteur van het bulletin, een functie die hij vervulde tot juli 2017. In de jaren bij het bulletin schreef hij enkele honderden artikelen over medicijnen, waarbij zijn bijzondere interesse uitgaat naar psychiatrie en psychofarmaca. In 2006 promoveerde hij op het proefschrift Major depression in general practice.

Geleidelijk zag Bijl in dat de wetenschappelijke farmacotherapie in conflict was gekomen met de gesponsorde academische geneeskunde en dat dit het belang van patiënten schaadt. Zijn ideeën hierover vatte hij samen in Het pillenprobleem. Waarom zoveel mensen zoveel medicijnen gebruiken die niet werken en niet helpen, dat in 2018 verscheen. Het boek werd een bestseller bij Amsterdam University Press. Recent schreef hij Psychofarmaca en wetenschappelijk onderzoek met psychofarmaca voor bureau Bêta in Nijmegen (Bêta-prikkel 7) en Antidepressiva en depressie (Lemniscaat, 2019).

Sinds 2016 is hij gekozen president van de International Society of Drug Bulletins. Sinds december 2018 is hij lid van de redactie van Folia Pharmacotherapeutica in Brussel.
Sinds 2005 is Bijl regelmatig in de media om onafhankelijke informatie over medicijnen te geven. Bijl werkt thans als zzp-er. Hij geeft nationaal en internationaal lezingen over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met medicijnen. Ook geeft hij lezingen met ervaringsdeskundigen in de psychiatrie om de voordelen en risico’s van psychofarmaca duidelijk te maken." (Dit komt van 'speakers acadamy.com)

Ik moet zulke interessante, ondersteunende gesprekken voortaan met pen en papier bekijken en meteen opschrijven wat relevant is. Ik kan niet zeggen hoe blij ik word als ik mensen hoor zeggen wat ik diep van binnen voel. 
Een zeer deskundige man met zowel theoretisch als praktisch veel ervaring. Een autoriteit, als het gaat om farmacie. Medicijnen (hij zei even geneesmiddelen en veranderen dat onmiddellijk in medicijnen) is een van de belangrijkste doodsoorzaken zegt hij.

Vanmiddag zag ik een man die zei dat hij zijn boodschappen weer binnen had. Een papieren tas vol medicijnen. Ik word er werkelijk niet goed van (van de medicijnen en alles maar klakkeloos doen, zonder er een moment over na te denken), net zoals van het bericht dat vanaf half september kinderen vanaf 12 jaar een nieuwe prik kunnen halen. Hoe walgelijk kan het zijn. Ik heb er geen ander woord voor. Ik word er misselijk van, maar ook verdrietig. Hoe kon het zo ver komen? En dan zagen we ook nog een lange vaart gemarkeerd met aan beide kanten omgekeerde vlaggen. Wel meer dan honderd.

Gelukkig waren we ook bij een door en door consequente biologische boer, die alleen klanten wil die bij hem passen, bijzonder. Het gaat hem om kloppen, niet om iets economisch. Een gepassioneerd mens waar we de verrukkelijkste aardbeien kochten, pruimen, knoflook, een citroen en limoen, een komkommer en een enorme prei. Deze boeren maken de wereld niet alleen mooier, maar ook beter, in de meest letterlijke zin!!!
We kregen een komkommer en een doosje heel zoete tomaatjes, zo lekker. Ik ga ze zaaien! 
Ik hoop dat er nog iets uitkomt want deze zaadjes kan ik niet aan me voorbij laten gaan. 
We kunnen niet extra boodschappen doen, maar deze extra juweeltjes kocht Henk van zijn verjaarsgeld. Wat een mooie besteding!

Hier ons heerlijke toetje. Een cracker met geprakte aardbeien en een beetje kokosbloesemsuiker, wat niet echt nodig was, maar wel heel lekker, een valpruim, dus rijp en heel sappig en nog wat gewone aardbei. Oh, als ik er nu naar kijk wil ik ze weer. Gelukkig hebben we morgen de rest.



donderdag 28 juli 2022

Waardig

Wat fijn, als er alleen nog biologisch geboerd wordt. Het gaat erg de goede kant op. Als ik zie hoeveel biologische bedrijven hier in de buurt zijn ... En als je ziet hoeveel er biologisch besteld kan worden. Tussen mijn blijdschap hierover door zie ik weer even een walgelijk bericht dat er tienduizenden(!) eenden doodgemaakt zijn vanwege de vogelgriep. Ik zet een uitroepteken achter tienduizenden, maar hoe vaak ging het de afgelopen maanden niet om honderdduizenden? De afgelopen jaren om miljoenen!!! 
Hoe resistent zijn die beestjes? Dat niet alleen, vaak gebeurt het uit voorzorg, worden beesten doodgemaakt die niet eens ziek zijn. In beide gevallen is het verschrikkelijk. De daad en de achtergrond.

          allebei van Kev    


Ik wilde het artikel niet lezen, zag eerst alleen de kop, maar omdat ik erover schrijf heb ik het wel gedaan. Het gaat om 88.000 eenden. Er wordt gesproken over vleeseendenbedrijf. Geen enkel individueel lief eendje komt eraan te pas. Ik schreef laatst over hoe belangrijk het is dat landen, als het mogelijk is voor zichzelf zorgen en dat er veel minder geëxporteerd wordt. Van eendenvlees wordt bijna alles geëxporteerd. Geld verdienen, en hoe maakt niet uit. Dat zie ik meer en meer. Dat het nu pas allemaal doordringt heeft met mijn eerdere blindheid te maken. Het was niet eens dat ik het niet wilde zien, maar ik wist veel niet (hoe er met dieren en het milieu omgegaan werd wist ik natuurlijk wel). Door me steeds meer te verdiepen in alles in en rondom de pandemie kom je van het een in het ander. Op zich is veel van de geldlust al lang aan de gang. Wanneer is het begonnen? Er gebeurt ook veel moois met geld, maar ik bedoel het misbruik ervan en vooral wat het kost om eraan te komen. 

Mens en dierwaardigheid is het enige dat telt.
Met een gezonde natuur als uitgangspunt.

Het is wat virussen betreft overal hetzelfde, of het nu om mensen of om dieren gaat, alleen het op elkaar gepropt zitten van dieren vergroot de kans op ziektes natuurlijk honderden, duizenden malen meer. En dan hebben we het nog niet over al het andere wat meespeelt. 

Manfred Richter

In Wuhan zijn vier mensen met onschuldige corona. Een miljoen mensen moeten in lockdown. 
(Expats gaan door deze lockdowns niet meer in bepaalde gebieden wonen, of ze gaan weg)
Hoe kan het, dat mensen niet meer na kunnen denken, afglijden met de grootst mogelijke gevolgen? Wat is er allemaal gebeurd in hun? In het verlengde hiervan las ik dat N.K. een militaire confrontatie wil met de VS. Waarom? Geldwellust en in dit geval vooral machtswellust. Het eerste woord bestaat geloof ik niet, maar ik vind het net zo'n woord als machtswellust. Hebzucht omvat beide woorden. Er ligt een wereld aan leegte achter. Je ziet in het 'klein' hoe gelukkig mensen worden, als ze andere keuzes gaan maken, een ander leven gaan leiden, met een totaal andere waarde. Dichtbij zichzelf. Bij eigen, essentiële behoeftes en eigen kwaliteiten. Kwaliteiten die, door ze de ruimte te geven, steeds meer bevestigd en ontwikkeld kunnen worden. En meer zelfvertrouwen hebben omdat je doet wat werkelijk past en bijdragen aan een mooiere wereld. Iedereen op zijn eigen manier. Dan is er geen negativiteit meer nodig.

Er moet nog veel uitgewerkt worden in persoonlijke levens en in de wereld. In persoonlijke levens gebeurt het constant en uiteindelijk ook in de wereld. Persoonlijk gaat er meestal veel moeilijks aan vooraf, voor er een ander leven geleid kan worden. Alleen al omdat er veel (ouds) moet worden losgelaten. Hetzelfde geldt voor de (kostbare) wereld.  


Geralt

ps Mooi bericht
In Japan is een krant, the Mainichie Newspaper, die is gemaakt van gerecycled papier. 
Na het lezen kan het papier in de grond gestopt worden want er zitten kruiden en bloemzaadjes in! Het is een van de meest gelezen kranten, er worden er meer dan 5 miljoen per dag verkocht.

dinsdag 26 juli 2022

Eten volgens de seizoenen

Over het algemeen eten wij volgens de seizoenen. Het meest natuurlijk en daardoor vanzelfsprekend het best voor het milieu. Ik kom hierop omdat ik net een recept zag met spruitjes! Dit heb ik nog nooit eerder gezien, wat raar. Net zoals aardbeien in de winter. Ze zijn niet lekker in de winter qua aardbei niet en qua combinatie met het weer niet. De zoete geur van aardbeien door de warmte, en door de kwaliteit, hoe heerlijk in de zomer. Spruitjes als de mussen van het dak vallen, de geur, nee, in de winter juist lekker, dan zijn zwaardere maaltijden met bijbehorende geuren op zijn plaats. Na sterke etensgeuren heb ik per seizoen een passend druppeltje olie in een brandertje. Nu is dat citroen, den of bergamot. Soms ruikt nu ook iets niet zo lekker want gisteren bijvoorbeeld hadden we bloemkool. Omdat ik aardappelen stoomde deed ik de bloemkoolroosjes in hetzelfde apparaat. Met specerijen gebakken in de oven is de geur nauwelijks aanwezig, maar ik probeer meer en meer zo economisch mogelijk met apparaten om te gaan.  

Gestoomde bloemkool en aardappels met net gemaakte oleolux en verse peterselie. Op de bloemkool voor de kleur een beetje paprikapoeder.



Alles wat bij de zomer hoort: Een lange lijst in juli en in augustus nog ietsje langer, het langst van het jaar.
Er is nu zoveel om van te genieten.

Groente
Aardappelen
Andijvie
Artisjok
Aubergine                                                   
Bleekselderij 
Bloemkool
Broccoli
Courgette
Doperwten
IJsbergsla
Koolrabi 
Kropsla 
Paksoi 
Paprika
Peultjes
Prei
Raapsteeltjes
Radijs
Rode bieten 
Rode kool 
Sperziebonen
Rucola
Snijbonen
Spinazie
Spitskool
Tomaten
Tuinbonen
Uien,
Venkel 
Waterkers
Wortelen


Jerzy Görecki



Fruit
Aardbeien
Abrikozen
Appels
Bramen            
Blauwe bessen
Bosbessen 
Frambozen
Kersen
Kruisbessen
Nectarines
Perziken
Pruimen
Rode  en witte bessen
Zwarte bessen 

maandag 25 juli 2022

Gevolgen

De gezondheidszorg, wonen, voeding, onderwijs, echt ALLES draait om geld. Wat is dat toch verschrikkelijk. Ik wacht op het moment dat iedereen tot het inzicht komt dat meer minder is. 
Dat kan alleen met een schok. Niemand wordt gelukkig van duurder, groter, drukker. Het gaat altijd ten koste van wat van waarde is.

Ik hoorde weer een hartverscheurend verhaal over een oude dame die wacht op een plaats in een verzorgingshuis. Er is nu, eerder dan verwacht plaats. Maar ... de mevrouw die erover gaat is op vakantie dus zolang kan ze er niet in?? Maar ze staat wel ingeschreven vanaf 1 augustus. Dit betekent dat de zorg die ze nu thuis krijgt vervalt. O ja en hoe moet dat dan?

Ze krijgt in dat tehuis een gedeeld sanitair. Hoe verzinnen ze het, om zo te bouwen voor behoeftige mensen? Deze dame heeft elke dag diarree. Niet prettig voor de andere bewoner. 
Ze overziet het leven niet meer, heeft vasculaire dementie en vaak zit alles onder. Als de stap eenmaal gezet is en ze woont daar zal het uiteindelijk een opluchting voor de familie zijn want vooral de zoon is er nu elke dag druk mee. Heel druk. Om overspannen van te worden. 
Hoe moet dat als je niet zo'n zorgzame zoon hebt?

Alles wat aan zoiets vooraf gaat is emotioneel gezien al hartverscheurend want ze wil niet naar een tehuis, maar thuis wonen is onmogelijk geworden. Bovendien gevaarlijk. Wat er dan aan organisatie en financiële belangen bij komt maakt het nog zwaarder.

Ik had door mijn eigen ervaringen en wat ik al 50 jaar om me heen zie weinig vertrouwen in witte jassen en sinds de pandemie nog veel minder. En ik hoor constant gekke verhalen. 2x kort achter elkaar van mensen die zich erg ziek voelden. Het werd bij allebei niet serieus genomen. De een bleek uiteindelijk een longontsteking te hebben en de ander belandde in het ziekenhuis Hartpomp functioneerde niet goed, vocht in de longen, longontsteking en nog een restant ontsteking aan zijn longvliezen. Bij de eerste stond op het medicijndoosje luchtwegontsteking en hij zag later pas dat het om een longontsteking ging. Twee voorbeelden in een week.

Over wetenschap heb ik altijd veel twijfels gehad omdat ook daar grote economische belangen meespelen. En soms vallen we van onze stoel. Je weet iets al jaren en dan is er opeens een wetenschapper die er onderzoek naar gaat doen. Ik schreef eerder eens over de suiker die aan bijna alles wordt toegevoegd (is inmiddels minder geworden) en dat een wetenschapper door de winkel ging lopen om verpakkingen te bekijken. Vol verbazing was hij, dat overal suiker in zat. Ik hoorde zaterdag een gesprek over de darm-brein as. Er was al veel eerder e.e.a. over bekend maar de afgelopen 20 jaar is er intensief onderzoek naar gedaan en zijn we vele boeken verder. De wetenschapper deed of ze iets nieuws ontdekt had. 

En dan de eenzijdigheid van de afgelopen jaren die uiteindelijk desastreus kan zijn. Ik blijf erover schrijven zolang dit voortduurt. Vroeger zei men dat de wetenschap bestond uit vragen stellen en nu kon en kan er geen enkele vraag gesteld worden. Nog steeds niet. Door 'gewonen' mensen niet en door wetenschappers niet. Deden wetenschappers dat wel had dat grote negatieve gevolgen.

Zoals Maurice zegt er moest met een mond gesproken worden, er mocht niet getwijfeld worden. Zou twijfel als ondermijnend ervaren worden? Ik denk het, het zou van invloed zijn geweest op de (on)geloofwaardigheid? Uiteindelijk volgens mij juist helemaal niet. Door de geldende standpunten is de censuur nog steeds groeiende. Dit maakt het niet alleen voor gewone mensen maar zeker ook voor deskundigen steeds moeilijker om bronnen te achterhalen. Op die manier wordt het allemaal steeds ondoorzichtiger en het was al zo ondoorzichtig. De eerste keer dat ik een open wetenschapper (laat ik ze zo maar even onderverdelen, in open en dicht) hoorde zeggen dat ze in Nederland geen inzage kreeg in informatie van het RIVM kon ik mijn oren niet geloven. Dat is inmiddels twee jaar geleden en nu is de geslotenheid een onbegrijpelijk feit geworden.

Maurice over de geslotenheid:

"Er was lang geen ruimte om te stellen dat ook degenen die gevaccineerd waren nog besmet konden raken.

Er was geen ruimte om te stellen dat vaccinaties ook schade konden doen.

Er was amper ruimte om te stellen dat voor bepaalde leeftijdsgroepen de afweging om zich al dan niet te laten vaccineren in het nadeel van vaccinatie uitviel.

Er was amper ruimte om te stellen dat bepaalde maatregelen veel minder zouden opleveren dan voorgesteld en ook veel meer schade zouden berokkenen.

Er was geen ruimte om bestaande geneesmiddelen en vitamines te promoten om daarmee het risico van Covid-19 te doen verminderen.

Er was geen ruimte om de data die werden gepresenteerd vanuit overheidsinstanties rondom Covid-19 en het effect van de vaccinaties op ziekte en sterfte aan de kaak te stellen."

Nu zitten we met de gebakken peren. Voor een stuk al zichtbaar (bijwerkingen vaccins, onverklaarbare doden, steeds vatbaarder voor virussen, onmacht, agressie en wat ik las een enorme leerachterstand. Het gebrek aan leesvaardigheid is in deze tijd gigantisch gestegen en nog nooit zo groot geweest) en voor een groot deel nog niet.

Ik eindig dit stukje met welke stoffen er in AZ zitten: Het bevat o.a. 270 eenheden chimpanzee adenovirus vector. Dus hierdoor wordt genetisch materiaal van chimpansees in de cellen gebracht. https://medicines.astrazeneca.nl/content/dam/multibrand/nl/nl/products/bijsluiter/covid-19-vacinne-astrazeneca-bijsluiter.pdf
Ik ging schrijven wat ik hiervan vind maar iedereen zal zijn eigen gedachte erbij hebben en wat ik ervan vind is langzamerhand overduidelijk denk ik. :-)

Laat ik eindigen met verwondering over bloemetjes die overal opduiken. Ik schreef al over de viooltjes maar nu komen er ook vlijtige liesjes die ik niet heb gezaaid en de viooltjes verschijnen overal. Voor u dit viooltje met de zon erachter, ik vind het zo mooi.






Weekmenu 5

Boodschappen:
Komkommer €1,49
Broccoli €2,19
Kropsla €0,95 (grote, maar jammergenoeg niet biologisch, maar ik had zo'n zin in sla en het hoort bij de zomer)
Snoeptomaatjes €1,50 (ga ik ook weer mee zaaien)
Champignons €1,49
2 courgettes €2,18
750 gram bananen €1,99
Aardbeien €2,99

Volgende week gelukkig weer grote boodschappen, maar het is allemaal prima gegaan.

Maandag
Lunch: Selderiebouillon / courgettekoekjes met tomatensla
Diner: Gebakken aardappelen met uien / sla met een hard eitje 

Dinsdag
Lunch: Wraps, 2 met pindakaas, sambal, geraspte wortel en 1 met appelstroop en banaan
Diner: Quinoa met gebakken ui, wortelblokjes en stukje courgette (voor 2x, helft in diepvries)
*Cichorino met zwarte bessen muffin

Woensdag
Lunch: Wafels van havermoutmeel. 1 met champignonragout en sla en 1 met banaan en ahornsiroop
Diner: Spaghetti met zelfgemaakte bbq saus en bosuitjes

Donderdag
Lunch:  Geroosterd spelt zd brood met snijbiet-omelet (snijbiet van balkon)
Diner: Pizza met tomatenpuree, gebakken uien, champignons, basilicum van balkon / komkommerblokjes met 
olijven

Vrijdag
Lunch: 2 wraps met omelet met bosui en 1 met 's morgens gemaakte zwarte bessenjam
Diner: Frieten uit de airfryer / wortelsla met sambal
*Geitenyoghurt met blokjes appel, rozijnen en kaneel

Zaterdag
Lunch: Kwarkbroodje met sla, linzenburger, gebakken uien, tomatenketchup en een zoet broodje met rozijnen en kaneel door het deeg
Diner: Broccolisoep met geroosterde boterham met tomaat en Italiaanse kruiden
*Koffie met soort brownie 

Zondag
Lunch: Rest broccolisoep / cracker met marmite / zelfde brownie als gisteravond
Diner:  Aardappelpuree / gepaneerde koolvis / gestoomde wortel met peterselie
*Vanillepudding met aardbeien 

Zo, dit was even het laatste weekmenu met weinig boodschappen.
De 'Goed leven met weinig' pagina blijft in beweging. Ik zal daar zo eerst de afgelopen weekmenu's plaatsen.
Ik heb een gekke en waarschijnlijk een onmogelijke vraag. In het begin, 2010, 2011 en misschien daarna ook nog, heb ik elke week een weekmenu geplaatst, maar door de overgang van het een naar het ander zijn die op een of andere manier verloren gegaan. Ik dacht eerst zelfs dat ik alles kwijt was. Veel van de berichten heb ik terug kunnen krijgen, maar die weekmenu's dus niet.
Mocht er hier iemand zijn die ze indertijd gekopieerd heeft, dan houd ik me van harte aanbevolen.

zondag 24 juli 2022

Vervolg uitje

Eergisteren was het vervolg van Henks verjaardag, de rest van mijn cadeautje voor hem. Eerst naar het C+B (Cuby and the Blizzards) museum in Grolloo. Wij houden erg van blues en dit was zo'n jeugdsentiment. Niet alleen wat betreft Cuby, ook gewoon vanwege die prachtige tijd. Er was een audiotour. Er was zoveel te luisteren en te zien. Echt een aanrader. 'Kom niet kijken, kom beleven' staat op de website. Zo gebeurde. Waar het museum is, is de boerderij waar hij gewoond heeft.



Heerlijk geluncht in restaurant Hofsteenge en daarna nog even over het Harry Muskeepad gewandeld.




Toen naar Hooghalen. Na een kopje koffie in de tuin aan het water (met een bitterkoekje en een hartje. Een hartje van Dokkum Fortuin, waar Henk vroeger vakantiewerk heeft gedaan). Het is er zo sfeervol. Eerst door de beeldentuin gelopen want daarom gingen we er o.a. heen omdat Henk een voorliefde heeft voor beeldentuinen. Net zoals Eelde is dit een van onze lievelingsplekken en ook weer een totaal. Daarna ondergedompeld in de figuratieve kunst. 

Diep geraakt door Ingrid Smuling. 

Ingrid Smuling "Fijnschilder van realistische stillevens met nostalgische voorwerpen.
Klassieke schilderijen van met liefde geobserveerde voorwerpen, weergaloos in hun sfeer."


En toen, in dat schitterende huis waar ook nog Franse muziek klonk kwamen er veel emoties. 
Ik gaf er geen uiting aan, maar voelde ze sterk. Als iemand op deze manier schoonheid van iets gewoons op deze manier weer kan geven ... De schittering in de boterbloemen ... die zie je niet op een elektrische afbeelding, alleen als je ervoor staat. Of deze wilde geranium:



Ik vind alles even mooi, teder. Als we rijk waren wilde ik niets liever dan van elk seizoen een schilderij van Ingrid Smuling.

En dan ook nog een groot schilderij van Wout Wachtmeester. Ik heb het gevoel in het bos te kunnen stappen (niet dit schilderij, maar die ik zag kan ik hier niet laten zien. De kracht is hetzelfde, is er altijd), de zon te voelen en vooral de sfeer te ervaren die hij overbrengt.  

Zoals op de website staat:

"Schilder van grandioze bostaferelen, die méér zijn dan een bos.
Ze nemen je mee in hun verwondering over de schoonheid van het aardse en brengen je weer in contact met de natuur."




zaterdag 23 juli 2022

Dol op wielrennen en ...

Mijn lieve Henk, die me elke dag aan het lachen maakt en die elke dag volop getuigt van zijn liefde voor mij. Doen we trouwens allebei de hele dag door. Het gevoel is te sterk om het niet alsmaar uit te spreken en elke keer voelt als de eerste. 
Ik krijg ook vaak lieve briefjes en berichtjes.
Toen ik gisteren in mijn 'brievenbus' keek zag ik die liefde poëtisch en ontroerend verwoord. 
Ik wilde het meteen plaatsen, maar schroomde een beetje omdat het zo persoonlijk is. Aan de andere kant is het persoonlijke wat mensen verbindt. En veel van wat mooi is wil graag met u delen.

Jonas Vingegaard in het geel
Wout van Aert in het groen
Tadej Pogacar in de witte trui
Simon Geschke in het tricot met de bollen 
maar in het turkoois
de winnares van alle moois
Mijn Toorke, mijn liefste
met een paar fietslengtes 
vòòr het hele peloton!

Henk houdt dus niet alleen van mij, maar ook heel veel van wielrennen.

Binnenkort het vervolg op ons uitstapje.



 

Hoezo internationale noodtoestand?

Tjonge, 'Apenpokkenvirus is internationale noodtoestand zegt WHO'. Het is het hoogste waarschuwingsniveau dat toegekend kan worden. Dat is op zich al krankzinnig want het is een ziekte die zo goed als alleen bij homosexuele mannen met veel wisselende contacten voorkomt. Een adviserende commissie stemde tegen maar het laatste woord was aan directeur-generaal Tedros die het wel wilde. Merkwaardig.  

Soms lijkt het of mensen er genoegen in scheppen om mensen bang te maken. Het heeft alleen maar negatieve gevolgen. Alleen al de stress die het oplevert.

Waarom maken mensen zich alweer zorgen om een niet dodelijk virus en waarom gaat niet alle aandacht naar de vernietigende opwarming van de aarde? 
Ik had geen idee dat de steeds hetere zomers voor heel veel doden per jaar zorgen. 10.000 in Europa. Waarom vinden sommige mensen dat blijkbaar minder verschrikkelijk dan andere doden? En nu ben ik al heel lang bezig om het artikel te vinden waarin ik dit las en ik heb het nog niet gevonden. Er stond veel in wat de moeite waard was. Er is sowieso heel veel over het klimaat te lezen. Meer dan ik bij kan houden.
Er moet veel meer gebeuren! De gewone huishoudens, de conventionele boeren, de grote bedrijven, iedereen moet in beweging komen. Niet een beetje maar radicaal. 

Hoofd van de  VN Antonio Guterres zegt: de keuze is simpel: collectieve actie of collectieve zelfdoding. Hij denkt dat we op het tweede afstevenen. 

Als ik het artikel heb gevonden ga ik hier gewoon verder.

vrijdag 22 juli 2022

Rijst en peulvruchten

De combinatie rijst en peulvruchten is altijd goed. Het zorgt op een goedkope manier voor hoogwaardig eiwit door de combinatie van granen en peulvruchten. En er zijn talloze variaties mogelijk.

Een paar voorbeelden:
  • Chili met bruine bonen / rijst
  • Pittige bruine bonen met rijst en appelmoes (een lievelingsrecept van ons)
  • Burgers van bonen of linzen met rijst en specerijen op een broodje met sla en tomaat
  • Rijst met champignonragout en erwten
  • Curry van gebakken uien, knoflook, prei, paprika, kerrie, tofu of sojabrokjes met rijst
  • Tomatensaus of tomatenragout met linzen of balletjes van linzenmengsel met havermout over rijst
  • Krokant gebakken tofu met rijst, schijfjes banaan en rozijnen of iets zoetzuurs met bijvoorbeeld een blikje ananas maken / komkommersla

Op een pak Lassie zilvervliesrijst zag ik een recept wat me heerlijk lijkt en dat geef ik gewoon even door.

300 g Lassie BIO Zilvervliesrijst
2 middelgrote aubergines, in grove stukken
(sap van 1 citroen)
2 tenen knoflook, geperst
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
4 el olie
1 blik zwarte bonen (400 g)
5 bosuitjes, in stukjes
3 el verse peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze
Bereid de rijst. Wrijf de stukken aubergine (eventueel) in met citroensap.
Meng de knoflook met de komijn, koriander, zout, versgemalen peper en 2 eetlepels olie. Bestrijk de stukken aubergine ermee en rooster of bak ze aan beide kanten mooi bruin en gaar.
Spoel de zwarte bonen in een zeef. Verwarm 2 eetlepels olie en smoor de bosui 2 min. afgedekt. Schep de zwarte bonen en peterselie erdoor. Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe en warm al omscheppend goed door.
Serveer de rijst in wijde kommen, schep de zwarte bonen en de stukken aubergine er bovenop.


donderdag 21 juli 2022

Uitje

Henk was jarig. Na een feestelijk ontbijt gingen we naar de Buitenplaats, een van onze favoriete musea.

Het thema was Ogentroost. De schilder Mesdag en zijn vrouw schonken 2 schilderijen aan het ziekenhuis. Sientje Mesdag haar schilderij kwam in de conversatiezaal van de verpleegkundigen, ter ontspanning. De scharrelende kipjes zin nu niet goed te zien, maar ze zijn er wel en uit ervaring weet ik hoe alleen dat al ontspannend werkt. De twee schilderijen werden er 1500. 





Een paar schilderijen van de zee, waaronder Armando.


En dit vond ik zo leuk, aardappelen.



Hoeveel wordt er nu gedaan aan ontspanning, aan rustig converseren, aan uitwisseling van aangrijpende of mooie ervaringen. Zonder dat kan het toch eigenlijk niet. Als er geen ventilatie is kan de (werk) druk veel te hoog worden en knal ...  Er moet veel te veel gebeuren, in korte tijd, onmenselijk. Dit is al zoveel jaar aan de gang. Juist dit beroep verdient alle aandacht. 

Naast het kleine, overzichtelijke museum is een mooi, oud huis, een oranjerie en een PRACHTIGE tuin, met gedichten. En een uitspraak die ik me goed herinner en die ik van ganser harte beaam:

"Zonder zintuigen geen hemel"

Er is ook nog een sfeervol restaurantje. We hebben op het terras, kijkend op water, van cappuccino met verjaarstaart gesmuld.


Iets van bitterkoekjes met bosbessen en een net gebakken vanille kokoskoekje.
We roken buiten de vanille al. Toen Henk de foto nam was het 'knapperig van buiten en zacht van binnen koekje' al op.




Het is daar echt een totaal van kunst, natuur, poëzie en fantastisch zelfgemaakte baksels.
Wat hebben we ervan genoten!!!
De tuin kan ik niet eens beschrijven, beelden, veel appelbomen (de appels worden gebruikt voor de appeltaart), kruiden, de mooiste bloemen, water, doorkijkjes enz. enz.
Hier kijk ik naar stromend water.


Na 's middags een dutje thee/koffie in de tuin en lekker even lezen, zoals altijd. Gewandeld en overheerlijk gegeten. Geen foto van, maar wel van het dessert!
Zo zalig. Henk had een dame blanche met advocaat, (Mont Blanc) en ik fluwelige crème brûlée met een bolletje ijs, slagroom en een klein wafeltje.
Echt, lekkerder kon niet.



Het hotel, een prachtige aanbieding, vlakbij. 
De volgende ochtend weer naar het Drents Museum voor zelfportretten. Schilderijen, maar ook dit wat door de schaduw op de muur een gezicht projecteert. In het museum was het verschil duidelijker. Zo is het eigenlijk een dubbelgezicht.


En toen waren we weer thuis en dat vinden we altijd fijn sinds we hier wonen, maar zo fijn als nu ... We zien de drukte overal en we hoeven 'niets'. Alles is aanwezig.

woensdag 20 juli 2022

Koelte

Lieve allemaal, ik hoop dat u het nog een beetje koel kunt houden. Na een nacht waarin het 25 graden bleef (hier was dat zo) is dat lastiger dan gisteren. Ik kan me niet herinneren dat ik dit eerder mee heb gemaakt. We vonden 17 graden vroeger al uitzonderlijk en erg warm 's nachts.

Het woord koelte lezen helpt al vind ik en aan water denken of een afbeelding van water zien.
En blauw, is ook koel. 
En tinkelende ijsblokjes zien en horen.


Dit is ijsthee die ik heb gemaakt van groene thee en flink wat citroenmelisse. Als u het zoet wilt een beetje honing of agavesiroop erdoor.

Ik hoorde een 'deskundige' over slapen bij hete nachten. Een van de dingen die ze zei was neem vooral geen koude douche want dan sluiten de bloedvaten zich. Neem een warme douche voor het slapengaan want dan gaan de bloedvaten open. Ik denk dat ze poriën bedoelde, al zetten de bloedvaten uit bij warmte. Op zich is daar goed iets bij voor te stellen, maar ik moet niet denken aan een warme douche. Ik koel mijn warme lichaam heerlijk af met koud water en droog me vervolgens nauwelijks af. Dan blijft het lekker koel. Net zo met eten, ik wil alleen lauwe of koele dingen eten, al begrijp ik ook dat mensen in warme landen heet (heet in de zin van peperig) eten want ook daar gaan je poriën van open. Wij zijn ook dol op pittig eten. Dus lauw en soms pittig, zoals vanavond. Zilvervlierijst met roerbakgroentes, een eitje of tofu, dat weet ik nog niet. Ik probeer zo min mogelijk de keramische pitten aan te hebben. Het is een nadeel dat die heel lang warm blijven. In de winter is dat juist prettig en het is op zich ook consuminderig want je kan een pan die warm moet blijven erop laten staan. In de zomer is het niets. Ik heb indertijd vanwege straling (inductie) dit veranderd in keramisch.

We hebben voor  Henks verjaardag een kort uitje gemaakt. Ik zal hier nog verslag van doen. 

We vonden het zo fijn om weer thuis te zijn, na maar een nachtje weg. Dit is nog nooit zo duidelijk geweest als nu. Files, overvolle stranden en sowieso, de drukte overal. Drukte in elke zin. We hebben hier in deze zomertijd alles wat ons hartje begeert. In alle rust.


De koelte van water

ValeriaLu


zondag 17 juli 2022

Weekmenu (4)

Boodschappen van deze week:

Perssinaasappelen €2,99
Bananen €1,99
Komkommer €1,39
Tomaten €1,49
Wortels €1,69
Bloemkool €2,49
2 maiskolven €1,59
IJsbergsla €0,99 
Tofu €1,47
€16,09

Maandag
Lunch: Broodje onderweg
Diner: Lasagne
*Geitenyoghurt met appel en cranberries

Dinsdag
Lunch: Wraps, 2 met tahin, kerrie, wortel en 1 met appelstroop en banaan
Diner: Spaghetti, (1/3 bewaren voor unch van morgen) gebakken ui, knoflook, tomatenpuree, Tamari (of sojasaus), sambal, veel selderijgroen
*Cichorino met stukje havermoutkoek met frambozen

Woensdag
Lunch: Spaghetti met geklopt ei en bosuitjes erdoor in muffinvormen / ijsbergsla met mosterdsausje
Diner: 
Aardappel/koekjes (geraspte aardappel) met peterselie / tomatensla met bieslook

Donderdag
Lunch: Salade van ijsbergsla, appelblokjes, beetje vers gehakte ui, kruiden van balkon / geroosterd brood met gebakken bruine bonen
Diner:  Bloemkool met een pittig sausje / quinoa met gebakken uien, kerrie en stukjes cashewnoten

Vrijdag
Lunch: Een broodje als lunch buitenshuis, deel van verrassing voor Henk
Diner: Frieten uit de airfryer / sla van het balkon met kruidenzout en knoflookbieslook
*Geitenyoghurt met banaan en citroenmelisse

Zaterdag
Lunch: Havermoutbroodje met sla,1/3  tofu van het blok (eerst bevroren, voor de lekkere structuur), tomaat, mayonaise en augurk
Diner: Bloemkoolsoep met peterselie / tosti 
*Koffie met kruisbessenvlaaitje

Zondag
Lunch: Kruidenbouillon / cracker met plantaardige paté en komkommer / kruisbessenvlaaitje
Diner: Maiskolven, 'geplukte' tofu met kipkruiden lang gebakken zodat de buitenkant heel krokant wordt / komkommersla / stokbrood met kruidenboter
* Banaanijs met vanille en chocoladesaus

zaterdag 16 juli 2022

Alles wat leeft

Wetenschappers vermoeden dat insecten pijn voelen. Waarom zouden insecten geen pijn voelen?

Er zijn veel mooie insecten, vlinders, lieveheersbeestjes, libellen, om maar wat te noemen. En ik vind het heerlijk om het geluid van krekels te horen (al kan het ook oorverdovend zijn heb ik wel eens gehoord), zomer, het zuiden. Maar muggen en vliegen ... Wij zetten bijna altijd een beker op en een kaart onder een vlieg en zo brengen we hem naar buiten. Henk is daar al jaren kampioen in. Eerst proberen we ze trouwens naar buiten te krijgen. Deur of raam wagenwijd open en ze aanmoedigen en proberen te beletten dat ze weer de kamer in vliegen. Maar soms heb je van die wilde vliegen en 's nachts kunnen er terroriserende muggen zijn. (Een is al meer dan genoeg om wakker te houden,) tja ... dan overleven ze het niet. O wacht, er is nog iets, de ventilator. 
Die maakt dat we meestal geen last meer hebben van de mug en daarbij is het geluid op zich al rustgevend en hoor je ook het gezoem niet of minder.
Wat heeft geen gevoel? Als het leeft, groeit, bloeit, alles heeft gevoel. Vroeger hebben ze experimenten met muziek gedaan. Harde muziek stimuleerde de groei van planten niet, bepaalde klassieke muziek deed dat wel! Wij mensen zijn niet superieur aan dieren of planten. Alles is van (grote) waarde. We moeten er zorgvuldig mee omgaan en niets als 'een ding' beschouwen. 


(RonBerg)


Ondersteuning en liefde

Ik had het over mobieltjes en in het laatste programma van Tegenwind begint en eindigt het ermee. Voor mij staat het voor iets heel groots, een overheersende technische, materiegerichte wereld. Een wereld die ik koud vind, die niet over mij gaat en er niet voor mij is.
Het gaat ook niet over natuur, over kunst, over schoonheid. Het gaat niet over ieders unieke talenten en over wat elk mens zichzelf en de wereld kan geven.
Dit rondetafel gesprek, al zitten ze niet aan ronde tafel, bevestigt, benadrukt en voegt toe. Voegt veel toe. Eigenlijk hoop.
Het deed ons goed. Dat had ik nodig na een gesprek met Kuipers dat eerst ging over dat als het virus is als een verkoudheid we daar op die manier mee om moeten gaan en eindigt met prikken maar en wat een last voor degene die dat niet doet. De vraagstelling was insinuerend, maar hoe kan dat, van lichte realiteit naar weer zwaar en onheilspellend. Ik dacht werkelijk even dat er iets veranderd was.
De ondersteuning van dit soort gesprekken is altijd heel fijn. Omdat alles wat rustiger is keken we hier minder naar. Deze moedige mannen slaan we natuurlijk niet over. Deze mannen, altijd gekoesterd in de wetenschap en nu verguisd. Intelligente, aardige mannen, die zich de mond niet laten snoeren, zoals veel anderen wel hebben laten doen. Matthias de Smet zei ik weet door de pandemie waarvoor ik leef. 
Ik merkte ook dat ik niet anders kon dan me uitspreken, al staat het uiteraard in geen verhouding. Maar het maakt op zich denk ik niet uit, of je zoals ik een paar honderd mensen per dag bereikt of een paar miljoen. Het is een innerlijke drang en het enige dat je kan doen is er gehoor aan geven. Anders ben ik u niet trouw en vooral mezelf niet. 

Een tijdje geleden vertelde vriendin-buurvouw dat Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, bij College Tour was en dat ze had gezegd dat uiteindelijk het enige wat ertoe doet liefde is. Op een of andere manier zie ik dit programma nooit en  ik weet dus niet in welke context ze het zei maar alles valt terug te voeren tot dat ene woord. Niet alleen liefde voor andere mensen en jezelf, maar voor alles!
Als dat ooit komt, als alles uitontwikkeld is dan is er niets meer om op te lossen.
Terug in het paradijs. (Ik kan niet wachten)

Fijn weekend allemaal!

(Gaspartacus)


vrijdag 15 juli 2022

Digitaal leven

Vanwege mijn vermaandag dronken we een kopje koffie op een terras. Naast ons zaten twee oudere dames en een jonge vrouw. De jonge vrouw heeft vanaf het begin dat ze gingen zitten op haar mobiel gekeken. Ze nam even snel een hapje van haar taart en toen moest ze wel even naar de taart kijken, anders had ze geknoeid. En toen hup, meteen weer op de telefoon. Er kwamen constant hoorbare berichtjes wat ik storend vind. Op een gegeven moment ging een van de twee oudere vrouwen ook maar op haar mobiel kijken, wat anders? De derde vrouw zat erbij en keek ernaar. Wat een wereld en wat ongezellig.

Ik heb nooit mijn mobiel bij me. Heel soms in de auto. Ik gebruik hem wel, maar alleen voor gerichte dingen zoals de bank. En dan is het weer klaar. We verbazen ons hoeveel mensen deel zijn geworden van hun mobiel, hoe ze leven in een digitale wereld. We zagen laatst iemand fietsend bezig zijn op het schermpje. Ook nog gevaarlijk.

Verder genoten we van ons kopje koffie. We vinden dat altijd een traktatie en nu we nog een jaar extra zuinig moeten doen helemaal.

De uitzendingen van Floortje vonden we altijd de moeite waard, maar de laatste series helemaal, die gaan nog meer over mensen die teruggaan naar de basis. De eenna laatste uitzending ging over mensen in Uruguay. De man zei dat mensen zich daar zouden redden zonder elektriciteit. Ik heb het al eerder genoemd, ik denk dat hier paniek en chaos zou ontstaan. Bij een heel grote groep. 
Bij sommige mensen zou er een oerkracht bovenkomen denk ik. Die kracht die we allemaal hebben. Als je ziet wat mensen kunnen verzetten, in oorlogssituaties of bijvoorbeeld als een partner opeens doodziek is ... Geestelijk en fysiek.

De laatste uitzending die we zagen ging over een stel die op een bootje (meer een soort vlonder)  woont in Zweden. Alleen maar natuur, alleen maar stilte. Zelfs daar proberen ze zelfvoorzienend te zijn. Heel soms gaan ze naar een stad om de was te doen en een warme douche te nemen. 2 of 3x per maand.

Ik zou u nog het laatste cadeau laten zien, wat ik van Martins geld heb gekocht. Voor geval van nood. Een radiozender voor wat je moet weten in een noodsituatie en een heel sterke lamp en een leeslamp. Je draait aan de achterkant aan een hendel om hem op te laden. Er zit ook een klein zonnepaneeltje bovenop en er is een usb. Vooral de hendel, daar ging het mij om.




donderdag 14 juli 2022

Zomers ontbijt

Vanmorgen wel aan de foto met net geplukte bessen gedacht. Kleurig zomers.





woensdag 13 juli 2022

Van ochtendwandeling tot cashewnoten

Heerlijke ochtendwandeling was het, in zomerse, lauwe temperatuur, 20 graden.
Onderweg nog wat besjes geplukt voor het ontbijt, waar ik een foto van had willen nemen.
En nu is het overal heel warm, maar hier is een lekker briesje.
Halverwege onze wandeling staan een paar populieren en we hebben vanmiddag stil naar het rustgevende geritsel geluisterd.
Fijn, dat we nergens naartoe hoeven. Natuurlijk geen vliegtuig, maar ook geen overvolle wegen of drukke plekken. Vlakbij is zoveel om van te genieten.

Ik had vandaag van alles willen schrijven maar een vriendin zat door de dag heen in de problemen, een buurvrouw kreeg haar televisie niet aan, wat elke dag aan de hand is,
na de overgang Ziggo Kpn. Vanuit intuitie krijg ik hem aan de gang, maar ik kan niet uitleggen wat ik doe. Belangrijkste is dat hij het weer doet. 
En toen hadden we door de zomerkleding zonder zakken geen huissleutel en konden we niet naar binnen. 
Ik heb wel aan het eind van de middag mijn boek buiten uitgelezen waar ik over zou vertellen. Komt binnenkort.
Nou goed, ik ga nu spaghetti maken, met veel knoflook en veel basilicum.
Later: Het was heerlijk. Zo eenvoudig. Olijfolie, veel knoflook, tomatenpuree, scheutje Tamari (sojasaus is ook prima) en heel veel basilicum. Op de foto zie je dat niet goed, omdat ik het had gemalen.
Nu nog even een schaaltje zoete cashewnoten* maken voor vanavond bij de kefir met een scheutje dadelstroop. Eerst samen een documentaire zien, doen we altijd op woensdagavond en dan gaat Henk naar voetbal kijken en ik naar het levensverhaal van Astrid Lindgren.
U wens ik ook een heel fijne avond!




*Ik ga dit recept aanpassen op de Airfryerpagina. Door ervaring doe ik sommige dingen nu anders dan in het begin