zondag 31 juli 2022

Courgette

Ik dacht toch echt dat ik het recept voor courgettekoekjes had gegeven, maar een lezer schreef dat ze het miste. Ik heb haar nog meer courgetterecepten gestuurd (vroeg ze naar) en die zal ik bij 'recepten' zetten. Het is een dankbare groente die je op veel verschillende manieren kan gebruiken. Vroeger, in de heerlijke moestuin (mis, mis) bleven ze maar komen. De heel grote waren ideaal voor soep. Dikke romige soep, met veel knoflook en Italiaanse kruiden. En allemaal lekkere dingetje erbij zodat het een feestelijke maaltijd werd. Ciabatta, kruidenboter, Italiaanse kaas, gemarineerde paprika, tomaatjes, olijven, sla enz.

Ik ga ze volgend jaar zaaien want de fruitstruikjes doen het hier jammergenoeg niet. Er zitten gaten in de blaadjes. Soms zie je alleen nog de nerven. En als er een paar besjes komen, zijn die ook zo weer verdwenen. Er zijn hier heel veel vogeltjes. Erg jammer, maar ik moet me aanpassen. Ik ga een groenteklimmer proberen en daaronder courgette. Ik zit eigenlijk te denken om alsnog courgette te proberen, het is een beschut plekje.

Bij deze het courgetterecept.

Courgettekoekjes
600 gram courgettes raspen
2 aardappels raspen
Zowel de courgette als de aardappel goed uitknijpen
1 wortel raspen (of weglaten en alleen courgette gebruiken)
bieslook of fijngesneden bosui erdoor (fijngesneden prei kan ook)
peper en zout
2 eitjes erdoor doen (ik doe het altijd zo, maar je kan natuurlijk de eitjes ook eerst apart kloppen en dan door de groente roeren) of eivervanger
Knoflook persen, 1 of 2 teentjes
2 lepels havermout of griesmeel erbij (Brinta kan vast ook, of meel)
Even laten staan en dan langwerpige koekjes van vormen en in de koekenpan langzaam gaar en bruin bakken
Een yoghurtsausje, van uitgelekte yoghurt, met komkommerblokjes* erbij geven of zure room met dille.
Door de zure room kan een lepel mayonaise. Een mosterdsausje erbij is ook lekker

Mocht u een droogoventje hebben en u kunt komkommerblokjes drogen, dan is dat een erg lekkere manier om raita/tzatziki* te maken want het neemt veel vocht op waardoor de saus lekker lobbig wordt

Er zit niet zoveel verschil tussen beide sauzen, de basis is yoghurt. Raita is Indiaas, met komijn en tzatziki is Grieks, met knoflook