dinsdag 26 juli 2022

Eten volgens de seizoenen

Over het algemeen eten wij volgens de seizoenen. Het meest natuurlijk en daardoor vanzelfsprekend het best voor het milieu. Ik kom hierop omdat ik net een recept zag met spruitjes! Dit heb ik nog nooit eerder gezien, wat raar. Net zoals aardbeien in de winter. Ze zijn niet lekker in de winter qua aardbei niet en qua combinatie met het weer niet. De zoete geur van aardbeien door de warmte, en door de kwaliteit, hoe heerlijk in de zomer. Spruitjes als de mussen van het dak vallen, de geur, nee, in de winter juist lekker, dan zijn zwaardere maaltijden met bijbehorende geuren op zijn plaats. Na sterke etensgeuren heb ik per seizoen een passend druppeltje olie in een brandertje. Nu is dat citroen, den of bergamot. Soms ruikt nu ook iets niet zo lekker want gisteren bijvoorbeeld hadden we bloemkool. Omdat ik aardappelen stoomde deed ik de bloemkoolroosjes in hetzelfde apparaat. Met specerijen gebakken in de oven is de geur nauwelijks aanwezig, maar ik probeer meer en meer zo economisch mogelijk met apparaten om te gaan.  

Gestoomde bloemkool en aardappels met net gemaakte oleolux en verse peterselie. Op de bloemkool voor de kleur een beetje paprikapoeder.



Alles wat bij de zomer hoort: Een lange lijst in juli en in augustus nog ietsje langer, het langst van het jaar.
Er is nu zoveel om van te genieten.

Groente
Aardappelen
Andijvie
Artisjok
Aubergine                                                   
Bleekselderij 
Bloemkool
Broccoli
Courgette
Doperwten
IJsbergsla
Koolrabi 
Kropsla 
Paksoi 
Paprika
Peultjes
Prei
Raapsteeltjes
Radijs
Rode bieten 
Rode kool 
Sperziebonen
Rucola
Snijbonen
Spinazie
Spitskool
Tomaten
Tuinbonen
Uien,
Venkel 
Waterkers
Wortelen


Jerzy Görecki



Fruit
Aardbeien
Abrikozen
Appels
Bramen            
Blauwe bessen
Bosbessen 
Frambozen
Kersen
Kruisbessen
Nectarines
Perziken
Pruimen
Rode  en witte bessen
Zwarte bessen