De combinatie rijst en peulvruchten is altijd goed. Het zorgt op een goedkope manier voor hoogwaardig eiwit door de combinatie van granen en peulvruchten. En er zijn talloze variaties mogelijk.
Een paar voorbeelden:
- Chili met bruine bonen / rijst
- Pittige bruine bonen met rijst en appelmoes (een lievelingsrecept van ons)
- Burgers van bonen of linzen met rijst en specerijen op een broodje met sla en tomaat
- Rijst met champignonragout en erwten
- Curry van gebakken uien, knoflook, prei, paprika, kerrie, tofu of sojabrokjes met rijst
- Tomatensaus of tomatenragout met linzen of balletjes van linzenmengsel met havermout over rijst
- Krokant gebakken tofu met rijst, schijfjes banaan en rozijnen of iets zoetzuurs met bijvoorbeeld een blikje ananas maken / komkommersla
Op een pak Lassie zilvervliesrijst zag ik een recept wat me heerlijk lijkt en dat geef ik gewoon even door.
300 g Lassie BIO Zilvervliesrijst
2 middelgrote aubergines, in grove stukken
(sap van 1 citroen)
2 tenen knoflook, geperst
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
4 el olie
1 blik zwarte bonen (400 g)
5 bosuitjes, in stukjes
3 el verse peterselie, fijngehakt
2 middelgrote aubergines, in grove stukken
(sap van 1 citroen)
2 tenen knoflook, geperst
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
4 el olie
1 blik zwarte bonen (400 g)
5 bosuitjes, in stukjes
3 el verse peterselie, fijngehakt
Bereidingswijze
Bereid de rijst. Wrijf de stukken aubergine (eventueel) in met citroensap.
Meng de knoflook met de komijn, koriander, zout, versgemalen peper en 2 eetlepels olie. Bestrijk de stukken aubergine ermee en rooster of bak ze aan beide kanten mooi bruin en gaar.
Spoel de zwarte bonen in een zeef. Verwarm 2 eetlepels olie en smoor de bosui 2 min. afgedekt. Schep de zwarte bonen en peterselie erdoor. Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe en warm al omscheppend goed door.
Serveer de rijst in wijde kommen, schep de zwarte bonen en de stukken aubergine er bovenop.
Bereid de rijst. Wrijf de stukken aubergine (eventueel) in met citroensap.
Meng de knoflook met de komijn, koriander, zout, versgemalen peper en 2 eetlepels olie. Bestrijk de stukken aubergine ermee en rooster of bak ze aan beide kanten mooi bruin en gaar.
Spoel de zwarte bonen in een zeef. Verwarm 2 eetlepels olie en smoor de bosui 2 min. afgedekt. Schep de zwarte bonen en peterselie erdoor. Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe en warm al omscheppend goed door.
Serveer de rijst in wijde kommen, schep de zwarte bonen en de stukken aubergine er bovenop.