Dan leef je in een kramp en wat een energie kost het om iets anders te zijn dan je bent. En wat dat dan vervolgens weer met je geest en lichaam kan doen. Het maakt doodmoe of ziek, het kan voor angsten zorgen, voor eenzaamheid en wat niet al meer.
Om iets te doen aan herstel na antibiotica moet u zoveel mogelijk producten nemen die nuttige melkzuurbacteriën bevatten. Deze bacteriën, zoals bijvoorbeeld de lactobacillen en bifidobacteriën, overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Daar doen ze het goede werk. U kunt hiervoor speciale poeders, dranken of pillen nemen. Het valt niet mee om alles weer goed te krijgen en ik heb vaak gelezen dat dit wel een jaar kan duren. Ik weet niet of dit zo is en het zal bij niemand hetzelfde zijn want alleen al; gaat het om de eerste kuur of om de twintigste? Het beste is om tijdens de kuur, die soms echt noodzakelijk is, als u zelf al van alles geprobeerd hebt, goede probiotica te nemen. Naast eventueel een sterke dosis kant en klaar iets, omdat antibiotica sterk is en niet alleen de ongewenst bacteriën opruimt, maar ook de goede, kunt u veel met voeding doen.
Gekocht of zelfgemaakt. De eerste keer krijg je een zakje voeding/korrels en dan kan je het eindeloos zelf steeds weer aanvullen.
Yoghurt of biogarde. Ook hier geldt gekocht of zelfgemaakt. Yoghurt is goedkoper om te kopen dan kefir. Yoghurt kan gemaakt worden met fermentatiepoeder of met wat echte yoghurt. Op een gegeven moment wordt de werking minder sterk en moet het weer een keer met bestaande yoghurt gemaakt worden. Sojayoghurt kan ook en ik wil hier nog eens mee experimenteren. Het is moeilijk om hier zelf kefir of yoghurt van te maken.
Alleen bij bepaalde boerenbedrijven, en vooral biologisch dynamische, wordt karnemelk nog gekarnt, zoals vroeger. Bijna alle karnemelk wordt tegenwoordig industrieel geproduceerd, waarbij melk wordt aangezuurd. Bij het maken van karnemelk worden aan magere melk melkzuurbacteriën toegevoegd. De melkzuurbacteriën komen in plaats van lactose, waar sommige mensen niet tegen kunnen.
Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt is van thee, suiker en een levende starter cultuur. Voor kombucha gebruik je vier verschillende ingrediënten: water, groene of zwarte thee, ongeraffineerde suiker zoals rietsuiker en een SCOBY (de gisten en bacteriën). Als je die combineert dan doet de tijd de rest! SCOBY betekent Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast
die u zelf heeft laten fermenteren. Geen ingemaakte groente, op zich heerlijk en handig om in voorraad te hebben, maar alleen door fermenteren ontstaan melkzuurbacteriën.
Tofu is neutraal en tempeh heeft door het fermenteren juist veel smaak. Een ander verschil is dat je tofu goed kan marineren, het zuigt als een spons alles op. Tempeh niet, tempeh is compact
Lekker is om tempeh knapperig te bakken en daarna te glaceren met ketjap of een chilisausje.
Aan rauwmelkse kaas zit veel meer smaak dan aan gepasteuriseerde. In Nederland zijn ze ook hier bang voor. Gelukkig s er wel rauwmelkse (boeren) kaas, maar die mag alleen gemaakt worden als het op eigen erf blijft. Ik weet nog zo goed waar ik het voor het eerst proefde en hoe lekker ik het vond. In Frankrijk bestaat zo'n regel niet. Daar zijn ze sowieso meer ontspannen als het om bacteriën gaat. In de meeste gewone kazen zitten geen goede bacteriën meer, omdat de melk gepasteuriseerd is. Het zit wel in oude kaas, Parmezaanse kaas en cottage cheese.
En dan is er natuurlijk het onvolprezen zuurdesem dat voor de heerlijkste broden zorgt. Alleen je eet het niet rauw. Het is goed, lekker en licht verteerbaar, maar de bacteriën zullen minder actief zijn dan de rauwe en dus minder sterk werken.
Tofu met kimchi. Ik wil graag dat dit hapje linea recta bij mij naar binnen gaat.