donderdag 23 februari 2023

Budget koken voor twee weken

Boodschappen en eetsuggesties.

Olie, zout en specerijen uit de voorraadkast en hopelijk heeft u iets van kruiden buiten op een beschut plekje, op het balkon en/of in de vensterbank.

Biologisch
Gepelde tomaten €0,99
Rode bietjes €1,19
Zuurkool €1,29
Sperziebonen (diepvries) €1,69
Prei €2,29
Champignons €1,85
Wortelen (1 kg!) €1,99
Veldsla €1,69
Uien (500 gram) €0,99
2 kg aardappelen €3,66
Bananen €2,29
Havermout €0,99 
Bloem €1,85
15 eieren €6,29
Melk €1,48 of plantaardige melk 
Yoghurt €1,44
€30,97

Niet biologisch
Reclame 2 pakken soepgroente €2,05. 1 pak in de diepvries doen voor volgende week)
Goudrenetten (1 kg) €1,59
Rode linzen €1,82
Witte bonen in tomatensaus €0,65
Zilvervliesrijst €1,19
Volkoren macaroni €1,15
Plantaardige balletjes €1,89
Heel volkoren brood €1,29
Fjord Volkoren Rogge crackers 250g €0,93
Grote pot aardbeienjam €1,22
Pindakaas €2,34
Volkoren koekjes €0,74
Roomboter €2,49 (in vieren verdelen, aanmengen met een scheut gekookt water en en scheutje olie. Goed kloppen!
750 gram rozijnen €1,95
€21,30

Samen 52,27

Suggesties ontbijtjes:
  • Yoghurt met havermout en banaan
  • Yoghurt met havermout, appel. rozijnen en kaneel
  • Geroosterd brood met witte bonen in tomatensaus en gebakken ei
  • Havermout met banaan, lepel pindakaas en een lepeltje jam
  • Amerikaanse pannenkoeken met banaan en appelmoes van de goudrenetten
  • Crackers met pindakaas en jam
  • Bananenbrood (zie Pascal)
  • Rijst met water of melk, appelblokjes, rozijnen en kaneel

Suggesties lunch:
  • Wraps met pindakaas en geraspte wortel
  • Geroosterd brood met linzenspread* en wortelsla
  • Zuurkoolstamppot op brood met klontje boter
  • Prei-omelet met geroosterd brood
  • Pannenkoeken of wraps met een gebakken ei (zorgen dat het eigeel zacht is en dan verspreiden en peper en zout erover strooien en oprollen), of een omelet of roerei maken, mengen met scheutje water of melk, bosuitjes of bieslook erdoor. en peper en zout.
    Over 2 wraps verdelen. Erg lekker, vooral als de omelet nog warm is. Zoete met jam.
  • Kop groentesoep met soepgroente en linzen en zelfgemaakt plat brood**
  • Linzen-havermoutburger*** met geraspte wortel op een dubbele boterham of op een zelfgemaakt broodje. U heeft vast nog wat tomatenketchup

Suggesties diner:
  • Gebakken aardappelen met veldsla en blokjes appel
  • Volkoren macaroni met ragout van champignons en soepgroente
  • 2x zuurkoolstamppot (2 grote porties, 1 kleine)
  • Rijst met stukjes krokant gebakken linzenburger sperziebonen en pindasaus
  • Wortelsoep met gebakken ui en als toetje een dikke pannenkoek met appel en rozijnen
  • Bietensalade met gekookte stukjes aardappel, appel, heel fijn gesneden ui en als het er is bieslook
  • Macaroni met gebakken ui en soepgroente, pindasaus en eventueel blokjes hard ei
  • Wortel en uien, ruim half uur gebakken in de (hete, 200 graden) oven of airfryer met kruiden, knoflook, scheutje olijfolie. Met rijst
  • Macaroni met tomatensaus met prei of soepgroente en de helft van de balletjes in vieren meegeprutteld. De rest van de balletjes heel fijn snijden bakken, voor door de zuurkoolstamppot
  • Aardappelblokjes gebakken in de airfryer, of gekookte of gestoomde aardappelen, met sperziebonen en een gebakken uitje en kruiden erdoor met linzenballetjes (lekker met kerrie erdoor)

Toetje of tussendoor:
  • Appel of banaan
  • Yoghurt met geprakte banaan of stukjes appel en rozijnen
  • Cracker met pindakaas (misschien heeft u een beetje sambal) en een stukje geprakte banaan 
  • Yoghurt met rozijnen en kaneel. Een dag van tevoren maken zodat de rozijnen zich vol zuigen
  • Gekocht koekje  
  • Zelfgemaakte havermoutkoekjes met rozijnen
  • Koekjes van bloem met scheutje olie, boter of pindakaas met kloddertje jam in het midden
  • Rozijnencake
  • Appeltaartje met kaneel en rozijnen dunne bodem van bloem, olie en iets zoets

*Linzenspread
Als u linzen voor de maaltijd kookt, neem wat extra.
Van dat extra maakt u een lekker smeersel, door het te pureren met
een scheutje olie, eventueel een gebakken uitje, peper en zout en specerijen die u lekker vindt.
Bieslook, peterselie, bosuitjes of verse Italiaanse kruiden erdoor is lekker en/of knoflook.
Of u smeert de linzenspread op een al dan niet geroosterde boterham en doet daar gebakken uien op, of een klein beetje heel fijn gesneden ui, of verse kruiden.
In de zomer met komkommer of tomaat erop, of dunne plakjes augurk

**Plat brood
2 bekers bloem (250 gram)
1/2 thl zout
Ruim 1 dl water
eventueel 1 eetlepel olie
eventueel door de helft verse kruiden
Kneden en minimaal een half uur laten rusten. Hierna het deeg uitrollen of met de hand plat duwen. in vieren verdelen. In de koekenpan om en om bakken tot het een beetje bruin en gaar is. Dit duurt maar een paar minuten, als de pan goed heet is. 

***Linzen-havermoutburger
De helft van de linzen aan havermout, bijvoorbeeld 100 gram linzen, 50 gram havermout.
Kook de linzen in een half uurtje gaar en doe dan de havermout, een uitje, al dan niet gebakken, en specerijen en zout erdoor. Vorm er burgers van en leg ze koel weg.
In een beetje olie bakken en op brood doen, eventueel met een sausje van; yoghurt, scheutje olie, mosterd, knoflook, peper en zout. Of alleen knoflook en zout.