woensdag 31 mei 2023
Transsylvanië
"Open your hands if you want to be held." (Rumi)
Wat een eenvoudige, maar pakkende zin. Het is zo fijn als iemand je af en toe vasthoudt.
Dit brengt me bij een vrouw uit Transsylvanië, die hier gisteren aanbelde.
Ze gaf me een papier met plastic erom. Daar stond op dat ze graag werk wilde, of geld en dat ze twee kleine kinderen had.
Gevoelsmatig was er onmiddellijk sterk contact en ik had haar vast willen houden.
Ik had verder geen idee wat te doen. Ze sprak geen woord Nederlands. Ze zag er heel netjes uit. Ik heb haar een beetje geld gegeven. Later werd er weer gebeld en ik herkende haar bel. Ik heb niet open gedaan. Ze voelde mijn steun, dat weet ik zeker en ze wilde daar meer van voelen, maar ik kon het verder niet geven, dan alleen op afstand.
Je wil iemand bijstaan, maar kan ook niet helpen, moeilijk.
Ik moest denken aan alle groepen 'reizigers' (zigeuners mag ik geloof ik niet zeggen) in Italië, vooral langs de snelwegen bij tankstations, bedelend.
Transsylvanië, de naam spreekt tot de verbeelding, maar ik weet er weinig van. Wat ik weet is dat er veel armoede is, het ligt in Roemenië en Dracula woonde er.
Ik weet nu dat het ook Zevenburgen heet. Transsylvanië betekent het land (-ië) aan de andere kant van (trans) het woud. Het is de grootste regio van Roemenië.
Ondanks dat ik haar niet kon helpen was het toch ook een mooi moment, omdat er echt contact was. Ik hoop maar dat ze dat meedraagt. Ik wel. Door de onmacht is het wel een dubbel gevoel.
Wat zou u gedaan hebben?
Dit is de hand reiken.
Kom maar, ik leid je. Dat vertrouwen, die heerlijke steun.
Het is heerlijk weer, de zon schijnt. Ons ochtendwandelingetje was al in de zon.
Ik wens u een mooie dag.
dinsdag 30 mei 2023
Boeken en de kern, namelijk u
Ik zag een wand met boeken en de volgende tekst van haar zoon staat erbij:
"Omdat mijn moeder van Twitter af is, moet ík jullie voortaan maar verblijden met een foto van haar boekenkast. Zelf noemt ze het haar 'literatuurapotheek' omdat ze er vaak boeken uit voorleest aan iedereen die behoefte heeft aan literaire of filosofische wijsheden in hun leven."
Ik heb laatst ook eens over deze mevrouw geschreven, maar niet haar kast laten zien geloof ik.
En zo ja, dan staat hij er gewoon twee keer. Ik vind het prachtig hoe zij boeken gebruikt om mensen te ondersteunen.
Dit is de enige apotheek waar ik blij van word.
Hier een (klein) deel van onze rijkdom. De kleine boeken met lichte omslag is de Privé Domeinserie, die ik spaar.
Heeft u fijne Pinksterdagen gehad?
---
En nu kwam net binnen:
"West Australia Premier Mark McGowan, one of the world’s worst COVID authoritarians, has resigned, citing “burnout.” Another one bites the dust.*
Hoe kan je zo'n wrede beslissing nemen? De kinderen zullen het nooit vergeten. De ouders ook niet.
Ik heb op zich weinig met oog om oog, tand om tand, maar wel dat door ervaringen de menselijkheid wordt aangesproken. Hoeveel pijn het ook doet, er wordt voor ons beslist en dat vind ik angstaanjagend want waar eindigt het? Er is zoveel wat we laten gebeuren zonder ons te verdiepen in de gevolgen. Veel staat ver van ons af, terwijl het om zaken gaat die ons allemaal raken. Voor mij is dat gedurende de bizarre periode heel erg duidelijk geworden. En wat er daarvoor en sindsdien niet allemaal gebeurd is. Die enge pandemiewet van 6 dagen geleden en nu weer de pensioenwet, waar de meeste mensen tegen zijn.
Mr. Huib Drion hield in 1986 de Huizingalezing in de Pieterskerk in Leiden. Hij zegt daarin dat wij, de burgerij, door de eeuwen heen de macht hebben overgedragen aan de elite, maar dat wij verzuimd hebben de controle op hun beslissingen, en de uitvoering daarvan, in eigen hand te houden.
*Ik ken deze uitdrukking vooral van het lied van Queen.
Het wordt meestal gebruikt om een val op de grond of iemands dood te beschrijven en wordt vaker geassocieerd met de dood van een soldaat in de strijd, maar het heeft ook de meer moderne associatie met algemeen falen. Ik las dat de uitdrukking populair werd door westerns waar cowboys of indianen werden neergeschoten of van hun paard werden gegooid om op de stoffige grond te landen en zo in het stof te "bijten". De uitdrukking werd in 1750 al gebruikt in de roman van Tobias Smollett's 'Gil Blass of Santillane'. "We hebben twee van hen in het stof laten bijten."
Een mevrouw, in reactie op al het gekonkel in de kamer:*
---
*
Wat zou het goed zijn als de deskundigen, die zich zo intensief verdiept hebben in de materie omdat het hun vak is, maar ook omdat ze zich zo betrokken voelen en juist die medemenselijkheid hebben, eindelijk eens uitgenodigd worden, om hun verhaal te doen. Het zijn er veel, zowel in binnen als buitenland, heel veel, maar ze worden niet uitgenodigd.
Wat een gemiste kans.
Op vragen die gesteld worden komt gewoon geen antwoord, er wordt omheen gedraaid en de terminologie maakt het ondoorzichtig. Toch nemen veel mensen er genoegen mee omdat ze de macht af hebben gegeven. Ik heb daarom het voor mij sterke woord gekonkel gebruikt. Het ziet er voornaam uit, maar er ontstaat geen enkele helderheid, juist niet.
---
Dit kleine voorbeeld, wat voor iets groters staat, gaat over de macht naar jezelf toetrekken, de verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven! Het maakt niet uit of het over voeding of over genieten van de natuur gaat, over consuminderen, over verrijkende boeken, over jezelf geven wat je nodig hebt ...de aandacht verschuift van buiten naar binnen. Alleen daar liggen de antwoorden.
Hij gebruikt 'Hefeflocken' en dat is edelgist, wat hij over twee gerechten strooit. Ik vind dat ook een fijn product en gebruik het regelmatig. Het smaakt een beetje kazig. Het bevat plantaardige eiwitten, vezels vitamine B11 en B5. Vitamine B11 ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij vermoeidheid, Vitamine B5 draagt bij aan een normale energiehuishouding en ondersteunt in stress-situaties. Er zit meer Vitamine B in, maar in mindere mate. Er zit ook nog magnesium, ijzer en zink in. Het is dezelfde gist waar brood, wijn en bier van wordt gemaakt, maar het is niet levend meer, wat bij brood, wijn en bier natuurlijk niet kan, daar moet het bacteriën en suikers voeden. Soms meng ik edelgist wel eens met gemalen of stukjes cashewnoten en doe er dan nog wat uien- en/of knoflookpoeder, zout en versgemalen peper door.
https://www.youtube.com/watch?v=BXluXNrH3HU
maandag 29 mei 2023
Aardbeienijs en vroeger
Na auberginelasagne hadden we gisteravond dit overheerlijke aardbeienijs.
Altijd banaan als basis en dan kun je er elke denkbare smaak aan toevoegen. Aardbeien, frambozen, perzik, kersen, pruim, rozijnen (eventueel even weken in een drankje/likeur en op het laatst erdoor), gember, maar ook vanille, kaneel of cacao voor chocolade-ijs en eventueel nog stukjes chocolade. Ik ga het eens met kersen en een scheutje kirsch maken. Dat kleine flesje kirsch had ik volgens mij al in Utrecht. :-) En dan half om half, met chocolade-ijs, die combinatie ...
Ik had in dit geval aardbeiencompote gemaakt voor erdoor. Ik kook het dan in, met een scheutje ahornsiroop en dan heeft het een sterkere smaak, geprononceerder. Een puur fruit toetje.
Henk liet mij net een foto op facebook zien van een Citroën Ami die een tankbeurt krijgt. Ach, vroeger, toen ik in Den Dolder werkte en ik tankte onderweg, werd de tank gevuld door een lieve meneer en als service maakte hij ook even de voorruit schoon. Henk en ik verzuchtte net "dat waren nog eens tijden". Ik vraag of Henk de foto even doorstuurt. Hier geen lieve meneer, maar een lieve mevrouw. Het gebeurde op zoveel plekken, door mannen en vrouwen, soms was er een echtpaar die het benzinestation beheerde.
Tweede Pinksterdag
Schattig en attent.
https://twitter.com/buitengebieden/status/1662778142547759104?s=20
En iets heel moois, op deze Tweede Pinksterdag. Het lijkt niet echt, maar dat is het wel.
https://twitter.com/kharaguchi/status/1662231755234091008?s=20
De Zwitsers stonden zaterdag buiten het VN-gebouw, en met een authentieke vrijheidsboodschap.zeiden ze nee tegen het WHO-pandemieverdrag.
https://twitter.com/PeterSweden7/status/1662547426379481088?s=20
Bijna, bijna zon.
Bij u misschien allang.
Ik wens u een mooie Tweede Pinksterdag!
zondag 28 mei 2023
Verslaving en muziek, maar ook in pyjama en o ja, ook nog een schitterend alliumveld
Ik vind dit zo'n geweldig idee. Eenvoudige en vaak heel voor de hand liggende ideeën werken goed. Er komt geen pil aan te pas, wel huiselijkheid en vertrouwen. Juist dat maakt rustig. Henk heeft precies zo'n pyjama gehad!
https://twitter.com/Omdenken/status/1662699981264900097?s=20
De afgelopen week las ik weer verschillende artikelen over de gevolgen van medicijnen. Dit staat in het Vlaamse tijdschrift Knack, maar het is op veel landen toepasbaar: Een heel lang artikel van Peter Casteels, waar ik een paar fragmenten uit haal..
Ik las in het Knack artikel over een mevrouw van 77, die vanaf haar 22e pillen kreeg omdat ze depressief was. Na 40 jaar is ze er zelf mee gestopt, maar de psychiater bleef ze voorschrijven. Ze legde ze in een kastje. Na een 1/2 jaar trok de mist in haar hoofd op en daarna ging het steeds beter met haar. Na 1 1/2 jaar zei de psychiater dat ze niet meer op consult hoefde te komen. Toen ze de psychiater vroeg wat haar genezen had zei die dat het kwam doordat ze die pillen niet meer nam!!!
Deze mevrouw zegt dat ze soms wel eens antibiotica mee wil nemen als ze op reis gaat, voor het geval ze een blaasontsteking krijgt, in uiterste nood ... ze krijgt het niet. Ze is woest. "Maar ik kreeg wel 40 jaar verslavende middelen!" Vroeger vertrouwde ik artsen zegt ze, maar er is nooit iemand geweest, die mij op de gevaren van die medicijnen heeft gewezen.
Een andere psychiater zei tegen iemand dat hij zijn hele leven benzo's zou moeten nemen, net zoals een diabetespatiënt insuline* moet blijven prikken. Deze man kreeg steeds meer nare bijwerkingen. Toen hij door een val in het ziekenhuis kwam drukte de spoedarts hem op het hart dat hij moest stoppen met benzo's. Door een boek*,"Blood Orange Night van Melissa Bond, met als goed gekozen ondertitel (zijn woorden) 'My Journey to the Edge of Madness.', zijn zijn ogen geopend en heeft hij zich op laten nemen om af te kicken.
In België kregen vorig jaar 2,3 miljoen mensen benzo’s en Zproducten (gelijksoortige werking) voorgeschreven. Wat een invloed heeft het op al die mensen en hun partners en vrienden. Hoe heeft ook dit ooit zover kunnen komen?
"De stijging is waarschijnlijk te wijten aan de coronacrisis en de voor velen zenuwslopende en slaapverstorende lockdowns.
‘In België heerst een enorme bagatellisering van slaapmedicatie’, zegt Thierry Christiaens van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie.
‘Artsen of hun familieleden gebruiken ze vaak ook zelf."
Opnieuw een bevestiging over lockdowns maar dat artsen het zelf ook gebruiken ...
En dan moet je goede adviezen geven, terwijl je beneveld bent???
Een andere psychiater zegt dat hij niet weet wat andere artsen voor hebben geschreven(??)
en iemand anders dat als je stopt de klachten 3x erger zijn dan ervoor. Enzovoort.
Ik zou er nog lang over door kunnen schrijven. Je gelooft het toch allemaal niet.
Gelukkig breekt het bewustzijn over de negatieve effecten een beetje door en hopelijk steeds meer. Ik eindig graag positief. :-)
Knack is een interessant tijdschrift, met veel informatie over gezondheid, in de breedste zin van het woord.
https://www.knack.be/
Er is wel veel te vinden over verslaving op zich. Ik las: "Wat voor mij een eye opener was is dat ik aan de geestelijke ziekte van verslaving leed, er niets aan kon doen dat ik hieraan leed maar dat ik wel verantwoordelijk ben voor de oplossing/herstel."
*'Blood Orange Night;' Jammer genoeg niet in het Nederlands.
https://www.bol.com/nl/nl/p/blood-orange-night/9300000060263230/?bltgh=pTkh9Y4G-LbYkDyZNGBFLQ.2_6.7.ProductTitle
Ik kwam dit boek tegen, dat er deels op aansluit.
https://www.bol.com/nl/nl/p/slecht-bevallen/1001004011290217/?bltgh=hQdxTnvY4-QbdGQQEk5L0A.2_6.8.ProductTitle
*Als er goede voeding voor in de plaats komt is insuline vaak niet nodig. We kunnen zo ontzettend veel zelf doen! Niet leuk voor de farmacie, wel voor onze gezondheid!
Jaar in jaar uit ging het zo, insuline spuiten en iedereen (niet iedereen!) vond het allemaal wel best. Ik hoorde van een manueel therapeut die zei: mensen luisteren veel te veel naar artsen, voel zelf wat goed is.
Dit is een mooi voorbeeld. Ernaar kijken maakt me al blij, ook door die jongen op de achtergrond.
Redemptionsong
https://www.facebook.com/watch?v=758877522458028
zaterdag 27 mei 2023
Goede berichten
Een speels eekhoorntje
https://twitter.com/buitengebieden/status/1661826450381479944?s=20
Wat een goed bericht:
De beschouwing en kritiek van Hoogleraar waarschijnlijkheidsberekening aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, Ronald Meester en neuroloog Jan Bonte op het ‘test negative design’, waarmee de vaccineffectiviteit van vaccins tegen influenza en #COVID19 wordt ‘gemeten’, is geaccepteerd voor publicatie in ‘The Journal of Clinical Evaluation in Clinical Practice’.
Nog een goed bericht, uit Tubantia:
Spijt van coronabeleid: dit nooit meer, zegt GGD-baas Samantha Dinsbach
"Verpleeghuizen sluiten, scholen stilleggen. Het gebeurde tijdens de coronacrisis voor lange tijd. Dat was eens maar nooit weer, als het aan Samantha Dinsbach, directeur publieke gezondheidszorg van de GGD Twente, ligt."
Ze zegt o.a. dat de mentale toestand van jongeren is verslechterd en dat ouderen nooit meer eenzaam mogen sterven.
---
Elke dag liefde en vreugde in overvloed met Henk en hij laat me elke dag lachen en zo had hij het vanmorgen over LIEFIE-verbinding. Of had ik het zonder de e's moeten schrijven?
Het schijnt een zonnig weekend te worden. Ik hoop dat u de mogelijkheid heeft om buiten te kunnen zijn. Een kwartiertje zon op de huid zorgt al voor genoeg vitamine D.
---
De Notenshop kwam gisteren, dit was het tweede deel. De beste besteding van het vakantiegeld vind ik. Amandelmeel, boekweitmeel, speltmeel en speltbloem, quinoa, hennepzaad, abrikozen, cranberry's, dadels, cashewnoten, walnoten, klein zakje paranoten* (verder is bijna alles groot), walnoten, pinda's, pure chocoladedruppels, als basis voor de lekkerste chocolaatjes en bonbons, ahornsiroop. Niet alleen zijn het grote zakken, het is ook veel. Samen met de eerste bestelling kan ik nu weer een tijd vooruit.
*Paranoten zijn geweldig. Ze zitten vol eiwit, magnesium, fosfor, zink, selenium, vitamine B1 en vitamine E. Het beschermt tegen UV-straling, het is goed voor de huid (dit had ik net andersom moeten schrijven), omdat het uitdroging tegenwerkt en ze versterken het immuunsysteem.
Er zit bijna nergens zoveel selenium in als in paranoten (ook in cashewnoten en in vis, vooral mosselen en verder in volkoren- en zuivelproducten, maar in mindere mate). Ik weet dat selenium goed voor je hart is, maar het is sterker.
"Mensen die voldoende selenium in hun bloed hebben, hebben een lager risico om hartfalen te ontwikkelen. Ook blijken zij minder risico op overlijden te hebben, dan mensen die een tekort aan selenium hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van postdoc-onderzoeker Nils Bömer van het UMCG."
vrijdag 26 mei 2023
Boodschappen en suggesties
Ik begin dit 'belofte inlossen bericht' met Porterenee, Hier staat duidelijk onder elkaar waar de meeste prijststijgingen zijn en wat voor stijgingen!!!
https://porterenee.nl/top-10-deze-producten-werden-echt-gierend-duur-afgelopen-jaar/
Ik zag een Engelse documentaire over kinderen in armoede. Er zijn meer documentaires over gemaakt en iets heeft ooit een prijs gekregen volgens mij. Zeer indringend was die. Als ik hem weer eens tegenkom zal ik hem plaatsen.
Net zoals in Duitsland heb jein Engeland als je een uitkering hebt recht op een bepaald aantal kamers en dat is bijvoorbeeld voor een moeder en twee kinderen een woonkamer en twee slaapkamers. Als je een kamer meer hebt mag dat niet en moet je verhuizen, of je krijgt minder geld en dat is al weinig. Overleven is moeilijk. Heating or eating, zo schrijnend is het.
Op naar een betaalbare week.
Installeer de app van 'too good to go'. Zo'n goed initiatief, goedkope boodschappen en er wordt veel minder verspild.
Kijk in de afgeprijsde bak! Er ligt bijna altijd wel iets bruikbaars bij.
In Engeland kan je ook goedkope groente/fruit pakketten in de winkel krijgen, dat heb ik hier nog nooit gezien.
Het is een stuk moeilijker om een goedkoop, gezond weekmenu te maken dan drie jaar geleden. Het eerste rijtje is iets te duur. De aardappelen kunnen voor twee weken gebruikt worden. Wij eten samen een pond per keer, dus dan kan het 2x per week.
Olie, azijn, een potje jam, u heeft het vast in huis en vooral hopelijk veel kruiden en specerijen. Dat voegt zoveel toe aan een eenvoudige maaltijd. Qua smaak en voedingsstoffen. Ook al heeft u hier veel van, maar zeker als u het niet heeft, pluk zoveel mogelijk buiten; paardenbloemblaadjes, brandneteltoppen, hondsdraf, weegbree*, daslook,
Knoflook €1,05
Bloemkool voor 4 personen €2,29
Bio Komkommer €1,29
Witlof €1,49
Diepvries sperziebonen €1,85
Champignons €1,85
Witte kool (groot) €1,89
850 gram bananen €2,19
Aardappelen (2 kg) €3,29
Zilvervliesrijst 1,49
Macaroni €0,95
Groot blik tomatenpuree €0,79
250 gram pinda's €0,99
Plantaardige margarine €0,99
Volkoren roggecrackers €0,93
Havermout €1.39 of Bio €1,69 Die van €1,39 is 450 gram en de Bio 500 gram!
Totaal €28,10
- Havermout met geprakte banaan
- Crackers met komkommer en (kruiden) zout of gestampte pinda's
- Crackers met geprakte banaan en als het kan citroenmelisse
- Voor 2x gebakken witte kool met ui, knoflook. Handje pinda's erdoor en rijst erbij.
- Bloemkool in stukjes met kruiden die u lekker vindt en een scheutje olie, uit de oven. Aardappelpuree of rijst erbij
- Rijst, gebakken ui, sperziebonen, knoflook en zoveel mogelijk (on)kruiden.
- Voor 2x macaroni met gebakken ui, knoflook, tomatenpuree en champignons. In plaats van tomatenpuree is kerrie ook lekker
- Gekookte aardappelen met sperziebonen en komkommersla met vinaigrette en knoflook
- Witte kool, gebakken ui, kerrie met champignons en aardappelpuree met verse kruiden of ander groen uit tuin, van balkon of uit de natuur
- Witlof als salade met stukjes banaan en kerrie en/of mosterd / gekookte of gebakken aardappelen
Ik keek naar een filmpje van een Duitse vrouw, die vorig jaar 10 dagen leefde van €10.05
Ze deed dit jaar exact dezelfde boodschappen en nu is het €15,40. Dat is 50% meer!!!
Bio Pond uien €1,09
Bio 2 bollen knoflook €1,09
Bio Courgette €0,89
Diepvries spinazie €0,59
750 gram gebroken sperziebonen €1,19
Bio1 kg wortels €2,19
IJsbergsla €0,99
Grote pot bruine bonen €1,09
Groot blik tomatenpuree €0,79
850 gram bananen €2,19
Bio 1 kg handsinaasappels €2,74. Voor €0,25 erbij heeft u er een kilo bij van niet biologische.
In dit geval heeft u iets zuivers en ... u kunt ook de schil gebruiken. De geur ervan doet al zo goed en het fleurt iets eenvoudigs op, qua kleur en smaak
Bio Zilvervliesrijst €1,43
Spaghetti €0,99
Bio Havermout 1,69
1 kg bloem €0,99 (volkoren €1,45)
3 zakjes gist €0,49
Plantaardige margarine €0,99
Appelstroop €1,19
Pindakaas €2,34
Totaal €24,97
Van 600 gram bloem of meel kunt u een groot brood bakken en nog pannenkoeken en pizza.
Maaltijden die allemaal inwisselbaar zijn, voor ontbijt, lunch en diner:
- Brood, al dan niet geroosterd, vooral met banaan erg lekker.
- Met pindakaas ook, dan smelt het een beetje
- En met appelstroop ook :-)
- En pindakaas èn banaan, met beetje sambal
- Havermout met ui, wortel, knoflook en specerijen
- Havermoutpap met stukjes sinaasappel
- Havermout pap met stukjes banaan
- Kopje bouillon met uitje, knoflook en verse kruiden / Brood met appelstroop (bouillon voor 2x maken_
- Kopje groentesoep van de bewaarde bouillon, blokjes wortel, sperziebonen/ Geroosterd brood met banaan en wat sinaasappelrasp
- Pizza met beetje tomatenpuree, gebakken uien / sla / *1/2 sinaasappel
- Rijst met sperziebonen en pindasausje
- Wortelsoep, gemaakt van gekookte wortels, stukjes ui, knoflook, peper en zout en gepureerd / brood met pindakaas
- Wortelsoep met pannenkoeken toe, waaronder met banaan en sinaasappelrasp of met appelstroop en banaan
- Bruine bonen (chili of in ieder geval iets pittigs erdoor, zoals sambal) met rijst en sla
- Bruinen bonen burger met gebakken ui erdoor, knoflook en specerijen, op brood met sla
- Pannenkoeken, hartig met spinazie en gebakken ui, zoet met appelstroop
- Uienpizza met sla / * 1/2 sinaasappel
- Spaghetti met flinke scheut olijfolie, veel knoflook, zout en kruiden /
*1/2 banaan doormidden gesneden met beetje appelstroop erop en kopje kruidenthee - Rijstkoekjes met gebakken ui, kerrie, als u heeft gemberpoeder, een lepel meel, wortel en pindakaas erdoor / sla. Als de rijskoekjes geen geheel worden even prakken of met de staafmixer of molentje wat fijner maken
- Gebakken ui, courgette, tomatenpuree en knoflook, met rijst of spaghetti
* Weegbree
In weegbree zitten veel vezels, kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, zink en koper, maar ook vitamine A, C en K. slijmstoffen, saponinen, flavonoiden, kiezelzuur, zink, kalium. Het is ook een rijke bron van talrijke fytochemicaliën, zoals allantoïne, glycosiden, fenolen, salicylzuur en tannines. Fytochemicaliën zijn antioxidanten die van nature in planten voorkomen.
Uit 'Hunebednieuwscafé':
Met de lengte van het blad mee zitten vezels en het is dan ook aan te raden de bladeren dwars op de vezels te snijden in fijne repen. De bladeren zijn lekker als basis in de salade en groente. Bereid de weegbree net als spinazie. Weegbree is lekker in eigerechten, als broodbeleg en lekkere decoratie, kan worden ontsapt en verwerkt worden in sterke drank. Bloemen zijn te plukken in mei tot juli en te eten als snack, lekker door de salade, te stoven en in te maken in azijn of olie. Zaden zijn lekker als smaakmaker in groentegerechten en te verzamelen van augustus tot oktober. Uit de zaden is olie te persen en deze olie is lekker op toast of in de salade. Van oktober tot april kan de wortel worden geoogst. Wortel kan fijngesneden en samen met andere groenten in vullingen worden verwerkt in bladerdeeg en taarten. De smaak lijkt op champignon, met name de bloemen."
En hier staan lekkere recepten met welkruid van buiten:
https://www.hunebednieuwscafe.nl/category/oerkookboek/
Dit hadden we als lunch omdat de rijst echt op moest. Een grote ui, paprika, veel knoflook, en van 'ons buiten', snijbiet, beetje NZ spinazie, knoflookbieslook en tijm. Tot slot Himalayazout, versgemalen peper, nog een scheutje olijfolie en rucola, ook van buiten, bovenop, heerlijk!
Op eigen kracht
Hierna komen (in verhouding) goedkope boodschappen, maar eerst dit:
Herman Steigstra: "Een doorbraak!: Op bevel van de rechtbank heeft het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid vandaag gegevens vrijgegeven over de sterfgevallen door SARS-Cov-2 in Israël: NUL overlijdens corona ZONDER comorbiditeit" onder 50 jaar! GEEN pandemie!"
*Comorbiditeit betekent dat je één of meer (chronische) aandoeningen hebt naast de hoofddiagnose waar de meeste aandacht naar uitgaat.
https://twitter.com/Immetjes/status/1661706814809882625?s=20
Steve Kirsch: "De Amish braken ELKE regel over hoe ze met de pandemie moesten omgaan. Ze deden niet aan maskers, afstand houden, vaccinatie, lock-downs, etc. Allemaal ‘business as usual’.Het is heel eenvoudig om te bewijzen dat de Amerikaanse reactie op COVID volkomen onbekwaam was. Er zijn meer dan 50.000 niet-gevaccineerde Amish in Lancaster, PA. Ik zal $2.500 betalen aan de eerste persoon die kan bewijzen dat er meer dan 5 van hen zijn overleden aan COVID van 2020 tot heden. U moet individuele namen en bewijsmateriaal posten dat ze zijn overleden aan COVID en niet-gevaccineerd waren. Er waren een paar volledig niet-gevaccineerde (geen enkel type vaccin) Amish die stierven aan COVID. Maar meer dan 5 heb ik niet kunnen vinden.Dit artikel vond 3 COVID-sterfgevallen van Amish in de hele VS (zie https://plainanabaptistjournal.org/index.php/JPAC/article/view/9101
Lang geleden plaatste ik een foto van Amish met als onderschrift: Ach, ik plaats hem gewoon nog een keer omdat ik het er zo hartgrondig mee eens ben. De manipulatie en niet alleen hierover, over zoveel als het om nieuws en talkshows gaat (er is ook veel leuks!) In plaats van tv kan je ook krant schrijven, hetzelfde uitgangspunt, hetzelfde verhaal. Inmiddels is het iets anders.
Een vrouw die in een Amishdorp woont reageert met: "Ik woon in een Amish-stad in Pennsylvania. Geen vaccins. Geen maskers. Geen doden door covid. ---
Interessant artikel van Dick Bijl over antidepressiva:
https://overnu.nl/nos-journaal-verspreidt-desinformatie-over-antidepressiva/
donderdag 25 mei 2023
Bewust bijen houden
Zorgvuldig met ze omgaan. Veel geven en dankbaar ontvangen.
Een voorbeeld is honing. Ik vind het zonde om zo'n fantastisch product niet te gebruiken.
Maar ... de bijen bepalen wanneer.
Je ontzegt jezelf veel als je al het goede wat erin zit niet af en toe tot je neemt.
Toen ik nog van plan was om een volgend boek te schrijven zou ik hier een hoofdstuk aan wijden. Men heeft geen idee hoeveel heilzame stoffen honing bevat.
Ik kende ecologisch imkeren en dit is ook een voorbeeld van zorgvuldigheid.
De honing wordt pas 'geoogst' als het er in overvloed is. Nooit komt er suikerwater in plaats van honing, voor de bijen.
A.s zaterdag is er om 14.00 uur is er een rondleiding in de Bijentuin van Kraaybeekerhof in Driebergen, inclusief een bezoek aan de bijenstal en de drachtplantentuin. Aanmelden kan hier.
https://utrechtseheuvelrug.partijvoordedieren.nl/nieuws/rondleiding-bijentuin-kraaybeekerhof-driebergen
Verteld wordt wat bij-vriendelijk imkeren inhoudt. Na afloop wordt er nagepraat in de theetuin.
http://www.debijentuin.nl/
We dronken vroeger wel eens een kopje koffie bij Kraaybeekerhof.
Er worden ook allerlei opleidingen gegeven. Het is een bijzondere plek.
Wat je zoekt, zoekt jou
Een eerbetoon aan de grote Perzische dichter Rumi.
Ik ben er benieuwd naar.
"Het is een traditie in cultureel gegoede kringen in Iran: als een kind geboren wordt, spreek je niet, totdat een wijze man of vrouw uit de familie zachtjes op een melodieuze manier de stilte verbreekt en een gedicht in het oor van de baby fluistert. ‘Vaak is dat een gedicht van onze grote meester Rumi’, zegt de schrijver Kader Abdolah. Onlangs verscheen zijn boek Wat je zoekt, zoekt jou (Prometheus) over het leven van de beroemde Perzische dichter Rumi (1207-1273)."
Wat een prachtig boek lijkt me dit.
Wikipedia:
Rumi is een van de belangrijkste personen uit de Perzische dichtkunst door zijn religieuze gedichten die God prijzen. In religieuze kringen wordt hij ook wel Maulana of Mevlânâ (soms met toevoeging Balkhi naar zijn geboorteplaats) genoemd; dit betekent 'onze meester'. Een bekend werk van Rumi is de Masnavi. Rumi begon rond 1258 aan dit omvangrijke geschrift, maar kon het vanwege zijn overlijden in 1273 niet voltooien. De Masnavi bevat meer dan 25.000 verzen en wordt ook wel de Perzische Koran genoemd. Rumi was een tijdgenoot van de soefi-mysticus Hadji Bektasj Veli en zijn leraar was de mysterieuze derwisj Sjems Tebrizi.
Ik vind dit een erg mooi gedicht:
De Herberg
Mens zijn is een soort herberg,
elke ochtend weer een nieuw bezoek.
Een vreugde, een depressie, een benauwdheid.
Een flits van inzicht komt
als een onwelkome gast.
Verwelkom ze, ontvang ze allemaal gastvrij.
Zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt,
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.
Behandel toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen,
om plaats te maken voor extase.
De donkere gedachte, schaamte, het venijn.
Ontmoet ze bij de voordeur met een brede glimlach
en vraag ze om erbij te komen zitten.
Wees blij met iedereen die langskomt.
De hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd,
om jou als raadgever te dienen.
Ziektes
Goedemorgen!
De Franse professor Christian Perronne zegt: “Na COVID-injecties zien we een significante toename van (turbo)kankers. ttps://twitter.com/WappieSebastian/status/1660403413027287040?s=20
Ik hoorde dit al verschillende keren en ook al lang geleden. Dr. Ryan Cole zei eerder bijvoorbeeld ook al dat hij een toenamen van kanker ziet omdat het deel van het immuunsysteem dat kanker onder controle houdt wordt verzwakt.
https://twitter.com/Wim04789402/status/1449258050762780675?s=20
Een hartspecialist van het Erasmus MC zei tegen een 38 jaar oude man die een hartaanval heeft gehad dat de oorzaak vaccinatie is.
Er zijn artsen die zich de afgelopen jaren krachtig hebben uitgesproken, maar veel deden dat uit angst niet. Wat een verschil zou het maken, als iedereen zich vanaf nu uit ging spreken. Als iedereen het zou doen was er geen gevaar meer.
"Nabil Maytan, 11 jaar, was een gezonde jongen tot zijn covid-prik. Hij is de afgelopen 18 maanden ziek geweest en is nu rolstoelgebonden. Hij kan niet meer zonder hulp praten, zijn benen bewegen, zichzelf aankleden of naar het toilet gaan. Doktoren hebben hem gediagnosticeerd met een ernstig geval van het post-covid-vaccinsyndroom."
De regering, de farmacie, degene die spoot, zijn ouders, iedereen is verantwoordelijk.
Ik zag gisteren weer een filmpje waar ik er inmiddels veel van heb gezien. Mensen bezwijken, zomaar en soms op een rare manier, dan beginnen ze te draaien en soms zakken ze gewoon in elkaar. Ik heb het in allerlei landen zien gebeuren, maar niet in Nederland. Ik vroeg me al eerder af wat hiervan de reden kan zijn. Iedereen in de gezondheidszorg zou zich dit af moeten vragen. Het filmpje plaats ik niet, wel de tekst die erbij staat:
"Een ander voorbeeld van de bizarre spin-collapse (hoe vertaal je dat draai-ineenstorting? Dat is wat hier gebeurde) werd eerder dit jaar vastgelegd op een beveiligingscamera. Dit soort instortingen bestonden vóór 2021 helemaal niet."
Het laatste wens ik iedereen het meeste toe, de grondtoon van het leven. Een allesomvattend besef.
woensdag 24 mei 2023
Streekboer en mooie struik
Net heb ik een bericht uit april geplaatst. Qua groentes klopt het dus niet meer. Ik zal straks schrijven wat er nu in het pakket zat. Als ik het bij vroeger had gezet moest u zo'n eind scrollen en dat vind ik zielig.
We zijn nog steeds ondersteboven van gisteren. Dat zal ook zo blijven, tenzij er iets wezenlijk anders wordt. Zo blij dat de PvdD tegen gestemd heeft.
Daniël van der Tuin: "Op 1 juni 2020 constateert het ministerie VWS dat de corona oversterfte in H1 2020 vergelijkbaar was met die van een eerder griepseizoen. Na 1 mei 2020 was de corona-epidemie voorbij. Het theaterstuk van o.a. virusverdieners dat volgde, is nu 'bekroond' met de pandemiewet."
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/16/zelfs-de-senaat-toont-zich-emotioneel-in-debat-van-twee-dagen-over-coronawet-a4164880
Het is toch onvoorstelbaar, dat na alle commotie van een paar dagen geleden de wet gewoon doorging.
Uit bovenstaande artikel: "Die wet ligt er nu. Maar tot een enthousiaste reactie van de Eerste Kamer leidde dat allerminst. De senatoren stelden vorige week nog zo’n 1.300 schriftelijke vragen –- na twee eerdere vragenrondes –- die nog snel door de ambtenaren van het ministerie van VWS moesten worden beantwoord. Ook tijdens het debat kreeg Kuipers weer een stortvloed aan vragen."
---
Weer zijn er 3000 varkens omgekomen. Hoeveel branden zijn er paar jaar?
Dieren kunnen niet wegrennen want zitten opgesloten. Afschuwelijk!
Zo iemand, met zoveel opgehokt vee zal toch nooit kunnen zeggen dat hij van dieren houdt.
Puur zakelijk, ten koste van alles! Mens, dier, natuur.
Of de boeren dat zelf ook zo beleven, ik denk het niet, anders zou het niet zijn zoals het is.
Caroline van der Plas zei ooit dat varkens door stress (of zei ze paniek?) buiten bewustzijn raken en dan niets meer merken. Dit zou betekenen dat het doodstil zou moeten zijn tijdens brand. Ik ga eens vragen aan een boer hoe dat zit. En daarna bbq geur stel ik me voor.
Wat ben ik toch blij met de Streekboer.* Elke week krijg ik de heerlijkste producten, wel verbouwd en/of geproduceerd met groot respect voor mens, dier en natuur. Dat voelt ontzettend goed en de smaak is onovertrefbaar.
Als je dan een stukje kaas neemt is dat, omdat er zoveel smaak aan zit, werkelijk bevredigend. Die verrukkelijke kaas is duurder, maar je hebt er veel minder van nodig.
Zelfde met bonbons, liever een keer een groot genot, dan 10 die voornamelijk uit suiker bestaan en niets bevredigen, behalve misschien een verlangen naar zoet. Als het echt heel zoet is doet het pijn aan mijn keel en geniet ik er niet van.
---
Ik heb geen idee hoe deze struik heet, we lopen er vaak langs en ik moet altijd even rustig kijken. Het lichte, gemêleerde blad en die roze bloemen, ik vind het zo mooi!
Pakket dat afgelopen vrijdag kwam:
1x anndijviestamppot met plantaardige spekjes, 2x met macaroni, 1x warm, 1x koud als salade.
Alleen die producten voelen goed voor mij.
Later:
We krijgen nieuwe buren, leuke nieuwe buren!
Onze wensen waren: aardig zijn, niet rokend en een beetje gelijkgestemd.
Zoals het ernaar uitziet zijn alledrie wensen vervuld.
Ze moeten hun huis in Zweden nog verkopen dus ze wonen hier nog niet, maar wel hebben we een gezellig schrijf-contact. Hij heeft opgezocht hoe de struik heet van de foto hierboven:
"Het is een Weigela, Weigela is een heester die naar gelang de cultivar 50 tot 200-300cm. hoog wordt. De trechtervormige bloemen bloeien in mei en juni met vaak nog een nabloei in september." Leuk om te weten.
Combipakket en Perentaartje
Groene kool
Rode uien
Zoete aardappelen (er zou eerst pompoen in zitten dus ik laat staan wat ik daarmee zou doen)
Prei
Kiemen
Postelein
Witte kool
Aardperen
Appels
Peren
Aardpeer uit de oven (staat bij 'recepten')
Kleine aardperen of aardperen door de helft of in vieren gesneden mengen met olijfolie en knoflook. Soms laat ik de knoflook heel, in het velletje. U kunt de zoete puree er dan als het gaar is uitdrukken. Ongeveer 40 minuten bakken in een hete oven van 180 graden. Wat grof zeezout erop. Geven met peren-appelstroop. Dit is werkelijk een verrukkelijke combinatie!
Kleine quiche met rode ui. Ik geef er een salade van postelein bij
Pompoencurry met kikkererwten en zv rijst (of platbrood)
Oosterse spaghetti met prei, bladselderij van balkon en rood pepertje uit de vensterbank
Groene kool met mosterdsaus en kümmel / gestoomde aardappelen
Voor 2x. De andere helft met rijst
Preisoep met roggebrood en pompoenpannenkoek met appelmoes toe
Ik maak beslag van havermoutmeel en doe de pompoenpuree erdoor
Uit de oven: Hier word je heerlijk warm van. Aardappelpuree met kiemen en plantaardig gehakt
Zoete aardappel chips.
Volgende week:
3x witte kool:
1x met macaroni en pindasaus
1x als salade met wortel erdoor en quinoa
1x in stukken met olijfolie, knoflook en chilisaus uit de airfryer (denk ik). Geen idee hoe lang het erin moet, 25 minuten op 180 graden? Dat probeer ik.
De appels hebben we zo of bij het ontbijt en de peren zo of verwerkt in een toetje of taartje. Ik heb een heel kleine springvorm die zorgt voor 4 stukjes taart.
Ik maakte een deegje van 1/4 beker (45 gram) gemalen havermout, 1/4 beker (45 gram) amandelmeel, minder dan 1/4 beker kokosbloesemsuiker , kaneel, snuf zout en 1/4 beker kokosolie. Beetje kneden en met 3/4 vormpje bekleden. Ik deed wat rozijnen onderin en daarop een laag kort gestoofde peer met een beetje citroensap en gebonden met 1 theelepeltje arrowroot. (maizena of aardappelmeel kan ook).
Hierop de rest van het deeg, wat eigenlijk kruimels zijn.
25 minuten bakken op 160 graden. Heerlijk zo, maar er kan uiteraard een bolletje zelfgemaakt vanille-banaanijs bij of (soja)kwark of uitgelekte (soja)yoghurt, vermengd met een lepel kokossuiker en eventueel lecithine. Het smaakt dan zo romig. Maar zonder iets ook heel erg lekker.
Deze foto staat er altijd bij en ik word er gelukkig van. Bij zo'n boerin voel je je veilig en wat een fantastisch fruit! Als je kiest voor een of twee soorten komt dat de kwaliteit alleen maar ten goede denk ik. Geldt ook voor ander fruit en groente.
dinsdag 23 mei 2023
Spannende dag
Wat een dag vandaag, ik houd mijn hart vast.
Deze dag is bepalend voor de democratie in Nederland.
Wordt er toch nog geluisterd?
Dan komt er een straaltje licht omdat er nog een opening is.
En een beetje licht wordt dan vanzelf meer.
Zo niet, dan is de democratie al voorbij.
En is er de innerlijke democratie die rest.
De belangrijkste.
Als er een maatregel toegepast wordt kan de Tweede Kamer het blokkeren. Na 8 weken kan het verlengd worden, maar ja, die hele wet had er nooit moeten komen, nooit.
maandag 22 mei 2023
Morgen
Critici Pandemiewet vrezen dwang: ’Coronamaatregelen nog niet eens geëvalueerd’
Door Wierd Duk
"Dinsdag stemt de Eerste Kamer over de ’Pandemiewet’. Tegenstanders vrezen bij een nieuwe gezondheidscrisis zware vrijheidsbeperkende maatregelen. „Terwijl de coronamaatregelen nog niet zijn geëvalueerd.”
Lockdowns, quarantaine, avondklok, verplichte 1,5 meter afstand, mondkapjes, schoolsluitingen, geen sportwedstrijden: het hele arsenaal aan maatregelen werd tijdens de coronapandemie uit de kast getrokken.
Grondrechten werden in de strijd tegen Covid buiten werking gesteld en dwangmaatregelen aan de bevolking opgelegd, tot misnoegen van veel critici.
Met een aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg) wil de coalitie beter voorbereid zijn op een toekomstige pandemie van infectieziekten (behorend tot groep A1), door die collectieve maatregelen een wettelijke grondslag te geven, hoewel schoolsluitingen, een avondklok en een pandemiepas niet in de aangepaste Wpg zijn opgenomen.
Proportioneel?
Wat zijn de bezwaren? Die zijn legio, zegt jurist Stan Baggen, actief bij vereniging De Vierde Golf, die zich inzet voor een ’crisisbestendige democratie’. „De Pandemiewet is eigenlijk een versie van de tijdelijke Coronawet. Die corona-aanpak hebben we nooit geëvalueerd.
Was die proportioneel? Heeft die gewerkt? Ik heb sowieso moeite met dit soort ingrijpende maatregelen, je zou toch op z’n minst moeten weten hoe effectief ze zijn?
En dat weten we niet. De laatste lockdown bijvoorbeeld, was overduidelijk onzinnig.
Toch gaan we blind de corona-aanpak gebruiken als blauwdruk voor toekomstige pandemieën.”
Volgens minister Ernst Kuipers (VWS) laten internationale onderzoeken zien dat de corona-maatregelen wel degelijk doelmatig zijn geweest. „Maar de exacte effectiviteit aantonen van een exacte maatregel op een exact moment, is wetenschappelijk lastig”, zei Kuipers eerder in debat met de Eerste Kamer.
Daar zit ’m de kneep, vindt historica, journalist en auteur Bina Ayar, van wie komende week het boek 'De maakbare mens' verschijnt. „Op deze manier laat je nauwelijks ruimte voor alternatieve aanpakken of voor andere aannames; precies wat we tijdens de coronapandemie hebben gezien, toen zelfs elke andere benadering verdacht werd gemaakt, tot en met het cancellen van wetenschappers van naam.
Ik vind het eng als waarheidsvinding wordt gesaboteerd en afwijkende meningen worden onderdrukt.”
In een bredere context herkent Ayar hier de wens van veel overheden – ’Ook van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie’ – om ’ten koste van alles risico’s te vermijden’. „Hoe meer maatregelen hoe beter, is de achterliggende gedachte. Maar meer ís niet altijd beter.”
Gedragssturing
Minister Kuipers spreekt over een ’gereedschapskist’ met maatregelen. Er is ook geld gereserveerd voor nieuw RIVM-onderzoek naar gedrag. Dit type retoriek stuit Ayar tegen de borst. „Er ligt steeds meer nadruk op gedragssturing. De mens moet ’gemaakt’ worden naar de wensen van overheden, ’modelburger’ worden. Het idee achter al die gedragssturing is dat mensen niet rationeel zijn en daarom de goede richting uitgestuurd moeten worden, maar dat duwtje in de rug wordt steeds dwingender.
Ik vind het ook niet ethisch om zo naar mensen te kijken en voorbij te gaan aan alle diversiteit en veelvormigheid.”
Ook in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk plaatst Telegraafverslaggever Wierd Duk vraagtekens bij de zogeheten pandemiewet:
Het Land van Wierd Duk - 'Terechte twijfels over pandemiewet'
De nu voorgestelde maatregelen zijn ’niet veel meer dan geloofsartikelen’, merkt Stan Baggen op. „Gebaseerd op modellen. Ik heb er moeite mee dat we de afgelopen jaren steeds vaker op modellen zijn gaan vertrouwen. Kloppen die wel?”
De overheid neigt er meer en meer toe de levens van individuele burgers te willen controleren, constateert Baggen, net als Ayar. „Komen er nieuwe pandemieën en wordt deze wet telkens ingezet dan zullen we er ook steeds meer aan gewend raken dat onze grondrechten aan de kant worden geschoven. Waar, opmerkelijk, veel mensen ook best enthousiast over zijn. Zo blijft er steeds minder rechtsstaat over. Mijn grootste bezwaar tegen deze wet is dat we het essentiële debat niet hebben gevoerd met als inzet: wat willen we als samenleving eigenlijk?”
Blokkeringsrecht
Voorstanders van de Pandemiewet wijzen erop dat alle democratische checks and balances erin zijn gegarandeerd. Hoewel de minister van Volksgezondheid een ’noodbevoegdheid’ krijgt, regelt de wet, volgens minister Kuipers, dat eerst ’allerlei stappen’ moeten worden genomen voordat die bevoegdheid van kracht kan worden, zoals instemming door de Tweede Kamer.
Ook heeft de Kamer blokkeringsrecht.
Critici zijn er niettemin niet gerust op.
„Er is niets geregeld over het organiseren van tegenspraak”, oordeelde senator Peter Nicolaï (PvdD). „Er is niets geregeld over adviesorganen, over het Outbreak Management Team (OMT) en het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Er is niet geregeld welke minister bij hen om advies moet vragen. Er is niets geregeld over volgen of afwijken van het advies.
Ook de onafhankelijkheid van de adviezen is niet geregeld. Wie bepaalt wanneer en wélke maatregelen er op advies uit de gereedschapskist worden getoverd? Is dat de minister, een OMT of RIVM, of misschien wel de Wereldgezondheidsorganisatie?”
Bina Ayar begrijpt die kritiek: „Het begrip volksgezondheid wordt steeds verder opgerekt. Het gaat nu ook over welvaartsziektes, over ziektes door de klimaatverandering, over de interactie tussen mens, dier en omgeving. Die integrale visie op gezondheid legt enorme nadruk op preventie. Als je elk risico wilt uitsluiten maakt dit de weg vrij naar tirannieke maatregelen. Dat vind ik heel zorgelijk.”
----
Vanmiddag keken we naar Jona Walk bij De Nieuwe Wereld. De onvermoeibare arts, steeds genuanceerd. https://www.youtube.com/watch?v=lm965jzqev4
Het werd Henk te veel op een gegeven moment. Er klopt ook allemaal niets van. Hoe kan het zijn, dat er met al die protesten, zonder evaluatie en ook nog snel voor de Eerste Kamerverkiezingen volgende week, zomaar een nieuwe wet doorgedrukt kan worden?!
Dat is beangstigend.
Vanmiddag las ik in het boek waarin ik bezig ben wat er allemaal gebeurde in het Paleis van Justitie, wanneer dat op zaterdag gesloten we. Dan zegt een hoofdcommissaris "als het allemaal naar buiten komt verliezen mensen het vertrouwen". Nee werd er gezegd, andersom, als degenen die al het misbruik op hun geweten hebben niet veroordeeld worden, dan verliezen mensen het vertrouwen".
Waar zouden we nu nog vertrouwen vandaan moeten halen?
Het is nog niet zo erg als in veel andere landen, maar het is wel erg.
Gebeurde er maar een wonder waardoor het morgen niet doorging.
Bungalow en oorlog
Gisteravond wilde ik iets opzoeken van de tussenmakelaar die wij indertijd hadden, toen we naar Duitsland verhuisden. Een van de eerste berichten die ik van hem kreeg ging over een bungalow bij een dijk. Ik kon zelfs de foto's nog bekijken. Ik kon niet bedenken waarom we dat niet gedaan hebben. Gelukkig houdt Henk altijd een dagboek bij en nu weten we het ...
omdat er geen mogelijkheid was voor een pension en dat zouden we gaan doen.
Alles liep anders, er kwam geen pension. We hadden daar anders misschien nog wel gewoond. €80.000! Het zal nu wel het dubbele zijn, of nog meer, al zal het allemaal niet zo duur zijn als in Nederland.
Zo zag het er uit. De foto's waren al niet scherp en nu nog minder, maar och, wat leuk.
Ik zag een hartverscheurende foto van een militair met tranen in zijn ogen.
In een oorlog worden gedwongen om te vechten,
om het materieel op te schroeven,
om het alsmaar angstaanjagender te maken.
Wie wordt er het meest door geraakt?
Welke risico's worden genomen?
Zorgt het voor vrede?
Ik heb geen idee wie die militair is en ik weet ook niet waar op dat moment zijn verdriet vandaan komt, maar ik zou hem in mijn armen willen nemen.
Gelukkig is hij niet afgestompt, maar menselijk.
Ik denk dat het volgende zo waar is:
"Een van de meest vreselijke kenmerken van de oorlog
is dat alle oorlog-propaganda alle geschreeuw, en leugens en haat,
steevast komt van mensen die niet vechten".
George Orwell