Een beleefd begin van de dag:
https://twitter.com/buitengebieden/status/1677786357106724866?s=20
Ik heb verschillende keren over verstandig zonnen geschreven en over vooral geen zonnebrandcrème. Ik kreeg gisteren een enquete van de ggd hierover. Over de andere kant natuurlijk. Veel van dit soort instanties zijn eenzijdig en star vind ik. Ik heb duidelijk mijn mening laten weten. :-) Het valt in dezelfde categorie van een oplossing, die geen oplossing is. Het buiten jezelf zoeken. We kunnen meestal zelf voelen en nadenken en doen wat het beste is. Het gaat zoals altijd over geld verdienen, maar als het om een niet natuurlijk smeermiddel gaat voeg je ook nog iets slechts toe. Daarbij werkt de crème blokkerend. Waarom gaat het daar niet over, hoe belangrijk vitamine D is?? Dat lieten de covid sterfgevallen ook duidelijk zien.
Ik heb het verschillende keren gehad over een echtpaar waar wij dol op waren en waarvan de vrouw 's morgens stierf en de man een paar uur later. met een gedicht voor haar in zijn hand.
Ze lagen daarna hand in hand op hun bed.
Een van hun zonen is huidarts en schreef boeken over de positieve kracht van de zon. Het laatste boek is van 9 jaar geleden, maar actueler dan ooit. Zoveel als het dit jaar over smeren gaat... Hier een gesprek met hem. https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20180926_66205887
Misschien een beetje te vroeg, zo net na het ontbijt, maar we hebben gisteravond zo verrukkelijk gegeten. Rijst, met kort gekookte peultjes en blokjes wortel (wortel iets langer gekookt), en shii-take*, De shii-take gebakken met een uitje en knoflook, tamari erbij, vers gemalen peper en srirachasaus (zijn we een beetje verslaafd aan). Beetje zout, pittig, beetje plakkerig, mmm.
*Er lag een pakje shii-take in de nog 'een korte houdbaarheidsdatum-bak en natuurlijk kon ik dat niet laten liggen'.
In het oosten staat de shii-take al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige werking.
Door bepaalde mensen, al dan niet arts, met veel invloed begint hier het besef van de kracht en helende eigenschappen van voedingsmiddelen weer meer door te dringen, o.a. door de groeiende weerstand ten aanzien van big pharma. In het oosten is dat iets vanzelfsprekends. Het is ook zo onzinnig om niet op de eerste plaats te kiezen voor wat veilig is, meestal goedkoop of gratis, en in de nabijheid verkrijgbaar. Zonder recept!
Nu naar de kracht van de shiitake. Ik weet dat het heel goed voor je darmen is door de prebiotische vezels die erin zitten, die de darmbacteriën voeden.
Het is een booster (is daar niet een Nederlands woord voor?) voor je immuunsysteem. Dit komt door bètaglucaan en lentiaan.
Er zit 13% eiwit in 100 gram zwam. De shiitake bevat veel mineralen waaronder foliumzuur, magnesium, fosfor, veel selenium en uitzonderlijk veel kalium. Heel bijzonder is dat er ook Vitamine B 12 en Vitamine D in zit. Van beide vitamines werd vroeger altijd gezegd dat het alleen in dierlijke producten zat. Ik weet niet hoeveel erin zit, maar dat het er überhaupt in zit is voor veganisten goed om te weten.
Dit is een zeer ondersteunend artikel als het gaat om voeding tegen kanker. Ik heb me nooit zo gerealiseerd hoe zoek de verhouding is. Er wordt veel onderzoek naar bepaalde medicijnen gedaan, ten gunste van, maar hoeveel onderzoek wordt er naar broccoli of frambozen gedaan? Het gebeurt wel en er is veel over te lezen, maar in verhouding wordt daar natuurlijk oneindig veel minder geld aan uitgegeven.
https://www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/kanker-voeding/boekbespreking-antikanker-nieuwe-levensstijl/
Mensen die kanker krijgen voelen zich vaak machteloos en geven zich over aan medici en chemische behandelingen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor kanker, het geldt voor zo ongeveer alle ziektes. Neem het heft in eigen handen en ontdek wat mogelijk is.
Er zijn de afgelopen jaren veel boeken over geschreven die u terzijde kunnen staan.
Wij hebben als (ontbijt) uitgangspunt Johanna Budwig genomen en daarnaast probeer ik me elke dag bewust te zijn welke toevoegingen iets bijdragen en handel ik daarnaar.
Als je je verdiept ontstaat er steeds meer informatie en dan kan je het je eigen maken.
Niet klakkeloos opvolgen, maar het op uw eigen manier doen en zien wat, hoe, aanslaat.
Twee oncologen, Richard Béliveau en Denis Gingras uit Canada hebben veel onderzoek gedaan naar het verband tussen voeding en kanker en publiceerden regelmatig hun bevindingen in vakbladen. Zij vonden dat gewone mensen deze informatie ook tot zich moest kunnen nemen en schreven daarom dit boek.
https://www.donner.nl/eten-tegen-kanker/richard-beliveau/9789021561486
Ze schreven dit in 2011, maar het heeft zulke enthousiaste recensies dat ik het wil noemen.
Over enthousiasme gesproken:
"Hoe overleef je?" geschreven door Michael Herschel
https://www.bol.com/nl/nl/p/hoe-overleef-je/9200000083484318/?bltgh=hzxl6Yb2BPdCnKLn3fxAFA.2_6.8.ProductTitle
Het zijn maar twee voorbeelden, maar door hoe mensen erover schrijven voegen beide boeken veel toe. Het antikankerboek waar het in het begin over gaat, heb ik, https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=Antikanker+dr.+david+servan-schreiber
deze niet.
Er volgen ooit meer titels.
Zo, het is inmiddels helemaal niet meer vlak na het ontbijt dus de foto kunt u nu wel aan denk ik.
Het is tussen de middag en we nemen een kopje bouillon met wortel en kruiden en twee havermout-amandel-boekweit boterhammetjes met komkommer en selderiezout.