Het regende, toen we wandelden, maar nu regent het nog veel harder, gezellig.
Ik ga dadelijk door met de boekenkast. Ik ben het anders aan het organiseren en dat is veel werk, maar fijn werk. Misschien luister ik naar de podcast of zet ik de radio aan. Henk is bezig met het afbijten van de voordeur, maar niet met een heftig middel, maar met een mengsel van soda, groene zeep, maizena en water. 1 deel groene zeep, 1 deel soda, 10x (of wat minder, hangt van het soort oppervlak af) de hoeveelheid water en dik maken met maizena. Als hij bezig is met iets luistert hij vaak naar muziek via zijn oortjes. We zijn 24 uur per dag samen en daarin lezen of luisteren we naar onze voorkeuren en zijn we nog steeds samen.
Van de rechtse, conservatieve of hoe noem je die partijen is het duidelijk dat ze voor vrijheid en tegen dwang zijn, maar ze zijn tegen bepaalde andere vrijheden zoals openheid in schrijven. Ik vind dat meten met twee maten. We hebben het over persoonlijke vrijheid. Maar goed, ze waren tegen het coronabeleid zoals het was en daar was ik blij mee en ik was teleurgesteld in bijna alle andere (volgzame!) partijen. Ik begrijp er nog steeds niets van. Vooral hoe het toen was, het is nu een beetje anders. Ik ben de partijprogramma's aan het lezen en ik vind weinig over zelfbeschikkingsrecht, over de consequenties van beslissingen, over de rol van farmacie, artsen en vooral ook de media. En toen zag ik deze regel bij PvdD:
"Er komt uitgebreide overheidscommunicatie over vaccinatie. Er komt geen vaccinatieplicht, ook geen indirecte".
De programma's van alle partijen:
https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2023/09/verkiezingsprogramma-van-elke-partij-1363975/
Ik heb me nu toch eerst alleen gericht op de Partij voor de Dieren, maar jee, 98 pagina's!
Wie leest dat, te veel tekst. Met het meeste ben ik het eens, niet met alles.
De FvD heeft 12 regels, lekker duidelijk en bondig. Met sommige punten ben ik het pertinent oneens, maar zeker niet met alles.
---
Ik kwam dit leuke recept tegen, het is uit Wntrlust (zonder i ja, misschien omdat er andere boeken met dezelfde titel zijn, vooral Duitse erotische, de titel zegt het al. :-)
Wntrlust is niet alleen een kookboek. Het zet je zintuigen op scherp staat erbij. Dit (Vlaamse) boek bevat 50 eenvoudige, winterse recepten met lokale ingrediënten van de duinen, over de vlakten tot in het woud. Ontdek de ruigte en heldere rust van dit seizoen in de combinatie van eerlijk eten en prachtige natuur. Foodfotograaf Wout Hendrickx, styliste Debby De Mangelaere en schrijfster Elise Van de Poele maken al decennialang gerechten voor magazines en kookboeken. Ze combineren beelden en smaken. In Wntrlust bundelen ze hun krachten én hun liefde voor het koude seizoen.
Burrata met paddenstoelen (Er staat een prachtige foto bij, maar die durf ik niet zomaar te kopiëren)
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Halveer olijven.
- Snijd flinterdunne plakken van roggebrood. Leg de plakken op een bakplaat en rooster goudbruin in de oven. Breek het brood daarna in kleinere stukken.
- Verhit een scheutje olijfolie en bak de paddenstoelen kort en op hoog vuur gaar. Voeg sojasaus, honing en balsamicoazijn toe en laat karamelliseren.
- Kruid met peper. Meng met de olijven en laat kort afkoelen.
- Serveer burrata (mozzarella met room erin) met de paddenstoelen en de toast.
Nog even door met paddenstoelen, nog nooit zag ik zulke oesterzwammen als die we gisteren van de Streekboer kregen. Ze waren zo dik (het was een heel grote en een kleinere), en dat maakte het vlezig/kippig (nee, dat ben ik!). Ik deed er kipkruiden bij, dat vind ik een erg lekker kruidenmengsel. Ik bakte het op een hoge stand, zodat het mooi bruin werd, postelein erdoor, een zak vol. Ik bond het met arrowroot en deed er een scheut plantaardige melk bij, zo ontstond er een sausje dat ik op smaak bracht met wat zout en flink versgemalen peper. Ik roerde er glutenvrije fusilli door heen. Een heerlijke maaltijd!