Ik had een erg drukke week. Met onze mevrouw veel gedaan en meegemaakt. Gisteren belde ze aan, zag ons en vroeg "Zijn jullie thuis?":-)
Veel mensen hebben het moeilijk, vooral met ziektes en dementie, de een na de ander. Het is zoveel tegelijk. Een vriendin die voor haar stervende vader en in de war rakende moeder zorgt. Er zijn geen woorden om te vertellen hoe zwaar zij het de afgelopen maanden heeft gehad en zeker de afgelopen dagen. Er was geen hulp, maar gelukkig is hij gisteren in een hospice opgenomen. En dan onze Brabantse buurvrouw die gisteren ondersteund door twee collega's thuis werd gebracht. "Och erm" zeggen ze dan in Brabant. Ze kon niet meer op haar benen staan, sprak met een dubbele tong, was lijkbleek en gaf veel over. Haar in bed gestopt, beetje gezorgd, paar keer teruggeweest en na het dutje voelde ze zich al wat beter en gisteravond had ze weer kleur op haar gezicht.
We hebben onze eigen dingen ...Henk is om 3.30u opgestaan. Ik was om 3.30u wakker en heb tegen half zes denk ik, nog heel even geslapen. Henk is daarna naar bed gegaan en ik heb alleen gewandeld. Onder het licht van de maan en tussen de voorbij fladderende vogels door. Zo vroeg is het nog hun domein, maar ik was zo brutaal om er zachtjes doorheen te lopen.
Advokaat Bénédicte Ficq klaagde in 2016 de tabaksindustrie aan voor doodslag en mishandeling. Het heeft me doen beseffen dat de mensen met veel macht en heel veel geld gewoon totaal gewetenloos kunnen zijn."
"Dat hele systeem van de tabaksindustrie is erop gericht mensen verslaafd te maken, om zo de omzet zo hoog mogelijk te krijgen. Gewoon totale walgelijke schijt hebben aan het feit dat mensen overlijden aan het door jou gemaakte product."
Dit slaat toch exact op de, ik wilde eerst geneesmiddelen industrie schrijven, maar geneesmiddelen zijn het zelden. Soms wel, maar vaak symptoombestrijders of ziekmakers. Laten we zeggen de medische-chemische-middelen industrie. Ik hoop dat ze hier ook mee aan de slag gaat, ooit ... Het bijzondere is, soms zien mensen wel het ene en niet het andere, terwijl het zeker in dit geval hetzelfde is.
Ze stort zich al drie jaar in grote, vervuilende bedrijven, zoals Tata Steel en Chemours. Hierna wil ze Shell aanpakken. Ze bijt zich vast, is succesvol en andere vervuilende bedrijven vrezen haar. Er is grote verontwaardiging bij haar, dat de publieke ruimte wordt ingepikt door het kapitaal. Die ruimte is ook van mij! Waarom denken dit soort bedrijven dat ze de beschikking hebben over mijn gezondheid? Dat trek ik gewoon niet."
Als er door nu.nl gevraagd wordt naar paralellen tussen de tabaksindustrie en vervuilende bedrijven zegt ze, de overeenkomst is kosten wat het kost geld boven gezondheid plaatsen. Bij Chemours: niet alle informatie geven om zoveel mogelijk vergunningsruimte te krijgen, met alle risicovolle uitstoot van dien. (In de pil en prikindustrie geldt precies hetzelfde, het grootste bedrijf hield ook alle informatie over de prikken achter en het mocht pas na 75 jaar bekend worden. Door de drang die er is uitgeoefend is er nu de honderden pagina's tellende bijsluiter. Zo kan iedereen beter de risico'n inschatten, als ze dat willen, maar het moreel van geld verdienen over andermans lijf en geest blijft hetzelfde).
Ik las dat de bedrijven die Ficq aanpakte ook van die grote feesten geven om geld los te krijgen en aan liefdadigheid doen om mensen mild te stemmen. En dan zie ik weer de grandioze serie The Painkiller voor me, precies hetzelfde!