woensdag 24 juli 2024

In het oog

Een kopje courgettesoep en als toetje geroosterde zoete aardappelcake met 'roomkwark' (romig door lecithine, zoals ik altijd doe. Het is zo ontzettend lekker) en bosvruchten.

Henk
 

Ik las een goede uitspraak: 
In een DEMOCRATIE weet de burger ALLES over de staat.
In een DICTATUUR weet de staat ALLES over de burger.  
Het stond er net andersom, maar ik vind dit beter, omdat het op de eerste plaats om democratie gaat.

Weet u dat Renkum de eerste* slimme gemeente (smart city)  is van Nederland, van Europa zelfs? Bewoners zijn er per ongeluk achter gekomen en de gemeente weigert opening van zaken te geven. Bewonersgroep 'Burgers Renkum aan Zet
' laat het er niet bij zitten. "Het gaat om publieke ruimte, het gaat over ons, dus als iemand er iets over mag zeggen zijn wij het."  Deze transitie is al vanaf 2021 aan de gang.
Ik had het gisteren over de prachtige lantaarnpalen die vervangen zijn door koude, alleen (vaak te fel) lichtgevende palen, maar wat in slimme gemeentes gebeurt gaat veel verder. Door het systeem wat gebruikt wordt, is 
het mogelijk om data-­generende apparatuur zoals camera’s, sensoren, wifi, 5G-antennes, geluidsmeters, apparatuur en IP-adressen van mobiele telefoons en drones te detecteren. Alles kan in de lantaarnpaal geïntegreerd worden. De palen zouden zelfs als zendmast kunnen dienen. Mensen, bedrijven vooral, willen elektronische vooruitgang, maar wie denkt na over de consequenties. Wat draagt het bij aan een wereld waarin mensen gelukkiger zijn?

*Dat is absoluut niet zo. Ik heb er eens eerder over geschreven en als ik het nu opzoek zie ik dat er al heel veel 'slimme' steden zijn. Alleen in Spanje al 65.
En in Nederland: Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht 
Er floept bij google meteen een risico te voorschijn, zonder dat ik erom vraag, namelijk: "Het grootste risico van de digitalisering van onze infrastructuur is de dreiging van cybercriminaliteit, die een ravage kan aanrichten in miljoenen levens. Slimme steden zijn gemakkelijke doelwitten voor georganiseerde groepen cybercriminelen en kunnen leiden tot massaal verlies van waardevolle informatie." Het lijkt mij dat er veel en veel meer gevaren zijn. We kunnen ze allemaal bedenken.

"Een slimme stad (smart city) is een stad waarbij informatietechnologie en het internet der dingen gebruikt worden om een stad te beheren en te besturen.’ 

We leven in een digitale wereld en het uitgangspunt is denk ik positief, maar dan??
Misschien komt er geen controle zoals in China en Singapore, dat je meteen beboet wordt als je voordringt (waarom zou je voordringen?) of een papiertje laat slingeren, maar hoe vaak werd geen misbruik gemaakt van iets wat goed begon?

Laten we dansen!
https://x.com/TheFigen_/status/1815822781600166194