zondag 21 juli 2024

Italiaanse schoonheid en verdieping

Waarom is functionaliteit in de plaats van schoonheid gekomen? Dit si een eenvoudig en duidelijk voorbeeld. https://x.com/Culture_Crit/status/1814299829947806004
Ik volg culture critics en zie daarom veel moois (en lelijks).
Hij zegt dat het de maatstaf van een cultuur zou kunnen zijn. In sommige landen, zoals Italië is een diep respect voor alles wat bij hun cultuur hoort. In Rome, om maar even een voorbeeld te noemen is bij wijze van spreken elke meter iets moois te zien.
En dan heb ik het nog niet over de overal voelbare spiritualiteit/religiositeit die vaak verankerd is in de kunst. Van daaruit ontstaan is. Ik heb onuitsprekelijke ervaringen gehad (niet alleen daar, maar wel vooral daar), die mij door het leven dragen. 

 De Trevifontein
 jdegheest

De fontein is gebouwd in opdracht van paus Clemens XII. Ze is getekend door Bernini en ruim 50 jaar later gebouwd door de architect Nicola Salvi, in de stijl van de late barok. De bouw duurde van 1732 tot 1762. De fontein is tegen de achtergevel van het Palazzo Poli gebouwd.
In het keizerrijk was het de gewoonte om een monument op te richten op plaatsen waar water vanuit nieuwe bronnen Rome binnenkwam. Dit monument is 26 meter hoog! De naam Trevi komt van de woorden tre vie (drie wegen). De wijk waar de fontein staat heet ook Trevi. Traditie is om met je ogen dicht, met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water te gooien. Hier zijn trouwens variaties op van twee en drie muntjes die met de liefde te maken hebben, maar op deze manier een muntje gooien zorgt ervoor dat u ooit terugkeert naar Rome. Het geld dat jaarlijks uit de fontein wordt opgevist en dan gaat het om een heel groot bedrag, wordt geschonken aan een goed doel. Hoe moet dat als je niet meer contact kan betalen en dus geen los geld meer hebt? Via een tikje en dat er dan iets oplicht of zo? Ik hoop dat het niet zover komt.

Via Appia Antica
De eerste steen van de Via Appia Antica werd gelegd in 312 v.C.
elisabeth283

De kasseienweg heeft ook de bijnaam ‘regina viarium’, oftewel de koningin der wegen. Dit vanwege de enorme importantie van de weg, maar ook vanwege de schoonheid van het landschap waar de Via Appia doorheen loopt. Een deel van de weg (vanaf het Cecelia Metella grafmonument) heeft nog de oude straatstenen, waar u de slijtage van karrensporen nog duidelijk kunt zien. De Via Appia Antica doet bijna romantisch aan met de groene cipressen en vele ruïnes langs de kasseienweg, maar bevat ook vele ondergrondse catacomben. 
Ik heb bovenstaande tekst overgenomen van https://rometips.nl/via-appia.html. Hier is informatie over de catacomben te bekijken.

 Het Pantheon. Midden in het dak zit een 9 meter groot gat, ook wel oculus genoemd. Het zorgt voor een heel bijzondere lichtval. De volgende foto laat dat goed zien. Ook bijzonder is dat als het regent, het niet naar binnen regent. Op welke feestdag is het ook alweer, dat er rozenblaadjes naar beneden dwarrelen?

Glavo

Je kan ook zeggen dat het een grote zonnewijzer is. Hieronder goed te zien. Daar stopt het niet.
Giulio Magli, een historicus  gespecialiseerd in oude architectuur, en Robert Hannah, een professor van de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland, hebben ontdekt dat op de nachtevening (de tijd wanneer zowel dag als nacht precies twaalf uur duren) in maart een zonnestraal precies door de oculus op de ingang van het Pantheon schijnt. De vorm en grootte van deze straal is bovendien exact gelijk, tot op de laatste centimeter, aan een halfronde stenen boog boven de ingang.

ahundt

Wat was men verbonden met hemel en aarde. In de bouwwerken, in de kunst, in alles.
Het fantastische Italiaanse eten moet natuurlijk ook nog even vermeld Het is net zo goed groot onderdeel van de Italiaanse cultuur. Ik denk dat het de 3e keer is dat ik schrijf dat de lekkerste pizza ooit, was op straat in Rome, spotgoedkoop, bij een schat van een ober, met wie onmiddellijk contact was. Dit hadden we zo vaak in Italië. Meteen intens contact, soms was er alleen oogcontact. Al die herinneringen ... We hoeven er niet opnieuw heen. ik vind de wereld nu veel te druk en te onveilig en daarbij is de volmaaktheid van de ervaringen in hart en ziel. onovertrefbaar. 

Dit zijn alleen maar drie voorbeelden van de Eeuwige stad. Er is zoveel moois ... Oneindig veel boeken zijn erover vol geschreven, over Rome, over Italië. Ik krijg heel veel zin om te lezen over Rome/Italië. Fijn, dat ik mezelf ook inspireer. :-)
---
Er was een Amerikaanse neurochirurg die niet meer tegen het gezondheidssysteem kon waarin hij gevangen zat. Niet meer kon tegen de manier van behandelen van patiënten. Als een patiënt komt wordt er niet gevraagd hoe gaat het met je, hoe leef je, wat eet je, beweeg je, ben je gespannen, maar als antwoord voor de klachten/aandoeningen/ziektes komen medicijnen en operaties. Jarenlang opereerde hij en hij zag dat het de oorzaak niet oploste. Hij legt hiermee niet alleen de Amerikaanse gezondheidszorg bloot, maar de gezondheidszorg van bijna de hele wereld. Hij is kortgeleden opgestapt en hij wandelt nu met zijn hond in de bergen en maakt filmpjes. Filmpjes om iets over te brengen.
Ik las een reactie van een vrouw met zwaar diabetes, vol medicijnen, die een andere, gezonde weg is ingeslagen en geen diabetes en geen medicijnen meer heeft.
De chirurg zegt als je anders gaat leven genees je alles, niet alleen maar een plek.
Gooby (de arts) en Doobie (de hond) heet het youtube kanaal.
"We share our adventures listening to, seeing, and walking through the Universe".