vrijdag 30 augustus 2024

Beeldvorming

Steun en toeverlaat
https://x.com/TheFigen_/status/1828438319987826853
---
Binnenkort gaat de prikkerijkermis weer van start. Als iemand nu nog iets neemt, met alle kennis die er is... Er is niets, maar dan ook niets wat in die vloeistoffen zit dat kan helpen aan een betere gezondheid. Andersom wel! Het is destructief.
In aanvulling hierop; ik zag de grote man, iemand schreef me Bill Gaatjes:-), maar Willem Hekken is de vertaling denk ik. Hij zegt we klooien maar wat aan met de gevaarlijke stof. Hij zegt niet gevaarlijke stof, dat zeg ik, maar hij zegt wel aanklooien. Het gaat hier over leven en dood.
Ik heb wel af en toe bij bepaald nieuws dat ik denk en vooral hoop!, dit is niet echt, dit kan niet waar zijn. Zou het AI zijn, of is hij het wel die het zegt? Hoe zit je in elkaar als je zo met (miljarden) mensen omgaat? Hij zit veel aan zijn gezicht.
https://x.com/Health00810/status/1827568990291685444
–--
Met zijn documentaire 'Indië Verloren' won regisseur In-Soo Radstake onlangs een Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. Hij vertelt over de jaren onderzoek die hieraan voorafgingen.
Hij zegt: “Jaren geleden bekeek ik een videoproject waarvoor ze negen oorlogsveteranen en een dienstweigeraar hadden geïnterviewd. Het viel me op dat deze mensen allemaal dezelfde terminologie gebruikten. ‘Politionele acties’, ‘humanitaire missie’, ‘orde en rust brengen’. Op de dienstweigeraar na hadden ze geen idee dat ze in een onafhankelijkheidsoorlog terechtkwamen. Daar heb ik een tijdje over zitten nadenken. Ineens dacht ik: hoe doe je dat eigenlijk, als overheid, hoe zorg je dat iedereen met hetzelfde idee op pad wordt gestuurd? 
Hoe de Nederlandse politiek door middel van propaganda en censuur de koloniale oorlog in Indonesië probeerde te verkopen en hoe groot de kracht van beeldvorming is
Indië Verloren is voor mij primair een film die gaat over framing, propaganda, beeldvorming, en hoe politiek en media elkaar beïnvloeden in het narratief". 

GDJ

In het artikel wordt Poetin aangehaald als het om propaganda gaat, maar voor mij is dit precies wat er in Nederland (Europa, de wereld) gebeurt. Je hoort alleen hetzelfde verhaal en de rest blijft onzichtbaar. Dat de consequenties in landen met dominante regimes veel groter zijn is duidelijk, maar het gaat niet om erger, ergst, het gaat erom dat het gebeurt.
Ik las ook iets over de zwarte bladzijde in de geschiedenis van de journalistiek in WO2, waar niet over gepraat wordt.
De geschiedenis blijft zich herhalen. Deze filmmaker kwam er nu achter, dat er geen openheid is, maar zoveel mensen nog steeds niet.

Henk las me net uit het boek dat hij leest voor dat woorden (van bovenaf) veelal verhullen in plaats van onthullen. Om het volk onwetend te houden. En dan gaat het over de hele geschiedenis.
 ---
Ik zag die nieuwe minister over het uitstel van Mikael en zijn moeder. Wat een kilte. Ik denk echt dat hier veel mensen zijn die beter niet hadden kunnen komen, maar echte vluchtelingen natuurlijk wel! Deze jongen is hier geboren, heeft hier zijn school gedaan, hij is hier gelukkig en hij zou naar het gymnasium gaan. Het is een nachtmerrie zegt hij. De reden dat hij met zijn moeder terug moest is omdat ze lang uit beeld zijn geweest. Zijn vader heeft wel een verblijfsvergunning. Hij zou nu bij zijn vader kunnen wonen wordt gezegd. 
Hij is bij zijn moeder opgegroeid en heeft zijn vader jarenlang niet gezien. En naar Armenië? Hoe zou hij naar een land kunnen gaan dat hij niet kent, waaruit zijn ouders gevlucht zijn, met alle redenen van dien, waarvan hij de taal niet spreekt, dat hem geen toekomst biedt. Ik hoop van harte voor hem en zijn moeder dat het goed afloopt. 
---
'Zo'n 10 procent van de Nederlanders worstelt met hoge kosten voor vervoer. Sommigen gaan zelfs niet meer naar het ziekenhuis of naar familie omdat ze geen geld hebben voor een ritje met de bus of de auto'.

Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM). Dat zag ook dat de prijzen voor vervoer in de afgelopen acht jaar met 30 procent zijn gestegen, wat meer is dan de inflatie in die periode.


jean52Photosstock