maandag 26 augustus 2024

De enige en dure boodschappen

Henk en ik deden gisteren of we de enige levende wezens op de wereld waren want we zagen helemaal niemand. Dat komt veel vaker voor, maar we waren heel vroeg en het was zondag. Het was dus extra stil, heerlijk. We speelden het even door, alleen maar wij. Op een gegeven moment legde Henk me uit wat asfalt was. Asfalt, waar wegen van werden gemaakt vroeger, die door het landschap werden gelegd!! Door het landschap gelegd, hoezooo, wie verzon zoiets?
Ik zal het altijd belachelijk blijven vinden en intens zonde voor dier, mens, aarde.
En dit is Los Angeles.
https://x.com/timecaptales/status/1827706243261100304
Ik moet er opeens aan denken dat ik vroeger van school werd gehaald en dat dat via een hobbelig pad ging. Ik denk eigenlijk dat het er nog steeds is. Ik ga het niet controleren want nu is het in ieder geval in mijn hoofd zo.
---
"Prijsverlaging in supermarkt niet meer mogelijk: Wen maar aan dure boodschappen’".staat er in de krant. Daar zijn we allang aan 'gewend', het is al jaren zo. Kijkt u maar hoeveel u een paar jaar geleden betaalde voor iets en hoeveel dat nu is.
Ik geef op het moment veel te veel uit, maar kies voor wat goed is voor ons. en waar we ons mee verwennen. Ik heb nog nooit zoveel aardbeien en frambozen als dit jaar gegeten bijvoorbeeld en dan het beste van het beste. En dat geldt voor alles.
Als we gezond waren zou ik anders boodschappen doen. vooral basisproducten kopen, waar zoveel mee te doen is. Voor veel mensen is het ook eigenlijk een noodzaak en toch worden er vaak andere keuzes gemaakt. Goedkoop zonder veel voedingsstoffen of maaltijden overslaan. Dat hoeft nooit en tenzij het oorlog is zou dat bij ons ook nooit voorkomen, we houden veel te veel van eten en van goed voor onszelf zorgen. Met alleen rijst, linzen, havermout en de goedkoopste groente en fruit en liefst eigen kruiden kom je al heel ver. 
Werd dit maar een vak op school, zelf kweken en koken, creativitet.

Twee heel eenvoudige, goedkope en gezonde maaltijden. Aardappeltjes, spinazie à la crème met flink versgemalen peper en een tomatenslaatje.



Rijst,linzen, veel groente en kruiden.



In veel andere landen is de situatie veel schrijnender want daar zijn de financiële voorzieningen meestal slechter. Om nog even op Australië terug te komen, 400.000 vrouwen onder de 50 zijn dakloos. In Amerika leven veel mensen in hun auto of in een soort zelfgemaakte kampen. In Duitsland graaien niet alleen jonge mensen, maar ook bejaarde mannen en vrouwen in vuilnisbakken of ze nog iets te eten vinden, of voor lege flessen. Om het over Engeland maar niet te hebben. Ik zag een man die van 30 pond per maand moet leven. Er is daar ook zo ontzettend veel armoede en dakloosheid, ook onder kinderen. https://www.youtube.com/watch?v=35DYUQwUPt0 In Engeland doen veel mensen de verwarming niet aan als het koud is en nu zag ik dat de energie nog 10% duurder wordt.
Eerder plaatste ik een bekroonde(?) documentaire over armoede bij kinderen. Er is veel te zien over armoede in de verschillende landen. 

Een paar dagen geleden was hier 'Schuld en boete' te zien.  
1 op de 11 huishoudens heeft problematische schulden.
Een grote groep raakt verloren in de schuldenindustrie. Het woord alleen al schuldenindustrie. Mensen zitten in grote financiële problemen en zelfs daaraan willen mensen nog geld verdienen. https://app.nlziet.nl/play?context=OnDemand&id=eI84mo91nU-egqXDG_9tJA

 

Clker-Free-Vector-Images


Liefde kost niets, zo schattig dit.
https://x.com/Enezator/status/1827249763118412286