zaterdag 24 augustus 2024

Onrust en rust

(Ook dit is van een paar dagen geleden. Het is nu bewolkt, maar er is warm weer onderweg)
Normaal gesproken schrijf ik elk jaar dat op 15 augustus mijn lievelingsperiode begint, maar het voelt nu nog of de zomer nog volop bezig is. Toch, vanmorgen was het even meer zoals vroeger, zonnig, maar koel, heerlijk!!! We zagen deze mooie paddestoel.


-
Er is zoveel over medicijnen te schrijven. Elke dag is er nieuws over en elke dag zien we hier in de omgeving hoe de pillen uitgedeeld worden. Net las ik een artikel over medicijntekorten, wat veel doet met de mensen die ze krijgen en met apothekers. Het zorgt voor grote onrust. Er wordt dan iets anders geven. Welke gevolgen heeft dat?
Maar wat me vooral keer op keer raakt is dat ik nergens zie dat mensen zich afvragen hoe het toch komt dat we in een wereld leven, die volgepompt wordt met chemische middelen.
Een belangrijke vraag die eraan vooraf gaat, als we het bijvoorbeeld hebben over de medicijnen die op je psyche werken, hoe komt het dat er zo onvoorstelbaar veel kinderen (en volwassenen) zijn die een psychische 'stoornis' hebben. Ik heb even gekeken naar de voorkomende 'stoornissen' en het is een lange lijst, met veel afkortingen waarvan ik geen idee heb wat ze betekenen. Waar komt het allemaal vandaan? En vervolgens, heeft iedereen dat ook echt of wordt het zo genoemd, omdat er nu eenmaal een naam aan gegeven moet worden, een beperkende  stempel op gedrukt?
En dan komen die miljoenen medicijnen, die van alles doen in die hersentjes en in de rest van het lichaam. En vervolgens komt het in het water terecht en waar al niet meer, en wat zijn daar dan weer de gevolgen van?
Wat zou het schelen, als mensen zichzelf en elkaar accepteerden, met alles erop en eraan.
Naast de aandacht te richten op wat GOED voor iedereen is, heilzaam, zonder dat het van alles beschadigt. Een natuurlijke leefwijze, geen chemische!
Een medicijn alleen in het uiterste geval, als er echt niets anders mogelijk is, of het nu om het lichaam of de geest gaat. Ik begrijp heel goed dat een medicijn gemakkelijker is en daar is geen extra personeel voor nodig, maar het is een wereld die ver van me afstaat.  
Het artikel ging over een vader die vertelt over het tekort aan medicijnen voor zijn kinderen. Het ene kind heeft adhd, het andere autisme. Soms lijkt het of in elk gezin wel iemand (of meerdere en soms iedereen) is die iets dergelijks heeft. Vader vertelde dat het nu minder een probleem is omdat in de zomer de dosis sowieso verlaagt wordt. Er is dan dus meer ontspanning. En wat is er allemaal nog meer wat goed goed doet?
Misschien schreef ik dit al, maar pillen komen ook zo ongeveer in elke film of serie voor die we zien. Iedereen vindt alles maar normaal en dat vind ik eigenlijk nog het ergst van alles.
---
Hoe was vroeger een bezoekje aan het strand? De Baltische zee 1930.
Wat een rust...

-