woensdag 11 september 2024

Kruiden en wijn!

En nu dan heel iets anders, wat zo belangrijk is. Zelfvoorziening, persoonlijke apotheek, gezondheid, smaakverhogende aroma's.
Wat heb ik allemaal in bakken?

2 soorten Tijm, 2 soorten oregano, Salie, Rozemarijn, Bieslook, Selderij, Bonenkruid, Basilicum, Longkruid, Duizendkruid, Marokkaanse munt, Citroenmelisse, Dragon, Peterselie (1 binnen, 2 buiten), Verveine,  Lavendel, Campanula,  Aardbeien, Tomaatjes, Snack-komkommer, Snijbiet, sla, andijvie.
Binnen bosui, tomaatjes (doe ik niet meer hierna) en veel pepers. Merkwaardig, de kruiden schrijf ik bewust met een hoofdletter, groentes onbewust niet. Kruiden zijn heilig voor me, maar groentes en fruit zijn dat natuurlijk net zo goed, ze zorgen voor wat we nodig hebben. Alles met zijn eigen kwaliteiten. Appel met een hoofdletter dus!

NoName_13

De zuidelijke levensstijl wordt vaak aanbevolen omdat het mensen lang gezond houdt.
Eten uit eigen moestuin en anders sowieso vers, geen bewerkte producten, in de buitenlucht in beweging zijn, gezonde lucht, veel zuurstof, sociale contacten/saamhorigheid, olijfolie, wijn!

Ik las een mooi verhaal van een meneer met longkanker, die in Amerika woonde. Hij had nog 6 maanden te gaan zeiden de artsen. Hij verhuisde terug naar zijn geboorteland Griekenland en leefde daar veel gezonder. Hij heeft nog 37 jaar geleefd en werd 102! Hij noemde zelf de wijn als een belangrijke oorzaak en daarbij at hij vers, was veel buiten en werkte in zijn moestuin en hij at aan een lange tafel met familie en vrienden.

Allerlei reacties op dit verhaal, waaronder deze:
"Ik kende een man die in de jaren negentig in Frankrijk naar het ziekenhuis ging en ze gaven hem elke dag een halve fles St. Emilion te drinken bij zijn maaltijd - en zeiden hem dat hij die moest opdrinken! 
Toen wisten ze het, maar ik denk dat ze het nu vergeten zijn."

Ik hoorde laatst van een heel oude meneer die elke avond een glas whiskey nam en vroeger ging ik elke week naar een honderdjarige mevrouw die altijd een likeurtje nam voor het slapen gaan. Ik slaap daar heerlijk op zei ze, voor mij nooit een slaappil.

rutzkasar