woensdag 2 oktober 2024

Boeken en herinnering levend houden

Een stukje prachtige bibliotheek, met de vraag eronder: "Welk boek zou iedereen moeten lezen?"
Ik geniet altijd van dit soort vragen en de antwoorden erop. Geen Nederlandse aanbevolen boeken, Engelse, maar ik plaats ze toch.
https://x.com/JamesLucasIT/status/1838260433762893997
Als ik een aparte rubriek zou hebben zou ik u vragen welk boek u aanraadt omdat u het prachtig vindt, of welk boek heeft iets in beweging gezet, of was zelfs levensveranderend?


---
Soms gebeurt er iets rechtvaardigs in de voor mij steeds minder kloppende, aardse(!) wereld. Ik las nu pas dat Dr. Rogier Louwen, microbioloog en universitair docent van het Erasmus MC gewonnen heeft van dit instituut/ziekenhuis. Louwen had in 2021 kritiek op de prikken, hij zag bij muizen dat het leidde tot myocarditis (nu een erkende bijwerking) en vooral op de pcr test, waar het hele c.beleid op gebaseerd was, uitte hij kritiek. Hij werd na 22 jaar voor het Erasmus gewerkt te hebben eerst geïsoleerd. Er werden hem diezelfde dag nog taken ontnomen door een afdelingshoofd, tevens consultant van pfizer, en daarna werd hij ontslagen. Louwen vocht zijn zaak aan bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit. Die onafhankelijke instantie stelde hem op bijna alle punten in het gelijk. Dat is fijn, al is hij, zoals meer wetenschappers en artsen door een hel gegaan zegt hij en hij zegt ook: "Ik ben superblij dat de waarheid eindelijk zegeviert". Hij laat weten dat hij deze negatieve ervaring nu in iets positiefs heeft omgezet. Ik lees misschien nog wel eens in wat.

Mijn eerste regel ging over dat er steeds meer niet klopt, in aards opzicht. Zo las ik in de Volkskrant dat vrouwen met dicht borstbindweefsel, waardoor ze een grotere kans op borstkanker hebben, dit niet te horen krijgen. Een mammografie heeft geen zin want vanwege die dichtheid wordt een tumor niet gezien. Ze krijgen dit niet alleen niet te horen, er wordt ook geen scan aangeboden die wel duidelijkheid geeft. In de VS is net een wet aangenomen die artsen verplicht om vrouwen in te lichten. Ik kan het artikel verder niet lezen want ik heb geen abonnement op de VK, maar de boodschap is duidelijk. 
---
We hebben een uurtje hulp in de week, wat een heerlijkheid. Het klinkt niet veel, maar voor ons is het al een verlichting. Hulp zei dat er misschien wat weg kon, uit de vazenkast en inloopkast? Ze heeft er zo gelijk in en die stimulans was nodig. Er is een begin gemaakt. Heel veel vazen en potten hebben we, terwijl we eigenlijk niet zoveel meer hebben met grote bossen (behandelde) bloemen. Liever vers van buiten, of biologisch gekweekt en dan een klein bosje. Daar genieten we enorm van. Zelfs van de mini bosjes naast het bed. Of juist moet ik zeggen.
Er verdwijnen dus vazen en potten en meer, zoals deze botervloot waar ik veel herinneringen aan heb. Als ik vroeger tussen de middag thuis kwam was de tafel gedekt met een groen of blauw kleed met witte figuurtjes erop en daar stond de botervloot op.
En dan was er een heerlijke lunch.
De binnenkant ziet er opeens heel raar uit, een soort craquelé. Het lijkt Wedgwood maar dat is het niet, het is een Duits merk. Henk heeft er een foto van genomen en bij deze.


Tot slot iets liefs.
https://x.com/ShouldHaveCat/status/1841166718141440114