woensdag 9 oktober 2024

Onverstoorbare rijkdom

 


De foto raakt me, het verhaal raakt me. Het belang en vooral de rijkdom van boeken en lezen!
"De 76-jarige boekhandelaar (1948), Mohamed Aziz, uit Rabat, Marokko, besteedt 6 tot 8 uur per dag aan het lezen van boeken. Met duizenden boeken in het Frans, Arabisch en Engels is hij nog steeds de oudste boekhandelaar in Rabat, die meer dan 43 jaar dezelfde plek heeft. Toen hem werd gevraagd waarom hij zijn boeken onbeheerd buiten liet staan, waar ze mogelijk gestolen konden worden, antwoordde hij dat degenen die niet kunnen lezen geen boeken stelen en degenen die wel kunnen lezen geen dieven zijn.
Mohamed staat bekend als de meest gefotografeerde boekhandelaar ter wereld. Hij heeft zijn tweedehands boekenkraam sinds 1963 in de Medina, de oudste wijk van Rabat, de hoofdstad van Marokko. Wees geworden op 6-jarige leeftijd, probeerde hij zijn geluk met vissen, om zijn droom van het behalen van zijn middelbareschooldiploma te verwezenlijken, maar op 15-jarige leeftijd stopte hij met school omdat hij zich geen schoolboeken kon veroorloven, ze waren te duur voor zijn familie. Gefrustreerd en zonder studies besloot hij een boekwinkel te openen, door boeken op een kleed op de vloer onder een boom te leggen. Nu runt hij al meer dan een halve eeuw zijn winkel, waarbij hij zijn droom van studeren verwezenlijkt. Zijn dag duurt twaalf uur. Voordat hij de boekwinkel opent, zoekt hij in andere winkels naar tweedehands boeken om te lezen en door te verkopen. Nu, op deze leeftijd zegt hij dat 
twee kussens en een boek genoeg zijn om je gelukkig te voelen*.
Hij verzamelt torens vol boeken en als je hem vraagt ​​hoeveel hij er heeft, antwoordt hij dat hij er nooit genoeg heeft. Hij onderbreekt het lezen alleen om te bidden, roken, eten en om klanten te dienen en te adviseren die geïnteresseerd zijn in specifieke onderwerpen.
In de loop van de tijd is zijn boekwinkel beroemd geworden en veel toeristen bezoeken hem om boeken te kopen en foto's van hem te maken".


*Wat ben ik het hartgrondig met hem eens.