zaterdag 19 oktober 2024

Uitstapje

We zijn twee nachtjes weggeweest vanwege mijn verjaardag.



Dit was mijn verjaarstafel. Chocolade van de Cacaofabriek uit Den Haag. We waren in Ruinen (ik moest zo aan Israël van Dorsten denken, van de 'kinderen van Ruinerwold, die naar een café in Ruinen liep of misschien wel rende, om de politie te waarschuwen dat ze 'gegijzeld* werden door hun vader) . 

Een sfeervol, gezellig hotelletje met verrukkelijk eten en 's middags dronken we koffie in het spreukencafé, waar het van onder tot boven behangen was met spreuken. Het was een soort huiskamer en ontmoetingsplek.





Zaterdag gingen we eerst naar het Dwingelderveld en daar hadden we een ontmoeting met een man die aan een oude Saab sleutelde. Er stormde een hond op ons af. Ik heb hem niets geleerd zei hij. :-) De man is vroeger door een dronken vrouw aangereden en daar heeft hij een handicap aan overgehouden. Zijn verbrijzelde been is weer in elkaar gezet, maar hij heeft altijd pijn. Hij woont eenvoudig maar op een paradijselijk mooie plek. We kochten heidehoning bij hem.  







Ik had daarna zooooo'n zin in tomatensoep en op de Brink in Dwingeloo hadden ze die gelukkig en hij was zooo lekker!



Het was open atelier dus we gingen nog even kijken in een kerkje waar een kleine tentoonstelling was.

Daarna gingen we naar Siemen Dijkstra, iemand die zich erg inzet voor het Drentse landschap en prachtige houtsnedes maakt. We hadden een mooi en behoorlijk gelijkgestemd gesprek met hem, o.a. over de spuiterij op het land. We hebben zijn werk voor het eerst in het ziekenhuis gezien, waar altijd kunst hangt. We waren er meteen weg van.

Er zit een ontroerende diepte in wat hij maakt. Iets wat net klaar is, we zagen het bij Vroege vogels (https://www.youtube.com/watch?v=HgRKMnvuloM), raakte ons. Niet alleen door zijn gave om deel te worden van wat je ziet, maar ook omdat het bosje wat te zien is er nu niet meer is. Zo blijft het bestaan!

Ik heb het gekocht voor ons en ga het bedrag de komende weken aan mezelf terugbetalen. 

---

Toen hadden we nog een nachtje hotel, in Spier, aan de andere kant van het Dwingelderveld.

's Middags even heerlijk bij het haardje gezeten en gelezen over Gisèle van Waterschoot van der Gracht, die Joodse kunstenaars opving in een huis aan de Herengracht.

Het is niet alleen de tijd en de kunst, maar ik heb les gehad van iemand die verbonden was aan Castrum Peregrini. (Burcht van de pelgrim). Daar is op zich niets positiefs aan want het gaat over misbruik, maar het maakt de betrokkenheid nog groter. Er is vaak zoveel wat we niet weten. Wat als ik het wel had geweten?


Op de kamer gedineerd en dat was zaaaaaalig, Henk had een curry, ik Flammkuchen.

Hij was veel te groot, maar toch alles opgegeten. :-)



Zondagmorgen gingen we nog even naar het Drents Museum, waar Henk eerst een 'zwerfkei' (chocolade aan de buitenkant, schuim en slagroom van binnen) bij de cappuccino had. We beginnen altijd met koffie. Het is allang niet meer in takt.




Daarna twee kleine tentoonstellingen: Mirjam Völker van de Neue Leipziger Schule https://drentsmuseum.nl/tentoonstellingen/mirjam-volker-falsche-flagge?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwpbi4BhByEiwAMC8Jnfk6h1YwPve24DtKcjleL0osqPt5aklk763CUZnfbCdc6j25GFO6choCucQQAvD_BwE

en Albert Steenbergen, een combinatie van schilderkunst, vooral bloemen, fruit, insecten en taal.

In de museumwinkel kreeg ik (elke cent die we hebben is van ons samen) nog een mooi boekje over stenen en kristallen, waar ik erg van houd.


Toen weer naar huis en het is heerlijk om weer thuis te zijn.