Ik heb spijs gemaakt met stukjes verse dadel als zoetstof en nog een klein beetje kokosbloesemsuiker. De spijs is dus bruin. Hetzelfde deed ik met marsepein, de marsepein is dus ook bruin. Pepernotendeeg is ook bruin, maar dat hoort. De pepernoten zijn natuurlijk kruidnoten, maar dat klinkt niet zo leuk vind ik. Oorspronkelijke pepernoten lijken op taai taai en ik zie ze zelden. Geef mij maar de knapperige pepernoten (van haver- en vandaag ook een beetje amandelmeel) en daarbij warme chocolademelk. Ik maakte het traditiegetrouw toen Sinterklaas aankwam. Ook al is alles veranderd en zijn het vooral de herinneringen die ik koester, sommige dingen blijven.
Deze foto maakte Henk toen.
Deze pepernoten waren met alleen havermoutmeel, kokosbloesemsuiker, flink speculaaskruiden, wat extra kaneel en gemberpoeder. en kokosolie.
Vandaag is er pakjesavond, maar wij maken er gewoon een feestelijke Sinterklaasdag van en vanavond pepernoten, speculaas en een stukje warm banket. En marsepein, die maakte ik ongeveer zoals we het vroeger in Duitsland kochten, met geweekte rozijnen. Niet in rum, dat heb ik niet, maar in kirsch en dit flesje heb ik al 20 jaar of zo? Straks komt er nog chocolade overheen.
Ik heb eergisteren al zuurkoolstamppot voor 2x gemaakt, dat hoeft alleen maar in de airfryer. Ik verheug me erop want het is, vooral door de wind, koud.
We zien vanavond weer een aflevering over Matisse, van Jeroen Krabbé. Wat doet hij dat toch goed. Behalve over Frieda Kahlo hebben we alle series gezien. Dit is dus een mooi cadeautje vanavond!
Ik wens u een fijne 5 decemberdag en ik hoop dat u ook met vertedering terug kan kijken, op vroegere vieringen.
En dit vind ik erg leuk om aan u (door) te geven, op deze dag. De Mondscheinsonate van Beethoven, glijdend (Michael Jackson zou niet weten wat hij zag) https://www.facebook.com/reel/540317385334779
Na de zuurkoolstamppot, bij warme chocolademelk de pepernoten en hartspeculaasjes, warme banketstaaf en rechtsonder de marsepein waar ik het over had, met een dikke laag chocolade.