Een prachtig begin van deze zondag.
https://x.com/AMAZlNGNATURE/status/1876357183857734135
Een heel ander verhaal van iets dat al zo lang bestaat.
https://x.com/AMAZlNGNATURE/status/1876357183857734135
Na onze ochtendwandeling genoten we van de krant, waar zoveel interessante artikelen in staan. Naast alle informerende, kritische artikelen staat op de voorkant "We gaan nog meer spreekbuis worden van alle mooie initiatieven en alternatieven die het licht zien.'
Juist dat is zo fijn, dat je niet verdrinkt in narigheid, maar opgetild wordt uit het donkere water. Terwijl ik dit schrijf komt meteen het beeld naar boven van zwemmen in de plas bij ons huisje in Maarsseveen. Gezicht in de zon, glinsterend water.
Voordat ik de opbouwende artikelen las zag ik de kop van een column van Pieter Stuurman. "Rechtmatig doden?'", met eronder "Oorlog kan pas stoppen als we als mensheid leren maar één ding als absoluut te beschouwen: niet doden."
Voor mij geldt dit niet alleen voor oorlogvoerende mannen, maar voor werkelijk alles. Er zijn allerlei redenen om hierin toch niet consequent te zijn, maar in principe, eerbied voor al wat leeft. Voor mensen, dieren, natuur en net zo goed voor een mening want ook meningen worden vermoord. Een bejaarde dame in Duitsland die duizenden euro's moet betalen, tot haar 92e omdat ze commentaar heeft op het beleid in Duitsland.
Een artikel waar ik heel blij van word en waar ik eerder over gelezen heb, gaat over GraanGeluk. Over hoe landbouw en natuur gered kan worden. Steeds meer grond dat agro-ecologisch streekvoedsel levert. https://www.graangeluk.nl/
Door mais verdrongen graanvelden weer terug, graan wuivend in de wind, wat is mooier? Ik herinner me de overgang goed en herinner me dus ook de vele graanvelden nog, in het land van Vincent van Gogh.
Juist dat is zo fijn, dat je niet verdrinkt in narigheid, maar opgetild wordt uit het donkere water. Terwijl ik dit schrijf komt meteen het beeld naar boven van zwemmen in de plas bij ons huisje in Maarsseveen. Gezicht in de zon, glinsterend water.
Voordat ik de opbouwende artikelen las zag ik de kop van een column van Pieter Stuurman. "Rechtmatig doden?'", met eronder "Oorlog kan pas stoppen als we als mensheid leren maar één ding als absoluut te beschouwen: niet doden."
Voor mij geldt dit niet alleen voor oorlogvoerende mannen, maar voor werkelijk alles. Er zijn allerlei redenen om hierin toch niet consequent te zijn, maar in principe, eerbied voor al wat leeft. Voor mensen, dieren, natuur en net zo goed voor een mening want ook meningen worden vermoord. Een bejaarde dame in Duitsland die duizenden euro's moet betalen, tot haar 92e omdat ze commentaar heeft op het beleid in Duitsland.
Een artikel waar ik heel blij van word en waar ik eerder over gelezen heb, gaat over GraanGeluk. Over hoe landbouw en natuur gered kan worden. Steeds meer grond dat agro-ecologisch streekvoedsel levert. https://www.graangeluk.nl/
Door mais verdrongen graanvelden weer terug, graan wuivend in de wind, wat is mooier? Ik herinner me de overgang goed en herinner me dus ook de vele graanvelden nog, in het land van Vincent van Gogh.
Bru-nO |
Dit is de korenmolen die hij zo vaak geschilderd heeft en die er gelukkig nog steeds is.
Hier is van alles over de geschiedenis te lezen. Er is tegenwoordig ook een molenwinkel bij.
Hier werken heel jonge mensen, bemoedigend. Bij de verschillende onderwerpen moet u niet op het plaatje klikken maar eronder op 'bekijken'.
https://www.roosdonck.nl/technische-gegevens/
Op de website staan ook traditionele recepten en zo zag ik ook een link naar zuurdesem en aangezien ik daar heel lang niet over heb geschreven geef ik de link door. Het gaat ook over de kracht van zuurdesem. Het doet zoveel goeds in het lichaam.
https://walrabenstein.nl/zelf-zuurdesembrood-maken/ van Wendy Walrabenstein, econoom, diëtist en onderzoeker die door Italië geînspireerd werd.
Hier is van alles over de geschiedenis te lezen. Er is tegenwoordig ook een molenwinkel bij.
Hier werken heel jonge mensen, bemoedigend. Bij de verschillende onderwerpen moet u niet op het plaatje klikken maar eronder op 'bekijken'.
https://www.roosdonck.nl/technische-gegevens/
Op de website staan ook traditionele recepten en zo zag ik ook een link naar zuurdesem en aangezien ik daar heel lang niet over heb geschreven geef ik de link door. Het gaat ook over de kracht van zuurdesem. Het doet zoveel goeds in het lichaam.
https://walrabenstein.nl/zelf-zuurdesembrood-maken/ van Wendy Walrabenstein, econoom, diëtist en onderzoeker die door Italië geînspireerd werd.
Nee toch, het Haagsche hopje gaat (heel misschien niet) verdwijnen.
Baron Hendrik Hop liet eind 18de eeuw een kopje koffie met suiker en room op de kachel staan en na een aantal uur was er een heerlijk geconcentreerd goedje ontstaan dat werd omgedoopt tot Haagsch Hopje. Ik ben ermee opgegroeid. Ik kon vroeger soms kiezen uit een Zeeuwse boterbabbelaar of een Haagsch hopje en dan koos ik voor de babbelaar, dat romige vond ik zo heerlijk, maar het hopje vond ik ook erg lekker.
En gewoon, dat mooie blikje en hoe ze verpakt waren in het witte, bedrukte papiertje.
Waarschijnlijk zou ik het nu veel te zoet vinden, maar het hoort bij ons culturele erfgoed.
De burgemeester van den Haag vertelde dat hij wel eens een cheesecake met gestampta Haagsche hopjes heeft gekregen, wat hij verrukkelijk vond. Er wordt ook hopjeslikeur gemaakt en repen melkchocolade met hopjes, al dan niet met zout.