dinsdag 4 maart 2025

Polyfenolen!

Wat een ontspannen begin van de dag. Ik volg veel leuke mensen op Twitter/X, zo ook Ilja Gort.
https://x.com/iljagort/status/1896883554413617514
---
Ik zou terugkomen op chocolade en rode wijn. Het is al heel lang bekend dat deze voedingsproducten veel goeds in zich hebben. We nemen af en toe een klein glaasje rode wijn en niets laat mijn bloed beter stromen. En dan kleine blokjes biologische Cheddar (Zoooo lekker!!!) van ah erbij.
Och, wat zitten we dan te genieten, onderwijl lezend in een mooi boek.

Henk

"Mensen die veel druiven, aardbeien, chocolade, koffie en wijn eten of drinken, hebben bijna een kwart minder kans op problemen met hun stofwisseling. Dat blijkt uit het grootste onderzoek ter wereld naar de invloed van polyfenolen op hart- en stofwisselingsziekten. Meer dan 6000 Brazilianen werden acht jaar lang gevolgd".
“Dit is goed nieuws voor mensen die van fruit, chocolade, koffie en wijn houden”, zegt professor Isabela Benseñor van de Universiteit van São Paulo. “We wisten al dat polyfenolen gezond zijn. Dit onderzoek laat echter niets meer aan de verbeelding over. Eerdere studies zagen al een verband tussen polyfenolen en een lager risico op stofwisselingsstoornissen, maar niet met zo’n grote groep mensen en over zo’n lange periode. De resultaten zijn verbluffend.”
Dit is nogal zakelijk, ik zou er maar gewoon van genieten. 
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022316624011854?via%3Dihub
Ik heb verschillende keren veel boeken 'weggedaan' en er zat ook een boekje bij over hoe gelukkig je wordt van chocolade, dat je dat altijd bij je moet hebben. 
Ik heb eigenlijk altijd zelfgemaakte chocolaatjes, notenrotsjes of bonbonnetjes in de ijskast liggen. En Henk verorberde net de twee laatste koekreepjes waar hij zo dol op is en de tja, de diepvries moet leeg. :-) Het heeft iets weg van Lebkuchen.

Henk